Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Hidden and Dangerous 2

A németeket lelövik, ugye? - Megérkezett a II. világháborús akciójáték folytatása.

2003.11.13. 00:00 | szerző: Lacko | Ismertető/teszt

Már jó sok éve történt, hogy teljesen megfogott egy játék, melyet csehek készítettek és a II. Világháborúban játszódott. Nagyon tetszett az, hogy mennyire más, mint a többi hasonló játék. A hősök nem amerikaiak voltak, hanem angolok. Nem lehetett benne tüzelve végigrohanni a pályán, mint az akkori játékokban, hanem osonni kellett és taktikázni. Akkor még csodának számított, hogy járműveket is vezethettünk. És nem is akármilyeneket: Sdk.fz 251-et, Tigris tankot, vagy a kedvencemet, egy Kübelwagent. De volt Opel Blitz és oldalkocsis BMW motor is.

Hidden and Dangerous 2
Szigorúan ellenőrzött vonatok

Akkori szemmel a grafika is gyönyörű volt. A fákat, erdőket a kor színvonalán egész ügyesen megoldották, pedig ez a mai játékoknál is probléma. A küldetések ötletesek és változatosak voltak. És volt benne Prága is. Ráadásul – ellentétben a mai divatos amerikai játékokkal – az oroszok nem a „jó” oldalt képviselték benne. És persze, mint minden cseh játék, a Hidden and Dangerous is – mert persze erről mesélek – tele volt bugokkal. Néha nem indultak el triggerek, amik miatt nem lehetett befejezni egy – nehezen végigvitt – küldetést. Vagy az ember – néha az ellenség is – átesett a poligonok találkozásánál a föld alá.

Ezeken a hibákon persze túltettem magam, mivel az élmény és a hangulat annyira megfogott, hogy semmi sem érdekelt, csak hogy tovább és tovább jussak ebben a fantasztikus játékban. Azóta – hiszen ez volt életem első cseh fejlesztésű játéka – megtanultam, hogy mindegyik ilyen: bugos, de messze veri a hasonló kategóriájú amerikai játékokat. Sokkal hangulatosabbak és sokkal magasabb színvonalú élményt nyújtanak. Persze a leleményes játékos megtanulta kihasználni a bugokat. Kommandósaink ügyes mozgatásával olyan helyen is át lehetett esni a poligonok között, ami segítette a dolgunkat...

Hidden and Dangerous 2
Kelly hősei a bankban

Aztán jött a várakozás. Mindenki a második részre várt. Az Illusion meg csak adta alánk a lovat és mondta, hogy lesz, de várjunk. És mi vártunk. Először türelmesen, aztán idegesen, végül beletörődve. A rajongói oldalak sorra bezártak, mivel senki sem hitt már benne, hogy ennyi évvel az első rész után még lesz valami. Időnként újra felreppent néhány hír – én is megírtam az előzetest róla – de aztán beelőzött a Mafia és újra nagy lett a hallgatás. De aki nem keseredett el és csak türelmesen várt, olvasgatva az új grafikus engine-ről, meg a gyönyörű képeket nézegetve, végül mégsem csalódott. Megérkezett.

Remegve telepítettem fel mind a három korongot és azonnal a játékhoz ültem. Elsőre a katonák összeszedése volt a feladat, ami jó, meleg, nosztalgikus érzéssel töltött el. Sajnos hiába kerestem kedvenc mesterlövészemet, aki 100%-kal tudott lőni. Ilyen nincs az új részben. Sebaj. Induljon a küldetés. Ami azonnal szembetűnik, az két dolog. A grafika szépsége és az irányítás bonyolultsága. Lehet, hogy én szoktam el tőle, de csak a tutorial és még két hadjárat után sikerült csak megszoknom. De még megszokás után sem nagyon értem, hogy miért sikerült ilyen bonyolultra.

Hidden and Dangerous 2
Valahol Kelet-Európában...

A történet persze most is a világháborúban játszódik és – szerencsére – megint nem amerikaiakkal, hanem angolokkal kell küzdenünk. Azon belül is a híres/hírhedt SAS-szel, melyet a Commandos című játékból is ismerhetünk. Az ellenségeink, mint azt már az utóbbi időben megszokhattuk, újra a németek. Ami azonban lényegesen megkülönbözteti a MoHAA jellegű játékoktól, az, hogy nem az utolsó csecsemőig való teljes német lakosság megsemmisítéséről van szó, hanem csupán a céljaink elérését akadályozók harcképtelenné tételéről. Ami például nem jelent egyértelműen halált. Bizonyos helyzetekben az ellenség megadja magát, így elég csak megkötözni. Ráadásul a pályákon civilek és fegyvertelen németek (pl. blitzmädchen) is vannak, akiket nem kell ártalmatlanítanunk.

Néhány küldetést kivéve pedig nem is ajánlatos mindenkivel végeznünk, hiszen ha harc nélkül is megszerezhetünk dokumentumokat, vagy elhelyezhetünk bombákat, akkor minek tegyük kockára az életünket? Van még egy dolog, ami élesen elválasztja a Hidden and Dangerous-t pl. a Call of Duty-tól. Itt nemhogy nem bújhatunk Szerjózsa bőrébe, hogy PPS-sel irtsuk a nácikat, de az utolsó küldetésben bizony szép számmal kell eltennünk a Vörös Hadsereg katonáit láb alól. Ez persze érthető, hiszen a csehek – akár csak mi – sokkal többet szenvedtek az oroszoktól, mint az előbb említett játékok készítői, akikben csak a romantika él Ivánékról...

Hidden and Dangerous 2
Jack, kapd elő a zsákmányolt Zeiss-t! Ezt le kell fényképezni.

Az új részben már nem nyolc, hanem csak négy embert vihetünk magunkkal, hiszen – ahogy a régiben is volt – a harcokban úgyis csak négy embert vethetünk be. Azért raktárnak – meg bizonyos esetekben más tulajdonságú katonákat vinni – még jó volt az a plusz négy ember. Most viszont már nem csak azt nézik, hogy a felszerelés hány kiló, hanem azt is, hogy térfogatra hova helyezed el őket. Mi fér a hátizsákba, mi a zsebeidbe, mi lesz a hátadon és mi a kezedben. Ez szerintem nem rossz újítás, kicsit elhúzza a szöszölést a küldetések előtt, de talán pont ez tetszett benne.

A kampány most is hadjáratokra oszlik, melyekben küldetések vannak. A hadjáratok során nem válthatunk embert, és csak az a felszerelés van nálunk, amit az előző küldetés végén magunknál tartottunk. Ha elhasználtuk a muníciót már az első küldetésben, akkor jól pórul járhatunk később. Ellenben ha felvesszük az ellenség fegyvereit – pl. egy jó kis MP44-et – akkor ezt is használhatjuk a következő küldetésben. Összesen 7 hadjáratot játszhatunk végig, melyekben összesen 23 küldetés található a tutorial nélkül.

Hidden and Dangerous 2
Ez a parti már eldőlt, Heinrich...

A küldetések sokkal változatosabb helyeken játszódnak, mint az első részben. Persze itt sem hagyták ki Norvégiát, Németországot és Csehországot, de ezúttal megtekinthetjük Franciaországot, Észak-Afrikát, sőt még a csendes óceáni hadszíntér Burmáját is. A feladataink – ha lehet – még változatosabbak: bombák elhelyezése a Tirpitz csatahajón, német tisztek és dokumentumok elrablása, szabotázs vagy bajba jutott amerikaiak kisegítése. Van egy légiharc is... Persze nem komoly, hiszen nem mi vezetjük a repülőt, csak el kell hessegetnünk a 109-eseket a Ju88-asunk közeléből.

Harcaink során zsákmányolhatunk és vezethetünk Párduc tankot és persze Tigrist, no és a kedvenc Kübelwagenemet. Kezelhetünk teherautóra szerelt légelhárító löveget, amivel persze nagyobb eséllyel harcolhatunk földi célpontok ellen, de sajnos semmi védelmet nem nyújt az ellenséges tűz ellen. Ami nem mondható el az Sdk.fz 251-ről, ami ugyan megvéd a gyalogsági fegyverek ellen, de – valami furcsa okból kifolyólag – nincs rajta géppuska. Ezért az egyik küldetésben kénytelen voltam a taposóhatásával ártalmatlanítani az ellenfelet. Nagy csalódásomra az E3-on bemutatott vezethető Pumával nem találkoztam. Csak az egyik cseh fészerben bújt meg egy, de azt sem lehetett vezetni.

Hidden and Dangerous 2
A csehszlovák mucsa külső

A Hidden and Dangerous 2 nehézsége furcsán alakult. A könnyű fokozat könnyebb lett ugyan, mint az első részé, hiszen több lövést is képesek vagyunk elviselni, sőt fel is gyógyíthatjuk magunkat, amit elég gyenge húzásnak éreztem, de megértem, hogy be kellett tenniük a konkurencia miatt. De azt a problémát is feloldották, hogy a könnyű fokozaton kívül még három nehézségi szint van, amiből a második (normál) adja azt, amit a könnyű az első részben. De ez csak a lövésekre való érzékenységre vonatkozik. Amúgy az egész játék nehezebb lett, mint az első. Azért itt is triggerek irányítják az ellenséget, és ha ezt kitanulja a játékos, akkor könnyebben megoldhatók a feladatok.

Az első rész viszonylagos könnyűsége miatt csak ritkán kellett használni a tervezgetős, taktikázós lehetőséget. Az új játékban azonban az a ritkább, ha nem kell használni. Ez persze csak növeli a játékélményt azok számára, akik szeretik a Rainbow Six-szerű akció-tervezgetést. Bár ennek a résznek is vannak hátrányai, meg előnyei is. Előnye, hogy most nem egy egyszerűsített terepasztalszerűségen kell megjelölni a parancsainkat, hanem magán a valós terepen. Ez pedig lehetővé teszi, hogy konkrét objektumokra adjunk parancsot (pl. kerítés szétvágása vagy ajtó kinyitása). Hátránya, hogy áttekinthetetlenebb, mint egy stilizált terepasztal és mozogni is nehezebb benne.

Hidden and Dangerous 2
"Ki seggtörlésre vattát használ, az ellenséggel paktál. Nem paktálok ellenséggel, seggem törlöm Szabad Néppel."

A játék alapvetően TPS (harmadik személyű lövöldöző), azaz kívülről látjuk a katonát, akit irányítunk, de szerencsére – hasonlóan az első részhez – itt is válthatunk első személyű nézetbe. Így könnyebb azért a tüzelés. A külső nézetet olyanra érdemes használni, hogy karakterünk előhozása nélkül nézhetünk be egy fal mögé, hogy felmérjük, mi ott a helyzet. Azért nevezném az FPS lehetőség ellenére TPS-nek, mivel az FPS nézet könnyen azonosítja a játékost az irányított karakterrel. Itt azonban nem válunk teljesen eggyé aktuális katonánkkal. Neki mindvégig megmaradnak saját tulajdonságai, pl. a célzási képesség. Azaz hiába célzunk mi tökéletesen, a karakterünk képes lesz mellé lőni.

Persze az sem mindegy, mivel lövünk. Mert ugye ha a könnyű (de finom) Sten-t használjuk, az szór rendesen. Azonban még egy távcsöves Enfield-ben sem (egész pontosan a kezelőjében sem) bízhatunk meg teljesen. És persze a találatunk függhet még a nehézségi fokozattól is, amiben játszunk. Amúgy fegyverből van bőven. Hiszen itt vannak az angol fegyverek mellett (Sten géppisztoly, Bren géppuska, Enfield, Springfield puskák, De Lisle hangtompítós puska, stb.) az amerikaiak is (Thompson géppisztoly, BAR, M1 Grant puska, Browning géppuska, stb.). Ezek is különböző típusokban, hiszen Stanből van hangtompítós is, a Springfield és Enfield puskákból pedig távcsővel felszerelt példány.

Hidden and Dangerous 2
Na hogy áll az új satyóm?

Természetesen az ellenség fegyvereit is felvehetjük – hosszabb kampány esetén előfordul, hogy kifogyunk a honi fegyverek lőszeréből. Mivel azonban itt nem csak németek ellen küzdünk, ezért olyan egzotikus fegyvereket is használhatunk, mint a japán Arisaka puska. Persze a német fegyverek már hagyományos arzenálja is vár bennünket a Kar 98K-tól az MP44-ig. Továbbá az első részben is agyondicsért – ilyen a cseh országimázs – ZB26. A fegyvereken kívül persze sok egyéb felszerelést is magunkkal vihetünk az időzített bombától a drótvágóig. Fontos szerepe van az egyenruhánknak is, hiszen a rohamsisakunk bár plusz súly, de valódi védelmet nyújt tűzharcban. És persze a németek közé is könnyebben beférkőzhetünk német egyenruhában.

A játék grafikájára nehéz szavakat találni, annyira szép. Már a screenshotok is magukért beszélnek, de a valódi gyönyör mozgás közben ér minket, amikor minden él, a fű eltakar, hangok vesznek körül és érezzük a teret, amelyben mozgunk. Sikerült még a Mafiánál is felturbózottabb grafikát produkálniuk a brnoi fiúknak az LS3D motorral. Azért persze ennek is vannak hibái, amikor látszanak az élek egy domboldalon vagy hasonlók, de persze ezek feledhetők a látvány és a sebesség miatt.

Hidden and Dangerous 2
Indiana Jones és a végzet 109-ese

A burmai rész örökölhetett valamit a Vietcongból, habár nem ugyan azok készítették, azért szoros kapcsolat van a készítők között és hangulatra nekem pont ugyan azt adta. Ráadásul a távoli pálmák elmosódottsága is nagyon hasonló volt. Nagyon tetszett ezen kívül még a cseh falucska is, mely – minő véletlen – nagyon hasonlít bármelyik magyar falura. Ugyanazok a villanypóznák, ugyanazok a kidőlt-bedőlt udvarok, pajták. A házak építési stílusa is teljesen megegyezik. Otthon éreztem magam.

Már az előzetesben is reménykedve tekintettem eme új játék felé, hátha képesek lesznek a németek többet megtanulni németül, mint két egyszerű kifejezést, és tényleg: már mindenfélét kiabálnak ránk. Sőt, ha osonással közelítjük meg őket, akkor a NOLF-ban megismert módon belehallgathatunk ellenségeink magánéletébe is, amit feliratozással fordítanak a csak angol nyelvet beszélő játékosoknak. Persze saját embereink is szövegelnek, bemondják ha megsebesültek, vagy ha észrevesznek valamit. Természetesen ékes brit kiejtéssel.

Hidden and Dangerous 2
Gyertek csak túristák, gyertek...

A fegyverhangokra már az előző részben sem lehetett panasz. Az egyéb zajok néha elandalítanak – mondjuk egy erdőben – vagy borzalmasan idegesítenek, egy várban, melyben bárhonnan jöhet az ellen. Alapból jó, ha halljuk merről közelítenek, de valamilyen oknál fogva az általunk nyitva hagyott ajtók egy idő után maguktól becsukódnak és pont ugyan azt a hangot adják ki, mintha a hátunkba került volna valaki.

A zenéről meg annyit, hogy fantasztikusan passzol a sztorihoz. Ráadásul érezni, hogy az akcióhoz is szinkronizálva lett. Csak ez néha nagyon idegesítő. Mert egy lövöldözéssel elkezdődik egy vérpezsdítőbb zene, ami csak akkor marad abba, ha azt a kontingens németet a földre küldöd, de ha egy is közülük elbújik, akkor addig harsog az adrenalinpumpa a füledbe, míg meg nem találod, és boldogságtól repesve ki nem végzed, csak legyen már egy kis megnyugtató csend.

Hidden and Dangerous 2
Kisasszony, itt az összes honfitársa adott ma már vért

Az alapkampányon kívül lehetőségünk van még a magányos farkas kampányra, mely ugyanazokat a küldetéseket tartalmazza, csak nem vihetünk több embert, csupán egyet. Illetve a Carnage mód, mely szintén ugyanaz a kampány, csak itt pluszban még ki is kell iktatnunk az összes ellenséget. Természetesen lehetőségünk van a már kampányban befejezett küldetéseket önállóan is megoldani, ha valamelyik annyira megfogott minket. És van még ugyan ez csak Carnage módban (mindenkit kicsinálni). A Mafiával ellentétben a Hidden and Dangerous 2-ből nem maradt ki a többjátékos mód. Interneten – a GameSpy-on keresztül – illetve LAN-on játszhatunk többen. Három mód áll a rendelkezésünkre: a klasszikus aprítás (deathmatch), az occupation és a HD2 objective.

A Hidden and Dangerous 2-re nehéz volt várni. De aki kivárta, nem csalódott. Egy valódi cseh készítésű, izgalmas, látványos és lebilincselő játékot kaptunk. Méltó folytatása az első résznek. Szubjektív véleményem szerint messze lekörözi a hasonló témájú és stílusú vetélytársait. Hibái elhanyagolhatók. És ha jól értesültem, már készül hozzá a küldetéslemez is. Úgyhogy aki még nem próbálta és nem unt még bele a II. világháborús játékokba, az csapjon fel az SAS-be, legalább a kampány kedvéért. ■

értékelés

Hidden and Dangerous 2

Pozitívumok
  • Izgalmas, sokszínű, lebilincselő és lélegzetelállító
Negatívumok
  • Nehezebb irányítás
  • Néhány kisebb programhiba
Minimális rendszerigény: Pentium III/Athlom 1 GHz, 128 MB RAM, 32 MB-os 3D kártya, 2,4 GB HDD
Ajánlott konfiguráció: Pentium IV/Athlon 2 GHz, 512 MB RAM, 128 MB-os 3D kártya, 2,4 GB HDD
9,0
grafika 10
hangok 8
játszhatóság 8
hangulat 10
Hidden and Dangerous 2Hidden and Dangerous 2Hidden and Dangerous 2Hidden and Dangerous 2Hidden and Dangerous 2Hidden and Dangerous 2Hidden and Dangerous 2Hidden and Dangerous 2Hidden and Dangerous 2Hidden and Dangerous 2Hidden and Dangerous 2Hidden and Dangerous 2Hidden and Dangerous 2Hidden and Dangerous 2Hidden and Dangerous 2Hidden and Dangerous 2Hidden and Dangerous 2Hidden and Dangerous 2Hidden and Dangerous 2Hidden and Dangerous 2Hidden and Dangerous 2Hidden and Dangerous 2Hidden and Dangerous 2Hidden and Dangerous 2
Hidden and Dangerous 2
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Hidden and Dangerous 2

hozzászólások (215)

Tragacs
Tragacs 2008.09.08. 20:03
Hello Mindenkinek!

Nem tudom, ki mennyire emlékszik a játékra, de lenne egy kis help!
Szóval:aza problémám, hogy az ausztriai küldetésnél, hogyan tudjam odaadni a dokumentumokat a főnöknek? Mert mondta az egyik társ, hogy van valami piros mező az asztal előtt. De azt én nem látom! Nem tudná valaki megmutatni, vagy valahogy, hogy hogyan kell átadni neki a papírokat?
Kérlek segítsetek, mert ez már idegesít!X-(
P9RC
P9RC 2008.11.23. 06:54
Helló! Nem tudja valaki hogyan kell magyarítani a játékot? Már annyiszor próbáltam mégsem sikerül.Segítsen már valaki!!!
Pangloss
Pangloss 2008.11.23. 10:20
Elvileg itt van egy magyarítás. Persze lehet, hogy ez az, amit már próbáltál, csak nem sikerült. Egy exe fájl van a letöltött zip-ben, ha az nem működik, akkor nem tudok segíteni.
paradicsom07
paradicsom07 2009.03.15. 21:56
csöcs.megkell várni míg az a geci söfőr kijön oszt belekell lőni ugy hogy ne haljon meg.utána lelövöd az irodában azt a senkiházit oszt cső:D
Pangloss
Pangloss 2009.03.16. 11:36
Nem tudom, hogy a kérdés feltevőjének fél év után szüksége van-e még a segítségre, de dicséretes, hogy szeretnél segíteni.

Viszont Te az első ausztriai pályáról beszélsz, a probléma viszont a második ausztriai pályán adódott.

Mivel esetleg másnak még szüksége lehet rá, ezért a megoldás, hogy ki kell menni az udvarra, és szemben be kell menni egy irodába (a földszinten). Az asztalon van egy pirossal jelzett hely, oda kell letenni a dokumentumokat.
ajánlott olvasnivaló