25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech QuickCam Sphere

Egy futurisztikus, fejkövető webkamerát dobott piacra a Logitech.

Írta: Dino

Ha újdonságokról, új technológiák fejlesztéséről vagy felhasználásáról van szó, a Logitech neve biztos, hogy előbb-utóbb előkerül. A webkamerák terén amúgy is jelentős piaci szerepet betöltő cég legújabb eszközének doboza pedig nem kevesebbet ígér, mint egy fejmozgást követő kamerát. És ezt teljesíti is.

A QuickCam Sphere külsejében igen futurisztikusan néz ki: egy gömb alakú részben helyezkedik el az érzékelő és az optika. Ezt vagy közvetlenül, vagy egy arasznyi hosszú rúdon helyezhetjük a talpazatra, mely USB csatlakozóval köthető számítógépünkre (USB 2.0-ás kapcsolaton kommunikál, egy két és fél méteres kábelen). A gömbön belüli rész kétirányú elforgásra képes, ezáltal vízszintesen összesen 180 látószöget biztosítva, miközben függőlegesen 54 fokos szögben tud elfordulni, 90 foknyi belátható területtel. A meghajtóprogram lehetőséget nyújt a kamera szabad forgatására, és itt kapcsolható be a legérdekesebb funkció is, a fej követése. Mókás volt hallani, ahogy a fejem kisebb-nagyobb elmozdulása során a kis motorok próbálták megtalálni a megfelelő pozíciót, és ez általában sikerült is. Persze gyors mozgással, vagy például tenyerünkkel meg lehet téveszteni, de aki ilyennel szórakozik, az megérdemli :-).

Képminőség terén jól teljesített a kamera, a benne lévő 640*480-as CCD érzékelő a cég más webkameráihoz hasonló képeket eredményezett. Video módban amúgy 640*480-as a maximális felbontás, állóképeknél viszont interpolációval 1280*960-as kép is készíthető vele. A hozzá járó szoftvercsomag szintén a megszokott volt: kép és video rögzítésre alkalmas, egyszerűen kezelhető segédprogram, mely virtuális fotóalbumként is szolgál. Az eszközt a beépített mikrofon teszi teljessé. Egy funkciót hiányoltam csak: ha már mozgatható a kamera feje, mennyire érdekes lenne, ha egy online webes közvetítésnél akár távolról is lehetne vezérelni a kamerát, nem csak az adott gépen telepített szoftveren keresztül.

A QuickCam Sphere egy érdekes színfolt a webkamerák piacán, mely arckövető funkciójával egyedülálló, azonban igen magas – bruttó 42.400 Ft-os – ára miatt nem valószínű, hogy sokan fogják ezt választani otthonra.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Logitech QuickCam Sphere
  • Logitech QuickCam Sphere
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!