Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Creative PC-CAM 880

A legújabb webkamera-fényképezőgépen már LCD kijelző is helyet kapott.

2003.07.22. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Az elmúlt években igen divatos lett a konvergencia szó, elsődlegesen a kommunikációs eszközök terén hallhattunk róla (telefonálás, internet, multimédia, stb.). Azóta viszont egyre több helyen figyelhető meg egymástól távolinak tekinthető dolgok közeledése. Ilyen például a webkamerák és a digitális fényképezőgépek piaca is: a webkamera-gyártók mai csúcsmodelljei a legtöbb esetben a számítógépről leválasztva is használhatóak, kisebb teljesítményű digitális fényképezőgépként üzemelve. A Creative is webkamerákkal kezdett képkezelő eszközök terén, és újabb termékeivel már a digitális fényképezés felé kacsintgat. Aktuális újdonsága a PC-CAM 880, melyet 3 megapixeles webkamera-fényképezőgépnek hirdetnek.

Creative PC-CAM 880

A dobozban igen szép mennyiségű körítés kapott helyet. A szürke-fekete eszköz mellé kapunk egy csuklópántot és egy műbőr tasakot, egy talpat az otthoni használathoz, egy USB és egy TV kábelt, valamint két ceruzaelemet (nem beszélve a két CD-ről és a rövid kézikönyvről). Elölről a gépre nézve nem sok újat tapasztalunk: az objektívlencse fölött van az átnézeti kereső, tőle jobbra egy fókuszállító tolóka (normál és makró mód között válthatunk vele), jobb felül pedig egy vaku. A gép másik oldala azonban már izgalmasabb: LCD kijelzőt ugyanis egy webkamerának fejlesztett eszközön eddig még nem láttam. Szintén ritka megoldás a memóriakártya-foglalat: MMC vagy SD memóriával tovább bővíthetjük a beépített 16 MB-ot. A hátlapon találjuk a bekapcsoló- és üzemmód-váltó gombokat, valamint egy négyirányú tányérkapcsolót, mely fotózásnál a négyszeres digitális zoomot, a vakut és az időzítőt állítja, visszajátszásnál pedig a képek között válthatunk vele.

Sajnos, ahogy a hasonló termékeknél már megszokhattuk, a doboz sarkán kiemelt 3 megapixel megjelölés nem más, mint egy jól hangzó marketing-eszköz. A PC-CAM 880-ban ugyanis egy 2 megapixeles CMOS optikai érzékelő található. A 3 megapixeles (2048*1536) méretű kép pedig interpolálás eredménye, gyakorlatilag a memória kárára, ugyanis a képminőség nem javul, ennél sokkal jobb eredmény érhető el egy tetszőleges grafikus alkalmazás átméretező funkciójával. Érdemes tehát inkább az 1600*1200-as felbontást használni, vagy ha már kevés a hely a memóriában, 800*600-as képeket érdemes csinálni. (A legnagyobb felbontású képből 18, 2 megapixeles méretben 29, 800*600 esetén pedig 112 kép fér el a beépített memóriában, JPEG formátumban tárolva.)

Creative PC-CAM 880

A gép használata egyszerű, bár a menüben mászkálás a tányérgombbal kicsit néha nehézkes. Érdekes, hogy olyan funkciókat is beleépítettek, mint az állítható expozíció-korrekció és fehéregyensúly, bár igazából sok szükség nincs rájuk egy ilyen kis gépen, gyors használatukhoz pedig túlzottan el vannak rejtve a menüben. Állítható még, hogy fotózás után megjelenjen-e a kép (egy kérdéssel, hogy el akarjuk-e tárolni), hogy kiadjon-e hangot a gép, a menüből állíthatjuk az LCD kijelző fényerejét, és akár törölhetjük is a memóriát. Az RCA kábellel egy TV-re csatlakoztatva megmutathatjuk másoknak a képeinket, de akár élő közvetítést is nyújthatunk a képernyőn a jelenlévőkről. Fényképek mellett rövid videofelvétel rögzítésére is használhatjuk még PC nélkül a kamerát.

Ha a webkamera üzemmódra van szükségünk, mindenekelőtt fel kell telepítenünk a CD-n kapott drivert, majd az USB kábellel csatlakoztatni a géphez a PC-CAM 880-at. Ezután egy olyan lépés következett, melyet a pár oldalas leírásban nem találtam, csak a PDF dokumentációban: meg kell nyomni az eszköz egyik gombját, hogy folytatódjon a meghajtóprogram megfelelő telepítése (legalábbis Windows XP alatt szükség volt erre). Ezután viszont tökéletesen működött a kamera, a hozzá kapott szoftverekkel pedig minden képességét maximálisan ki lehetett használni. A korábbi Creative webkamerákhoz is kapott PC-CAM Center ad lehetőséget a gép memóriájában lévő képek átmásolására és rendszerezésére, valamint állóképek és videók közvetlen rögzítésére. Az átmásoláshoz azonban jó esetben még a szoftverre sincs szükség, a memória tartalma ugyanis új meghajtóként jelenik meg Windows XP alatt.

Creative PC-CAM 880

A WebCam Monitor egy másik hasznos és jól kezelhető program, segítségével élő webkamerás közvetítést csinálhatunk, vagy mozgásérzékelőnek használhatjuk a kamerát. Az előbbi esetben igen pozitív, hogy nem kell mindenféle szolgáltatásra regisztrálnunk magunkat a használatához, hanem meglévő FTP kapcsolatunkat tudtuk használni hozzá. Ennek köszönhetően pillanatok alatt beüzemeltük a közvetítést, melyhez a program még egy weboldal generálását is felajánlotta. Mozgásérzékelőnek használva érdekes funkció az e-mail értesítés: ha a beállított érzékenységi szintnél nagyobb fokú mozgást érzékel a kamera, a szoftver levélben küld erről értesítést egy megadott címre. (Ilyenkor lehet praktikus, ha mobiltelefonunkra e-mail is érkezhet.) A webkamera használathoz kapott talp amúgy stabilnak bizonyult, megfelelően forgatható és dönthető rajta a kamera. A Creative saját programjai mellé az ArcSoft néhány alkalmazását kapjuk még: fotó- és videószerkesztő programot, valamint naptár és meghívó készítésére használható szoftvert.

Míg a szoftverekről gyakorlatilag nem nagyon tudtam rosszat elmondani, a képminőséggel kapcsolatosan már vannak fenntartásaim. Webkameraként alapvetően nem teljesített rosszul a PC-CAM 880. Megfelelő, video-telefonáláshoz jól használható minőségű képet adott. Fotózásnál viszont egy érdekes jelenséggel találkoztam: ha a fotó készítése közben egy kicsit megmozdult a gép, akkor a megjelenő képbe egy ív került. A magyarázat erre az lehet, hogy az exponáló gomb lenyomásakor az eszköz a CMOS érzékelőből soronként kezdi kiolvasni az adatokat, és mire lentre ér, a gép kis elmozdulásának következtében nem azt rögzíti, amit a gomb lenyomásakor láttunk. Amúgy gyakorlatilag ugyanaz érvényes erre a gépre is, mint a többi hasonló eszközre: megfelelő fényviszonyok között használható képet ad, de semmiképpen ne számítsunk csúcsminőségű fotóra, ahhoz mindenképpen egy magasabb árkategóriájú digitális gép szükséges. A vakut pedig közeli felvételekhez jobb, ha kikapcsoljuk, mert az erős villanás elrontja a felvételt.

Creative PC-CAM 880

A PC-CAM 880 egy érdekes szerkezet, melyet bár elsődlegesen valószínűleg inkább webkamerának fejlesztettek, azon már jóval túlmutat, minőségben azonban nem veheti fel a versenyt a digitális fényképezőgépekkel. Igaz, nem is érdemes azokhoz hasonlítani: ez egy egészen más kategória. A webkamera pár hét múlva kerül hazánkban a boltokba, ára nettó 32.900 Ft körül várható, a garancia rá két év. ■

Creative PC-CAM 880Creative PC-CAM 880

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló