Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Horizons

Egy MMORPG jól bevált és teljesen újszerű vonásokkal, és ami még fontosabb: sárkányokkal.

2003.12.19. 00:00 | szerző: Madrac | Előzetes

Mostanában rengeteg MMORPG jelenik meg, mindegyik hoz valami újat, ami eddig sehol se volt, egyre jobbak, szebbek és összetettebbek. A mostanában megjelenő Horizons is igyekszik minél többet nyújtani a játékosoknak, rengeteg újdonság került bele, de nézzük is, mit nyújt majd, amit a többiek nem.

Horizons

A világ egy fantasy környezet, rengeteg játszható fajjal, szörnyekkel, mágiával, mindennel ami kell. A játék térképe hatalmas, a bejárható terület több mint elegendő. Sok város van elszórva a kontinensen, melyeket térkapuk kötnek össze. Léteznek player city-k, melyet majd a játékosok építhetnek fel és népesíthetnek be.

Sok faj van, de mégis két csoportra oszlanak. Az egyik csoportba a sárkányok tartoznak, a másikba az összes többi faj. Azért kell így különválasztani őket, mert egymás felszereléseit nem használhatják, és a kasztok is különböznek. Indíthatunk embert, elfet, fél-óriást, törpét, gnómot, fiend-et, saris-t, gyíkembert és természetesen sárkányt. A fajok az alaptulajdonságokban különböznek, valamint mindegyiknek van két különleges képessége is. Az emberek jobban használják a tűzmágiát, a fiend-ek pedig a jégmágiát, a törpék sokkal jobban védekeznek páncélban, a sárkányok tűzet fújnak és páncélozott pikkelyeik vannak és így tovább. A sárkányoknál külön érdekesség, hogy alapban egy bébisárkányt indítunk, ami a megfelelő szint elérése és a kellő mennyiségű kincs összegyűjtése után felnőhet végre, ekkor már képes lesz repülni is.

Horizons

Alapban választani kell egy kasztot és egy szakmát. Ezek egymástól függetlenül fejlődnek, de mindkettőnek fontos szerepe van. A kaszt a harcbeli képességeinket és az életerőnket határozza meg, míg a szakma azt, hogy milyen felszereléseket készíthetünk. Minden tevékenység ad valamelyik kaszthoz tapasztalati pontot, csak a küldetések között vannak olyanok, melyek mindkettőt fejlesztik. Szintlépéskor a kapunk a kasztnál extra képességeket, melyek segítenek bennünket kalandjaink során. A szakmánál csak minden huszonötödik szinten kapunk új nyersanyag-megmunkálási formákat.

A legtöbb faj négy alapkaszt közül választhat, ezek a harcos, a pap, a varázsló és a felderítő. A sárkányok értelemszerűen nem jeleskednének az íj használatában, így nekik kimarad a felderítő, csak három választásuk van. Később átléphetünk más, fejlettebb kasztokba is, vagy akármelyik alaplehetőséget is választhatjuk minden korlátozás nélkül, de addig nem kapunk életerőt a szintlépésekkor, míg el nem érjük a legfejlettebb kasztunk szintjét. A sárkányoknál itt is kevesebb a lehetőség, de megvan a maga varázsa annak a fajnak is.

Horizons

A szakmáknál is hasonló a helyzet, alapban a kovács, a ruhakészítő és a tudós választható, de később rengeteg más lehetőségünk lesz. Specializálódhatunk valamely témára, esetleg tanulhatunk valami egész újat. A kovácsból lehet fegyverkovács, aki a fémfegyvereket készíti vagy íjkészítő, aki mindenféle más fafegyvert is alkot. Lehet ékszerész karakterünkből, vagy bányász, kohász, ékszerész és még rengeteg más. Ha nekünk úgy tetszik, akkor akár mindegyiket megtanulhatjuk valamennyire, vagy csak egyet, de azt nagyon jól. Természetesen a váltásoknál itt is vannak követelmények.

A felszerelések igen változatosak, igaz ez az árukra is, hisz a legtöbb esetben más játékos által készített tárgyat veszünk, melynek ő határozta meg az árát. Az alap nyersanyagok a bronz, cédrus, homokkő és hasonlók, a 200-as képzettségszint elérésekor, úgy a 25. szint táján lehetőség lesz a vas, ezüst és sok más új anyag felhasználására. A felszerelések készítéséhez alapanyagokra is szükség van, melyeket könnyedén begyűjthetünk magunk is, de a lusták és gazdagok akár meg is vehetik, ami kell hozzá. Az alapanyag önmagában kevés a sikerhez, kell egy szerszám is, mellyel megmunkáljuk, alapba kapunk tanuló eszközöket, de ezek nem túl jók, illetve kell valamilyen gép is hozzá még, üllő, gyalupad, fűrészgép, szövőszék és hasonlók. Minden tárgyhoz tartozik egy recept is, mely az elkészítési módját tartalmazza. Ilyeneket az oktatók küldetéseit teljesítve szerezhetünk a legkönnyebben.

Horizons

Ellenfeleink széles skálán mozognak, kezdetben főleg hatalmas kukacokat és vaddisznókat kell ölni, de később a zombik, csontvázat és más hasonlók kerülnek inkább fegyverünk elé. A vidéknek vannak fertőzött területei, ahol sokkal erősebb ellenfelekkel találkozhatunk mindig. Ezek a fekete, elüszkösödött részek ellenben fontos nyersanyagokat is rejtenek sokszor, így nem kerülhetjük el őket.

Küldetéseket szinte minden NPC ad, saját kasztunk és szakmánk oktatója és a birodalmi munkaközvetítő mindig ad valamilyen feladatot, de sok olyan emberrel is beszélhetünk, akik csak egy bizonyos szint elérése után bíznak meg minket egy-egy feladattal. Maguk a küldetések is sok fajták lehetnek, az egyszerűbbek csak annyit várnak el az embertől, hogy öljön meg x darab szörnyet vagy készítsen el valamilyen tárgyat, míg az összetettebbekhez már sokat kell utazni, de ezekért általában komolyabb jutalmat is kapunk.

Horizons

A játék kezelése egyszerű és könnyen megtanulható. A mozgás hasonló, mint bármely 3D-s játéknál, nyersanyagokat bányászni és harcolni se bonyolult igazán. Az egész kezelő rendszer ablakokra épül, az életerő kijelzője, az iránytű, a parancsgombok minden külön ablakba van, így könnyedén odébb tehetjük a képernyőn a nekünk tetsző helyre. Minden ablaknak beállíthatjuk a tulajdonságait, mint átlátszóság, keret, méret és mozgathatóság.

A játék grafikája kellemes, a helyszínek jól megalkotottak, az elüszkösödött területeken szinte érzi az ember a föld szenvedését. A mozgások jól kidolgozottak és elég sokféle van, ellenfeleinkre is érvényes ez nem csak a játékosokra. A hangok is jók lettek, a játék zenéi pedig rendkívül jól illeszkednek a helyszínekhez és még hosszú idő után sem lesznek unalmasak.

Horizons

A béta fázis során tesztelt játék sok újdonságot hoz az MMORPG-k közé, mindenkinek ajánlott darab, bár mivel ez is havidíjas lesz, nem hiszem, hogy túl sokan megengedhetik majd maguknak, hogy estéiket Istaria világában töltsék. ■

HorizonsHorizonsHorizonsHorizonsHorizonsHorizonsHorizonsHorizonsHorizonsHorizonsHorizonsHorizonsHorizonsHorizonsHorizonsHorizonsHorizonsHorizonsHorizons
Horizons: Empire of Istaria
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Horizons: Empire of Istaria

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló