Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Mutasd meg az íróasztalod, megmondom, ki vagy!

Egy érdekes összefoglaló a Logitech és Cary Cooper kutatásáról.

2003.07.04. 00:00 | szerző: PC Dome | Egyéb

Az elmúlt hetekben kaptunk hírt a Logitechtől egy érdekes kutatásról, mely az emberek munkakörnyezetét, abból is az íróasztalukat vizsgálták. Ehhez kapcsolódóan érkezett most egy részletesebb leírás is a kutatásról, melyet érdekessége miatt úgy gondoltuk, megosztjuk olvasóinkkal. Következzen tehát a Logitechtől kapott anyag.

Mutasd meg az íróasztalod, megmondom, ki vagy!

A Logitech felmérése szerint, miután a kézírás elemzése már elavultnak számít a munkahelyeken, a legújabb módszer az alkalmazottak személyiségének megállapítására az íróasztal vizsgálata. A tanulmány, amelyet a Logitech az egyik legnevesebb európai pszichológussal, Cary Cooper-rel, a Munka és Egészség Pszichológiájának Kézikönyve szerzőjével közösen készített, és több száz íróasztalt vizsgált Európában, öt alapvető íróasztal-típust különböztetett meg – a kaotikustól a már szinte mániákusan pedánsig – amelyek segítségével a munkaadók, kollégák, és partnerek azonnali következtetéseket vonhatnak le azok tulajdonosáról. A felmérés során felsővezetőket is megkérdeztek arról, milyen típusú íróasztal gazdájának vannak a legjobb esélyei az előrelépésre.

  • „Munka és magánélet között egyensúlyozó zsonglőr típus” – rendezett az íróasztala, rajta a barátokról, családról készült fotókkal. Hűséges típus, nagyra értékeli a barátokat és a családot, viszont sokszor túl félénk ahhoz, hogy bizonyos témákról beszéljen egy kapcsolatban.
  • „Tiszta, rendezett típus” – Ez a típus már szinte túlzottan igényes és kényes a rendre, íróasztala mindig rendben van. Nagyon megbízható, viszont nehezen mutatja ki az érzelmeit.
  • „Irodai mókamester típus” – Vicces figura, jó érzés a környezetében lenni, ezt a felfogását az íróasztalán tréfás apróságokkal, színes irodaszerekkel fejezi ki. Feldobja a társaságot, de gyakran nem veszik komolyan.
  • „Stílusos topmenedzser típus” – Kifejezetten elegáns, stílusos ember, irodájában a legmodernebb technológia, és luxus bútorok találhatók. Kapcsolataiban őszinte, és magabiztos, de nehezen osztja meg érzelmeit másokkal.
  • „Káosz és villámcsapás típus” – Rendetlen, kaotikus ember, íróasztalán mindenütt papírhalmok állnak. Izgalmas és spontán életet él, de megbízhatatlan és bizonytalan lehet.

   Rendes íróasztal, tiszta fej, akadálytalan karrier!
   Míg a személyes megjelenés alátámaszthatja az álommunka megszerzését, az íróasztal kinézete is befolyásolja az előrejutás lehetőségét – a felsővezetők közel 70%-a előnyben részesíti azokat az alkalmazottakat, akiknek rendezett, tiszta az íróasztaluk. A vezetők körében végzett felmérés azt az eredményt hozta, hogy 55%-uk a rendetlen íróasztalt egy megbízhatatlanabb, amatőr, figyelmetlen emberrel azonosítja.

   Irodai szépfiú, vagy a családjáért élő ember?
   A felmérés az íróasztal mögötti egyes embereket is megvizsgálta, és rávilágított az egyes íróasztal-típusokhoz kapcsolódó személyiségjegyekre. Míg az „irodai mókamester” típus pozitívan járul hozzá a csapatmunkához azzal, hogy feldobja a hangulatot, javítja a morált, kapcsolataiban gyakran nem veszik komolyan. Hasonló módon, a „stílusos topmenedzser” típus, bár jó hallgatónak bizonyul munkája során, nehezen osztja meg érzelmeit a magánéletben.

   Cary Cooper arra figyelmeztet, ne ítéljünk első látszatra: „Jóllehet a tiszta, rendezett íróasztallal rendelkező emberek szervezettebbnek, rendszeresebbnek tűnnek, ez azt is jelentheti, hogy makacsak és rugalmatlanok. Egy rendezett íróasztal annak is lehet a jele, hogy valaki örömmel dolgozik 9-től 5-ig, és a nap végén rendbe rakja az asztalát, mintegy jelezve, hogy a munkaidő végetért, és innentől kezdve a családé a főszerep.”

   Azt is javasolja az alkalmazottaknak, vessenek egy pillantást a saját íróasztalukra, hogy azzal vajon a megfelelő imázst sugallják-e önmagukról a főnökük felé: „Legjobb, ha egyensúlyra törekszünk egy rendezett irodai környezet, és saját személyiségünk kifejezése között. A legmodernebb technológiával, CD-írókkal, egérrel, vagy billentyűzettel azt a tulajdonságunkat sugározhatjuk, hogy befogadjuk az újdonságokat, és nyitottak vagyunk a kihívások felé. Az olyan személyes tárgyak, mint a fotók a családról, vagy a kedvenc bögrénk az asztalon, ad egy képet a kollégáknak arról, hogy kik is vagyunk az irodán kívül, és megtöri a jeget azzal, hogy alkalmat szolgáltat arra, hogy beszélgethessünk a munkán kívüli dolgokról is.”

    

   Most pedig lássuk, miről is lehet felismerni a fent ismertetett csoportokba tartozó dolgozókat.

   Munka és magánélet közt egyensúlyozó zsonglőr

   A munkában
   Rendszerető, jól szervezett egyén, aki sikeresen megtalálja az egyensúlyt a munka és a családi élet között. Közvetlen a stílusa, és jó munkakapcsolatot tart fenn kollégáival. Az asztala rendezett, tiszta, a kiemelt helyen lévő családi fotók jelzik a kollégák számára az irodán kívüli élet fontosságát. Ő az a típusú ember, aki minden nap rendet rak az asztalán, annak jeléül, hogy befejeződött a munkanap, és innentől a családé a főszerep. Kifejezetten olyan ember, aki 9-től 5-ig dolgozik, nem különösebben motiválja az előrejutás lehetősége, nem túlzottan ambíciózus, viszont lojális a munkaadójához. A rendszeresség jellemzi az élethez való hozzáállását, és ennek következtében elképzelhető, hogy túlzottan is kitart saját véleménye mellett, és úgy gondolja, az övé az egyetlen helyes út.

   Személyes kapcsolataiban
   Hűségesen kitart családja és barátai mellett, és másokban is értékeli a lojalitást és a tisztességet. Adhat olyan jelzéseket, hogy a másik nem számára nem elérhető – a fotók a családról azt hivatottak közölni: „már foglalt vagyok”. Jó humorérzékkel rendelkezik, és jó érzés a környezetében lenni – amíg otthon minden rendben van nála. Sikeresen egyensúlyoz a munka és a magánélet között, de egyértelműen elkülöníti a munkát a szórakozástól.

   Jelek
   A szerettek fotói az íróasztalon, tiszta, rendezett környezet

   Összegzés

   ErősségekGyengeségek
   A munkában
  • Szervezett
  • Jól osztja be az idejét
  • Kollégáival jó munkakapcsolatot tart fenn
  • Nagyon személyes
  • Makacs
  • Nem elkötelezett a munkája iránt
  • A magánéletben
  • Hűséges, kitartó
  • Nagyon fontos számára a családdal, barátokkal való kapcsolata
  • Nem szeret a munkával kapcsolatos dolgokról, munkakapcsolatokról beszélni
  • Tiszta és rendszerető

   A munkában
   Ez a típus rendkívül igényes, kényes, pedánssága szinte már a mániákusság határát súrolja. Minden a helyén van, még a tollak és a ceruzák is vigyázzban állnak! Az íróasztalát mintha most fényezték volna, rajta minden tökéletes rendben áll. Az ilyen típusú ember rendszerezett, hatékony, mindig betartja a határidőket, de pont emiatt rugalmatlanabb is, és nehezebben boldogul több egyidejű feladattal.

   Személyes kapcsolataiban
   Őszinte, megbízható barát, aki azonban nem egykönnyen mutatja ki érzelmeit. Az irodán kívül is teljes életet él, sok hobbija van, változatos társadalmi életet él. Szeret utazni, és akár egyedül is jól érzi magát, de sok barátja van. Az élethez való rideg, szigorú hozzáállása következtében elképzelhető, hogy a munkában, vagy az érzelmek terén nehezen fejezi ki magát.

   Jelek
   Rendszerezett íróasztal, vigyázzba állított tollak, minden a helyén van az asztalon.

   Összegzés

   ErősségekGyengeségek
   A munkában
  • Rendszeres
  • Mindent elvégez időre
  • Határidőket tartja
  • Rugalmatlan
  • Több egyidejű feladatot nehezen végez
  • Nem kifejezetten társasági ember
  • A magánéletben
  • Megbízható
  • Őszinte
  • Kevésbé érzelmes
  • Nem túl nyitott
  • Az iroda mókamestere

   A munkában
   Ez az embertípus az iroda mókamestere, aki bármiből poént csinál, akárhová megy. A képernyőre húzza a sapkáját, szórakoztató/vicces könyvekkel, kártyákkal, stb. van tele az íróasztala, mindezzel egy vicces ember képét sugározza, aki szereti az egész irodát szórakoztatni. Multimédiás „csodagyerek”, tele CD-kkel, magazinokkal, videókkal. Rendszerető és jól szervezett ember, bár hatékonyságát sokszor palástolja a humoros hozzáállás. Érdekli a munkája, azonban úgy gondolja, az élet a mókázásról szól – tudatos munkaerő, de nem munkamániás.

   Személyes kapcsolataiban
   Ő a buli fénye, középpontja, nagyszerű humora van. Lenyűgöző személyiség, az a fajta ember, akit mindenki szeret. Imád másokkal kommunikálni, és tudatosan éli az irodán kívüli életét. A másik nem odavan a humoráért, de gyakran nem veszik komolyan, kétségbe vonják, vajon alkalmas-e egy tartós kapcsolatra.

   Jelek
   Poénos dolgok az íróasztalon: tréfás bögrék, színes irodaszerek, apróságok, CD-k, fülhallgatók, stb.

   Összegzés

   ErősségekGyengeségek
   A munkában
  • Pozitív munkamorált hoz létre maga körül
  • Feldobja az unalmas munkát
  • Feloldja a kollégák közötti problémákat, feszültségeket
  • Elkerüli az olyan konfliktusokat, amelyek pedig fontosak lennének
  • Munkatársai néha nem veszik komolyan
  • A magánéletben
  • Feldobja a baráti társaságot
  • Biztosítja a jó viszonyt
  • A kapcsolatokban nem veszik komolyan
  • A stílusos topmenedzser

   A munkában
   Az íróasztala és irodája elegáns, tiszta, felszerelve minden luxus tartozékkal: a legmodernebb képernyővel, luxusszintű, kényelmes székekkel a vendégek számára, valamint dús növényzettel. Ez az ember jól szervezett, stratégiákban gondolkodik, kevés papírmukát végez, munkája leginkább telefonhívásokból, és személyes találkozókból áll. Távolságtartónak tűnhet. Szereti megmutatni, mennyire fontos számára az elegancia, a stílusosság, és vendégeit az üzletkötés során elkápráztatja az esztétikus környezettel. Valószínűleg egy idősebb személy, elképzelhető, hogy karrierista, „törtető” ember, aki azonban az irodán kívüli idejét is nagyra értékeli, és nem szereti az íróasztalhoz láncolni magát.

   Személyes kapcsolataiban
   Társasági ember, szeret kommunikálni, extrovertált, és talán kissé egoista is. Értékeli a hűséget a barátságokban, de sokszor barátaival is hivatalos a stílusa. Kifinomult ember, aki néha hajlandó az érzéseit feláldozni azért, hogy saját fontosságát hangsúlyozhassa. Hajlamos a cinikus stílusra, szarkasztikus humorra.

   Jelek
   Legmodernebb technológia, luxus bútorok, nincs sok minden az íróasztalán.

   Összegzés

   ErősségekGyengeségek
   A munkában
  • Jól szervezett
  • Esztétikus megjelenés
  • Jó hallgató
  • Távolságtartó
  • Nem mutatja ki sebezhetőségét
  • A magánéletben
  • Kapcsolataiban magabiztos
  • Nehezen osztja meg érzelmeit
  • Káosz és villámcsapás

   A munkában
   Állandó, totális káoszban dolgozik – papírok szanaszét az asztalon, a földön, mindenféle látható rendszerezettség nélkül. Napról napra él, egy rendszeres emberhez képest gyakran „tűzoltó” munkát végez, ezért elképzelhető, hogy nehéz neki, vagy vele dolgozni. Nyitott ember, ennek ellenére a munkakapcsolatai kaotikusak, és nem kielégítőek azok számára, akik együtt dolgoznak vele, kivéve azokat, akik szeretik a borotvaélen táncolást. Ez a típus rendszeresen túl sokat vállal, folyamatosan nyomás alatt dolgozik, viszont jól kezeli az egyidejű feladatokat.

   Személyes kapcsolataiban
   A munkája az élete, ezért vagy nem érdekli túlzottan a magánélet, vagy az is ugyanolyan kaotikus, mint a munkája. Szeret izgalmasan, spontán módon élni, és az életbe is átviszi a munkához való hozzáállását, imád versengeni, győzni akar, a legjobb akar lenni. Gyakran dolgozik jóval a munkaidőn túl, ambíciózus, így magánélete is a munka körül forog, nincs túl sok ideje társasági életet élni. Nem erőssége a határidők betartása, ezért gyakran megbízhatatlan.

   Jelek
   Papírhalmok, rendetlenség, káosz.

   Összegzés

  ErősségekGyengeségek
  A munkában
 • Nem fél kimutatni sebezhetőségét
 • Nyitott, megközelíthető
 • Jól kezeli az egyidejű feladatokat
 • Megbízhatatlan
 • Nem jó hallgató
 • Határozatlan
 • A magánéletben
 • Izgalmas, spontán életet él
 • Megbízhatatlan
 • Bizonytalannak tűnik

Forrás: Logitech

hozzászólások (11)

Detto
Detto 2003.07.04. 11:50
Én a „Tiszta, rendezett típus”-ba tartozom.:-D De a cikk avval a részével, hogy "nehezen mutatja ki az érzelmeit" nem igazán értek egyet. Pláne ha valami nem müködik úgy ahogy kellene. :-D:-D:-D
Eric
Eric 2003.07.04. 12:34
Nálam az a helyzet, hogy ciklikusan változik az íróasztalom állapota.
Azt azért nem lehet mondani, hogy a pedáns rendezettség valaha is jellemző lett volna...
Szóval..., időnként csapok egy totális rendrakást, mejd szép lassan a cuccok kezdenek visszaszivárogni és rendetlenség formájában felbukkanni az íróasztalomon. Ez tűröm egy darabig, rakosgatom, rendezgetem őket, majd amikor már gázos a helyzet, ismét jő egy "mindent" megtisztító erejű rendrakás. :-)
Eddie
Eddie 2003.07.04. 12:39
én rendezett rendetlen vagyok.sok minden szar van az iroasztalomon,de rendezve.szal bonyolult...
Zsemle_Morzsi
Zsemle_Morzsi 2008.07.23. 10:41
Az én asztalom nagyon lol... Az utcán lehet a legjobban rátalálni a témákra... xDDD nekem ez a hátterem, mármint a kép:

http://www.appeal2.atw.hu/
TcG|Rommel|Hun
TcG|Rommel|Hun 2008.07.23. 10:42
Egy ötéves topicot hoztál fel. Grat.
ajánlott olvasnivaló