Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech QuickCam Cordless

A webkamera se kerülhette el a kábelmentesítést.

2003.05.07. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Logitech „Nagy Kábelmentesítő Hadműveletéből” nem maradhatott ki a webkamera termékcsoport sem, így jelent meg a közelmúltban a QuickCam Cordless, mely egy rádiótechnológiára alapozó webkamera.

Logitech QuickCam Cordless

A kamera alakja igencsak furcsa és szokatlan, megjelenésében inkább hasonlít a régi Super 8-as kisfilmes felvevőkre, mint a ma kapható webkamerákra. Keskeny, magas, fekete gumiborítású eszköz, melynek tetején kiemelkedik az antenna. Hogy a számítógéptől távol is használhassuk, egy átnézeti kereső is került rá. Mivel saját memóriája nincs, csak a vevő kb. 15-20 méteres hatókörében használhatjuk. (Ez a távolság persze függ a közbeeső falak számától és vastagságától is.) Tartozékként kapunk mellé egy műanyag talpat is, mellyel a falra erősíthetjük. A vevő egy szintén fekete, elég nagyméretű doboz, melyből kihajthatjuk annak antennáját. Két csavar segítségével akár ezt is a falra szerelhetjük.

A szoftver installálása, a vevő USB portra kötése, a 9 voltos elem behelyezése és a kamera bekapcsolása után azonnal használatba is vehetjük azt. A szoftver a korábbi kamerák csomagjából már jól ismert ImageStudio, melynek Windows XP esetén érdemes a legfrissebb változatát a netről beszerezni, hogy minden funkciót kihasználhassunk. A kamera hátán lévő LCD kijelzőn láthatjuk, hogy fotó vagy videó módban van a kamera, kap-e áramot a külső tápegységről (ha nem, pár perc után magától kikapcsol), mennyi áram van még az elemben, illetve hányas csatornán üzemel épp. Négy csatorna közül választhatunk, és érdemes ezzel is kísérletezni, mert egyik-másik csatornát zavarhatja a szobában lévő többi elektromos készülék is. Az antenna beállításával is hasznos elidőzni egy kicsit a minél jobb képet eredményező pozíciót.

Logitech QuickCam Cordless

A kábelnélküliség nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy a webkamerát online közvetítésre használjuk. Így ugyanis nem vagyunk a számítógép egy-két méteres körzetéhez kötve, egyszerűen berakhatjuk mondjuk a kamerát két ablak közé, és már mehet is az adás. Egyetlen probléma csak az, hogy a mellékelt szoftverrel ezt a funkciót csak a SpotLife szolgáltatáson keresztül használhatjuk, saját FTP eléréssel nem. A szolgáltatás viszont sajnos egyáltalán nem tökéletes, elég, ha egyszer megszakad a kép feltöltése, az accountunkat letiltják, és azt többet nem tudjuk elérni. Az ügyfélszolgálat pedig nem válaszolt ezzel kapcsolatos e-mailünkre. (Ez a probléma persze abszolút nem kapcsolatos a kamerával, csak a választott szolgáltatással.)

A QuickCam Cordless képminősége tökéletesnek nem nevezhető – különösen, ha mászkálunk is vele –, és ez a rádiós átvitelnek tudható be, mely feltételezhetően nem képes akkora adatmennyiség átvitelére, mint a vezetékes változatok. Cserébe viszont egy elég mobil eszközt kapunk, mellyel tulajdonképpen korlátlan hosszúságban rögzíthetünk filmet, és vég nélkül fotózhatunk, amíg a környéken vagyunk. Vagy például nagyszerű gyerekfelügyelő kamera is lehet hi-tech szülők részére. :-) A kamerát egy polcra lerakva 1-2 szobával arrébb is láthatjuk, mi történik az objektív látószögében. A felbontás amúgy maximálisan 640*480 lehet.

Logitech QuickCam Cordless

A kamerához a driver CD-n kívül egy MGI PhotoSuite SE és MGI VideoWave SE programot kapunk, melyek megfelelőek arra a célra, hogy fotó-retusálással illetve videó-vágással kísérletezzünk.

A QuickCam Cordless egy újabb érdekes termék a Logitech folyamatosan bővülő palettájáról. Hordozhatósága jelentősen bővíti a webkamera felhasználási területét, a képminőség és a magas ár ugyanakkor korlátot is szab ennek. A Logitech QuickCam Cordless ajánlott végfelhasználói ára bruttó 57.000 Ft. ■

Logitech QuickCam Cordless
Logitech QuickCam Cordless

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló