Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech MX610 Laser Cordless Mouse

10 programozható gomb és kétirányú kommunikáció az új lézeres érzékelőjű egérben.

2005.10.15. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A világ első intelligens egereként hirdette meg a Logitech legújabb egerét, mely kijelentés egy kicsit ugyan túlzás, azonban az tény, hogy sok érdekes funkcióval rendelkezik az MX610. A fenti megnevezést elsősorban az egerek terén nem hétköznapi kétirányú kommunikációval indokolják a tervezők, azaz nemcsak vezérlőnk küld jeleket a PC felé, hanem fordítva is: bizonyos információkat a számítógéptől vesz át az egér.

Logitech MX610 Laser Cordless Mouse

A lézeres optikai érzékelővel felszerelt MX610 kialakítása a megszokott kézbesimuló és tenyerünket jól kitöltő Locitech egér-designt tükrözi, fekete-ezüst színkombinációval festve. Az oldallapok érdekes tapintású, kicsit gumis jellegű műanyagból készültek, így kevésbé csúszik rajta a kezünk. A két hagyományos gomb közötti görgő a cég újabb egereihez hasonlóan oldalirányú görgetést is lehetővé tesz, ami például nagyméretű Excel táblák (esetleg „elrontott” szélességű weboldalak, vagy rossz méretűre beállított böngészőablakok :-) esetén nyújt igen hasznos segítséget. Hüvelykujjunknál két gomb található, melyek alapbeállítás esetén a böngésző előre és hátra funkciójának felelnek meg. Mutatóujjunktól balra az egér felső részén összesen öt gombot találunk még. A három legtávolabbi a hangerőszabályzásra és elnémításra van programozva (de természetesen ezeket is átállíthatjuk), a maradék kettő pedig az „intelligens” funkciókhoz van hozzárendelve. Ezek a többi, fekete színű gombtól eltérően áttetszők, mivel egy-egy LED bújik meg alattuk. Kihasználni akkor tudjuk ezeket, ha Outlook és MSN Messenger programokat használunk: levél vagy üzenet beérkezésekor a megfelelő lámpa kigyulladása jelzi ezt, és a gombot megnyomva gépünk azonnal a megfelelő ablakba visz minket.

A vezeték nélküli egér a hagyományos 27 MHz-es frekvenciával szemben az MX610 a 2,4 GHz-es tartományt használja, ami nagyobb hatótávolságot jelent. A kisméretű USB adó-vevő egyszerűen a számítógép egy szabad USB – vagy a mellékelt átalakítóval PS2-es – portjába illeszthető, és a meghajtóprogram telepítése után már használatba vehetjük is minden funkciójával az egeret.

Logitech MX610 Laser Cordless Mouse

Az MX610-et a SetPoint driver vezérli, mely arra is lehetőséget ad, hogy akár minden egyes programhoz más funkciókat rendeljünk az egér gombjaihoz. A bal és jobb gombokat leszámítva az összes többihez rengeteg lehetőség közül választhatunk, a görgetésektől az alkalmazás-váltáson keresztül egy tetszőleges billentyűkombináció hozzárendeléséig. Sőt, az e-mail és üzenet gombokhoz akár tetszőleges programokból álló felbukkanó menüt is tervezhetünk magunknak. (Ha nem Outlookot és MSN Messengert használunk, az alapfunkciójukkal úgyse tudunk mit kezdeni...) A görgő oldalirányú használatával együtt összesen tíz programozható gomb áll rendelkezésünkre. Teljes szabadságunk azért nincsen, egyes funkciók nem rendelhetőek hozzá tetszőleges gombhoz (például a taskváltás csak az görgőgomb vagy az elnémítás helyére választható). Ennek ellenére elég sok lehetőségünk van a testre szabás során, köszönhetően többek között a billentyű vagy billentyűkombináció hozzárendelési funkciónak (igaz, az Alt-Tab kombinációhoz ügyeskedni kellett kicsit :-).

A szükséges áramellátásról két darab AA méretű (ceruza)elem gondoskodik. Az egérbe új, az energiatakarékosságot elősegítő funkciókat is beleépítettek. Így például a PC kikapcsolásakor az egér is lekapcsolja magát, a gép bekapcsolásakor pedig vissza. Ha pedig még jobban kímélni szeretnénk az elemeket, az egér alján lévő gombbal teljesen kikapcsolhatjuk.

Logitech MX610 Laser Cordless Mouse

A szokásos mindennapi munka mellett természetesen játék közben is kipróbáltam az MX610-et. A tesztalany ezúttal a Call of Duty 2 demója volt, a SetPoint segítségével pedig külön konfiguráltam hozzá a gombokat, így egyszerűen hozzárendelhettem a görgő balra/jobbra döntéséhez az oldalra hajlást, vagy az előre/vissza gombokhoz a fegyverváltást. Nem kell, hogy az adott program támogassa az egér összes gombját, egyszerűen a megfelelő billentyűlenyomást kell szimuláltatni az egérrel. A beállítások pedig a program elindulásakor automatikusan életbe léptek, nem kell minden egyes alkalommal a driverben matatni.

Az MX610 a Logitech csúcstermékei közül egy szépen kidolgozott példány, mely irodai és játék célokra egyaránt megfelelő. Árban és képességeiben szépen követi a két csúcsmodellt a vezetéknélküli Logitech egerek képzeletbeli ranglistáján, a mostanában boltokba kerülő, elsősorban játékosoknak tervezett jelenlegi „csúcsrágcsáló” G7-et (melyet nemsokára szintén bemutatunk) és az év elején megjelent MX1000-et. Az MX610 a cikk megjelenésének idején bruttó 13.990 Ft-os áron kapható. ■

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.