Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech Pocket Digital

Webkamerák után egy bankkártya méretű digitális fényképezőgépet készített a Logitech.

2002.09.12. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Logitech már néhány évvel ezelőtt megkezdte a digitális fotózással kapcsolatos kísérleteit, amikor a webkameráinak fejlesztését az offline felhasználás irányába vitte. Ennek eredménye lett a QuickCam Traveler majd a két ClickSmart kamera, melyek amellett, hogy a számítógéphez kötve hagyományos webkameraként működtek, a kábel eltávolítása után kisebb digitális gépnek is használhatóak voltak. Innen már csak egy lépés volt a különálló digitális fényképezőgép. Mivel tudták, hogy a piac nagyjaival - mint például a Canon vagy a Minolta - nem vehetik fel a versenyt, inkább egy egészen más szegmenset céloztak meg, és egy könnyen bárhova magunkkal vihető miniatűr fotómasinát készítettek.

Logitech Pocket Digital

A Pocket Digital kb. akkora, mintha 5-6 bankkártyát lapjával egymásra tennénk. Az ezüstszürke fém borítás igen elegáns megjelenést kölcsönöz neki. Összecsukott állapotban az elején mindössze egy Logitech logo látható, a tetején az exponáló gomb kapott helyet, míg hátul két kisebb gomb van egy LCD kijelző alatt. Ezen tulajdonképpen minden fontos információt láthatunk. A rendelkezésre álló terület méretét a képek számában adja meg a gép, emellett pedig a beállított felbontást és az időzítés funkciót is jelzi. Az egyik gomb a legutóbbi vagy valamennyi kép törlésére szolgál, míg a másikkal a gép csipogó hangját illetve az időzítőt kapcsolhatjuk ki/be.

A gépben egy 640*480-as (VGA) felbontású CMOS érzékelő van. Választhatunk azonban 1,3 megapixeles (1280*960) felbontást is, ebben az esetben a képek számítógépre áttöltésekor történik meg a méret növelése, valamilyen interpolációs eljárással. A beépített 16 MB memóriába 52-53 kép fér el, az előbb részletezett megoldás miatt függetlenül a választott képmérettől. Az áttöltés a mellékelt USB kábelen keresztül történik, elég gyorsan. Egy kisfelbontású kép 50-100 kbyte méretű, míg az 1,3 Mpixeles fotók 180-300 kbyte területet foglalnak áttöltés után. Az áramellátásról beépített akkumulátor gondoskodik, mely a számítógépre csatlakoztatáskor, szintén az USB porton keresztül tölthető.

Logitech Pocket Digital

A kis fényképezőgép kezelése igen egyszerű. Az objektív és az átnézős kereső a gép széthúzásával kerül elő, és a szerkezet automatikusan be is kapcsol ilyenkor. (Ráadásul egyben az optika védelme is meg van oldva, hiszen kikapcsolt állapotban nem is látható.) A fényképezéshez egyszerűen meg kell nyomnunk az exponáló gombot, és kész, máris eggyel kevesebb szabad helyet jelez az LCD kijelző. Ha pár percig nem használjuk a gépet, az automatikusan kikapcsolt állapotba kerül, hogy takarékoskodjon az árammal.

A képek minősége sajnos hagy némi kívánnivalót maga után, de hát ezt a gépet nem professzionális célokra tervezték. Napos időben vagy jól megvilágított szobában a képek használhatóak lettek, a legapróbb részleteket leszámítva szinte minden felismerhető rajtuk (ld. a mellékelt képeket). Az 1,3 megapixeles interpolált képek viszont sajnos elég rosszul néznek ki, ami tulajdonképpen érthető, hiszen egy 640*480-as képből nem lehet semmilyen eljárással több részletet kihozni. Talán érdemes fixen a kisebb felbontást használni, webes célokra, vagy e-mailben elküldéshez amúgy is elég ez a méret.

Logitech Pocket Digital

A Logitech Pocket Digital nem kelhet versenyre a nagy gyártók digitális fényképezőgépeivel, azonban kis mérete miatt egy jópofa és elegáns alternatíva azok számára, akik csak alkalmanként fotóznak, és nem akarnak extrém fényviszonyok (értsd szobai félhomály vagy esti kültéri felvételek) között fotózni, viszont szeretnék, ha egy könnyű kis gép mindig náluk lenne. Ára mindezek ellenére aránylag közel került a legolcsóbb Canon, Kodak, stb. gyártmányú 1 megapixeles gépekéhez, bruttó 39.000 Ft körüli áron kapható, 2 év garanciával. ■

Logitech Pocket DigitalLogitech Pocket Digital

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló