Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech io digitális toll

Egy digitális toll, melyet talán még James Bond is megirigyelne.

2003.08.07. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Érdekesebbnél érdekesebb „kütyük” jelennek meg újabban az elektronikus eszközök piacán. Ezek közé tartozik a Logitech io elnevezésű digitális tolla is, melyet valószínűleg még James Bond is megirigyelne. A közelmúltban mi is kipróbálhattuk eme érdekes tárgyat.

Logitech io digitális toll

A toll maga egy igen vastag eszköz lett, hogy beleférjen a szükséges elektronika és az akkumulátor. Ezáltal fogása kissé kényelmetlen, de azért hozzá lehet szokni. A számítógép USB portjára (plusz a 220V-os konnektorba) kapcsolhatjuk az io bölcsőjét, mely az adatok letöltése mellett egyúttal az akku feltöltését is elintézi.

A szoftver – melynek különös módon része a Microsoft .NET Framework is – telepítése után neki is állhattunk a tesztnek, a dobozban talált speciális jegyzetfüzet segítségével. Ez a 80 oldalas füzet speciális lapokat tartalmaz, melyeken apró mintázat figyelhető meg. A tollbetét mellett lévő optikai érzékelő ezen minta alapján tudja megállapítani, hova is írunk épp. És ez nem csak az oldalon belüli pozíciót jelenti, hanem a füzet egyes lapjait is. Ha tehát megfelelő erővel nyomjuk a lapra a tollat, folyamatosan jegyzi a toll a memóriájában, merre is mozgatjuk a hegyét.

Logitech io digitális toll

A lapokon speciális területeket, mezőket is találunk alul és felül. Két sorban karakterfelismerést is végez a szoftver: a dokumentum címét, e-mail esetén pedig a címzett címét adhatjuk meg ily módon, csupa nagybetűket írva a téglalapokba. A többi speciális mezőbe X-et írhatunk, annak megfelelően, hogy milyen dokumentumként szeretnénk tárolni az oldalt (feljegyzéseinket Word-be exportálja, az e-mailként megjelent oldalakat pedig Outlook mellett néhány másik levelezőprogramba is képes exportálni, mint az Eudora vagy a Netscape Mail). A füzet végén külön lapokat találunk az Outlook vagy Lotus Notes naptár- vagy tennivaló-bejegyzések rögzítéséhez. A csomagban találtunk még egy adag post-itet is, melyek szintén speciális mintázatúak voltak: egy külön szoftvert használva monitorunkat keret részén kívül a képernyőt is eláraszthatjuk sárga feljegyzésekkel.

A lapok tárolása egy saját fileformátumban történik, de lehetőség van JPEG vagy EMF exportálásra is. Az oldalak tartalmát tehát csak grafikusan tudjuk tárolni, kézírás-felismerő még nem került a szoftverbe (a folyóírás felismerése igen sok problémát jelent, nem véletlen, hogy a PDA-k is csak a szépen – vagy speciális módon – írt betűket ismerik fel). Egy töltéssel kb. 25 oldalt írhatunk, míg a memória maximum 40 oldal tárolására elegendő (29 sort írva egy oldalra).

Logitech io digitális toll

Az io tesztelése során egyetlen megválaszolatlan kérdés merült fel bennem: tulajdonképpen mire is jó ez? Miért jobb, ha egy drága füzetbe jegyzetelünk, ha az írást nem ismeri fel a tollhoz kapott szoftver. Ezt a feladatot – az oldalak grafikává alakítását – egy sima lapscannerrel is el lehet végezni. Valószínűleg az io egyelőre megmarad a gazdag „kütyümániások” játékszerének, legalábbis amíg nem indul esésnek az ára, és nem fejlesztenek ki hozzá valami komolyabb szoftvert – esetleg kézírás-felismerővel. ■

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.