25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Tribes: Vengeance

A Tribes multiplayer FPS sorozat tovább folytatódik.

Írta: Madrac

Évekkel ezelőtt írtam ezen online akciójáték előző részéről, a Tribes 2-ről, mely egyedi fegyvereivel és megoldásaival kellemes színfoltot jelentett az akkori FPS piacon. Telt-múlt az idő, az összes konkurens játékból megjelent már folytatás, de a Tribes sorozat meghalni látszott. 2003 tavaszán aztán végre bejelentették a folytatást, de hosszú idő után csak nemrég jelent meg.

Bár ez tipikusan egy online akciójáték, igen korrekt egyjátékos részt csináltak a fejlesztők hozzá, mely egyrészt megtanít a játék apróbb trükkjeire, másrész kellemes történettel és sok jó ötlettel rendelkezik. Két hercegnő – anya és lánya – sorsát követhetjük végig benne, de több, hozzájuk valahogy kapcsolódó szereplőt is irányíthatunk. Ráadásul bemutatja valamelyest a többjátékos módokat is, arénaharcok formájában.

A játékban háromféle páncél áll a rendelkezésünkre. Ezek védelmükben és a választható fegyverekben is eltérnek. A legkisebb a Kinetic Light Armor, egyedül ezzel párosítható a mesterlövészpuska, védelme ellenben elég gyenge. A közepes vértezet a Natural Medium Armor nevet kapta, és a legtöbb fegyver már használható ezzel, igaz, védelme nem sokkal jobb a kisebb testvérénél. A Colossus Heavy Armor igazi csatavért, minden nehézfegyvert felaggathatunk rá, páncélzata is komoly előnyt jelent az ellenfelekkel szemben, viszont vezetőként egy járműbe se ülhetünk be ebben. Plusz felszerelési tárgyak a különféle csomagok, az energia csomag, mely gyorsítja a jetpack töltődését, vagy aktív módjában gyorsít minket. Ott a javítócsomag is, mely gyógyít minket vagy használatkor a körülöttünk lévő tárgyakat, embereket. Választhatjuk a pajzsot is, mely kis mértékben csökkenti a sebzést vagy használatkor rövid időre komolyabban. Az utolsó pack a sebességet növeli vagy pedig az energiát tölti újra.

A Tribes másik igen fontos és jellemző vonása a jetpack, mely segítségével képesek vagyunk rövidebb távot megtenni a levegőben. Az energiacsomag segít abban, hogy nagyobb legyen ez a távolság, illetve hogy gyorsabban visszatöltődjön az elhasznált energia. Komoly légi csatákat lehet vívni, mely igen látványos eleme a játéknak. Ami újításként most bekerült, az a síelés lehetősége. Itt senki se gondoljon a rendes havon történő csúszkálásra, csizmánk alja tehető tapadásmentessé, így bármilyen felületen gyorsan le lehet siklani. A jetpack és a síelés ügyes kombinálásával nagyon gyorsan haladhatunk a terepen, és ez igen jól hasznosítható mondjuk a zászlóval a hátunkon.

Minden páncélhoz három fegyvert választhatunk a következő arzenálból: energiapenge, spinfusor korongvető, chaingun, blaster shotgun, gránátvető, grappler, lángszóró, rakétavető, pajzs és aknavető. A korongvető a Tribes igazi egyedi fegyvere, egy kékes lövedéket lő ki, mely becsapódáskor robban. Kis gyakorlással akár a levegőben is meglőhetjük vele ellenfeleinket, bár itt nehezebb már, mint a korábbi részekben, mert kicsit lassabban repül. Remek taktika lehet az is, hogy a grapplerrel közel rántjuk az ellenfelet, a lángszóróval pedig hamuvá transzformáljuk. Remekül használható még a sörétes azon tulajdonsága is, hogy visszapattan a falakról a lőszer.

A Tribes Vengeance igazi lényege ezúttal is a multiplayer rész, itt használhatjuk ki a játék minden lehetőségét csak. Öt játékmód került bele: az örök CTF, melyben az ellenfél zászlóját kell megszerezni, az Arena, mely egy körökre osztott TDM – ha meghaltál, várnod kell a következő körre. A Fuel módban fel kell tölteni üzemanyaggal a saját csapatod tartályát a pályán elszórt tartályokból. A küzdelmet tovább nehezíti, hogy minden egyes halál csökkenti a tartály telítettségét. A Rabbit módban a cél a zászlót minél tovább megtartani. Természetesen ez nem könnyű, hisz mindenki az emberre vadászik. Az utolsó egy „sportjáték”: a labdát kell megszerezni és az ellenfél kapujába juttatni.

Bizonyos pályákon rendelkezünk bázissal is, melyet védeni kell, hisz’ itt található a zászló, vagy más védendő dolog. Talán a legfontosabb dolog a generátor. Ha ez megsemmisül, semmi sem működik. Természetesen a javítócsomaggal újraindítható ilyenkor is. A bázison található még egy inventory station is, itt tudunk a páncélok és felszerelési tárgyak között válogatni. A védelem nem csak abból állhat, hogy páran fegyverekkel odaállnak a bejáratokhoz, letelepíthetünk különféle segédeszközöket is. Vannak aknák egy automata géppuskák, illetve mobil javítóhelyek és inv stationok is. Telepíthető felszerelések a 4-es fegyverhelyre kerülnek, és innen tudjuk letenni őket a megfelelő helyen.

Ugyancsak játékmódtól és pályától függően járművek is a rendelkezésünkre állnak feladataink során. A rover, a jump tank, a fighter pod és az assault ship képezi a választékot. Mindegyiknek megvan a maga előnye. A rover egy kétszemélyes autó könnyű páncélzattal és jó manőverező képességgel. Az egyik játékos vezet, a másik pedig a fedélzeti géppuskát kezeli. A jump tank egy komolyabb páncélzattal rendelkező komoly harci gép, szintén két személy részére. Értelemszerűen az egyik vezet a másik pedig tüzel. A fighter pod egy könnyű, egyszemélyes harci gép, remek manőverező képességgel és könnyű fegyverzettel. Az assault ship egy komoly harci támadó gép, melybe a pilótán kívül még ketten férnek be, remekül lehet rajtaütéseket végrehajtani vele az ellenséges bázis ellen.

A játék grafikájára nem lehet különösebb panasz, hisz a korábbi részek Torque engine-jét lecserélték egy friss Unreal motorra, így a kellő részletesség és a fizikai modellezés adott volt. A mozgások jók lettek és a karakterek is kellően kidolgozottak. A pályák felépítése és textúrázása is korrekt, tényleg életszerű terepet sikerült létrehozniuk a legtöbb pályán. A robbanások és más effektek is jók, de ez el is várható ettől a motortól.

A játék hangjait már ennyire nem tudom megdicsérni, a robbanások tűrhetőek, a zenék jók és változatosak, bár én minden többjátékos játéknál kikapcsolom őket. A rádióhangok viszont szerintem nem lettek túl jók, sőt némelyik elég idegesítő bír lenni.

Összességében elmondható, hogy a fejlesztőknek sikerült visszaadni a korábbi Tribes részek egyedi hangulatát és tudtak hozzátenni annyi pluszt, hogy megérje áttérni rá. A nagyon jól kidolgozott és elég hosszú egyjátékos rész szintén nagy pozitívum, hiszen ez egyértelműen egy online akciójátéknak készült. Már fejlesztik is a legtöbb Tribes 2-es mod Vengeance változatát, így szinte semmi hiányérzete nem lehet annak, aki megveszi a játékot. Aki pedig nem ismerte ezt a sorozatot, pótolja be elmaradását, nem fogja megbánni.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

80%
grafika
9
hangok
7
játszhatóság
8
hangulat
9
Pozitívumok
 • Remek egyjátékos rész
 • Változatlan multiplayer módok
Negatívumok
 • Relatíve nagy gépigény
 • Egyelőre nincs magyar szerver

További képek

 • Tribes: Vengeance
 • Tribes: Vengeance
 • Tribes: Vengeance
 • Tribes: Vengeance
 • Tribes: Vengeance
 • Tribes: Vengeance
 • Tribes: Vengeance
 • Tribes: Vengeance
 • Tribes: Vengeance
 • Tribes: Vengeance
 • Tribes: Vengeance
 • Tribes: Vengeance
 • Tribes: Vengeance
 • Tribes: Vengeance
 • Tribes: Vengeance

Tribes: Vengeance

Platform:

Fejlesztő: Irrational Games

Kiadó: Sierra

Forgalmazó: N-Tec

Megjelenés: 2004. október 5.

Minimális rendszerigény: Pentium 4/Athlon 1 GHz, 256 MB RAM, 32 MB-os DirectX 9.0c kompatibilis videokártya, 4x CD-ROM, 5 GB HDD

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!