Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Windows Server 2003

2003.05.20. 00:00 | szerző: JOKER | Egyéb

A Microsoft Magyarország április végén látványos termékbemutató-konferencia keretében jelentette be a Windows Server 2003 magyarországi megérkezését. A Windowsos bemutatókon megszokott jelszavak repkedtek most is az új termékkel kapcsolatban: megbízhatóbb, hatékonyabb, költségkímélőbb, mint elődjei. Ezek az elődök pedig az NT és a Windows 2000. Főként az utóbbi operációs rendszer az, aminek főbb jellemzőivel találkozhatunk a Windows 2003-ban is. A felülete az XP-ből lett kölcsönözve, de ezt szerencsére gyorsan átszabhatjuk egy használhatóbb és áttekinthetőbb változatra. Lássuk milyen újdonságokat, újításokat tartalmaz az új szerver program.

Windows Server 2003

A megbízhatóság jegyében növelték a rendelkezésre állást, amelyet akár a 8 csomópontos fürtözés támogatás révén biztosítanak. Az új rendszer a 64 bites processzorokat is támogatja, amelyekből 64-et is képes egyidejűleg lekezelni. Memóriából pedig akár 512 GB-ot is képes felhasználni (ahogy a Windowst ismerem fel is használja az utolsó bitig az egészet :-). Ez most hihetetlen nagy számnak tűnik, de ismerve a programok mérhetetlen memóriaigényét, lehet, hogy 5 év múlva a Quake 5 is csak ennyivel hajlandó majd elindulni.

A biztonság növelése érdekében megjelent a webszerver új változata, az IIS 6.0. Persze a linuxos guruk lehet, hogy mosolyogva legyintenek erre a hírre, hiszen eddig az IIS nem éppen a kőkemény biztonsági megoldásairól volt híres. Ebben azért sok rendszergazda is ludas volt, hiszen a szerver installáláskor az alapértelmezésen hagyta a beállításokat, így a hackerek egy ebéd utáni kávészürcsölgetés közben is fél kézzel feltörték az ilyen szervereket. A Microsoft gondolt ezekre a hanyag rendszergazdákra és az IIS 6.0 már alapértelmezésben is a maximális biztonságra lett konfigurálva. Aztán, hogy ez a gyakorlatban mennyit fog érni, majd meglátjuk, mindenesetre fogadkoznak a fejlesztők, hogy ez most már végre valóban használható és biztonságos webes kiszolgálást tesz lehetővé.

Megújult az Active Directory is a Windows 2000-ben megismerthez képest. Jobban tervezhetővé, menedzselhetőbbé vált. Most már átnevezhetőek a tartományok, a különböző Active Directory erdők összekapcsolhatók egymással. Ha NT4.0-ról upgrade-elünk, akkor a jelszavakat is átveszi, ezáltal egyszerűbbé téve az átállást.

A csoportházirendekben még az is beállítható lesz, hogy az egyes feladatok, alkalmazások mennyi processzor- és memóriakapacitást vehetnek igénybe. A rendszergazdák „isteni” jogköre tehát egyre bővül :-). Azonban nem minden téren! A biztonság növelése érdekében ugyanis bizonyos műveleteket nem csinálhat meg más, csak az akinek erre jogosítványa van, tehát még a rendszergazda sem! Mikor van erre szükség? Pl. bankszámla programban nem mindegy hogy ki milyen funkciókat érhet el egy banki rendszerben. A rendszergazda elvben akár több milliót átutalhatna akár a saját számlájára, ha nem lenne korlátozva valamilyen módon, ezeket a korlátozásokat teszi könnyebbé többek között a Windows 2003 is.

A felhasználók életét is könnyebbé teszi számos szolgáltatás. Ilyen a háttér-, vagy árnyékmásolat készítés. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha ez a szolgáltatás be van állítva, akkor elmenti a felhasználó dokumentumainak, mappáinak előző verzióit, így ha kiderül, hogy véletlenül kitöröltünk valamilyen fontos részt egy dokumentumban (például 50 oldalt a 4000 oldalas dokumentumból), és utána még jól felül is mentjük, akkor az előző változatra kattintva visszaállíthatjuk a korábbi állapotot.

További hasznos segítség, hogy át lehet irányítani a helyi gépről a Dokumentumok mappát a szerverre. A rendszergazdák létre tudnak hozni egy közös névteret, amelyben a logikailag csoportosított megosztások virtuálisan egy közös helyen jelennek meg, holott akár fizikailag különböző helyeken találhatóak csak meg.

Az egyes file-ok, e-mailek titkosíthatóak, de nem csak az eddig megszokott módon. Például egy e-mail elolvasását le lehet annyira korlátozni, hogy azt sem továbbküldeni, sem elmenteni, sem kinyomtatni nem lehet. Sőt, még a vágólapra kimásolás révén se lehet átjátszani a védelmet. Megvalósítható a James Bond filmekben látott technika is: a levél elolvasás után 10 másodperccel megsemmisíti önmagát. Az azonban még mindig nem következik be, ami az ilyen filmekben viszont mindig, hogy az akció után minimum fél órával egy bombázó omlik a karjaink közé (pedig ha ez is megvalósulna, azt hiszem mindenki csak Windowst használna ;-).

A Microsoft gondolt a fejlesztőkre is, és a .NET keretrendszer is része lett az új szerverprogramnak. Ennek révén a különböző webalkalmazások, intelligens ügyfélalkalmazások fejleszthetők és futtathatók.

A távfelügyelet révén a rendszergazdák pedig lehetőséget kapnak arra, hogy képernyő, egér, VGA kártya, billentyűzet nélkül is telepíthessenek, illetve kezelhessenek számítógépeket.

A látottak alapján jónak és megbízhatóbbnak tűnik a Windows 2003, a korábbi verzió tapasztalatai alapján van is erre esély, én azonban már akkor is elégedett lennék, hogyha nem kellene 3 Service Pack a hibák kijavításához, mint azt eddig megszoktuk. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló