25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Nokia N-Gage

Felemás érzésekkel zárult a Nokia játéktelefonjának tesztelése.

Írta: LeMon

A Nokia piaci helyzetének további erősítésének céljából úgy döntött, egy újabb vásárlócsalogató termékkel áll elő. Ez lett az N-Gage, egy „mindent tudó” telefon, melynek azonban elsődlegesen a játékgép tulajdonságát hangsúlyozták ki a cég marketingesei, azt, hogy telefonálni is lehet, egy utolsó rangú mellékes tényként kezelve. A fogadtatás igen vegyesre sikeredett, a bolti eladási statisztikák és a – legalábbis külföldön – hamar csökkenő ár a gép bukását jelezték, míg a Nokia közleményei szép eredményeket közöltek. No de lássuk, mi is lett ez az N-Gage!

Az ötlet – egy mobil konzolgép ötvözése egy telefonnal – alapvetően jó, különösen, hogy egy zenehallgatásra és netböngészésre is alkalmas készüléket terveztek a Nokia mérnökei. Sajnos azonban a végeredmény mégsem lett olyan fényes. Minden olyan előnye a telefonnak, amit a cég nagy hévvel hirdet, egyben a hátránya és gyengéje is. Mint mobil játékgép egy picit gyenge lett. Kicsit furán álltam hozzá az állított formátumú képernyőjéhez, de az végülis megszokható. Problémát jelent viszont, hogy a játékkártya cseréje nincs normálisan megoldva. Ki kell kapcsolni a készüléket, el kell távolítani a hátlapot, majd ki kell venni az akkumulátort, hogy a másfél centis kis lapocskát (mely amúgy egy szabványos MultiMedia Card típusú flash memóriakártya) cserélhessük. Elég macerás dolog tehát, ha a metrón hirtelen mással akarunk játszani. A konzolrész 32 bites, és elég szép mennyiségű 3D játékot ígérnek hozzá. Ilyen például a már kapható Tomb Raider, Red Faction és Tony Hawk’s Pro Skater, de van már Splinter Cell és FIFA 2004 is rá. Igen ám, de egy ilyen pici képernyőn eléggé nehézkes érzékelni a teret, és így – számomra legalább is – Lara Croft irányítása elég nehézkes volt. A Pandemonium című játék viszont – ahol a térben mozgás inkább látványelem – jóval élvezetesebb volt.

Probléma az is, hogy nem igazán merülhetünk bele egyik programocskába sem, mert a telefon hipp-hopp lemerül. A technikai paraméterek 3-6 óra játékidőt írnak, ám mivel ez nemcsak egy játékgép, hanem egy olyan szerkezet, mely egész nap bekapcsolt állapotban, használatban van, ez az idő valójában jóval kevesebb. És természetesen mindig a legrosszabbkor merül le. Volt, hogy a teszt során egy nap többször is fel kellett töltenem a telefont.

Amiben viszont újat tud mutatni a mobil konzolos játékpiacon, az az online használat. Elért eredményeinket GPRS-en is fel tudjuk tölteni a hivatalos oldalra, ahol rangsorolják a játékosokat. Állítólag (én még nem találkoztam vele), ha elakadunk egy játékban, akkor a gép automatikusan felajánlja, hogy keressen-e a játékhoz cheatet, és akár ott helyben le is tölti. Arra is van lehetőség, hogy egy játékot többen is játszhassunk a multiplayer opcióval. Ilyenkor a két N-Gage telefon Bluetooth technológia segítségével kommunikál egymással. Amúgy ha egy játékkártya van a „gépben” akkor az úgy jelenik meg a telefon menüjében, mint egy külön menüpont. Rákattintva elindul a játék, és saját opcióin belül állítgathatunk. A játékokban még egy érdekesség található, az ún. Ghost játék. Letölthetünk Ghost file-okat a Nokia oldaláról, és egy „szellem” ellen játszhatjuk végig a különböző játékokat. Így például egy autóversenyben láthatjuk, hogy az adott pillanatban egy másik játékos – akinek a Ghost file-ját letöltöttük – hol járt. Így egyedül is játszhatunk úgy, mintha mások ellen versenyeznénk.

A telefon maga inkább egy mobil játékkonzolhoz hasonlító külsőt kapott. Ennek csupán az lett a hátránya, hogy telefonálásnál nem a megszokott módon kell tartanunk a telefont, hanem élével a fülünkhöz. Ha például az utcán jön ránk a telefonálhatnék, a legtöbb járókelő azt hiheti, hogy egy szelet kenyeret próbálunk a fejünkbe tömködni. Ez a tartás nemcsak hogy hülyén néz ki, de ha kezünk épp nem szabad, nem tudjuk a vállunkkal megtámasztani a készüléket mert kicsúszik.

Mi az amit még a telefon kínál? Rádióhallgatás. Ezzel a funkcióval azt hiszem nincs semmi gond. Amint bedugtuk a headsetet, használatba vehetjük, és utána akár kirakhatjuk a beépített kis hangszórókra is. 20 csatornát tudunk elraktározni, s akár rögzíthetünk is, ha van a telefonban egy memóriakártya (ugyanabba a slotba, ahova a játékkártyákat kell rakni, MMC memóriakártya is helyezhető). Apropó, memóriakártya! A telefonhoz alapfelszereltségben kapunk egy USB kábelt és egy CD-t programokkal, melyek segítségével a telefonra tudunk feltölteni mindenfélét. MP3-akat, képeket, ilyesmit. Igen ám, de ha nincs memóriakártya, akkor nem tudunk! Márpedig alapfelszereltségben nem kapunk hozzá memóriakártyát... Furcsa volt még az is, hogy bár a készüléket ráköthetjük USB-n a számítógépre, az adatok szinkronizálására nincs ilyen módon lehetőség. Erre a célra csak és kizárólag Bluetooth-on van lehetőség, amihez egy újabb kiegészítő beszerzése szükséges számítógépünkhöz.

Felemás érzésekkel fejeztük be a tesztet. Az N-Gage egy olyan telefon, ami pont telefonálásra nem a legkényelmesebb, és egy olyan hordozható játékgép, mely az igazat megvallva nem konkurenciája a mai GameBoy-oknak. A próbálkozás mindenképpen dicséretes, és kíváncsian várjuk, mi lesz a Nokia reakciója a készülék vegyes fogadtatására: elfelejtik az egészet, vagy megpróbálják továbbfejleszteni a készüléket, és létrehozni a tökéletes játéktelefont.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Nokia N-Gage
  • Nokia N-Gage
  • Nokia N-Gage
  • Nokia N-Gage
LeMon

LeMon
A PC Dome/PlayDome egyik alapítója, a magazin örökös designere.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!