25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Man Power órák

A pen-drive-ok újabb változata: flash memória és MP3 játszó egy karórában.

Írta: Dino

Azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy mára annyira elterjedt az USB port, hogy az ezen keresztül kapcsolódó flash memória egységek, azaz a pen-drive-ok gyakorlatilag tényleg leváltották a floppy lemezt. Szinte mindenki ilyenen hordozza adatait, mivel kisebb, gyorsabb és praktikusabb, mint a mágneslemez, ráadásul jóval több megabyte tárolására is képes. Ezt a tényt kihasználva egyes gyártók a hagyományos használati tárgyakkal ötvözik pen-drive-jukat, hogy az még kényelmesebben hordozható legyen, minél kevesebb cuccot kelljen a kütyük megszállottjainak magukkal hordozniuk. Cikkünkben a Man Power két ilyen eszközét mutatjuk be: egy órába épített pen-drive-ot, valamint egy szintén órába került MP3-játszót (mely szintén használható simán adattárolásra is).

Kezdjük a Man Power MB 1397 típussal, mely nem más, mint egy Citizen óraművel és Toshiba flash memóriával felszerelt óra. A szerkezet valamivel vastagabb egy átlagos karóránál, cserébe viszont 16-tól 512 MB-nyi mennyiségű memóriát tartalmaz. A számítógépre USB csatlakozón keresztül köthetjük, erre a célra egy praktikus, önmagától felcsavarodó kábelt adtak mellé, melyet az óra oldalán lévő műanyag fedő felhajtása után csatlakoztathatunk az órához. (Ezt a fedelet sajnos kicsit nehezen lehetett visszatenni, így lehet, hogy érdemesebb egyszerűen megszabadulni tőle, lemondva a cseppállóságról :-). Az átviteli sebesség az USB 1.1-es szabványnak megfelelő, másodpercenként 800-900 kbyte adat rohant át a kábelen. Windows XP alatt ráadásul semmilyen meghajtó-programra sincs szükség, egyszerűen rá kell kötni az órát a gépre, aztán indulhat az adatcsere. Ha más operációs rendszerekhez is használjuk, az óra mellé kapott 8 cm-es mini-CD-t kell magunkkal vinnünk.

A tesztelésre érkezett komolyabb modell a Man Power MPC 1688 típusszámot viseli, és – ahogy az már a bevezetőben is szerepelt – különlegessége, hogy az óra és flash memória funkció mellett MP3 lejátszásra is képes (32-256 kbites tömörítésű file-okat kezel). De ez még nem minden: ismeri a WMA formátumot is, ha inkább azt preferáljuk, mindemellett pedig hangrögzítésre is képes. Hogy mindez „elférjen” benne, mérete nagyobb az előbbi modellnél, valamint hagyományos mutatók helyett LCD kijelzőn mutatja az időt (egyidejűleg mind mutatós, mind digitális „számlappal”). A kicsit mélyen lévő kijelző többszínű megvilágítást kapott (gombnyomásra változik az épp aktuális szín), amire szükség is van, hogy rosszabb fényviszonyok között is megállapíthassuk az időt.

Az órának egyetlen csatlakozója van, de az univerzális: ide köthetjük az akkutöltő csatlakozóját, az USB kábelt és a fejhallgatót is – persze egyszerre csak az egyiket :-). Ahogy az előző modell esetén, Windows XP alatt itt sincs szükség driver telepítésére, az órát a gépre kötve azonnal új meghajtónak ismeri fel a rendszer, és 800-850 kbyte/sec sebességgel másolhatjuk az adatokat a 32-256 MB közötti kapacitású flash memóriába. Nyugodtan pakolhatunk alkönyvtárakba is, az MP3 játszó ott is megtalálja a file-okat. Egy töltéssel kb. 4-5 óra zenehallgatásra van lehetőség, utána a mellékelt hálózati töltővel, vagy USB-n keresztül tölthetjük fel a Ni-Mh akkut.

Öt gomb található az órán, ezek MP3 módban a play/pause, előre/hátra léptetés (illetve hangerő-szabályzás), kiválasztott rész lejátszása, valamint a menü elérése funkciókat szolgálják. Az MP3 játszót amúgy a play hosszú lenyomásával indíthatjuk el, akkor az óra kijelzője a szám címét és előadóját mutatja, valamint olyan státusz-kijelzéseket, mint az, hogy hol tartunk a számban, vagy milyen lejátszási módot választottunk. Ez utóbbit a menüben választhatjuk ki a következők közül: normál, 1 szám vagy összes szám ismétlése, véletlenszerű sorrend. Alapértelmezés szerint úgy tapasztaltam, hogy abc rendben halad végig a számokon, ami értelmesebb, mint egyes MP3 játszók rendezetlen sorrendje. Lehetőségünk van még hangszínszabályzó bekapcsolására (a normál mellett 5 különböző választható), valamint a kijelző kontrasztjának állítására. Végül a menüben érhetjük el a hangrögzítés és a file-ok törlésére szolgáló funkciót is. A hangfelvétel 32 kbites, 8 kHz-es mono ADPCM WAV file-ba történik, és a benne lévő mikrofon mérsékelt érzékenysége miatt elsődlegesen inkább emlékeztetők felvételére alkalmas, a szánktól 10-20 centire lévő mikrofonnal. A 128 MB-os változat memóriája 8-9 órányi hangfelvétel készítésére alkalmas.

Bár kezelése egy kicsit néha körülményes – a hangerőszabályzáshoz például két másodpercig kell először nyomni a menü gombot, és így vált a két léptető gomb más funkcióra, de az is furcsa, hogy zenejátszás közben nem tudjuk sehogy se megnézni a pontos időt –, elég sok lehetőséget rejt magában ez az MP3 játszó óra. Mivel az ember az óráját mindig magánál tartja, így egyidejűleg nála lehetnek legfontosabb adatai, no meg egy jó kis zenejátszó. Persze mindez akkor, ha megbarátkozik a kissé bumfordi designnal. Az óra mellé egy USB kábelt, egy fülhallgatót és egy hálózati töltőt kapunk. Végezetül pedig még egy érdekes funkciót említenék: ha az MP3 file mellett egy megfelelően formázott szövegfile-t is talál, akkor abból a szám szövegét is kijelzi az LCD-n, igaz, nem mindig megfelelő gyorsasággal.

A Man Power órákat hazánkban 2 év garanciával a Golden Tree Kft. forgalmazza, további információkat a hamarosan induló honlapon lehet megtudni róluk. Áruk 15-60 ezer forint között van, a bennük lévő memória mennyiségétől, illetve attól függően, hogy az MP3 játszó típusról van-e szó. A termékek hivatalos magyarországi bemutatójára a Karát kiállításon kerül sor, március 18-22. között, a Hungexpo F pavilonjának 202/E standján.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Az MB 1397 és MPC 1688 modellek
  • Man Power MB 1397
  • Az MPC 1688 képernyői
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!