Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Another War

Egy lengyel csapat ritka kísérlete a II. világháború RPG játékban történő feldolgozására.

2003.03.19. 00:00 | szerző: Morello | Ismertető/teszt

A II. világháborút már rengeteg műfajban feldolgozták, viszont RPG-hez eddig még nemigen volt szerencsém. Ezért is voltam kíváncsi az Another War-ra, ami a lengyel Gry-Online munkája.

Another War
Jellegzetes francia kisváros szökőkúttal, Sd.Kfz. 263-assal, meg nem értett művészekkel, és Gestapo-ssal.

A játék négy CD-n terül el, amiből három az install, és a negyedikkel játszhatunk. Full install-ban 2 giga helyen terpeszkedik a cucc (de normálban is valahol 1,5 körül van), ami enyhe morgolódásra adott okot, de reméltem, hogy majd a játékélmény kárpótol.

Az Another War a nácik által megszállt Franciaországban játszódik, ahol emberünk egy Annecy nevű kis faluban robban le a teherautójával. A helyi kávézóban találkozik egy régi barátjával, Pierre-el, aki elmondása szerint titkos kincseket keres. Ám mielőtt jómagunk is felöltenénk a kincskereső kisködmönt, megérkezik a Gestapo, aki szerint a kincsek tökéletesen jó helyen vannak ott, ahol vannak, és nincs semmi szükség önjelölt Indiana Jones-okra. Első feladatunk tehát a börtönből való szökés, utána pedig meg kell keresnünk Pierre-t és lehetőleg a kincseket is. Mindehhez nem elég Franciaország, megfordulunk még Jugoszláviában és Németországban, végül Ivánék földjén zárjuk a játékot.

Another War
Lord Of The Cheese!

A jó öreg RPG-s hagyományokhoz híven kezdetben össze kell állítanunk a karakterünket, vagyis el kell osztanunk a rendelkezésre álló pontokat a tulajdonságok között. Ez valamelyest a játékmenetet is befolyásolja, ugyanis a különböző tulajdonságok miatt egyes problémákat is másképp kell megoldani. Például az erőcsávók úgy szabadulhatnak ki a börtönből, hogy szimplán kilökik az ajtót, míg a tolvajok inkább a zárat babrálhatják meg. A sikeres akcióink jutalmaként kapott XP-ket a tulajdonságaink fejlesztésére, ill. extra képességekre fordíthatjuk.

Előbb-utóbb társakra is lelünk a játékban, akikkel vállvetve harcolunk majd. Természetesen ők is fejlődnek. Új fegyvereket, gyógyító- és javító eszközöket is vehetünk, de ez nem olcsó mulatság, jól gondoljuk meg, mire költjük a pénzt.

Another War
A nagymacskák egyik II. vh-s játékból sem hiányozhatnak.

A harcok szerintem elég blődre sikeredtek. Ott állunk egymástól két méterre a fritz-cel, pufogtatunk mindketten az összes csőből egymásra, mint az állat, de egyikünk sem talál... Hát ez elég nevetséges. Távcsöves puska is van a játékban, csak azt nem tudom minek. Elvileg arra jó, hogy 1-2 lövéssel megnyugtat mindenkit, de nem értem miért kell max. 9-10 méteren távcsövezni (ugyanis kb. ennyit látunk be a játéktérből). Ebből következően nem érdemes vaktában rohangálni a játéktéren, csak lassan, óvatosan haladni, és ha meglátjuk egy német csukáját a játéktér szélén, rögtön elő a fegyvereket és össztűz. A pályákon elszórt aknák meg arról híresek, hogy akár a fél német hadsereg ugrálhat rajtuk, nem robbannának fel. Ehavi rejtvényük: vajon mi történik az aknákkal, ha történetesen a mi emberünk merészkedik öt méternél közelebbre? (A sikeres megfejtők között kisorsoljuk annak a programozónak a nevét, címét és telefonszámát, aki az aknák hatásáért felel a Gry-Online-nál :o) Arról meg még nem is szóltam, ha netán ledurrantunk egy fritz-cet, a gép nyilván kikockázza, hogy hajlandó-e az elhunyt dolgait, fegyvereit megszerezhetővé tenni számunkra. Épp ezért ne csodálkozzunk, ha egy súlyosabb csata után mindössze néhány rothadt krumplit (!?), vagy sajtot vehetünk fel. Ehhh...

A játékmenet tömve van a szerep- és kalandjátékokból már jól ismert effektusokkal (szerezd-meg-ennek-azt-akkor-majd-hálás-lesz-és-segít-továbbjutni), ami azért már kissé unalmas, és tele van logikai bukfencekkel. Például nevetséges az, hogy Jugoszláviában a nagy partizánvezér az első jöttmentet (szerény személyünket) bízza meg harci feladattal. Meg hogy az alkoholista német katona képes beállni a csapatunkba, egy civilt tekint főnökének, majd vígan gyilkolássza honfitársait. És még sorolhatnám. Rendkívül idegesítő, hogy az inventory-ból visszalépve a harcba (ami nélkülözhetetlen, pl. gyógyításnál) emberünk rendszeresen elfelejti a célpontot, és ha nem állítjuk be gyorsan, két másodperc alatt hülyére lőnek.

Another War
Boborján után szabadon: a bérgyilkos helyett én leszek a gumikacsás gyilkos.

A grafika átlagos. Különösebb panasz nincs rá, de ne várjunk semmi extrát. A hangokról viszont csak jókat lehet mondani. Jó atmoszférát teremt a zene, a stílusa is mindig passzol az eseményekhez, és az egyéb hangok, zajok is rendben vannak. Egyedül a pisztolylövéseknél tűnt nekem úgy, mintha valami játékfegyverrel pufogtatnánk.

Az Another War hangulata is jónak mondható, de szerintem sok helyen látszik az erőltetettség, a szerzők szemlátomást az anyjukat is eladnák egy (néha gyengébb) poénért. Mindez nem lendít túl sokat a játékon, de legalább itt-ott a javára írható. Azt viszont mindenképp el kell mondanom, hogy az Another War elég nehéz játék. Legalább középfokú angol nyelvismeret mindenképp szükséges, de még sokszor így sem tudjuk, mit is kellene csinálnunk. Egyébként a játék honlapján megtalálható a végigjátszás, szóval véglegesen azért nem fogunk elakadni.

Another War
Ez egy kivégzés. Az enyém...

Úgy gondolom, hogy a polákoknak egy közepesnél valamivel jobb RPG-kalandjátékot sikerült összehozniuk, ami nem veszi fel a versenyt a Fallout-tal, vagy mondjuk a Diablo-val. Egyszer végig lehet rajta szaladni (ami azért nem kétperces meló), de ennél több nem igazán van ebben a játékban. ■

értékelés

Another War

Pozitívumok
  • Jó hangok
  • Néhol jó poénok
  • Elég hosszú
Negatívumok
  • Logikátlanságok és rossz elképzelések tárháza
  • Néhol gyenge poénok
  • Kissé eltúlzott nehézség
Minimális rendszerigény: Pentium III 433, 128 MB RAM, 8 MB-os 3D kártya, 1,4 GB HDD
7,0
grafika 7
hangok 8
játszhatóság 6
hangulat 7
Another WarAnother WarAnother WarAnother WarAnother WarAnother WarAnother WarAnother WarAnother War
Another War
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Another War

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló