Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Rendezvények

E3 2000: Videokártya-gyártók

2000.06.08. 00:00 | szerző: Dino | Rendezvények

A jelentősebb 3D gyorsítókat készítő cégek is képviselték magukat a kiállításon, igaz hogy egyik se nagy csinnadrattával volt jelen, de szinte minden fontos információt meg lehetett tudni termékeikről.

E3 2000: Videokártya-gyártók
3dfx - FSAA összehasonlítás

3dfx Interactive

E3 2000: Videokártya-gyártók
3dfx - Soft Reflectance effekt

A 3dfx három eldugott kis szobában érdekes bemutatót tartott. A 4 VSA-100 chipet tartalmazó Voodoo5 6000-en a Quake III Arena-t futtatták az egyikben, a lehető legnagyobb felbontásban, szaggatás nélkül. Érdekes volt kézbe fogva közelről is látni a négy ventillátorral rendelkező szerkezetet, melyhez külön tápegység is tartozik. Demonstrálták a teljes képernyős élsimítást is, mely igen látványos különbséget eredményez a 3D játékokban, a lépcsős kinézetű vonalak teljesen eltűntek az FSAA (Full Screen Anti-Aliasing) bekapcsolásával. Persze többször is az NVIDIA ellen beszéltek a bemutató során, példának azt hozva fel, hogy az FSAA igencsak nagy jelentőségű (mondjuk ebben igazuk volt), és az NVIDIA azt csak szoftveresen csinálja, jelentős sebességveszteséggel (erről viszont majd csak a 3dfx kártyájának boltokba kerülése után lehet szerintem véglegesen véleményt mondani).

A harmadik szobában egy érdekes összehasonlítás volt, valami olyasmi, mint amilyet a Pepsi csinál néha. Két azonos Athlon processzoros gép volt bent, az egyikben egy Voodoo5 5500, a másikban pedig egy GeForce2 GTS kártya. Párhuzamosan, egyszerre indítva futtatták rajta a Quake III Arena egyik demóját, és el kellett dönteni, hogy melyiken tűnik játszhatóbbnak a program. A bal oldali monitoron akadás nélkül futott a demo, míg a jobb oldalin egy-két kisebb ugrást lehetett megfigyelni, viszont annak a színei kicsit jobbnak tűntek. Grafikailag viszont a bal oldali is nagyszerű volt, így arra szavaztam, és mint kiderült, az volt a Voodoo-s gép. A színárnyalatok különbsége pedig a 3dfx PR-osának indoklása szerint részben azért is volt, mert csak egy kicsit más típusú monitort tudtak csak szerezni az eredeti pótlására az egyik géphez. Amúgy a demót az FPS értékek letakarása nélkül újra lejátszva igencsak szembetűnő volt a különbség, 2-3-szoros értékeket írt ki a gép a Voodoo5-ös esetén, ráadásul egészen 60-70 FPS-ig felment (a felbontásra sajnos nem emlékszem pontosan, ha minden igaz, 1280*1024 volt, 32 bites színmélységgel), míg a másikon 10 körülire csökkent néha.

E3 2000: Videokártya-gyártók
A Voodoo4/5 kártyacsalád

Tehát az új Voodoo kártya igazán meggyőzőnek tűnt, kíváncsi leszek, az itteni tesztelés során hogy fog szerepelni.

NVIDIA

E3 2000: Videokártya-gyártók
NVIDIA - GeForce2 GTS kártya

Egy emeleti tárgyalóteremben kialakított kis szobában találkoztunk az NVIDIA PR menedzserével, aki egy rakás demóval mutatta be a GeForce2 GTS képességeit, melyek igen látványosak voltak. Tükröződő felületek, több egymásra helyezett textúra, nagyszerű fényeffektek, rengeteg sokszög, magyarán minden, ami a csodaszép játékokhoz szükséges. Pár játékdemót is futtattak, például a Shiny új stratégiai programját, a Sacrifice-t, melynek engine-je a háttérből veszi el a sokszögeket, ha az előtérben többre van szükség, de az NVIDIA saját Quake III Arena pályájával is demonstrálták a kártyát. Ezt a pályát direkt úgy tervezték, hogy minél több sokszögből álljon, így minél jobban megfigyelhetőek legyenek a kártya képességei. El kell ismerni, tényleg szépen nézett ki. A GeForce2 GTS processzorral már több kártya a boltokba került, így hamarosan nálunk is olvashattok róla részletes tesztet. (Amúgy a kiállításon rengeteg gépen láthattuk az NVIDIA emblémáját, jelezve, hogy abban a gépben egy GeForce vagy GeForce2 kártya fut, ebből a szempontból mindenképpen verték a 3dfx-et...)

E3 2000: Videokártya-gyártók
NVIDIA - GeForce2 GTS chip

Matrox

Mindössze egy eldugott kis tárgyalóteremmel képviselte magát a tavaly G400-as kártyáját nyílt standon demonstráló cég, újdonsággal azonban nem szolgáltak, G450-es kártyájuk bejelentése óta semmi lényeges hírt nem hoztak nyilvánosságra.

E3 2000: Videokártya-gyártók
NVIDIA - Fényeffektek

Guillemot

A Guillemot pár hónappal ezelőtt vásárolta fel a Herculest, így annak videokártyáit is standjukon mutatták be, köztük a legújabb NVIDIA chipre, épülő kártyát, a 3D Prophet II GTS 32 MB-t. Mint az a nevéből is látszik, a processzor a GeForce2 GTS, 32 MB DDR (double data rate) memóriával, AGP 4x és 2x támogatással. A kártyán TV kimenet is található, és a PowerDVD szoftvert is mellékelik, így akár TV-nkenk is nézhetjük a DVD filmeket. Két másik videokártyát is bemutattak, köztük a 3D Prophet DDR-DVI-t, mely egy GeForce256 DDR-es videokártya, 32 MB RAM-mal, TV és DVI (digital visual interface) kimenettel, így a hagyományos TV-k mellett digitális kijelzőkre is egyszerűen ráköthetjük. Az olcsóbb kategóriát képviselő Maxi Gamer Cougar az NVIDIA RIVA TNT2 M64 chipre épül, és szintén 32 MB memóriával rendelkezik. ■

E3 2000: Videokártya-gyártók

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló