Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

DVD

A Bourne rejtély DVD

Egy érdekes kémfilm jól sikerült DVD kiadása.

2003.09.03. 00:00 | szerző: Dino | DVD

Ahogy azt az elmúlt időben több filmmel kapcsolatos cikk elején kifejtettük már, Hollywoodban mostanában nagy a divatja a remake-eknek, azaz régi klasszikus és sikeres filmek újraforgatásának. A mostani cikkünk tárgyát képező film is ebbe a kategóriába esik, Robert Ludlum regénye ugyanis már 1998-ban alapját adta egy TV filmnek, melyet Richard Chamberlain főszereplésével forgattak. A tavaly bemutatott moziváltozathoz Matt Damont választották ki, míg a rendezéssel egy addig független filmesként dolgozó embert, Doug Limant bízták meg.

A Bourne rejtély DVD

A történet alapvetően egy izgalmas kémsztori, a szokásostól annyiban eltérve, hogy nem egy küldetés van a középpontban, hanem maga a kém. Akit a film elején két golyóval a hátában és egy bankbetét számát tartalmazó kapszulával a derekában olasz halászok mentenek ki a tengerből. A főhős (Matt Damon) viszont abszolút nincs képben: fogalma sincs, kicsoda ő, és hogy került a vízbe. Elmegy a bankba, ahol a széfben érdekes dologra akad: egy rakás útlevélre, csomó pénzre, és egy pisztolyra. Az egyik útlevélben Jason Bourne-ként szerepel, így ezt a nevet választja magának. Csakhogy hamar kiderül, hogy üldözői is vannak, így valódi kilétének nyomozását menekülve kell folytatnia. Egy segítőre is talál, az Európában mindenfelé szerencsét próbáló Marie (Franka Potente, akit a Lé meg a Lola című filmben láthattunk korábban) személyében, így aztán együtt menekülnek a rendőrök és egy rejtélyes szervezet elől. Eközben kiderül, hogy Jason Bourne különleges képességek birtokában is van (ez mondjuk Matt Damontól már kezd nem éppen szokatlan lenni, ld. A tehetséges Mr. Ripley vagy a Good Will Hunting filmeket :), például minden apró részletet megfigyel mindenhol, és a harcművészetekben is jártas. Az érdekes történet kicsit egyéni rendezői meglátással lett kombinálva. Ahogy említettem, Doug Liman ezelőtt független filmesként dolgozott, és így nem áll tőle távol például az se, hogy maga vegye vállra a kamerát, és így közvetlenebbül irányítsa az eseményeket és a látványt. Nekem viszont kissé zavaró volt az alkalmazott kameramozgás, a sok feleslegesen fel-le mozgó kép olyan, mintha egy remegő kezű valaki dolgozott volna operatőrként.

A DVD változat képminőségével kapcsolatosan pozitívan lehet nyilatkozni, csakúgy, mint a mellé került 5.1-es Dolby Digital és DTS hangsávokról. Magyar szinkront nem kaptunk ugyan, feliratnak viszont választható a magyar nyelv, és ez nemcsak a filmre, hanem gyakorlatilag minden extrára is igaz, egészen az audiokommentárral bezárólag. A kommentárban a rendezőt, Doug Limant hallhatjuk, és bár sok üresjárat is van, elég érdekeseket lehet hallani tőle a forgatásról, az alkalmazott technikákról és a színészekről.

A Bourne rejtély DVD

Az extrákat rejtő „bónusz” menüpont alatt találunk egy kisebb werkfilmet (természetesen a szokásos „mindenki nagyon jó volt” szövegek nem maradtak ki belőle :), négy törölt és egy bővített jelenetet, melyek igazából valóban feleslegesen lassították volna a filmet, valamint egy alternatív befejezést. (Itt is jobb döntés volt szerintem az a változat, ami végülis a filmbe került.) A film végén lévő feliratok alá Moby Extreme Ways számát választották ki, így ennek a klipje is felkerült a DVD-re. (Az eredeti verzióba belekeverve a film részleteit.) Végül megnézhetjük a film előzetesét és két másik filmét is (Johnny English és Hulk).

A Bourne rejtély egy érdekes és pergő akciófilm, melynek DVD-jét ugyan nem látták el extrák tömkelegével, de ettől függetlenül is egy jól sikerült kiadvány lett. Bár a szinkront egyesek biztos hiányolni fogják, külön dicséretes, hogy mindent magyar felirattal láttak el. ■

A Bourne rejtély DVDA Bourne rejtély DVD

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló