25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

Szeretni bolondulásig DVD

Az Amélie főhősnője egy újabb francia filmben, mely besorolását tekintve "romantikus thriller".

Írta: imeta

Kicsit utána olvastam a filmnek, és mivel mindenhol titokzatos félmondatok mögé rejtették a történet csattanóját (ami nagyjából félidőnél érkezik, de a rutinos néző az első tíz perc után gyanítani kezdi) így hát én sem árulok el róla többet, mint azt, hogy létezik, és illik jól meglepődni rajta.

Szeretni bolondulásig DVD

A Szeretni bolondulásig Laetitia Colombani első játékfilmje, hamisítatlan francia ízzel fűszerezve. A történet egészen egyszerűen indul, mintha csak a saját barátnőnk mesélné. Angélique (Audrey Tautou) fiatal diáklány, délutánonként kiszolgáló egy bárban. Tehetséges művész, ösztöndíjat nyer, de a gondolatai a nap huszonnégy órájában csak egyetlen személy körül forognak. Loic (Samuel Le Bihan) sármos és jónevű orvos, apró szépséghibával. Nős, és jövendőbeli apuka. Angélique mindezek ellenére bolondulásig szereti, kedves kis ajándékokkal lepi meg, ha kell, tisztes távolságot tart, és a szeretők örök kétségei közt várja azt a bizonyos, döntő lépést, a boldogító szót: válás. Barátai kétkedve figyelik, figyelmeztetik, a férfi csak áltatja, de ő rendületlenül hisz kettejük boldogságában, és mesél, és reménykedik, és bolondságokat művel, és csillog a szerelemtől a két, szép, őzikeszeme.

Audrey Tautou tökéletes érzékenységgel alakítja a sebezhető, szeretetre éhes diáklányt, szinte megszólalnia se kell, az arca mindent elárul róla. Tudjuk, elhisszük, hiszen tapasztaltuk már, milyen az ember, ha szerelmes, hirtelen minden megváltozik, és kifordul önmagából a világ. Angélique világa olyan, amilyennek lennie kell: üde színekkel teli, csupa mozgás, vibrálás. Csak pillanatokra zavarja meg ezt a képet egy-egy futó árnyék az arcán, valami sötét, vészjósló harag, ami ennek a tökéletesnek tűnő világnak egy másik oldalát villantja elénk.

A film nagy erénye, hogy bár műfaji meghatározását tekintve thiller, egyátalán nem játszik benne döntő szerepet az erőszak megjelenítése. Angélique tetteinek csak a következményeivel szembesülünk, sejthetjük, vagy elképzelhetjük őket, megtörténnek, de nem látjuk. Minden hátborzongató cselekedete ellenére sem válik rémisztő figurává, együtt érzünk vele, megpróbáljuk megérteni. A történet sok apró jelzés összessége, egy árhullám, ami a végére teljesen irányíthatatlanná válik, ahogy Angélique élete és tettei is azzá válnak. Az utolsó jelenetekben lejátszódó erőszak (az egyetlen, amit valóban megmutat a rendezőnő) sem céltalan ijesztgetés. A lány életében (és szerelmében) ez a legvégső határ, amit átléphet még.

Szeretni bolondulásig DVD

A film precízen felépített szerkezetét még inkább érezhetjük Loic alakján: a férfi csupa kékes, racionális árnyalat között él, rendezett, tiszta lakásának képe teljes ellentétben áll Angélique egyre inkább széteső, kétségbeeséstől izzó szobáinak a látványától. Érezzük, ez a két ember egyszerűen nem illik egymáshoz. Loic racionális életet él, diagnosztizál, okokat keres, és nyugalmat, igazából azt is nehezen hisszük el neki, hogy a házassága előtt kalandjai voltak. Nem, Loic az a típus, aki MINDIG hazamegy, aki nem igazán tudja kezelni a váratlan helyzeteket. Samuel Le Bihan olyannyira beleolvad a számára teremtett, semleges környezetbe, hogy csak akkor tűnik fel, hogy láttuk már a Farkasok szövetségében, vagy a Három szín: Piros-ban, mikor elolvassuk a borító ajánlóját.

A Szeretni bolondulásig, tagoltsága, és több nézőpontú történetmesélése ellenére is egyszemélyes film marad, egyik szereplő sem tud igazi ellenpárja lenni Angélique intenzív személyiségének. Laetitia Colombani mindvégig határozott kézzel vezeti a történetet, a végén azonban, mintha minden ötletességét elvesztette volna, a „visszatérek” jellegű befejezés számomra inkább csalódás volt, semmint frappáns.

Aki felüdülésre vágyik az egyeduralkodó „english movie”-k után, és teljes hangulatában élvezni szeretné a filmet, az nyugodtan válassza a francia 5.1-es hangot, magyar felirattal (lehet versenyezni, ki hallja ki többször azt, hogy „ví” vagy „zsötem”). Másrészről a film magyar dts vagy 5.1-es szinkronnal is vetíthető, ami nagy kincs, és igazán jól sikerült. A nyelvgyakorlóknak még angol és francia feliratról is gondoskodtak. A képre nem sok rossz szavunk lehet, tobzódhatunk a színekben, hangulatok szerint.

Szeretni bolondulásig DVD

Az extrákra fordíthattak volna kicsit több figyelmet. Sajnos már első ránézésre sem ígért túl sokat a menü. Az átvezetés jópofa, de a tartalom szegényesre sikerült: kivételesen szívesen megnéztem volna egy „így készült” werkfilmet, de nem volt. Helyette mozi és tv-előzetes, alternatív befejezések kommentárral (az alternatív itt szó szerint értendő: se füle, se farka. A kommentár pedig francia nyelven futott.) Továbbá három film előzetese, nagyon rossz hangminőségben. Az extrák pozitívuma, hogy a kimaradt jelenetek, (végre!) magyarul feliratozva, érdemes megnézni, szépen kiegészítik a filmet.

Bár a történetben találni homályos pontokat, és halovány hiányérzettel állunk fel a végén, összességében a film érdemes arra, hogy időt szánjunk rá. Pontosan olyan, amilyennek egy első játékfilmnek lennie kell: friss és ötletes. Jegyezzük meg Laetitia Colombani nevét!

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Szeretni bolondulásig DVD
  • Szeretni bolondulásig DVD
  • Szeretni bolondulásig DVD
  • Szeretni bolondulásig DVD
  • Szeretni bolondulásig DVD
  • Szeretni bolondulásig DVD

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!