Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Day of Defeat

A népszerű Half-Life MOD legújabb verziója önálló játékként került a boltokba.

2003.06.24. 00:00 | szerző: Madrac | Ismertető/teszt

A Half-Life-hoz megjelenése óta rengeteg kiegészítő jelent meg. Köztük az egyik legsikeresebb és legismertebb a Day of Defeat. Ingyenes mod-ként már régóta elérhető volt a játék, de most a legújabb verzióval érte el azt a szintet, hogy önálló játékként is megjelenhessen ez a második világháborús FPS.

Day of Defeat

A játékmenet elég egyszerű, a két szemben álló fél - a szövetségesek és a tengelyhatalmak meg - kell hogy szerezzenek bizonyos területeket a pályán. Kilencféle kaszt közül választhatja ki a neki megfelelőt a játékos, mindegyik más fegyverrel rendelkezik, mely természetesen igazodik a választott oldalhoz is. A fegyvereknek is különböző tulajdonságai vannak: pontosság, tűzerő és tűzgyorsaság, tárkapacitás és kezelhetőség. Alapban jár még egy közelharci fegyver (kés, tőr vagy gyalogsági ásó) és egy pisztoly is. Egyes kasztok kapnak meg egy vagy két gránátot is.

A lőfegyverek három nagy csoportba tartoznak: puskák, géppisztolyok és géppuskák. A puskák lassú utántöltéssel és nagy sebzéssel rendelkeznek, ide tartozik a mesterlövész puska is, melynek külön érdekessége, hogy időbe telik, mire a távcsövet a szeméhez emeli a karakter. A gépfegyverek közepes sebzéssel és tűzgyorsasággal rendelkeznek, általánosan 30 golyó van egy tárban. A géppuskáknál rengeteg lőszer áll a rendelkezésre, melyet gyorsan az ellenfélbe lehet üríteni, de ha célozni is akarunk vele, nem csak lőni a vakvilágba, akkor bizony le kell feküdni vele a földre.

Day of Defeat

A pályák két csoportba oszthatók. Az egyik fajtánál a pályán elhelyezett zászlókat kell megszereznünk, ilyen pálya az Avalanche (5 zászló), a Caen (6 zászló), az Anzio (5 zászló), a Chemile (4 zászló), a Donner (5 zászló), a Flash (5 zászló), a Forest (4 zászló), a Kalt (5 zászló) és a Merderet (5 zászló).

A másik fajta pályán egy célpontot kell elpusztítani, illetve megvédeni. Ide tartozik a Kraftstoff (üzemanyag szállítót és egy töltőállomást kell védeni), a Glider (el kell pusztítani a német bázison található létesítményeket és a el kell foglalni a bunkert), a Charlie (el kell foglalni a német védműveket, míg a másik oldalnak meg kell védeni ezeket), a Zalec (el kell foglalni a szökőkutat, majd megsemmisíteni a tankokat, végül kifüstölni a templomból is a németeket), a Jagd (meg kell szerezni a német terveket, illetve meg kell védeni a Cromwell tankokat) és a Vicenza (meg kell semmisíteni a King Tiger tankot, míg a dzsipeket meg kell védeni ettől).

Day of Defeat

Újdonságként jelentek meg a bolti verzióval a „para map”-ek, melyekben a célt ejtőernyővel lehet megközelíteni. Ezek a fajta pályák sajnos elég sok szerveren le vannak tiltva még.

Mivel maga a játék nem új már, csak a boltokban is kapható verzió jobban kidolgozott és hibamentesebb, mint az eddigiek, rengeteg kiegészítő és plusz pálya található meg hozzá a neten. Fontos megemlíteni a csalás elleni védelmet is, melyhez talán a legjobb most a Cheating-Death. Ennek a legújabb, 3.1-es verziója már tökéletesen támogatja a játékot.

Day of Defeat

Sajnos a grafika nem a 2003-ban elvárható szintű, bár sokat fejlesztettek az eredeti Half-Life engine-en a fejlesztők. Megjelentek az időjárási effektek, és jóval részletesebb a környezet is. Az ellenfelek könnyen felismerhetőek kis gyakorlás után, bár sajnos, mint a többi HL mod-nál is, túl sötét a játék.

A hanggal kapcsolatba semmi komoly kivetni valót nem lehet felhozni, a fegyverhangok remekek és a rádió üzenetek is jól érthetőek. A németeknél természetesen németül hangzanak el ezek.

Day of Defeat

A hamarosan megjelenő CS 1.6 konzolja van már a programban, mely sokkal kényelmesebben kezelhető, mint a régi volt. Felajánlja az elkezdett szöveg folytatásait, így ha nem emlékszünk rendesen egy parancsra akkor is megtalálhatjuk.

Összhatásában kellemes benyomást tett rám a program. Remek szórakozást jelenthet, ha megvan a jól megszokott szerver a már ismerősnek számító emberekkel. Pár plusz pályát tartalmaz csak az ingyenesen letölthető mod-hoz képest, így aki már rendelkezik eredeti Half-Life-fal, az inkább azt használja. ■

értékelés

Day of Defeat

Pozitívumok
  • Korhű fegyverek
  • Jó pályák
Negatívumok
  • Elavult grafikus motor
Minimális rendszerigény: Pentium II/Athlon 450 MHz, 64 MB RAM, 735 MB HDD, internet kapcsolat
8,0
grafika 7
hangok 9
játszhatóság 8
hangulat 9
Day of DefeatDay of DefeatDay of DefeatDay of DefeatDay of DefeatDay of Defeat
Day of Defeat
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Day of Defeat

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló