Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Creative PC-CAM 880

A legújabb webkamera-fényképezőgépen már LCD kijelző is helyet kapott.

2003.07.22. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Az elmúlt években igen divatos lett a konvergencia szó, elsődlegesen a kommunikációs eszközök terén hallhattunk róla (telefonálás, internet, multimédia, stb.). Azóta viszont egyre több helyen figyelhető meg egymástól távolinak tekinthető dolgok közeledése. Ilyen például a webkamerák és a digitális fényképezőgépek piaca is: a webkamera-gyártók mai csúcsmodelljei a legtöbb esetben a számítógépről leválasztva is használhatóak, kisebb teljesítményű digitális fényképezőgépként üzemelve. A Creative is webkamerákkal kezdett képkezelő eszközök terén, és újabb termékeivel már a digitális fényképezés felé kacsintgat. Aktuális újdonsága a PC-CAM 880, melyet 3 megapixeles webkamera-fényképezőgépnek hirdetnek.

Creative PC-CAM 880

A dobozban igen szép mennyiségű körítés kapott helyet. A szürke-fekete eszköz mellé kapunk egy csuklópántot és egy műbőr tasakot, egy talpat az otthoni használathoz, egy USB és egy TV kábelt, valamint két ceruzaelemet (nem beszélve a két CD-ről és a rövid kézikönyvről). Elölről a gépre nézve nem sok újat tapasztalunk: az objektívlencse fölött van az átnézeti kereső, tőle jobbra egy fókuszállító tolóka (normál és makró mód között válthatunk vele), jobb felül pedig egy vaku. A gép másik oldala azonban már izgalmasabb: LCD kijelzőt ugyanis egy webkamerának fejlesztett eszközön eddig még nem láttam. Szintén ritka megoldás a memóriakártya-foglalat: MMC vagy SD memóriával tovább bővíthetjük a beépített 16 MB-ot. A hátlapon találjuk a bekapcsoló- és üzemmód-váltó gombokat, valamint egy négyirányú tányérkapcsolót, mely fotózásnál a négyszeres digitális zoomot, a vakut és az időzítőt állítja, visszajátszásnál pedig a képek között válthatunk vele.

Sajnos, ahogy a hasonló termékeknél már megszokhattuk, a doboz sarkán kiemelt 3 megapixel megjelölés nem más, mint egy jól hangzó marketing-eszköz. A PC-CAM 880-ban ugyanis egy 2 megapixeles CMOS optikai érzékelő található. A 3 megapixeles (2048*1536) méretű kép pedig interpolálás eredménye, gyakorlatilag a memória kárára, ugyanis a képminőség nem javul, ennél sokkal jobb eredmény érhető el egy tetszőleges grafikus alkalmazás átméretező funkciójával. Érdemes tehát inkább az 1600*1200-as felbontást használni, vagy ha már kevés a hely a memóriában, 800*600-as képeket érdemes csinálni. (A legnagyobb felbontású képből 18, 2 megapixeles méretben 29, 800*600 esetén pedig 112 kép fér el a beépített memóriában, JPEG formátumban tárolva.)

Creative PC-CAM 880

A gép használata egyszerű, bár a menüben mászkálás a tányérgombbal kicsit néha nehézkes. Érdekes, hogy olyan funkciókat is beleépítettek, mint az állítható expozíció-korrekció és fehéregyensúly, bár igazából sok szükség nincs rájuk egy ilyen kis gépen, gyors használatukhoz pedig túlzottan el vannak rejtve a menüben. Állítható még, hogy fotózás után megjelenjen-e a kép (egy kérdéssel, hogy el akarjuk-e tárolni), hogy kiadjon-e hangot a gép, a menüből állíthatjuk az LCD kijelző fényerejét, és akár törölhetjük is a memóriát. Az RCA kábellel egy TV-re csatlakoztatva megmutathatjuk másoknak a képeinket, de akár élő közvetítést is nyújthatunk a képernyőn a jelenlévőkről. Fényképek mellett rövid videofelvétel rögzítésére is használhatjuk még PC nélkül a kamerát.

Ha a webkamera üzemmódra van szükségünk, mindenekelőtt fel kell telepítenünk a CD-n kapott drivert, majd az USB kábellel csatlakoztatni a géphez a PC-CAM 880-at. Ezután egy olyan lépés következett, melyet a pár oldalas leírásban nem találtam, csak a PDF dokumentációban: meg kell nyomni az eszköz egyik gombját, hogy folytatódjon a meghajtóprogram megfelelő telepítése (legalábbis Windows XP alatt szükség volt erre). Ezután viszont tökéletesen működött a kamera, a hozzá kapott szoftverekkel pedig minden képességét maximálisan ki lehetett használni. A korábbi Creative webkamerákhoz is kapott PC-CAM Center ad lehetőséget a gép memóriájában lévő képek átmásolására és rendszerezésére, valamint állóképek és videók közvetlen rögzítésére. Az átmásoláshoz azonban jó esetben még a szoftverre sincs szükség, a memória tartalma ugyanis új meghajtóként jelenik meg Windows XP alatt.

Creative PC-CAM 880

A WebCam Monitor egy másik hasznos és jól kezelhető program, segítségével élő webkamerás közvetítést csinálhatunk, vagy mozgásérzékelőnek használhatjuk a kamerát. Az előbbi esetben igen pozitív, hogy nem kell mindenféle szolgáltatásra regisztrálnunk magunkat a használatához, hanem meglévő FTP kapcsolatunkat tudtuk használni hozzá. Ennek köszönhetően pillanatok alatt beüzemeltük a közvetítést, melyhez a program még egy weboldal generálását is felajánlotta. Mozgásérzékelőnek használva érdekes funkció az e-mail értesítés: ha a beállított érzékenységi szintnél nagyobb fokú mozgást érzékel a kamera, a szoftver levélben küld erről értesítést egy megadott címre. (Ilyenkor lehet praktikus, ha mobiltelefonunkra e-mail is érkezhet.) A webkamera használathoz kapott talp amúgy stabilnak bizonyult, megfelelően forgatható és dönthető rajta a kamera. A Creative saját programjai mellé az ArcSoft néhány alkalmazását kapjuk még: fotó- és videószerkesztő programot, valamint naptár és meghívó készítésére használható szoftvert.

Míg a szoftverekről gyakorlatilag nem nagyon tudtam rosszat elmondani, a képminőséggel kapcsolatosan már vannak fenntartásaim. Webkameraként alapvetően nem teljesített rosszul a PC-CAM 880. Megfelelő, video-telefonáláshoz jól használható minőségű képet adott. Fotózásnál viszont egy érdekes jelenséggel találkoztam: ha a fotó készítése közben egy kicsit megmozdult a gép, akkor a megjelenő képbe egy ív került. A magyarázat erre az lehet, hogy az exponáló gomb lenyomásakor az eszköz a CMOS érzékelőből soronként kezdi kiolvasni az adatokat, és mire lentre ér, a gép kis elmozdulásának következtében nem azt rögzíti, amit a gomb lenyomásakor láttunk. Amúgy gyakorlatilag ugyanaz érvényes erre a gépre is, mint a többi hasonló eszközre: megfelelő fényviszonyok között használható képet ad, de semmiképpen ne számítsunk csúcsminőségű fotóra, ahhoz mindenképpen egy magasabb árkategóriájú digitális gép szükséges. A vakut pedig közeli felvételekhez jobb, ha kikapcsoljuk, mert az erős villanás elrontja a felvételt.

Creative PC-CAM 880

A PC-CAM 880 egy érdekes szerkezet, melyet bár elsődlegesen valószínűleg inkább webkamerának fejlesztettek, azon már jóval túlmutat, minőségben azonban nem veheti fel a versenyt a digitális fényképezőgépekkel. Igaz, nem is érdemes azokhoz hasonlítani: ez egy egészen más kategória. A webkamera pár hét múlva kerül hazánkban a boltokba, ára nettó 32.900 Ft körül várható, a garancia rá két év. ■

Creative PC-CAM 880Creative PC-CAM 880

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.