Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

NHL 2004

Az EA jégkorong-sorozatából is elkészült az idei verzió, kisebb újításokkal az előzőhöz képest.

2003.12.09. 00:00 | szerző: JOKER | Ismertető/teszt

„Kár, hogy az eddigi magas színvonalat már nem tudta hozni az NHL 2003. Már csak abban reménykedem, hogy jövőre kiköszörülik a csorbát és ismét a régi fényében tündökölve fogja elfoglalni a helyét a hokiszimulátorok képzeletbeli trónján.”

NHL 2004

Nos, ezekkel a szavakkal fejeztem be a tavalyi cikkemet, amit az NHL sorozat éppen aktuális darabjáról írtam. Őszintén reméltem, hogy idén valóban egy jobban sikerült résszel rukkol elő az Electronic Arts, hiszen a sportjátékai közül az utóbbi években a jéghoki szimulátor volt a legvalósághűbb, a legjátszhatóbb. Az irányíthatóság, a realitás, a hangulat, a grafika mind-mind etalonnak számított valamennyi sportjáték számára. Ám úgy tűnik a „minden évben új NHL-t a játékostársadalom számára” elv nem vált be. Egyre kevesebb az ötlet, az újítás az új részekben. Persze nem is lehet mindig egetverő nagy újdonságokat kitalálni, ezért talán használna a minőségnek, ha csak 2-3 évente adnának ki egy következő játékot ebből a sorozatból. Mivel azonban nem én vagyok ezért a projektért felelős igazgató az EA-nál (sajnos :-)), ezért meg kell elégednünk azzal, amit kapunk.

Azért nagyon rosszat most sem kaptunk szerencsére, sőt a hibái ellenére még mindig magas színvonalat képvisel az NHL 2004. Nézzük tehát, miben változott az idei darab!

NHL 2004

Kezdjük az intróval: ugyanolyan, mint a tavalyi, azaz egy-egy NHL játékos szájából meghallgathatjuk az EA szlogenjét és ennyi, semmi több. Összehasonlítva a régi intrókkal, vagy akár csak a FIFA 2004 bevezetőjével, ez bizony édes kevés. Nem tudom, milyen hangulatfokozó hatása lehet, ha egy fogatlan vagy félig idiótára vert hokis egy mondatot odasziszeg nekünk. Számomra inkább kiábrándító ilyet látni, mintsem hogy kedvet csináljon, de legalább arra figyeltek, hogy minden indításkor más és más játékossal találkozhatunk a képernyőn. A háttérzenék viszont nagyon jók, akár a menüben, akár a meccsek alatt hallhatók remekül eltaláltak. Viszonylag bő választék áll rendelkezésünkre, hogy mit akarunk hallgatni, de akinek ez is kevés, az saját muzsikát is hozzátehet a gyári kollekcióhoz.

A menük évről-évre változnak, de egy közös vonásuk azért van: egyre bonyolultabbak. Korábban egyszerűen áttekinthetőek voltak, most sokáig kell ide-oda kattintgatni, amíg eljut az ember odáig, hogy elkezdhessen játszani. A játék irányítása is kicsit összetettebb lett, eddig mindig tudtam csak billentyűzetről játszani, most kénytelen voltam elővenni a gamepademet. Ajánlom is mindenkinek ennek használatát, mert csak ezzel lehet most már eredményesen irányítani a csapatainkat. A korábbiaknál sokkal finomabb cselekre, ravaszabb passzokra és trükkösebb lövésekre van lehetőségünk. Ehhez azonban néha olyan combó kombinációt kell nyomni a gombokon, amit a Mortal Kombat is megirigyelhetne.

NHL 2004

A grafika mintha kicsit szebb lenne, mint volt. A jég még inkább csillog, tükröződik, a játékosok, sőt még a közönség is kidolgozottabbnak tűnik. A grafika azonban mindig is a fő erőssége volt az NHL sorozatnak, így gondolom, jogos az elvárás ezzel kapcsolatosan is. Jelentős újítás, hogy nem csak az eddig megszokott NHL és nemzetközi csapatok közül választhatunk, hanem a német, finn, svéd ligában szereplő teamek is megtalálhatóak a választékban.

Természetesen akit nem elégít ki pusztán csak a meccsek vívása, az ismét kiélheti menedzseri hajlamait. Adhat, vehet játékosokat, a pénzügyi finanszírozás fárasztó munkáját is elvégezheti. Kialakíthatunk saját játékosokat, így akár Koplárovics Béla is játszhat a Boston csapatában :-).

NHL 2004

Keményebb belemenéseket, ütközéseket láthatunk a meccsek során, a verekedéseken is módosítottak egy kicsit, ezek hangulatosabbá teszik a játékot. A hangulatra nincs is panasz, az még továbbra is a régi, a közönség biztatása, az apró kis közjátékok a szünetekben, mind mind odavarázsolják egy valódi hokimérkőzés légkörét a képernyőre.

Mindent egybevetve a korábbi részekben megszokott módon továbbra is remek játékélményt nyújt az NHL 2004. Ezt azonban még lehetne tovább is fokozni, ha tovább finomítanák a programozók az egyes részeit, és megszabadítanák azoktól a bosszantó „újításoktól”, és a korábbi változatok rossz örökségétől, amelyek sokat levonnak azért az összképből. Így sajnos megint csak azzal a megállapítással tudom összegezni a véleményemet, amit tavaly tettem:

NHL 2004

„Kár, hogy az eddigi magas színvonalat már nem tudta hozni az NHL 2004. Már csak abban reménykedem, hogy jövőre kiköszörülik a csorbát és ismét a régi fényében tündökölve fogja elfoglalni a helyét a hokiszimulátorok képzeletbeli trónján.” ■

értékelés

NHL 2004

8,0
grafika 9
hangok 9
játszhatóság 7
hangulat 8

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló