Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Neocron

Borús jövőkép, szuper szerepjátékrendszer és kellemes grafika. A Reakktor új MMORPG-je.

2002.11.28. 00:00 | szerző: Madrac | Ismertető/teszt

A Neocron egy sci-fi MMORPG, mely a távoli jövőben játszódik a Földön, Neocron városában és környékén. A 27. században a világ képe már teljesen más, mint most. A Harmadik Világháború közel hat órán át tartott, elpusztította az emberiség nagy részét, és átformálta a bolygó képét is. Ezután sokáig elmaradott körülmények között éltek a megmaradt emberek, míg fel nem fedezték a Ceres Project-et, mely még a háború előtt összegyűjtött tudást tartalmazta. Persze nem is emberek lettek volna, ha emiatt nem kezdenek el ugyancsak háborúzni. Ennek következtében Neocron városát sugárfertőzött terület választotta el a többi várostól. Ebben a világban kezdünk karakterünkkel.

Neocron

A karakteralkotás nem egy bonyolult dolog. Ki kell választanunk a nekünk tetsző kasztot és alkasztot, és már kezdhetünk is. A fő kasztok a Private Eye (magánnyomozó), a Spy (kém), a GenTank (emberi harcológép), és a Psi Monk (pszi használók). Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, egy GenTank-ból sosem lesz jó tudós, de egy kémből sem lesz nagy verekedő.

Meg kell még határoznunk, melyik csoport érdekeit akarjuk képviselni. Mindegyiknek megvannak a szövetségesei és ellenfelei. Később nekik végezhetünk el feladatokat, míg az ellenfelek mereven elzárkóznak tőlünk. A karakter kinézetét is mi határozhatjuk meg. Elég széles skálán mozognak lehetőségeink ezen a téren, lehetünk néger izomgéppel és keleti vékonyka nővel is.

Neocron

Pár szót ejtenék a képzettségekről, mert erről a kézikönyv is elég szűkszavúan nyilatkozik. Főbb tulajdonságok az Erő, Ügyesség, Intelligencia, Egészség, és Psi. Mindegyiknél látszik hány tapasztalati pont van rajta, mennyi kell a következő szinthez, hányadik szintű és mennyi elosztható pont van. Ezeket a pontokat a tulajdonsághoz tartozó képzettségekre oszthatjuk el és ezen képzettségek használata fejleszti a tulajdonságot is. A különböző fegyverek és tárgyak használata gyakran van tulajdonsághoz és képzettséghez kötve, sokszor többhöz is. Ha nincs meg a megfelelő szintje ezeknek, akkor nem tudjuk használni a tárgyat, ezért ajánlatos figyelni mikor mire költjük az értékes pontokat. Egy szintlépéskor öt pontot kapunk. Ha már ötven felett van egy képzettség szintje, akkor két pontot emészt fel a fejlesztése egy szinttel.

A maximális Intelligencia kasztonként: Spy 100, Psi Monk 100, Private Eye 60, GenTank 20. Az alá tartozó képzettségek a Hacking (HCK), Barter (BRT), Psi Use (PSU), Weapon Lore (WEP), Construction (CST), Research (RES), Implant (IMP) és a Willpower (WPW). A legtöbb képzettség egyértelmű lesz, de van pár ami nem annyira. A Weapon Lore a pisztolyok, puskák és nehézfegyverek pontosságát javítja, míg a Willpower a Dronok irányításához kell és valamivel növeli a cipelhető terhet is.

Neocron

Az Erő maximális értéke kasztonként: GenTank 100 Private Eye 60, Spy 50, Psi Monk 20. Az alá tartozó képzettségek: Melee Combat (M-C), Heavy Combat (H-C), Transport (TRA), Resist Force (For). Az első kettő gondolom nem igényel magyarázatot, a Transport a cipelhető felszerelés mennyiségét növeli, míg a Resist Force a szúrt és zúzott sérülések ellen nyújt valamennyi védelmet. Míg a Transport nagyon fontos a Resist Force elhanyagolható, mert minden vért és a csonterősítések is védenek az erő általi behatások ellen.

Az Egészség max. értéke kasztonként: GenTank 100, Private Eye 65, Spy 55, Psi Monk 45. Az alá tartozó képzettségek: Athletics (ATL), Body Health (HLT), Endurance (END), Resist Fire (FIR), Resist Energy (ENR), Resist X-ray (XRR), Resist Poison (POR). Az Athletics határozza meg milyen magasra tudunk ugrani és milyen gyorsan futunk, míg az Endurance azt, hogy milyen messzire. Érdemes áldozni rájuk pár pontot, hisz sokszor megmentheti az éltünket, ha gyorsabban futunk, mint ellenfelünk. A Resist képzettségek közül csak a Fire-t és a Poison-t érdemes fejleszteni, mert a többivel szinte csak akkor találkozhatunk, ha más játékosokkal harcolunk.

Neocron

Az Ügyesség maximális értéke kasztonként: Private Eye 80 (a legutolsó patchban ez megváltozott 100-ra, de más tulajdonságai csökkeni fognak), Spy 75, GenTank 70, Psi Monk 35. Az alá tartozó képzettségek: Pistol Combat (P-C), Rifle Combat (R-C), Hightech Combat (H-C), Vehicle Use (VHC), Agility (AGL), Repair (REP), Recycle (REC), Remote Control (RCL). A Pistol Combat-ot a játék elején ajánlott használni csak, mert jól növeli az ügyességet és az kell majd a komolyabb fegyverekhez. A Hightech Combat önmagában semmit se ér, nincs olyan fegyver amihez elég lenne csak ez. Viszont nagyon erősek a Hightech fegyverek, melyekhez más képzettség is kell. Az Agility hivatalosan egy autómatikus kitérést valósítana meg, de nem igazán van haszna. A Remote Control pedig a Drone-ok működtetéséhez kell. Előnye a dronoknak, hogy szinte semmi kockázatot nem kell vállalni a kezelőnek, nagyon pontosak és hatalmas távolságra visznek a fegyvereik, de kisebb sebzéssel, mint egy azonos kaliberű puska tenné.

A Psi tulajdonság max értékei kasztok szerint: Psi Monk 100, Private Eye 35, Spy 20, GenTank 10. A képzettségei pedig: Passive Psi Use (PPU), Aggressive Psi Use (APU), Exotic Psi Use (EPU), Psi Power (PPW), Resist Psi (PSR). A Passive Psi a gyógyító és pajzs alkalmazásokhoz kell, az exotikus pedig a sebzést növelő és az újraélesztő pszikhez. A Resist Psi pedig nem sok hatással bír még, de ez akármikor változhat.

Neocron

A kasztok különbözőségéből és a tulajdonságok limitálásából adódik, hogy a karakterek egymásra vannak utalva. Hiába szerzi meg a GenTank a legjobb, legújabb implantot, mit meg tud használni, ha egyszer nem tudja beépíteni. Keresnie kell valakit aki megcsinálja helyette. A Plaza szektorban sokan élnek és fejlődnek ebből. Ugyanez érvényes a kutatásra és az új felszerelések gyártására is. Erre is szakosodnak emberek és olcsón kínálják a jobbnál jobb felszereléseket. Így érdemes lehet leragadni valahol felfejleszteni a megfelelő képzettségeket és várni a kuncsaftokat, beszélgetni velük.

A nyersanyagokat az új termékekhez legegyszerűbben a boltokban lehet megvenni. Persze ez egy elég drága megoldás lenne, így vannak, akik ezeket is előállítják más termékekből. Vagy egy már kész tárgyat lehet alkotóelemeire bontani a Salvage tool-lal, vagy a Recycle Tool-lal lehet a szörnyekből és szemétből nyert anyagokból másikat csinálni. Mivel a recepteket nem lehet túl könnyen megtalálni ezért pár alapot le is írok itt a könnyebb kezdéshez. Akit érdekelnek a további receptek, azok a játék belső vagy valamelyik webes fórumban találhatnak szorgos kereséssel.

Neocron

Solatium = 4 Chitin
Arilium = 1 Chitin, 1 Wood, 3 Green Poison Glands
Merilium = 1 Wood, 2 Chitin, 1 Wire Junk
Tiberial = 2 Blue Poison Glands, 4 Small Meat
Tripanol = 3 Glass, 4 Big Meat, 1 Wood
Strastin = 3 Pipes, 2 Plates, 3 Wires
Trisol = 2 Solantium, 3 Metal Plates

A városon belül több helyen vannak a falon különböző készülékek. Ilyen a GenRep, mely lehetővé teszi, hogy teleportáljunk, és ha meghalunk akkor egy ilyennél fogunk feléledni. A másik ilyen készülék a Googuardian. Itt tudjuk tárolni azokat a cuccainkat, melyek épp nem kellenek, de még később akarjuk használni őket. A CityAdmin jóvoltából rengeteg számítógép is van az utcákon, melyeken keresztül kereshetünk munkát, olvashatjuk a fórumokat és még sok hasonló és fontos feladatot végezhetünk.

Neocron

Lehetőség van tőzsdézni is. Komolyabb pénzt érdemes befektetni persze csak, de lehet rajta nyerni is komolyabb összegeket. A tőzsde a Stock-X nevet kapta. De rengeteg más boltot is találhatunk az utcákon, állandó reklámszövegek mennek és a metróban is emlékeztetnek rá, hogy a NEXT-nek köszönhetjük a tömegközlekedést. Fegyvereket a Pawn Shop-okban vagy az Archer & Wesson-nál vehetünk. A fejlett, high-tech fegyverek a New Technology-nál vannak és így tovább. Rengetegféle bolt van, mint kötődik valamelyik céghez.

A szörnyek is elég változatos képet mutatnak. A játék elején pókokat és patkányokat irt az ember, később jönnek a mutánsok és más csúfságok. Vannak ellenfelek, melyeket csak megnézni mertem még. :-)

Neocron

A karakterek alkothatnak csapatokat is, így jól ellensúlyozhatják egymás hiányosságait. Az egyik kinyitja az ajtókat, a másik kettő pedig leöli a szörnyeket. Nem lesz lemaradva az se, aki kevesebbet harcol, mert a csapatban mindenki megkapja a tapasztalati pontot, méghozzá a szerint, hogy mi a kasztjának a két fő tulajdonsága.

A játék igen hangulatos lett, kellemes háttérzenékkel és szép grafikával. A rendszere igen jól kidolgozott és kiegyensúlyozott. A karakterek egymásra vannak utalva, hisz ha nem így tesznek, saját fejlődésüket akadályozzák. Kérdéses ellenben a játék további bővítése, mely egy online játéknál elengedhetetlen. A térképen vannak tiltott zónák, melyeket később engedélyezhetnek és megvan a lehetősége a klán küldetéseknek is már. Feldobhatják majd a játékot időnként új ötletekkel, mint a béta alatt is tették, megtámadták a várost és mindenkinek mennie kellett segíteni. A lehetőségek még nagyok, ezt a háttértörténet is tovább tágítja, melyet bárki elolvashat a játék weblapján. ■

értékelés

Neocron

Pozitívumok
  • Jó szerepjáték rendszer
  • Jól kidolgozott csapatmunka lehetőségek
Negatívumok
  • Unalmassá válhat
  • Túl magas tulajdonságok kellenek a kisebb fegyverekhez
Minimális rendszerigény: Pentium II 400 MHz, 64 MB RAM, 750 MB HDD, 56k modem
8,5
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 9
hangulat 9
NeocronNeocronNeocronNeocronNeocronNeocronNeocronNeocronNeocronNeocronNeocronNeocron
Neocron
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Neocron

hozzászólások (12)

Gerry
Gerry 2002.12.04. 15:01
Persze,te egy igen nagy faluban laksz.(megfelelő embert a megfelelő helyre)-
Madrac
Madrac 2002.12.04. 18:56
Ne keverd a falut a varossal, bar arra amerre te lax nem igazan vannak varosok. ;) Meg nem is ide erre a forumra valo ez.
Gerry
Gerry 2002.12.05. 14:24
Lehet,igazad van,de nem hagyhattam ki ezt a ciccert..:)
Amúgy újraindul a csizmagyár,talán közbenjárhatok az érdekedben:))-
Madrac
Madrac 2002.12.05. 14:57
Kosz en nem akarok a gumicsimmagyarban melozni. Nem veszem el a megelheteseteket. :)
Gerry
Gerry 2002.12.06. 12:34
Óóó,nem veszed el.Már be is proteszsáltalak.A mi megélhetésünk egyébkén t is s hajunk,és az olaj szőkítésében merül ki:)-
Viszont iylen magasan kvalifikált embereknek való a zsimmagyár,mint te:)-
ajánlott olvasnivaló