Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech MX610 Laser Cordless Mouse

10 programozható gomb és kétirányú kommunikáció az új lézeres érzékelőjű egérben.

2005.10.15. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A világ első intelligens egereként hirdette meg a Logitech legújabb egerét, mely kijelentés egy kicsit ugyan túlzás, azonban az tény, hogy sok érdekes funkcióval rendelkezik az MX610. A fenti megnevezést elsősorban az egerek terén nem hétköznapi kétirányú kommunikációval indokolják a tervezők, azaz nemcsak vezérlőnk küld jeleket a PC felé, hanem fordítva is: bizonyos információkat a számítógéptől vesz át az egér.

Logitech MX610 Laser Cordless Mouse

A lézeres optikai érzékelővel felszerelt MX610 kialakítása a megszokott kézbesimuló és tenyerünket jól kitöltő Locitech egér-designt tükrözi, fekete-ezüst színkombinációval festve. Az oldallapok érdekes tapintású, kicsit gumis jellegű műanyagból készültek, így kevésbé csúszik rajta a kezünk. A két hagyományos gomb közötti görgő a cég újabb egereihez hasonlóan oldalirányú görgetést is lehetővé tesz, ami például nagyméretű Excel táblák (esetleg „elrontott” szélességű weboldalak, vagy rossz méretűre beállított böngészőablakok :-) esetén nyújt igen hasznos segítséget. Hüvelykujjunknál két gomb található, melyek alapbeállítás esetén a böngésző előre és hátra funkciójának felelnek meg. Mutatóujjunktól balra az egér felső részén összesen öt gombot találunk még. A három legtávolabbi a hangerőszabályzásra és elnémításra van programozva (de természetesen ezeket is átállíthatjuk), a maradék kettő pedig az „intelligens” funkciókhoz van hozzárendelve. Ezek a többi, fekete színű gombtól eltérően áttetszők, mivel egy-egy LED bújik meg alattuk. Kihasználni akkor tudjuk ezeket, ha Outlook és MSN Messenger programokat használunk: levél vagy üzenet beérkezésekor a megfelelő lámpa kigyulladása jelzi ezt, és a gombot megnyomva gépünk azonnal a megfelelő ablakba visz minket.

A vezeték nélküli egér a hagyományos 27 MHz-es frekvenciával szemben az MX610 a 2,4 GHz-es tartományt használja, ami nagyobb hatótávolságot jelent. A kisméretű USB adó-vevő egyszerűen a számítógép egy szabad USB – vagy a mellékelt átalakítóval PS2-es – portjába illeszthető, és a meghajtóprogram telepítése után már használatba vehetjük is minden funkciójával az egeret.

Logitech MX610 Laser Cordless Mouse

Az MX610-et a SetPoint driver vezérli, mely arra is lehetőséget ad, hogy akár minden egyes programhoz más funkciókat rendeljünk az egér gombjaihoz. A bal és jobb gombokat leszámítva az összes többihez rengeteg lehetőség közül választhatunk, a görgetésektől az alkalmazás-váltáson keresztül egy tetszőleges billentyűkombináció hozzárendeléséig. Sőt, az e-mail és üzenet gombokhoz akár tetszőleges programokból álló felbukkanó menüt is tervezhetünk magunknak. (Ha nem Outlookot és MSN Messengert használunk, az alapfunkciójukkal úgyse tudunk mit kezdeni...) A görgő oldalirányú használatával együtt összesen tíz programozható gomb áll rendelkezésünkre. Teljes szabadságunk azért nincsen, egyes funkciók nem rendelhetőek hozzá tetszőleges gombhoz (például a taskváltás csak az görgőgomb vagy az elnémítás helyére választható). Ennek ellenére elég sok lehetőségünk van a testre szabás során, köszönhetően többek között a billentyű vagy billentyűkombináció hozzárendelési funkciónak (igaz, az Alt-Tab kombinációhoz ügyeskedni kellett kicsit :-).

A szükséges áramellátásról két darab AA méretű (ceruza)elem gondoskodik. Az egérbe új, az energiatakarékosságot elősegítő funkciókat is beleépítettek. Így például a PC kikapcsolásakor az egér is lekapcsolja magát, a gép bekapcsolásakor pedig vissza. Ha pedig még jobban kímélni szeretnénk az elemeket, az egér alján lévő gombbal teljesen kikapcsolhatjuk.

Logitech MX610 Laser Cordless Mouse

A szokásos mindennapi munka mellett természetesen játék közben is kipróbáltam az MX610-et. A tesztalany ezúttal a Call of Duty 2 demója volt, a SetPoint segítségével pedig külön konfiguráltam hozzá a gombokat, így egyszerűen hozzárendelhettem a görgő balra/jobbra döntéséhez az oldalra hajlást, vagy az előre/vissza gombokhoz a fegyverváltást. Nem kell, hogy az adott program támogassa az egér összes gombját, egyszerűen a megfelelő billentyűlenyomást kell szimuláltatni az egérrel. A beállítások pedig a program elindulásakor automatikusan életbe léptek, nem kell minden egyes alkalommal a driverben matatni.

Az MX610 a Logitech csúcstermékei közül egy szépen kidolgozott példány, mely irodai és játék célokra egyaránt megfelelő. Árban és képességeiben szépen követi a két csúcsmodellt a vezetéknélküli Logitech egerek képzeletbeli ranglistáján, a mostanában boltokba kerülő, elsősorban játékosoknak tervezett jelenlegi „csúcsrágcsáló” G7-et (melyet nemsokára szintén bemutatunk) és az év elején megjelent MX1000-et. Az MX610 a cikk megjelenésének idején bruttó 13.990 Ft-os áron kapható. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló