Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Playboy: The Mansion

Playboy és The Sims egyben - 18 éven felülieknek.

2005.05.09. 00:00 | szerző: Gerry | Ismertető/teszt

Ipari mennyiségű dúskeblű szőke leányzó, gyors kocsik, jó italok, remek szivarok, napfény, pálmafák, hedonista életmód – sex, drugs and rock ’n’ roll. Nagyjából így lehet tömören összefoglalni a világ legismertebb férfimagazinjáról, és alapítójáról, Hugh Hefnerről kialakult képet. Hihetetlen, de igaz: Hefner immáron több mint ötven éve bocsátotta útjára a legendássá vált Marilyn Monroe-s sorozattal a Playboy első számát, 1953-ban. Igaz, a ma már evidensnek számító sikerben olyannyira nem bízott, hogy a lap első kiadása meg sem volt számozva – a második példány megjelenésében senki sem bízott... A siker azonban nem maradt el, és a Playboy égisze töretlenül ívelt felfelé, a különféle konkurens lapok (Hustler, Penthouse) ellenére is, s mindeközben Hef bácsinak sikerült átalakítania a közönség Playboyról alkotott képét. Egészen a 70-es évek elejéig a Playboyt mint holmi pornóújságot tartották számon, annak ellenére, hogy ehhez annyi köze volt eme sajtóorgánumnak, mint Észak-Koreának a tömeges elhízásokhoz. Azonban röpke húsz év alatt minden peonban tudatosodott, hogy a Playboy több mint holmi „vegyük kézbe életünk lényegét” magazin: remek cikkek, exkluzív interjúk, ízlésesen fotózott hölgyemények, és Hefner a lapra is átterjedő hedonizmusa tette a Playboyt kultmagazinná.

Playboy: The Mansion

A Playboy: The Mansionben célunk a fentebb említett magazin felvirágoztatása az alapoktól kezdve –magát a Playboy birodalmat, a honlapot, a filmes és egyéb szekciókat nem fejleszthetjük. A kezdet időpontja meghatározhatatlanságba burkolózik, Hef apánk fitt, mint a hatvanas években, a berendezési tárgyak napjainkat idézik, a lányok keblei orbitálisak, tangáik pedig minimálisak. Egyszóval egy igazi kis kotyvalék korban fogunk neki pályafutásunknak, melyben célunk felemelni, és a világgal megismertetni újdonsült magazinunkat, és elmélyedni a piaci analízisekben, illetve playmate-ekben. Mindennek keretet egy erőteljes menedzser résszel nyakon öntött Sims klón ad, melyben nemcsak az aktuális lapszám megszerkesztésével kell bajlódnunk, hanem méretes méretekkel megáldott macsó héroszunk, Hugh Hefner életét is el kell lavíroznunk. Akárcsak az örökbecsű és örökké tartó Sims széria estében, itt is figyelnünk kell az emberek vágyaira, szükségleteire – bár ezek a szükségletek általában valamely Playmate különféle pózokban való közelebbi, mély megismerését jelentik. Nemcsak a parányi tangában szaladgáló drüárjaink igényeit kell szó szerint kielégítenünk, hanem a szépen lassan csordogáló hírességeknek is kedvére kell tennünk ahhoz, hogy majdan barátaink között tudhassuk őket-a sztárok barátságának előnyeit nem kell ecsetelgetnem, ugyebár. A simses vonulatot erősíti Hef Los Angeles-i kastélyának berendezési lehetősége is. A játékidő legnagyobb részében ebben az épületben fogunk kalandozni, így bankszámlánk duzzadásával szinkronban folyamatosan fejleszthetjük házunk belterét, a már megszokott kütyükkel.

A menedzser rész az aktuális lapszám elkészítéséhez kötődik, melyet nagy vonalakban mi állíthatunk össze. A címlapra általában vagy valamely ismerős sztárt rakhatjuk, avagy playmate-jeink egyikét – a sztárokat az általunk megrendezhető bulikon cserkészhetjük be. Szükségünk lesz különféle cikkekre is, ezeket – micsoda meglepetés – újságíróink írják, akik különféle területekre specializálódhatnak, és a sztárinterjúkat is ők készítik el. Rajtuk kívül sztárocskáink is firkanthatnak cikkeket, ami értelemszerűen növeli az újság ázsióját. Fotósainknak pusztán a témát adhatjuk ki, ezek után azok záros határidőn belül jelentkezni fognak a képi anyaggal – a playmate-ek fotózását mi csinálhatjuk végig.

Playboy: The Mansion

Mivel mindez a fent felvázolt formában nem lenne túlontúl addiktív, ezért a CyberLore igen bölcsen különféle mini-küldetéseket is beépített a játékba. Nem kell Vezúv-szintű kirobbanó ötletekre gondolni, a küldetések jobbára az „ismerkedj meg xyz-vel, légy a barátja, ágya, tangája” sémára épülnek, azonban csupán ezzel a finoman szólva is direkt módszerrel haladhatunk előre, ismerkedhetünk meg újabb széplelkű leányzókkal.

Hosszú távon azonban ez sem menti meg az unalomba fulladástól a játékmenetet – némi vigaszságot nyújthat a szépen – és főként lassan – megjelenő régi Playboy számok átböngészésének lehetősége. Merőben elvi síkon az érdeklődés – és a realitás – fokozása érdekében került fel a számunkra az ORTT jóvoltából már nagyon ismerős 18-as karika a játék dobozára. Azonban ki kell ábrándítanom mindenkit, aki ki van éhezve a pixeles női altestekre, ugyanis a Mansion-ben cicihegyekkel találkozhatunk ugyan, de mással nem nagyon – az alsónacikat levakarni bizony nem lehet. Ennek szellemében Hef lepedőakrobatikáját is csak a lepedő óvó és védő takarásában követhetjük nyomon, így a játék túlfűtött erotikájával kapcsolatban szállingózó hírek finoman szólva is falsnak bizonyultak.

Playboy: The Mansion

A grafikát úgy vélem nem kell túl sokat ecsetelnem – ronda és kész. Vizuálisan aligha fog bárkit is delejezni a nagyjából 4-5 évvel ezelőtti látványvilág, ami főként a tavaly év végén megjelent Sims 2 fényében elkeserítő, hiszen bele tudunk gondolni: micsoda remek játékot is készíthettek volna az említett opus alatt dohogó motor felhasználásával.

Az audio rész szerencsére többet nyújt, mint a középszerűség mocsarának alsóbb régióiban tanyázó vizuális rész. A Sims sorozatból megszokotthoz hasonlóan karaktereink édes halandzsanyelvet beszélnek, a zenei aláfestés pedig a raptől a rockon át jazzig számos stílust tartalmaz, ez a része is idomul a már annyiszor említett Sims sorozathoz: túl sok kivetnivalót nem lehet találni benne.

Playboy: The Mansion

Kétségtelenül nem az év játéka a Playboy: The Mansion, és az egyszeri játékos aligha fog belefulladni az innovációk tengerébe. Ugyanakkor megvan az a kétségtelen sármja, hogy a világ legnevesebb, és legnagyobb férfimagazinját igazgathatjuk virtuálisan, ami ideig-óráig izgalmas feladat lehet bárki számára, aki valaha is csillogó szemmel nézett fel, mikor elhangzott az a szó: Playboy. ■

Playboy: The MansionPlayboy: The MansionPlayboy: The MansionPlayboy: The MansionPlayboy: The MansionPlayboy: The MansionPlayboy: The MansionPlayboy: The MansionPlayboy: The Mansion

értékelés

Playboy: The Mansion

Pozitívumok
  • Hugh Hefner és a Playboy játékban
  • kellemes audio rész
  • könnyen kezelhető
Negatívumok
  • idejétmúlt grafika
  • túlzottan diszkrét erotika
  • hosszú távon monotonná válik
  • innovációk hiánya
Minimális rendszerigény: Pentium II/Athlon 500 MHz, 128 MB RAM, 3D kártya, 500 MB HDD
6,5
grafika 5
hangok 8
játszhatóság 6
hangulat 7
Playboy: The Mansion
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Playboy: The Mansion

hozzászólások (4)

MagicMoment
MagicMoment 2005.05.09. 15:12
fú,hát elolvasva a címet,sokkal többet vártam tőle. ahogy olvastam és el-el nézegettem a képeket,egyre inkább körvonalazódott bennem,h ezzel a játékkal _nem_ fogok játszani.
Gerry
Gerry 2005.05.09. 17:29
Ízlések és pofonok. A nagy kebelcsoda és menedzser-szimulátor fanok el tudják vele ütni az időt-és az átlag halandó peon is.
Próba szerencse;-)
V.Verdy
V.Verdy 2005.05.13. 19:53
Hááát. Nekem megvan. Kipróbáltam. És megnyerte a tetszésem. Ezt mondjuk kicsit elfogulva mondom, de azt nem hiszem hogy a Simssel kellene összehasonlítani, mert akkor természetesen alul marad.:-) A játék lényege, fényképezni, ismerkedni és üzletet kötni, valamint összeállítani egy az embereket minnél jobban érdeklő újságot. Nekem tetszik, eddig is eljátszogattam vele, és szerintem ezután is fogok.
Jaaaaa. Amúgy azért is írok, mert elakadtam. Igaz, hogy kitartással eddig is sikerült megoldani a dolgokat, de arra az esetre, hogyha mégsem sikerülne, akkor ha valaki tud írjon egy e-mailt
(vverdy@msn.com) vagy ide egy linket plíz! /Verdy/
Gerry
Gerry 2005.05.17. 21:06
Ez remek, de hol is akadtál el?:-)
ajánlott olvasnivaló