Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

DVD

8 mérföld DVD

Eminem egy többé-kevésbé önéletrajzi filmben alakítja a törekvő rappert.

2003.10.23. 00:00 | szerző: Dino | DVD

Eminem zenéjét lehet szeretni vagy utálni, a sok esetben igen agresszíven fellépő detroiti rapperről azonban valószínűleg mindenkinek van valamilyen véleménye. Talán legtalálóbb az a hír-fejléc volt róla – még a nagyobb népszerűséget meghozó Marshall Mathers album megjelenése környékén –, miszerint „Eminemnek sok mondanivalója van. A kritikusainak is...”

8 mérföld DVD

Amikor elkezdtek szállingózni a hírek, hogy a rapper egy filmben fog közreműködni, ráadásul egy többé-kevésbé saját életét feldolgozó filmben, valószínűleg sokan felkapták a fejüket. A botrányoktól sem mentes életű Marshall első filmfőszerepét jelentő 8 mérföld pedig nagy figyelmet kapott a sajtó részéről. A film gyakorlatilag egy detroiti csóró fehér gyerekről szól, aki megpróbál rappelésével boldogulni az elsődlegesen feketék által művelt zenei stílusban. Nagy kérdés, hogy hol húzódik a határ Eminem valódi énje és a filmben megszemélyesített Jimmy alakja között, mennyi a valóság a sztoriban és mennyi a képzelet műve, de biztos, hogy az előbbiből van több. (Mi sem jelzi ezt jobban, minthogy Eminem anyja felháborodott a film után, hogy ő nem is olyan rossz anya, mint akit a filmben Kim Basinger alakított... :-) A történet mondjuk kicsit rövidnek tűnt, csak egy fejezetet mutat be a sztárság felé vezető útból, a végén kicsit hiányérzetem is volt, de ettől függetlenül maga a sztori kerek egésznek tekinthető így is.

Mivel a film központi eleme a zene, a DVD készítői nagy figyelmet szenteltek ennek, és 5.1-es Dolby Digital ill. dts hangsávban gyakorlatilag tökéletes hang került a korongra. Míg a mozikban csak feliratosan vetítették a filmet, a DVD-re magyar szinkront is felvettek, 5.1-es Dolby Digital keverésben. (Igaz, erre a filmre különösen igaz, hogy eredeti hanggal nézve az igazi, a benne megjelenő detroiti szubkultúra hangulata, illetve az ebben élők beszédstílusa nem tud átjönni a szinkronon. Magyar felirat is található a lemezen, így az angolul nem tudók is bátran választhatják az eredeti hangot.) A képre se lehet panasz, gyakorlatilag tökéletes DVD átiratról van szó.

8 mérföld DVD

Az extrák kínálatát bőségesnek épp nem nevezhetjük, de ami van, az legalább érdekes. A 10 perces werkfilm nem merül ki az alkotók egymást dicsérésében, kapunk kis infót a film hátteréről, a készítők – Eminem és a rendező – terveiről, hogy mit is akart elérni a filmmel. Talán a korongon a legérdekesebb a forgatási szünetekben rendezett freestyle rap-versenyről rögzített 24 perces felvétel. A statiszták kicsit már kezdték unni a felvételeket, és az ő szórakoztatásukra találta ki a rendező, hogy versenyt hirdet, a győztes pedig akár még kiemelkedőbb szerepet is kaphat a filmben. A lelkesedés igen nagy volt, rengetegen jelentkeztek a többfordulós megmérettetésre. Egy külön menüpontból érhetjük el a filmben felhangzó betétdalokat (gyakorlatilag a film megfelelő jelenetéhez ugrik a lejátszás, majd vissza a menübe), végül pedig megnézhetjük Eminem „Superman” klipjének cenzúrázatlan változatát, és természetesen a filmelőzetest.

A 8 mérföld ha nem is a legjobb mozifilm, de jó lenyomatát adja a detroiti gettóvilágnak, melyben Eminem hihetően alakítja saját magát. A hip-hop rajongóknak mindenképpen csak ajánlani lehet a filmet, mely egy korrekt DVD kiadást tudhat magáénak. ■

8 mérföld DVD
8 mérföld DVD8 mérföld DVD

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló