25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech QuickCam Fusion

Bemutatjuk a Logitech webkameráinak jelenlegi csúcsmodelljét.

Írta: Dino

Hosszú ideig a Logitech webkameráinak csúcsmodelljét a QuickCam Pro sorozat jelentette, a tavalyi évben azonban úgy érezték a cégnél, hogy ezen ideje változtatni, és megalkották a QuickCam Fusiont, melybe a legújabb, 1,3 megapixel tényleges felbontású CMOS érzékelőt építették, kiegészítve a RightLight elnevezésű technológiájukkal.

A tervezők szakítottak a Logitech korábbi, asztali gépekhez tervezett kameráinak gömb alakú formájával: az új kamera szélesebb kialakítású, de cserébe alacsonyabb és vékonyabb társainál. A bal szélen helyezkedik el az optika, melyet egy kicsi, oldalra hajtható fedő véd illetve takar el használaton kívül. Középen egy mikrofon kapott helyet, jobb oldalon pedig egy Logitech logo látható, mely kék színben világít, ha épp működik a kamera. A kamera tetején egy gomb található, mely a megfelelő program futásakor azonnali képrögzítésre használható. A talpazat az újabb Logitech kamerákéhoz (QuickCam Messenger, Communicate ill. Pro 5000) hasonlóan hajlékony, belsejében fémvázas gumis anyagból van, kialakításának köszönhetően pedig mind hagyományos, mind TFT monitoron (akár notebook képernyőn is) stabilan megmarad. Az USB kábel 2 méteres, és a megszokottnál jóval vékonyabb. A kamera USB 2.0-ás csatlakoztatást tesz lehetővé, de 1.1-es portra is kapcsolhatjuk (elvesztve persze az újabb USB szabvány sebességelőnyét). A dobozban a kamera és a szoftvert tartalmazó CD mellett egy headset is található.

A kamera látószöge nagyobb, mint a korábbi modellek esetében, így jóval több látható segítségével környezetünkből is. A szoftveres zoom lehetőség megvan a driverben, így ha inkább azt szeretnénk, hogy a kép nagy részét arcunk töltse ki, azt is beállíthatjuk. A korábbi kamerákon még meglévő fókuszgyűrű teljesen eltűnt, cserébe egész tág határon belül éles képet produkál a QuickCam Fusion. (De általában úgyis kb. fél méterre szokott lenni a kamera fejünktől.)

Videotelefon vagy képrögzítés funkció használata során egyaránt meglátszott a képminőség javulása az eddig használt QuickCam Zoomhoz képest. Főleg nappali fény mellett volt különösen jó képe a kamerának, este, gyengébb lámpafény mellett már képzaj volt tapasztalható, de ilyenkor is megfelelő volt a képminőség. Ezt a szoftveres és hardveres megoldásokat egyaránt tartalmazó RightLight technológia alkalmazásával érik el. A kamera képét a driver megpróbálja a lehető legéletszerűbbé tenni, bár ez néha túl élénk színeket eredményez. Szerencsére a meghajtóban rendelkezésünkre álló számos beállítással szinte mindenen módosíthatunk tetszés szerint.

A nagyfelbontású, 1280*960 pixel felbontású érzékelő elsősorban állókép rögzítésekor jelent előnyt, értelemszerűen sokkal részletgazdagabb képet eredményez, mint a korábbi, 640*480-as vagy kisebb érzékelőkkel felszerelt modellek. Állókép rögzítéséhez az 1,3 megapixeles maximális natív felbontás mellett néhány nagyobb képméret is választható, de mivel ekkor interpolációs eljárással áll elő a 3-4 megapixeles file, az eredmény nem lesz részletgazdagabb, így nincs sok értelme ezt használni (az elmentett file ráadásul nagyobb lesz). Mozgóképet maximum 640*480-as felbontásban rögzíthetünk, másodpercenként akár 30 kockát.

A driver a szokásos, és telepítéskor gépünkre kerül az álló- és mozgókép rögzítéséhez használható kis segédprogram is. A kamera szoftverét fejlesztő programozók pihentségéről tett bizonyságot a Video Effects elnevezésű „újítás”. Ezt aktiválva különböző dolgokat helyezhetünk arcunkra, például szemüveget, bajszot vagy hóemberfejet. Sőt, akár az egész webkamera-képet felválthatjuk valamilyen figurára, például egy cápára, egy ceruzarajz fejre, vagy egy űrlényre. A program figyeli arcunk néhány fő pontjának (száj, szem, szemöldök) mozgását, és ehhez igazítva mozgatja az arcunkra helyezett kiegészítőt vagy az egész figurát. A választható bővítések tára pedig folyamatosan bővül a weben, így újakat is letölthetünk, ha megunjuk a meglévőket. Jópofa újítás, bár az utóbbit valószínűleg ritkábban használjuk, az előbbi mókás perceket okozhat egy-egy videotelefonos beszélgetés során.

A QuickCam Fusionnel sikerült megalkotnia a Logitechnek az új zászlóshajót webkamera termékpalettája élére. A boltokban a cikk írásának időpontjában 23.990 Ft körüli áron, két év garanciával kapható.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Logitech QuickCam Fusion
  • QuickCam Fusion vs QuickCam Zoom
  • 1,3 megapixeles felvétel
  • Video Effects használat közben
  • Video Effects használat közben
  • Logitech QuickCam Fusion
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!