Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech MX 500 Optical Mouse

Az új optikai érzékelőre épülő egerek középső típusa.

2002.11.16. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Logitech a közelmúltban három új egeret dobott piacra, melyek egy új fejlesztésű optikai érzékelőre épülnek. Az MX jelzésű sorozat három tagból áll, a legkisebb MX 300-as egér a korábbi Wheel Mouse felújítása, ezüstszürke színekben, az MX 500-as egér már megújult designnal, komolyabb ergonómiai tervezés eredményként készült, és sok extra gombot is tartalmaz, végül az MX 700 ez utóbbinak drót nélküli változata. Első cikkünkben a középső, MX 500-as típust vesszük szemügyre.

Logitech MX 500 Optical Mouse

Ami elsőre feltűnik az új egéren, az a teljesen megújult forma. Igen merészen folytatták a designerek a kézbesimuló formatervezést. Az egér két oldalán hüvelyk- és kisujjunk részére bemélyedő részt hoztak létre a jobb fogás érdekében, az oldalak anyagát pedig még kellemesebb tapintásúra cserélték. A két fő gomb kialakítása se a megszokott, a MouseMan Travelernél látott megoldást használták fel, így a felső rész teljesen folyamatos. (Ezt igazából nehéz leírva elmagyarázni, de a képeken jól látszik.) Mindehhez fekete és ezüst színek párosulnak.

Az új egér egy görgőt és nem kevesebb, mint 8 gombot tartalmaz, melyek mindegyike szokás szerint tetszőlegesen programozható. A görgő alá és fölé került egy-egy gomb, melyeket alapból egy Cruise Controlnak elnevezett új funkcióval láttak el. Ez a nagyobb oldalak görgetésében segít igazán, lenyomásukkal folyamatosan gördíthetjük az oldalt. Az alsó Cruise Control gomb alá került még egy extra gomb, melyet alkalmazásváltásra állítottak be. Ez is egy új funkció a driverben, és tulajdonképpen a kevesek által használt Alt+Tab kombinációt, illetve az alsó taskbar-t helyettesíti. Megnyomásakor a kurzor mellett megjelenik a futó programok listája, és ott választhatjuk ki, melyikre szeretnénk átváltani. Hüvelykujjunkhoz került még két extra gomb, melyek alapbeállításban a böngésző Előre és Vissza funkcióit látják el. Hosszas böngészés közben bizony ezek hasznosságát is megérezni, főleg a Vissza gombét.

Logitech MX 500 Optical Mouse

A teszt során azonnal feltűnt, hogy az új fejlesztésű optikai érzékelő valóban tökéletesebb lett az eddiginél. A 800 dpi-s felbontású MX technológia nagyobb felületet figyel, így pontosabb irányítás válik lehetővé. Ez mindenekelőtt abban nyilvánult meg, hogy az eddig tesztelt optikai egerek által nem igazán kedvelt íróasztalomon simán működött ez az új típus, folyamatos, pontos mozgatást eredményezve. Az új gombok közül leghasznosabbnak az előre-vissza gombok bizonyultak, a görgőhöz szokva sokszor teljesen meg is feledkeztem arról, hogy az új Cruise Control gombok gyorsíthatnának a görgetésen. Az alkalmazásváltó gomb elhelyezése kicsit esetlen: vagy nagyon hátra kell húznunk középső ujjunkat, vagy a tövével kell ügyeskednünk megnyomásához, ennek lehet, hogy más helyet kereshettek volna.

Az egérhez mellékelt MouseWare szoftverről korábbi cikkeinkben már minden jót megírtunk. A meghajtó most tovább bővült, többek között az előbb már felsorolt új választható funkciókkal. Ezúttal azonban kisebb szomorúságot is okozott számomra a driver-frissítés. A korábbi verziókban meglévő, és általam (de gondolom mások által is) használt és megszokott HyperJump funkció egyszerűen kikerült a driverből, a fejlesztők úgy gondolták, nem használják azt túl sokan. Nos, ez lehet, de arra nem gondoltak, hogy akik használták, azoknak nagy hiányt okoznak ezzel a módosítással. Ráadásul nem hiszem, hogy jelentős memóriacsökkentést értek el a funkció eltávolításával.

Logitech MX 500 Optical Mouse

Az MX 500-as egér bizonyíték arra, hogy még mindig van hova fejleszteni az egereket. Évről évre egyre kifinomultabb, egyre precízebb és egyre több kényelmi funkcióval ellátott egér kerül ki a tervezők kezei közül, mely mindenképpen pozitív a felhasználók számára. A bemutatott új típus sok gombjával és kényelmes kialakításával jó választás azoknak, akik egy kiváló minőségű drótos optikai egérre pályáznak. Az MX 500 Optical Mouse ára 13-14.000 Ft között van, és öt év garancia jár hozzá. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló