Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech io digitális toll

Egy digitális toll, melyet talán még James Bond is megirigyelne.

2003.08.07. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Érdekesebbnél érdekesebb „kütyük” jelennek meg újabban az elektronikus eszközök piacán. Ezek közé tartozik a Logitech io elnevezésű digitális tolla is, melyet valószínűleg még James Bond is megirigyelne. A közelmúltban mi is kipróbálhattuk eme érdekes tárgyat.

Logitech io digitális toll

A toll maga egy igen vastag eszköz lett, hogy beleférjen a szükséges elektronika és az akkumulátor. Ezáltal fogása kissé kényelmetlen, de azért hozzá lehet szokni. A számítógép USB portjára (plusz a 220V-os konnektorba) kapcsolhatjuk az io bölcsőjét, mely az adatok letöltése mellett egyúttal az akku feltöltését is elintézi.

A szoftver – melynek különös módon része a Microsoft .NET Framework is – telepítése után neki is állhattunk a tesztnek, a dobozban talált speciális jegyzetfüzet segítségével. Ez a 80 oldalas füzet speciális lapokat tartalmaz, melyeken apró mintázat figyelhető meg. A tollbetét mellett lévő optikai érzékelő ezen minta alapján tudja megállapítani, hova is írunk épp. És ez nem csak az oldalon belüli pozíciót jelenti, hanem a füzet egyes lapjait is. Ha tehát megfelelő erővel nyomjuk a lapra a tollat, folyamatosan jegyzi a toll a memóriájában, merre is mozgatjuk a hegyét.

Logitech io digitális toll

A lapokon speciális területeket, mezőket is találunk alul és felül. Két sorban karakterfelismerést is végez a szoftver: a dokumentum címét, e-mail esetén pedig a címzett címét adhatjuk meg ily módon, csupa nagybetűket írva a téglalapokba. A többi speciális mezőbe X-et írhatunk, annak megfelelően, hogy milyen dokumentumként szeretnénk tárolni az oldalt (feljegyzéseinket Word-be exportálja, az e-mailként megjelent oldalakat pedig Outlook mellett néhány másik levelezőprogramba is képes exportálni, mint az Eudora vagy a Netscape Mail). A füzet végén külön lapokat találunk az Outlook vagy Lotus Notes naptár- vagy tennivaló-bejegyzések rögzítéséhez. A csomagban találtunk még egy adag post-itet is, melyek szintén speciális mintázatúak voltak: egy külön szoftvert használva monitorunkat keret részén kívül a képernyőt is eláraszthatjuk sárga feljegyzésekkel.

A lapok tárolása egy saját fileformátumban történik, de lehetőség van JPEG vagy EMF exportálásra is. Az oldalak tartalmát tehát csak grafikusan tudjuk tárolni, kézírás-felismerő még nem került a szoftverbe (a folyóírás felismerése igen sok problémát jelent, nem véletlen, hogy a PDA-k is csak a szépen – vagy speciális módon – írt betűket ismerik fel). Egy töltéssel kb. 25 oldalt írhatunk, míg a memória maximum 40 oldal tárolására elegendő (29 sort írva egy oldalra).

Logitech io digitális toll

Az io tesztelése során egyetlen megválaszolatlan kérdés merült fel bennem: tulajdonképpen mire is jó ez? Miért jobb, ha egy drága füzetbe jegyzetelünk, ha az írást nem ismeri fel a tollhoz kapott szoftver. Ezt a feladatot – az oldalak grafikává alakítását – egy sima lapscannerrel is el lehet végezni. Valószínűleg az io egyelőre megmarad a gazdag „kütyümániások” játékszerének, legalábbis amíg nem indul esésnek az ára, és nem fejlesztenek ki hozzá valami komolyabb szoftvert – esetleg kézírás-felismerővel. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló