25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

Különvélemény DVD

A jövőbe látó bűnmegelőzés, Tom Cruise és Steven Spielberg első közös filmje, egy színvonalas DVD kiadványon.

Írta: Dino

Steven Spielberg és Tom Cruise első alkalommal dolgoztak együtt egy film készítésén, ez pedig nem más, mint egy Philip K. Dick kisregény alapján készült sci-fi. A Különvélemény egy futurisztikus világba helyezett sztori, egy elgondolkodtató részeket is tartalmazó, pergő és látványos akciófilm. Az őszi mozibemutató után végre a DVD-gyűjtők is hozzájuthatnak a filmhez, egy színvonalas, kétlemezes kiadvány képében.

Különvélemény DVD

A 2054-ben játszódó történet szerint három különleges képességű személy – a precog-ok – előre látja a jövőben megtörténő bűncselekményeket. A Precrime nevű szervezet pedig ezt használja fel a bűnmegelőzésre: a tetteseket a látomások elemzésének segítségével még a gyilkosság elkövetése előtt elkapják és börtönbe zárják. A Precrime fő „nyomozója” a Tom Cruise által megformált John Anderton, akit egy látomásban szintén tettesnek jelölnek meg a precog-ok. Itt kezdődik a nagy menekülés, ami tulajdonképpen az egész filmen keresztül végigvezet. A tévedhetetlennek hitt precog-okról kiderül, hogy gyakorlatilag kis, de a Precrime által eltitkolt hibaszázalékkal dolgoznak, Anderton így azon van, hogy bebizonyítsa: az ő esetében is hiba történt. Csakhogy eközben igen sok olyan részletet ismer meg a szervezettel kapcsolatosan, melyek a vezetés elsőszámú ellenségévé léptetik elő őt.

A DVD kiadás két korongot tartalmaz. Az elsőn találhatjuk a filmet, Dolby Digital 5.1 és DTS angol hanggal, valamint – sajnos csak surround – magyar és orosz szinkronnal. A képminőség nagyszerű, egy gyakorlatilag tökéletes másolatot kapunk a Janusz Kaminski operatőr által kékes színvilágban megálmodott filmből. Igazából csak azt sajnálhatjuk, hogy a szinkron mindössze surround verziójú, de amúgy is érdemesebb az angol eredeti hangot választani a tökéletes élményhez.

Különvélemény DVD

Ahogy az Spielberg előző filmje, az A.I. – Mesterséges értelem esetében is volt, a második lemez tartalmazza az extrákat, és panasz ezúttal se érheti a készítőket: igencsak telepakolták a korongot. Közel 20 hosszabb-rövidebb (3-10 perc közötti) kisfilmet láthatunk, több csoportra osztva. Elsőként a történetről hallhatunk, mely során Spielberg és Cruise szólal meg legtöbbet. A főbb szereplők bemutatása után a készítés kulisszatitkaiba vethetünk bepillantást, a futurisztikus világ megteremtésétől néhány kulcsjelenet forgatásáig. A következő fejezet három kaszkadőrjelenetről szól. Ahogy azt már megszokhattuk, Tom Cruise kaszkadőr nélkül szokott forgatni, ez most se volt másként, így a három kisfilm főszereplője is ő (a különös nevű kaszkadőr-rendező, Brian Smrz mellett). Újabb nagyobb fejezetben az Industrial Light and Magic munkájáról, tehát a film látványos trükkjeiről láthatunk hat rövidfilmet. A kisfilmek sorát egy párperces Spielberg és Cruise interjú zárja le.

Az extrák második csoportját Archívumnak nevezték el. Ide kerültek a statikus részek, mint egy óriási fotó-galéria, a készítők szöveges bemutatása, valamint 3 jelenet storyboard-képekkel kísérve. Végül megnézhetjük a film, valamint az Activision Minority Report játékának előzetesét.

Különvélemény DVD

Az extrák lemezén lévő rengeteg dokumentumfilm tulajdonképpen az összes érdekesebb dolgot lefedi, és bár sokszor elhangzik az alkotók részéről, hogy milyen jó is volt a többiekkel együtt dolgozni, és milyen kivételes tehetségek vettek részt, az interjúk elég informatívak. Feliratként viszont csak angol vagy holland választható ezekhez. A sok kisfilm pedig még azt is feledteti, hogy a film mellé nem készült audio-kommentár.

A Különvélemény DVD kiadása ismét egy kiváló munka, leszámítva talán, hogy a film alatti magyar feliraton és surround szinkrononon kívül semmi mást nem kapunk magyarítva. A kép és az angol hang tökéletes, és az extrákban is megkapunk mindent, ami a filmmel kapcsolatosan érdekes lehet.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

 • Különvélemény DVD
 • Különvélemény DVD
 • Különvélemény DVD
 • Különvélemény DVD
 • Különvélemény DVD
 • Különvélemény DVD
 • Különvélemény DVD
 • Különvélemény DVD
 • Különvélemény DVD
 • Különvélemény DVD
 • Különvélemény DVD
 • Különvélemény DVD
 • Különvélemény DVD
 • Különvélemény DVD
 • Különvélemény DVD
 • Különvélemény DVD
 • Különvélemény DVD
 • Különvélemény DVD
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!