Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Creative MuVo

Ötletes megoldás a flash-memória és az MP3 játszó keresztezésére.

2003.05.28. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Az MP3 lejátszók piacán az elsők között jelent meg a leginkább Sound Blaster hangkártyáiról ismert Creative, és azóta is folyamatosan bővíti Nomad névre keresztelt termékcsaládját. A cikkben bemutatásra kerülő MuVo a sorozat legkisebb darabja.

Creative MuVo

A Nomad MuVo egy mindössze kétujjnyi méretű, elemmel együtt 39 g tömegű, kék-szürke színű eszköz, mely gyakorlatilag kétfunkciós. A belső, szürke rész ugyanis kihúzható az elemet tartalmazó nagyobb részből, és külön egy USB csatlakozós flash memóriaként üzemel. Így igen egyszerűen került megoldásra a file-ok feltöltése: behelyezzük számítógépünk USB csatlakozójába a MuVo belsejét, ahol – újabb Windows rendszerek esetében külön driver installálása nélkül – egy újabb meghajtóként jelenik meg a flash memória tartalma. (Windows 98-hoz CD-n mellékelik a szükséges drivert.) Ezután intézőben vagy tetszőleges file-kezelő program segítségével egyszerűen másolhatunk rá bármit, illetve törölhetjük a feleslegessé vált dolgokat. A feltöltési sebesség lehetne jobb is, 400 kB/seccel másolhatunk rá, az olvasási sebesség viszont jelentősen gyorsabb, 900 kbyte-ot olvasott másodpercenként, ami az USB 1.1 eszközöknél általában tapasztalható sebesség. Adatforgalom alatt a lejátszón lévő LED villog, eközben nem érdemes kivennünk a gépből, mert adatvesztés léphet fel.

A zenejátszó funkciót MP3 és WMA file-okkal használhatjuk. A főkönyvtárban lévő ilyen típusú file-okat fogja lejátszani a MuVo, abban a sorrendben, ahogy a memóriájába feltöltöttük azokat. Az egy darab, AAA méretű 1,5 voltos elemet a nagyobb méretű részbe helyezve, és a szürke részt az USB csatlakozóval ehhez illesztve áll elő az MP3 játszó. A vezérlőgombok gyakorlatilag a minimumot biztosítják, de ennyi igazából elég is, legalább nincs túlbonyolítva az eszköz. A bekapcsoláshoz (valamint a kikapcsoláshoz) kb. 6 másodpercig kell nyomva tartani a play/pause gombot, ami nem rossz megoldás, mert így nem valószínű, hogy véletlenül ki vagy bekapcsoljuk a MuVot (igaz, kicsit talán túl sokáig kell a gombon tartanunk az ujjunkat). A play mellett látható LED zölden világít lejátszás közben, és pirosan, ha szüneteltetjük a lejátszást. Egy előre és egy hátra léptető gomb, valamint a hangerőszabályzó található még a MuVon, továbbá egy gombbal kijelölhetünk egy adott részt, amit ismételni fog a lejátszó. Végül természetesen egy fülhallgató csatlakozó is helyet kapott a szerkezeten. A vezérlés alapvetően tényleg egyszerű, a memória mérete nem olyan nagy, hogy az LCD kijelző hiánya bármilyen hátrányt jelentene. Egyetlen negatívumként itt talán azt tudnám említeni, hogy kikapcsoláskor nem jegyzi meg a pozíciót, így következő visszakapcsoláskor ismét a legelső számtól kezdődik a lejátszás.

Creative MuVo

A MuVo kétféle változatban kapható, melyek a memória méretében különböznek: 64 illetve 128 MB kapacitású készülék létezik, 1-2 órai zene tárolását lehetővé téve. A specifikáció szerint kb. 12 órán keresztül hallgathatunk zenét egyetlen tartós elemmel. (Egyet kapunk is hozzá indulásnak.) Igazából jobb megoldás lett volna, ha akkumulátoros lenne a szerkezet és az USB-ről tudná tölteni magát, de azért ne legyünk telhetetlenek. A lejátszóhoz mellékelt fülhallgató hangjával személy szerint nem voltam teljesen megelégedve, a mélytartomány minimális volt, és kicsit sok magas volt benne, de ez igazából ízlés és zenetípus kérdése is. Mindenesetre akinek nem megfelelő, az tetszőleges fül/fejhallgatót használhat hozzá. A dobozban találunk még amúgy egy nyakpántot is, ha nem szeretnénk zsebrevágni a MuVot, hanem a mai mobiltelefon-divathoz alkalmazkodva inkább a nyakunkba akasztjuk.

A MuVo ötletes kombinációja a flash-memóriának és az MP3 játszónak, egy igen kisméretű, jól használható hordozható eszköz. A 64 MB-os változat javasolt végfelhasználói ára nettó 20.900 Ft, a 128 MB-os készüléké pedig nettó 32.900 Ft. ■

Creative MuVo

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.