Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

DVD

Terminál DVD

Spielberg legutóbbi filmje egy repülőtéren rekedt emberről szól.

2005.02.03. 00:00 | szerző: Dino | DVD

Steven Spielberg legutóbbi rendezése érdekes alapötletre épül: egy Amerikába érkező ember, Viktor Navorski (Tom Hanks) azzal kénytelen szembesülni, hogy míg úton volt, hazájában felkelés tört ki. Ennek következtében az ország gyakorlatilag megszűnt létezni a külvilág számára: útlevele érvénytelenné vált, és se nem léphet be az Egyesült Államokba, se nem térhet haza. A kényszerűségből a reptéren rekedt ember aztán szép lassan berendezkedik, ellenségek mellett barátokat és (reménytelen) szerelmet is talál egy stewardess (Catherine Zeta-Jones) képében, aztán a film végére persze minden jóra fordul. (Talán nem lőttem le ezzel semmit, elvégre amerikai filmről van szó, mi másra lehet számítani... :-)

Terminál DVD

Viktor napjait megnehezíti a repülőtér vezetőségének második embere (Stanley Tucci), aki – közelgő előléptetését várva – inkább arra próbál koncentrálni, hogy semmi zűr ne történjen „birodalmában”. Csakhogy a terminálon rekedt idegen egy porszem ebben a „tökéletes” gépezetben, akit legszívesebben valahol máshol tudna. Ennek ellenére Viktor szépen lassan beilleszkedik a repülőtér mikrotársadalmába. A film egyben vígjáték és dráma, kisebb romantikus elemekkel elegyítve, és mindenképpen könnyed szórakozást biztosít két órára, még akkor is, ha a befejezés túlságosan amerikai lett.

A Terminál DVD változata két korongon foglal helyet, ahogy azt már megszokhattuk Spielberg filmjei esetében. Az első lemezen angol, magyar és cseh nyelven nézhetjük meg a filmet, Dolby Digital 5.1-es hanggal (illetve angolból dts hangsávot is találunk), feliratnak pedig szintén e három nyelv közül van lehetőségünk választani. Ez ki is tölti az első korongot (audio kommentárra ne is gondoljunk, az még mindig nem szokás a Spielberg filmekhez), az extrák így ismét a második DVD-re kerültek.

Terminál DVD

Annak ellenére, hogy külön lemezt kaptak az – amúgy magyar felirattal ellátott – extrák, nem vitték túlzásba ezeket mennyiség tekintetében: összesen mintegy 80 percet tesznek ki. A menü legalább ötletes: egy reptéri kijelzőn jelennek meg a pontok, melyek mindegyike a repülés témakörből meríti főcímét. A „Jegyfoglalás” cím például a forgatókönyvvel és a történettel kapcsolatos 8 perces kisfilmet takarja. A főbb alkotók, így Spielberg mellett az egyik producer, valamint pár szereplő szólal meg benne, arról, hogy jutott el a rendezőhöz a forgatókönyv, valamint röviden a sztoriról. „A járatra várva: A terminál építése” címmel egy 12 perces filmet nézhetünk meg, melyben a forgatás helyszínéül szolgáló mű-terminál felépítését mutatják be. Érdekes hallani, milyen aprólékossággal figyeltek oda egyes részletekre: például az egyik európai nagyváros reptéri tábláihoz hasonlóra tervezték meg a filmbeli eligazító jelzéseket, az üzletek elhelyezésével is sokat foglalkoztak, és még azt is megtudhatjuk, hogy gyakorlatilag egy teljesen masszív, akár önmagában is megálló épület készült el az óriási csarnok belsejében. Még Spielberg is megdöbbent, amikor először besétált a díszletek közé, annyira lenyűgözte az eredmény. „Beszállás” címszóval három 5-10 perces kisfilm került a lemezre. Az elsőben Tom Hanks, a másodikban Catherine Zeta-Jones karaktere kerül előtérbe, míg a harmadikban 3-4 további szereplőről esik szó, kezdve azon, hogy hogyan esett rájuk a választás.

Nem maradhat el az „általános” werkfilm se, ez a „Felszállás: Így készült a terminál” címet kapta, és 17 percben kapunk áttekintést a filmről, a főszereplők, Spielberg és az operatőr, Janusz Kaminski megszólaltatásával. (Érdekes volt hallani amúgy Spielberg nyilatkozatát, mely szerint milyen jó is az amerikai rendszer, és mennyi bevándorlót engednek be az országba. Ezek szerint a vízumszerzés bonyodalmairól még sose hallott, és a minden alapos indok nélkül kintről visszaküldött turisták történetei se jutottak el hozzá...) Ahogy Kaminski állandó operatőre lett Spielbergnek, a zeneszerző, John Williams neve is ismerős lehet a Spielberg-filmek kedvelői számára. Róla és a Terminál zenéjéről egy külön ötperces kisfilm készült. Végül egy könnyedebb összeállítás zárja a sort: a főbb alkotók mondanak el egy-egy történetet, mely velük történt valamely repülőtéren. A közben lévő bevágásokban pedig az idős indiai takarítót alakító Kumar Pallana zsonglőrködik. A kisfilmeket még egy fotógaléria egészíti ki a lemezen.

Terminál DVD

A korábbi Spielberg DVD-khez (A.I., Különvélemény, Kapj el, ha tudsz) hasonlóan ismét egy szép és színvonalas kiadványt kapunk. Bár a film nem tartozik azok közé, melyet rendszeresen újranéz az ember, és az extrák mennyisége se meríti ki a „töméntelen” fogalmát, a nagy gyűjtők polcára biztos rá fog kerülni előbb-utóbb. ■

Terminál DVDTerminál DVDTerminál DVDTerminál DVDTerminál DVDTerminál DVD

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló