25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Creative MuVo

Ötletes megoldás a flash-memória és az MP3 játszó keresztezésére.

Írta: Dino

Az MP3 lejátszók piacán az elsők között jelent meg a leginkább Sound Blaster hangkártyáiról ismert Creative, és azóta is folyamatosan bővíti Nomad névre keresztelt termékcsaládját. A cikkben bemutatásra kerülő MuVo a sorozat legkisebb darabja.

A Nomad MuVo egy mindössze kétujjnyi méretű, elemmel együtt 39 g tömegű, kék-szürke színű eszköz, mely gyakorlatilag kétfunkciós. A belső, szürke rész ugyanis kihúzható az elemet tartalmazó nagyobb részből, és külön egy USB csatlakozós flash memóriaként üzemel. Így igen egyszerűen került megoldásra a file-ok feltöltése: behelyezzük számítógépünk USB csatlakozójába a MuVo belsejét, ahol – újabb Windows rendszerek esetében külön driver installálása nélkül – egy újabb meghajtóként jelenik meg a flash memória tartalma. (Windows 98-hoz CD-n mellékelik a szükséges drivert.) Ezután intézőben vagy tetszőleges file-kezelő program segítségével egyszerűen másolhatunk rá bármit, illetve törölhetjük a feleslegessé vált dolgokat. A feltöltési sebesség lehetne jobb is, 400 kB/seccel másolhatunk rá, az olvasási sebesség viszont jelentősen gyorsabb, 900 kbyte-ot olvasott másodpercenként, ami az USB 1.1 eszközöknél általában tapasztalható sebesség. Adatforgalom alatt a lejátszón lévő LED villog, eközben nem érdemes kivennünk a gépből, mert adatvesztés léphet fel.

A zenejátszó funkciót MP3 és WMA file-okkal használhatjuk. A főkönyvtárban lévő ilyen típusú file-okat fogja lejátszani a MuVo, abban a sorrendben, ahogy a memóriájába feltöltöttük azokat. Az egy darab, AAA méretű 1,5 voltos elemet a nagyobb méretű részbe helyezve, és a szürke részt az USB csatlakozóval ehhez illesztve áll elő az MP3 játszó. A vezérlőgombok gyakorlatilag a minimumot biztosítják, de ennyi igazából elég is, legalább nincs túlbonyolítva az eszköz. A bekapcsoláshoz (valamint a kikapcsoláshoz) kb. 6 másodpercig kell nyomva tartani a play/pause gombot, ami nem rossz megoldás, mert így nem valószínű, hogy véletlenül ki vagy bekapcsoljuk a MuVot (igaz, kicsit talán túl sokáig kell a gombon tartanunk az ujjunkat). A play mellett látható LED zölden világít lejátszás közben, és pirosan, ha szüneteltetjük a lejátszást. Egy előre és egy hátra léptető gomb, valamint a hangerőszabályzó található még a MuVon, továbbá egy gombbal kijelölhetünk egy adott részt, amit ismételni fog a lejátszó. Végül természetesen egy fülhallgató csatlakozó is helyet kapott a szerkezeten. A vezérlés alapvetően tényleg egyszerű, a memória mérete nem olyan nagy, hogy az LCD kijelző hiánya bármilyen hátrányt jelentene. Egyetlen negatívumként itt talán azt tudnám említeni, hogy kikapcsoláskor nem jegyzi meg a pozíciót, így következő visszakapcsoláskor ismét a legelső számtól kezdődik a lejátszás.

A MuVo kétféle változatban kapható, melyek a memória méretében különböznek: 64 illetve 128 MB kapacitású készülék létezik, 1-2 órai zene tárolását lehetővé téve. A specifikáció szerint kb. 12 órán keresztül hallgathatunk zenét egyetlen tartós elemmel. (Egyet kapunk is hozzá indulásnak.) Igazából jobb megoldás lett volna, ha akkumulátoros lenne a szerkezet és az USB-ről tudná tölteni magát, de azért ne legyünk telhetetlenek. A lejátszóhoz mellékelt fülhallgató hangjával személy szerint nem voltam teljesen megelégedve, a mélytartomány minimális volt, és kicsit sok magas volt benne, de ez igazából ízlés és zenetípus kérdése is. Mindenesetre akinek nem megfelelő, az tetszőleges fül/fejhallgatót használhat hozzá. A dobozban találunk még amúgy egy nyakpántot is, ha nem szeretnénk zsebrevágni a MuVot, hanem a mai mobiltelefon-divathoz alkalmazkodva inkább a nyakunkba akasztjuk.

A MuVo ötletes kombinációja a flash-memóriának és az MP3 játszónak, egy igen kisméretű, jól használható hordozható eszköz. A 64 MB-os változat javasolt végfelhasználói ára nettó 20.900 Ft, a 128 MB-os készüléké pedig nettó 32.900 Ft.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Creative MuVo
  • Creative MuVo
  • Creative MuVo
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!