25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Star Wars: Battlefront

A Battlefield 1942 játékmenetét lemásoló csapatalapú akciójáték a Csillagok háborúja univerzumban.

Írta: LeMon 29 hozzászólás

Én igazából nagy Star Wars fannak tartom magam, de mostanában ha meghallom, hogy új játék készülődik a filmsorozattal kapcsolatban, automatikusan húzom már a számat. Ráadásul most, hogy jön a film harmadik epizódja, újabb Star Wars játékesőre lehet számítani. Mikor a LucasArts év elején bejelentette, hogy a Battlefield 1942-höz hasonló csapatorientált akciójátékot készül kiadni, azt mondtam, rendben, ilyen még tényleg nem volt, de ezzel játszani már nem fogok. Elnézegettem a képeket, és azok sem győztek meg. Még szerencse, hogy a baráti társaságban volt, aki kipróbálta a játékot, és rá tudott beszélni, hogy belenézzek. Kár lett volna kihagyni! Lehet, hogy csak azért, mert nem vártam tőle sokat, de elsőre lenyűgözött!

Azoknak, akik már játszottak hasonló stílusú játékkal, semmi újat nem fog mutatni a Battlefront. Jómagam is rutinszerűen nyomtam végig egyhuzamban az egyjátékos küldetéssorozatot. Viszont akik még nem kóstoltak bele az efféle lövöldözős kalandba, azoknak azért elmondanék pár szót a stílusról. Első ránézésre egy mezei FPS-nek tűnhet, hiszen saját szemszögből látjuk a játékot, és a kép alján is belóg egy puska. Ennél azonban többről van szó. Igazából egy csapatot kell irányítanunk, és nem az a cél, hogy a pálya elejétől elmasírozzunk a végéig. Általában nagy, nyílt terepeken zajlik a küzdelem a két fél között, melyek felépítése egyszerű, és sosem fog előfordulni, hogy eltévedjünk. Ráadásul a gép figyelmeztet, ha esetleg túl messze keverednénk a csata színhelyétől. A feladatunk pedig az, hogy a rendelkezésre álló 120 katonával minél több pontot foglaljunk el, és természetesen az ellenséget is likvidáljuk. Ha lelőnek minket, egészen addig újra tudunk éledni, amíg van katonánk. Rengeteg használható jármű van, melyek azon kívül, hogy hasznosak, nagyon élvezetessé teszik a játékot. Egy csipetnyi stratégia is került a játékba, hiszen nem árt, ha taktikázva oldjuk meg a harc kimenetelét, nem pedig hónunk alá csapjuk a rakétavetőt, és Rambóként döntögetjük az elhalálozási rekordot. Úgy kell játszani ezzel a játékkal, mint az egyszeri, veterán katonatiszt, aki 70 éves korában terepasztalon próbálja ólomkatonákkal rekonstruálni a történelem nagy csatáit.

A Star Wars világát talán senkinek sem kell bemutatni. Az új epizódoknak köszönhetően hál’ Istennek ez a világ is kibővült, és a játékban a birodalom és a lázadók mellett a köztársasági klónhadsereg és kereskedelmi szövetség droidjai oldalán is harcolhatunk. Mivel a Csillagok Háborúja történelmében sem történhetett meg, ezért aztán itt a játékban sem megoldható, hogy esetleg a Birodalmi rohamosztagosokkal támadjunk Köztársasági klónkatonákra. A párok adottak, s hogy melyik oldalt választjuk, tőlünk függ. Kivéve, mikor az egyjátékos módban a történelem szerint haladunk. Itt egészen a kezetektől kell felváltva végigjátszanunk a megfilmesített 6 epizód csatáit. A másik játékmód, mikor a bolygókat egyenként kell végighódítanunk. A meghódított bolygók után bónuszt is kapunk, ami bolygóként más és más. Harcolhat mellettünk egy jedi (Luke Skywalker, Darth Vader, Mace Windu, Count Dooku), megzavarhatjuk a másik fél radarját, s ilyenkor a térképen nem jelennek meg az ellenfelek, szabotálhatjuk az ellenfél járműveit, stb.

Minden csata megkezdése előtt öt kaszt közül választhatunk. Ezek minden frakciónál nagyjából megegyeznek. Az első az alap katona, aki fel van szerelve egy közepes lézerkarabéllyal és egy kisebb pisztollyal. Van a nehézfegyverzetű rakétás és a mesterlövész. Majdnem minden fegyvernél lehetőségünk van távcsövet használni, de értelemszerűen erre a legalkalmasabb a mesterlövész. Ha pontosan fejre célzunk vele, biztos a siker. A pilóta fegyverzete sem gyenge, viszont az ő erőssége, hogy a vezetett járművet – ha lassan is – automatikusan javítja. Az ötödik kaszt mind a négy oldalnál speciális. A birodalom Dark Troopereket használ, akik hasonlóak a klónhadseregben használt, rövid távú repüléssel is megáldott katonákhoz. A droidoknál itt vannak a gurulós droidékák, a lázadóknál pedig a wookie csempészek.

A járművek szintén különbözőek minden félnél. Mondanom se kell, hogy a legizgalmasabbak a birodalmi oldalon vannak. Bár lassú, de hatásos az AT-AT, ha kellőképen támogatva van, viszont megijedni sem kell tőle, mert négy rakétás ember pillanatok alatt elintézi. De a kalandvágyóbbak választhatják az izgalmasabb módot is likvidálásukra, és hósiklóval összedrótozhatják a lábát. Veszélyesek de akár cserbenhagyásos gázolásra is alkalmasak a nagy sebességű robogók. A készítők ügyesen még motion blurrel rá is játszottak arra az érzetre, hogy száguldunk. Viszont elég egy rossz mozdulat, és a levegőbe repülünk. A játék csak szárazföldön zajlik, ennek ellenére csapatainkat támogathatjuk a légierő X-Wingjeivel és TIE-Fightereivel. A járművek irányítása egyébként egyszerű, és a legtöbb esetben több funkciójukat is használhatjuk. Mintha minden székbe beülhetnénk, vagyis kezelhetjük a különféle fegyvereket is.

Az élethű csatahangulatot az is fokozza, hogy a megszokott fegyverarzenál helyett maximum kétfajta fegyver lehet nálunk. Ha karakterünkkel ugrunk, akkor egy pillanatra felemeli a kezét, és pontosan lőni sem tudunk. Nagyobb zuhanásoknál elég rendesen elesünk, s néha a távoli robbanások is messzire tudnak minket repíteni. Fekvő helyzetből nem tudunk pillanatok alatt felkelni, pláne, ha mesterlövésszel vagyunk. Néhány csatába bekerülnek semleges felek is, mint például az ewokok vagy a buckalakók, akik jobb esetben a mi oldalunkon harcolnak. Az ewokok különösen hasznosak lehetnek, ha lázadókkal vagyunk, mert az AT-ST lépegetőket keményen kivégzik felfüggesztett farönkjeikkel.

Összesen 16 pályán csatázhatunk, 10 különféle bolygón: Endor, Hoth, Tattooine, Geonosis, Kamino, Yavin IV, Bespin, stb. A hangulata szerintem mindegyik helyszínnek jól eltalált. Az Endor fái közt tényleg veszélyes motorozni, a jeges Hoth láttán pedig a hideg futkos a hátamon. Viszont nem minden pályán adatik meg a járművek használata, viszont ilyenkor mindig akad egy-egy elfoglalható lézerágyú.

A játék külsejére abszolút nem lehet panasz. Szerencsére egyre több játékba kerül bele az a kis blur effekt, amitől a kontúrok puhábbak és filmszerűbbek lesznek. Itt is jelen van, és nagyon sokat dob a képen. A hangokkal pedig sosem volt gond egy Star Wars játékban, hiszen a zenei aláfestés és az alap hangok adottak, azok pedig klasszikusan jók.

Azt kell, hogy mondjam, a Star Wars Battlefront egy igazán szépre és élvezhetőre sikerült játék lett. Noha semmi újat nem hozott ez a program nem csak a film rajongóinak lehet egy kötelező darab.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

80%
grafika
8
hangok
8
játszhatóság
8
hangulat
8
Pozitívumok
  • Dinamikus játékmenet
  • Szép külső
  • Izgalmas járművek
Negatívumok
  • Semmi olyat nem mutat, amivel eddig ne találkoztunk volna

Star Wars: Battlefront

Platform:

Fejlesztő: Pandemic Studios

Kiadó: LucasArts

Megjelenés:
2004. szeptember 21. PC
n/a: PS2

» Tovább a játék adatlapjára

LeMon

LeMon
A PC Dome/PlayDome egyik alapítója, a magazin örökös designere.

HOZZÁSZÓLÁSOK

dbence99
dbence99 [96]
Jó játék csak elakadtam benne:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
Vilix112
Vilix112 [1]
www.thepiratebay.org8-)
Super boy
Super boy [8]
igen,ha jól tudom.:-D:-D:-):-)
aegypticus
aegypticus [13]
Támogatja a játék az NVDIA MX4-es kártyákat? Előre is köszönöm.
Star Wars
Star Wars [11825]
Te fogyatékos vagy? :D

Az agyam eldobom...

:-((
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (29 db)