Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Creative WebCam NX és NX Pro

Két újabb webkamera a Creative termékpalettájáról.

2003.11.04. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Creative is elég gyorsan bővíti webkameráinak választékát. A nemrég tesztelésen nálunk járt két új típus a WebCam NX nevet kapta, a nagyobbik emellé még egy Pro jelzővel is büszkélkedhet.

Creative WebCam NX és NX Pro

A két kamera felépítésüket tekintve gyakorlatilag megegyezik, csak a színük más: a kisebbik kék-fehér, a nagyobb fekete-ezüst festésű. Érdekes háromlábú talpazatuk úgy lett kialakítva, hogy asztalra vagy hagyományos monitor tetejére állítható, vagy akár TFT monitorra (esetleg notebook kijelzőjére) helyezhető is legyen. A csuklós rögzítéssel illeszkedő kamera azonban vízszintes felületen hajlamos volt a feldőlésre, ha nem sikerül megfelelő szögben fordítanunk azt (a beállítást a kábel viszonylagos merevsége nehezíti). A kamerán egy fókuszállító gyűrű és egy „exponáló” gomb található. Mikrofont nem építettek bele, azonban a Pro változathoz mellékelnek egy külön kis csiptetős mikrofont. Természetesen mindkét webcam USB porton csatlakozik a számítógéphez.

A legnagyobb különbséget a két webkamera között a bennük lévő CMOS szenzor jelenti. A kisebbik egy 352*288 felbontású érzékelőt tartalmaz, míg a nagyobbik 640*480-asat kapott. A sima NX típus így a 640*480-as képeket csak interpoláció segítségével készíti. (Az NX Pro-t használva viszont interpolációval akár 1024*768-as állóképet is készíthetünk, ha nem zavar minket, hogy ezáltal plusz információ igazából nem kerül a képbe, csak a fileméret nő.) A Logitech webkameráival ellentétben a Creative eszközein lévő LED nem akkor világít, amikor ténylegesen használatban van a kamera, hanem folyamatosan, ha bekapcsolt számítógépre van kötve. Ennek így kevésbé van értelme, de biztos van valami oka, hogy így döntöttek a tervezők.

Creative WebCam NX és NX Pro
Creative WebCam NX

A két kamera képminősége között egyértelműen látszik a különbség az NX Pro javára, de ez a nagyobb CMOS érzékelő miatt várható is volt. Természetesen ez a különbség az árán is meglátszik, kb. másfélszer annyiba kerül, mint kisebbik testvére, igaz, ezért az árért a már említett mikrofon is jár hozzá. A képminőség amúgy a korábban tesztelt komolyabb webkamerákhoz képest valamivel talán gyengébb (az NX Pro esetében is), de videotelefonáláshoz vagy hasonló otthoni célú felhasználáshoz megfelelő képe van mindkét modellnek.

A kamerák mellé a korábban bemutatott Creative webkamerákhoz is kapott CD-t csomagolják, a meghajtóval, a PC-CAM Center és WebCam Monitor programokkal (az előbbi fotók és videók rögzítésére és rendszerezésére használható, az utóbbi akár mozgásérzékelőnek, akár adott időközönként internetre fel-FTP-ző programnak is), valamint az Arcsoft fotószerkesztő szoftverével. A szoftverek közül különösen a WebCam Monitor tetszett továbbra is, ugyanis olyan funkciókat tartalmaz, melyeket nem nagyon láttunk más webkamera-szoftverben (ilyen az említett FTP feltöltés is).

Creative WebCam NX és NX Pro
Creative WebCam NX Pro

A Creative WebCam NX bruttó 7.375 Ft-ért kapható, az NX Pro típus ára bruttó 12.125 Ft. Mindkét eszközre 2 év garancia jár. ■

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.