Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Sims 2: Egyetem

A magyar nyelven is megjelent első kiegészítőben simjeink egyetemi éveibe pillanthatunk be.

2005.06.09. 00:00 | szerző: Gerry | Ismertető/teszt

A The Sims sorsa kimeríti a nagy amerikai sikertörténet fogalmát: Will Wright játékában senki nem hitt, minden elemzés bukást jósolt neki, s az EA fejesei mindössze azért döntöttek a kiadása mellett, mert a „Sim”, mint márkanév, igen bejáratott volt, következésképpen reménykedni lehetett a nullszaldóban, avagy a szolid sikerben. Azonban mindenki nagy meglepetésére ez az eleve halálra ítélt, mondhatni idióta (vagy zseniális?) koncepció kibérelte magának az eladási toplisták első helyét, és a második rész nélkül is több mint 20 milliót adtak el az alapjátékból, és megszámlálhatatlan kiegészítőjéből. Nem csoda hát, ha a tavaly év végén megjelent, és a mai napig több mint hatmillió példányban elkelt The Sims 2-höz is lassan beindul a kiegészítő-dömping, melyek a megszokott EA-s precizitással adagolják az újdonságokat milliók hőn szeretett játékához. Az első kiegészítő, a University nevet viseli, s a második rész Magyarországon kimagaslónak számító eladásai miatt az alapjáték után a bővítés honosítása sem maradt el. Így némi képzavarral élve, a „magyar keresztségben” stílszerűen az „Egyetem” nevet kapta.

The Sims 2: Egyetem

Mint azt a névből sejteni lehet, a filmek témájául is oly népszerű egyetemi élet van terítéken a kiegészítőben – természetesen az amerikai campusokat górcső alá véve. A környezet egy új életszakaszt ragad ki, s ezáltal bővíti simjeink eddigi, meglehetősen szimpla életvitelét: fiatal felnőttként mostantól nem kell egyből munkába mennünk, hanem tovább képezvén magunkat, beiratkozhatunk egy felsőoktatási intézménybe. Lehetőségeink már a lakhatásnál bővültek, hiszen választhatunk, hogy kirepülvén a pici-puha otthoni közegből vagy albérletbe költözünk, vagy pediglen az oly romantikusnak tűnő kollégiumi életet mellett tesszük le a voksunkat. A kollégiumok berkein megismerkedhetünk az amerikai egyetemi élet szerves részével: a görög klubok rendszerével. Nagy vonalakban ez annyit tesz, hogy minden egyes kollégiumnak megvan a maga külön neve, szabályai, loknis-nyalókás leányzói, és szellemisége. Számos intellektuális, és mélyreható barátságot köthetünk, melyek kordában tartására szolgál a KotOR 2-ből ismerős influence pontok rendszere. Befolyásunk segítségével rábírhatjuk a jobb sorra érdemes társainkat, hogy az alantas – vagy éppen nagyon nem szeretett – munkákat elvégezzék helyettünk, s mi felhőtlenül szórakozhassunk, miközben mások a szobánkat takarítják, avagy a házidogánk fölött görnyednek. A tanulástól azonban sehogy sem szabadulhatunk meg: miután beiratkoztunk és választottunk a felkínált tizenegy szak közül, végig kell küzdenünk a nyolc félévből álló fejtágítást, és szorgalmasan kell tanulnunk a vizsgákra is – azaz egy-egy átbulizott félév után mint az őrült tanulhatunk a vizsgák előtt. Jó ötlet, hogy minden peon kap egy állandó életcélt, lehet dolgozni ennek elérésén.

A jól bevált The Sims kiegészítők nyomdokain haladva az Egyetemben is raklapnyi új tárgyat zúdítanak ránk. Van itt minden, a húsevő növénytől a mobilig, csocsóasztaltól a vízipipáig. Van két új építészeti stílus is: az egyik a 60-as évek színpompás világát idéző tarka kompozíciók tárháza, a másik pedig egy gótikus készlet. Időnket természetesen nem csak szobánk négy fala között fogjuk eltölteni. Sűrűn látogathatjuk a campus egyéb részeit is, ezek közül elsősorban a klubházat kell kiemelni, ahol féktelen bulikban vehetünk részt.

The Sims 2: Egyetem

A grafikáról nemigen lehet újdonságok mondani a Sims 2-höz viszonyítva: a karakteranimációk továbbra is ütősek, akárcsak a gépigény, mely jottányit sem változott az alapjátékhoz képest. Pedig lehetett volna mit optimalizálni a játék motorján. Zenebonák terén két új hangzás jelent meg, az egyik afféle alternatív rock, a másik pedig akusztikus jazz, mindkettő hozza a Sims 2 „adóinak” színvonalát.

A The Sims 2: Egyetem mintapéldája a jól sikerült kiegészítőknek: a téma telitalálat, az új opciók jók, akárcsak a kötelező új tárgyak és berendezési stílusok, a hangulat pedig véleményem szerint felülmúlja a Sims 2 által generáltat, ami nem kis szó. Összességében tehát minden a helyén van, kár, hogy pár bosszantó hibát ne küszöböltek ki Maxis berkekben, de reméljük, a már készülő következő kiegészítőben (Nightlife) ezt is pótolni fogják. ■

értékelés

The Sims 2: Egyetem

Pozitívumok
  • Új lehetőségek
  • Új tárgyak, berendezési elemek
  • Remek témaválasztás
Negatívumok
  • Nagy gépigény
  • Az apró hibákat nem korrigálták
8,5
grafika 8
hangok 9
játszhatóság 8
hangulat 9
The Sims 2: EgyetemThe Sims 2: EgyetemThe Sims 2: EgyetemThe Sims 2: EgyetemThe Sims 2: EgyetemThe Sims 2: EgyetemThe Sims 2: EgyetemThe Sims 2: Egyetem
The Sims 2: Egyetem
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
The Sims 2: Egyetem

hozzászólások (6)

Porker
Porker 2005.06.09. 13:54
Jó rövidre sikeredett...de ez a játék nem is érdemel hosszabbat!
Gerry
Gerry 2005.06.10. 13:24
Enyhén grafomán vagyok, így rövid cikkeket elvétve írok, de hát erről a kiegészítőről ennyit lehetett írni, ha nem akartam tízszer ismételni magamat (aminek persze a lelkes olvasók nagyon örülnek ám:D )
Solár
Solár 2005.06.22. 08:04
Hello!


Vki tudja h hogyan kell iskolába menni??
Segítsetek létszi!

Kösszi
Vitya93
Vitya93 2005.06.30. 14:48
Hát nem tudom mit írjak...

Ez a kiegészítő sokat dobott a játék hírnevén.Több lett az érdekesség,sokat újítottak szóval király lett ;-)
Recece
Recece 2007.12.19. 18:41
Szerintem ez olyan nagy durranás,mint amilyennek beállítják egyesek... Csak egy apróságamivel tini Simjeink egyetemre mehetnek, de szerintem tényleg nem ér sokat:-/
ajánlott olvasnivaló