Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech QuickCam Sphere

Egy futurisztikus, fejkövető webkamerát dobott piacra a Logitech.

2004.07.09. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Ha újdonságokról, új technológiák fejlesztéséről vagy felhasználásáról van szó, a Logitech neve biztos, hogy előbb-utóbb előkerül. A webkamerák terén amúgy is jelentős piaci szerepet betöltő cég legújabb eszközének doboza pedig nem kevesebbet ígér, mint egy fejmozgást követő kamerát. És ezt teljesíti is.

Logitech QuickCam Sphere

A QuickCam Sphere külsejében igen futurisztikusan néz ki: egy gömb alakú részben helyezkedik el az érzékelő és az optika. Ezt vagy közvetlenül, vagy egy arasznyi hosszú rúdon helyezhetjük a talpazatra, mely USB csatlakozóval köthető számítógépünkre (USB 2.0-ás kapcsolaton kommunikál, egy két és fél méteres kábelen). A gömbön belüli rész kétirányú elforgásra képes, ezáltal vízszintesen összesen 180 látószöget biztosítva, miközben függőlegesen 54 fokos szögben tud elfordulni, 90 foknyi belátható területtel. A meghajtóprogram lehetőséget nyújt a kamera szabad forgatására, és itt kapcsolható be a legérdekesebb funkció is, a fej követése. Mókás volt hallani, ahogy a fejem kisebb-nagyobb elmozdulása során a kis motorok próbálták megtalálni a megfelelő pozíciót, és ez általában sikerült is. Persze gyors mozgással, vagy például tenyerünkkel meg lehet téveszteni, de aki ilyennel szórakozik, az megérdemli :-).

Képminőség terén jól teljesített a kamera, a benne lévő 640*480-as CCD érzékelő a cég más webkameráihoz hasonló képeket eredményezett. Video módban amúgy 640*480-as a maximális felbontás, állóképeknél viszont interpolációval 1280*960-as kép is készíthető vele. A hozzá járó szoftvercsomag szintén a megszokott volt: kép és video rögzítésre alkalmas, egyszerűen kezelhető segédprogram, mely virtuális fotóalbumként is szolgál. Az eszközt a beépített mikrofon teszi teljessé. Egy funkciót hiányoltam csak: ha már mozgatható a kamera feje, mennyire érdekes lenne, ha egy online webes közvetítésnél akár távolról is lehetne vezérelni a kamerát, nem csak az adott gépen telepített szoftveren keresztül.

Logitech QuickCam Sphere

A QuickCam Sphere egy érdekes színfolt a webkamerák piacán, mely arckövető funkciójával egyedülálló, azonban igen magas – bruttó 42.400 Ft-os – ára miatt nem valószínű, hogy sokan fogják ezt választani otthonra. ■

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.