Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Creative WebCam NX és NX Pro

Két újabb webkamera a Creative termékpalettájáról.

2003.11.04. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Creative is elég gyorsan bővíti webkameráinak választékát. A nemrég tesztelésen nálunk járt két új típus a WebCam NX nevet kapta, a nagyobbik emellé még egy Pro jelzővel is büszkélkedhet.

Creative WebCam NX és NX Pro

A két kamera felépítésüket tekintve gyakorlatilag megegyezik, csak a színük más: a kisebbik kék-fehér, a nagyobb fekete-ezüst festésű. Érdekes háromlábú talpazatuk úgy lett kialakítva, hogy asztalra vagy hagyományos monitor tetejére állítható, vagy akár TFT monitorra (esetleg notebook kijelzőjére) helyezhető is legyen. A csuklós rögzítéssel illeszkedő kamera azonban vízszintes felületen hajlamos volt a feldőlésre, ha nem sikerül megfelelő szögben fordítanunk azt (a beállítást a kábel viszonylagos merevsége nehezíti). A kamerán egy fókuszállító gyűrű és egy „exponáló” gomb található. Mikrofont nem építettek bele, azonban a Pro változathoz mellékelnek egy külön kis csiptetős mikrofont. Természetesen mindkét webcam USB porton csatlakozik a számítógéphez.

A legnagyobb különbséget a két webkamera között a bennük lévő CMOS szenzor jelenti. A kisebbik egy 352*288 felbontású érzékelőt tartalmaz, míg a nagyobbik 640*480-asat kapott. A sima NX típus így a 640*480-as képeket csak interpoláció segítségével készíti. (Az NX Pro-t használva viszont interpolációval akár 1024*768-as állóképet is készíthetünk, ha nem zavar minket, hogy ezáltal plusz információ igazából nem kerül a képbe, csak a fileméret nő.) A Logitech webkameráival ellentétben a Creative eszközein lévő LED nem akkor világít, amikor ténylegesen használatban van a kamera, hanem folyamatosan, ha bekapcsolt számítógépre van kötve. Ennek így kevésbé van értelme, de biztos van valami oka, hogy így döntöttek a tervezők.

Creative WebCam NX és NX Pro
Creative WebCam NX

A két kamera képminősége között egyértelműen látszik a különbség az NX Pro javára, de ez a nagyobb CMOS érzékelő miatt várható is volt. Természetesen ez a különbség az árán is meglátszik, kb. másfélszer annyiba kerül, mint kisebbik testvére, igaz, ezért az árért a már említett mikrofon is jár hozzá. A képminőség amúgy a korábban tesztelt komolyabb webkamerákhoz képest valamivel talán gyengébb (az NX Pro esetében is), de videotelefonáláshoz vagy hasonló otthoni célú felhasználáshoz megfelelő képe van mindkét modellnek.

A kamerák mellé a korábban bemutatott Creative webkamerákhoz is kapott CD-t csomagolják, a meghajtóval, a PC-CAM Center és WebCam Monitor programokkal (az előbbi fotók és videók rögzítésére és rendszerezésére használható, az utóbbi akár mozgásérzékelőnek, akár adott időközönként internetre fel-FTP-ző programnak is), valamint az Arcsoft fotószerkesztő szoftverével. A szoftverek közül különösen a WebCam Monitor tetszett továbbra is, ugyanis olyan funkciókat tartalmaz, melyeket nem nagyon láttunk más webkamera-szoftverben (ilyen az említett FTP feltöltés is).

Creative WebCam NX és NX Pro
Creative WebCam NX Pro

A Creative WebCam NX bruttó 7.375 Ft-ért kapható, az NX Pro típus ára bruttó 12.125 Ft. Mindkét eszközre 2 év garancia jár. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló