Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Rendezvények

ECTS 2004

Beszámoló a szomorú módon egyre inkább ellaposodó kiállításról.

2004.09.19. 00:00 | szerző: Dino | Rendezvények

Az egykor igen színvonalas és folyamatosan növekvő területű európai számítógépes játékkiállítás, az ECTS az elmúlt évek során folyamatosan egyre lejjebb került a lejtőn. A nagyobb kiadó cégek egymás után maradtak távol a londoni rendezvénytől (vagy legalábbis egy saját bemutatót tartottak vele párhuzamosan, kizárólag az újságírók és üzleti partnerek részére), míg végül alig maradt kiállító az utóbbi három évben az Earl’s Court rendezvénycsarnokban helyet kapó European Computer Trade Show-n. Idén pedig megjelent mellette az European Games Network (EGN) nevű rmendezvény, melyet nem kisebb szervezet, mint az angol kiadókat csoportosító ELSPA szervezett, és fel is sorakoztak mögötte a jelentősebb cégek.

ECTS 2004

A kiadói listákat nézve londoni látogatásomat úgy terveztem, hogy fél napot töltök a nagyobb hagyományokkal rendelkező ECTS-en, majd másfél napra átmegyek az ExCeL központba, az EGN-re és a mellette megrendezett Game Stars Live-ra. Ez az elképzelésem azonban azonnal megváltozott, amint beléptem az Earl’s Court metrómegállónál lévő épületbe. Elszomorodva láttam ugyanis, hogy az egykor szebb napokat megélt kiállításon csak néhány lézengő látogató akadt, a 70-80 kiállító cég nagy része pedig maximum pár négyzetmétert foglalt a csarnokból.. Így aztán alig egy órával érkezésem után vissza is mentem a metróállomásra, és a Dockland városrész felé vettem utamat. De azért nézzük, mit láttam az ECTS-en töltött idő alatt!

Míg az eddigi kiállítások egyik fő trendvonalának a játékvezérlők alakulását lehetett tekinteni (közülük is talán legextrémebb a fogathajtó-szimulátor volt), most újabb érdekes kiegészítők jelentek meg a standokon: az autós játékokhoz használható speciális székek. Ezek közös tulajdonsága, hogy – legalábbis többé-kevésbé – kényelmes ülést biztosítanak játék közben, másrészt pedig összecsukva aránylag kis helyen elférnek, így játék után egyszerűen elrakhatjuk a szoba közepéről. A szerkezetre felerősíthetjük a kormányt és rögzíthetjük a pedált is, így mindkettő stabilan marad játék közben. Nincs többé játék közben arrébbcsúszó pedál, vagy az íróasztal kialakítása miatt nem felerősíthető kormány.

ECTS 2004

Több cég is kínált ilyen eszközt. Az egyszerűbb megoldásúak közé tartozott a 99 fontba (kb. 38.000 Ft) kerülő Speedseat (www.speedseat.co.uk), melynek fém vázán két kerék könnyíti meg a szobai elhelyezését, majd kempingkerékpárhoz hasonlítható összerakása után a föld felett pár centivel foglalhatunk helyet a piros ülésen. A vastagabb pénztárcával rendelkezők dupla ilyen áron juthatnak hozzá a sokkal profibb kivitelezésű Playseathez (www.pnl-global.com), melynek ülése sokkal inkább egy autó sportüléshez hasonlít, és ráadásul nem is ülünk benne annyira alacsonyan. A fém váz pedig ez esetben is szétszerelhető, így gyorsan kis méretűre csukhatjuk össze az egészet. Mivel a monitor általában az asztalon elég magasan áll, az említett székek pedig a földhöz közel helyezik a játékost, ezért elsősorban inkább a konzolon, nagyképernyős tévén játszók számára jelentenek kényelmes megoldást ezek a szerkezetek, de ettől függetlenül természetesen PC-s kormányokat is ugyanúgy rögzíthetünk rá.

A másik fejlődés a játékvezérlők terén volt megfigyelhető. Az ugráló szőnyegeket jelentősen továbbfejlesztették: a legújabb változatoknál már nemcsak a rajtuk lévő felületek jelentenek irányítási lehetőséget, hanem a kezünkre/lábunkra rögzített érzékelők segítségével végtagjaink elmozdulásának irányát és erősségét is érzékelni tudják a programok. Igaz, egyelőre csak konzolokhoz van ilyen, de talán előbb-utóbb PC-hez is kifejlesztik a megfelelő alternatívát. A Super Arena a szőnyeg mellett négy darab pánttal rögzíthető érzékelőt tartalmaz, és elsősorban verekedős játékokhoz (Tekken, Mortal Kombat, stb.) ajánlják, és ennek megfelelő a szőnyeg rész kialakítása is (balra/jobbra, le és ugrás van a fő területeken). A kezeken és bokákon rögzített érzékelők pedig a négy gombnak vannak megfeleltetve. A Super Arenát gyártó cég másik bemutatott terméke a 1 Cool Soccer (www.1coolsoccer.com) volt, melyet kifejezetten focijátékokhoz terveztek. Ez is szőnyeg és végtag-érzékelők kombinációjából áll, és értelemszerűen elsősorban a rúgást érzékeli.

ECTS 2004

PS2-es verekedős játékokhoz használható különleges vezérlő az ActionStick is (www.actionstick.co.uk). A teleszkópszerűen kinyitható oszlopra épülő szerkezet nyolc érzékelőt tartalmaz, melyek lábaink és karjaink közeledését hivatottak érzékelni. Így a levegőbe mért rúgásokat és ütéseket figyelik, és az ennek megfelelő információt továbbítják a konzolba, megfeleltetve ezeket a megfelelő gomblenyomásnak. A gyártó szerint ha ezzel játszunk, azzal több kalóriát égetünk el, mintha ugyanennyit úsznánk vagy futnánk. Ára 80 font körül van (kb. 30.000 Ft).

Végül még egy konzollal kapcsolatos újdonságot említenék, mely nem más, mint a Nintendo Gamecube-hoz megjelent Donkey Konga „vezérlő”: két kis dob és egy mikrofon, mely tapsolásunkat érzékeli. A játék gyakorlatilag ugyanaz, mint a különféle szőnyegen ugra-bugráló tánc-játékok, csak itt a dobot kell ütni illetve tapsolni kell megfelelő ütemben, a képernyőn látottaknak megfelelően.

ECTS 2004

Kifejezetten PC-s céget nem is nagyon lehetett látni az ECTS-en, legalábbis említésre méltót nem igazán. Az AMD szponzorálta a fejlesztői területet, az NVIDIA a minimális méretű sajtóközpontot, és ott volt még a VIA és az S3 is egy közös standdal. Rajtuk kívül maximum néhány kisebb angol cég vagy egy-egy nagyker képviselte magát. Ja, és majd kifelejtettem: a legnagyobb standot a World Cyber Games helyi szervezete birtokolta, ahol egy rakás gépen játszottak páran mindenféle multiplayer játékot.

Ennél többet nem lehet, de azt hiszem, nem is érdemes írni a 2004-es ECTS-ről. Sajnos az egykor még szépen fejlődő show mára egy nem túl színvonalas rendezvénnyé laposodott, melyen már neves kiállítót se nagyon találni. Hacsak nem sikerül a szervezőknek valamilyen varázslattal mégis meggyőzni a „nagyokat”, hogy jövőre hozzájuk jöjjenek kiállítani, jobb, ha inkább hagyják feledésbe merülni az egészet. Szomorúan mondom ezt, mert nyolcadik alkalommal vettem részt az ECTS-en, és az elmúlt évek során még maximálisan drukkoltam a szervezőknek, hogy sikerüljön megállítani a hanyatlást. Azonban az idei kiállítást látva sajnos már nem tűnik esélyesnek, hogy ez bekövetkezzen.

ECTS 2004

Hamarosan folytatódik a londoni beszámoló a cikk elején említett EGN és GCS rendezvényekkel, addig is a cikkhez kapcsolódó galériában találhattok még néhány képet az ECTS-ről. ■

ECTS 2004ECTS 2004ECTS 2004ECTS 2004ECTS 2004ECTS 2004ECTS 2004ECTS 2004ECTS 2004ECTS 2004ECTS 2004ECTS 2004ECTS 2004

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló