25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Rendezvények

E3 2006: THQ

Az óriási standon számos érdekes játékot láthattunk.

Írta: Delta

A THQ-nál az idei és a következő év bővelkedni fog megjelenésekben, és ezt az idei E3 stand is jól jelképezte, ahol is több kisebb részt alakítottak ki különböző játékaik bemutatására. Az egyes részek az adott játéknak megfelelő designt kaptak, így például a Company of Heroes részlege háborús nyomokat viselő ház volt, a Destroy All Humans 2 monitorjai egy londoni emeletes busz oldalára voltak helyezve, a Carst pedig két mókás festésű sportautó „képviselte”.

E3 2006: THQ

A Company of Heroes idei megjelenésével a második világháborús valós idejű stratégiai játékok sorát fogja gyarapítani. A Relic Studios (Homeworld, Warhammer 40,000: Dawn of War) fejlesztése megpróbál újítást vinni a stílusba azzal, hogy teljesen interaktív harckörnyezetet teremtenek, amit ők „environmental strategy” névvel láttak el. Az újdonság lényege, hogy fegyvereinket nemcsak az ellenfél ellen vethetjük be, de a környezetet is átalakíthatjuk velük. A saját fejlesztésű grafikus és fizika engine interaktívvá teszi a környezeti tárgyakat, így például lerombolhatjuk az utunkat álló akadályokat, falakat, ami a fix játéktérhez képest változatosabb taktikákat tesz lehetővé. A készítők fejlett mesterséges intelligenciát ígérnek, ami lehetővé teszi hogy a játékosnak ne kelljen az egyes egységek irányításában elvesznie, hanem ténylegesen a stratégiára koncentrálhasson. Az egységek tapasztalata persze a játék során egyre nő, így érdemes lesz vigyázni tapasztaltabb katonáinkra. Többjátékos módban legfeljebb 8 játékos játszhat majd a két háborús fél oldalán. A Company of Heroes-ra őszi megjelenésekor érdemes lesz odafigyelni, hiszen a tavalyi E3-on bezsebelte a legjobb RTS-nek járó díjat.

E3 2006: THQ

A first person shooter piacra a THQ a Frontlines: Fuel of Wart küldi, ebből egyelőre csak egy vetített előzetest mutattak be a stand közepén lévő kis teremben. A fejlesztő Kaos Studios tagjai a Frontlines előtt a Battlefield 1942 Desert Combat modját készítették, a csapat tehát nem kezdő a stílusban. A játék története a közeljövőben, 2024-ben játszódik, amikor a természeti erőforrások megfogyatkozása a világot két nagy szövetségre osztja. A Western Coalition és a Red Star Alliance pedig összecsap az energiahordozók megkaparintásáért. Az FPS-t bármelyik oldalon végigjátszhatjuk, a küldetések pedig bár egymásra épülnek, de a játéktörténet nem teljesen lineáris, a következő küldetés mindig választható. A küldetésekhez egyenként megválaszthatóak lesznek a fegyverek, emellett pedig minden küldetésben egy szerepet is választhatunk, amellyel a játék folyamán különleges képességeinket bővíthetjük. Természetesen járművek is elérhetőek lesznek a játék során, a készítők a ma elérhető harci járművek alapján próbálták előrevetíteni, hogy milyen eszközök várhatók a játék történetének időpontjában. A járművek irányítása egy másik fontos pontra, a csapatjátékra is példa: sok esetben a jármű irányítása illetve a fegyverzet kezelése két külön játékos feladata lesz, akiknek persze együtt kell működniük. Elérhetőek lesznek a ma még csak tervben lévő különféle távirányítású robotok is, amelyek segítségével távolról okozhatunk jelentős károkat az ellenfélnek. A játék a következő év folyamán jelenik meg, és persze multiplayer módot is tartalmazni fog.

E3 2006: THQ

Egy távolabbi jövőben játszódik a THQ másik RTS játéka, a Supreme Commander. Az játék fejlesztőcsapatát, a Gas Powered Gamest az a Chris Taylor vezeti, akinek a Total Annihilationt is köszönhetjük. A játékban három „faj” küzd majd egymás ellen, az emberek egy szövetség, a United Earth Federation zászlaja alatt, a Cybranok, akik mikrochippel feltuningolt félig ember faj, és végül az Aeonok, akik földön kívüli technológiával felszerelkezett emberek. Mindhárom fajnak jól kidolgozott története és fegyverzete lesz: az UEF-nél például a jelenlegi fegyvereket gondolták tovább a készítők, a Cybran faj mech stílusú fegyverekkel szerelkezik, és néha az óriási méretektől sem riadnak vissza. Ha már a méreteknél tartunk, nem lehet elmenni a játék nagy újítása mellett, ez pedig a fokozatmentes zoom. Ez tényleg olyan egyszerű, mint ahogy hangzik, viszont rendkívül látványos és hasznos egyszerre: ha akarjuk, egyetlen egységet irányíthatunk, de koncentrálhatunk egy kisebb csapatunkra, egy kialakult csatára, de akár az egész világot is áttekinthetjük, mindezt mindenféle nézetváltás nélkül, folyamatos nagyítással. A legátfogóbb nézetet persze nem teszi használhatatlanná az összes egység külön-külön történő megjelenítése, folyamatosan kapunk egyre több részletet, ahogy közelítünk – ennek köszönhetően kivételesen nagy térképeken folyik a játék, akár száz négyzetkilométeren. Ehhez kapcsolódik és szintén érdekes az egységek méretarányos megjelenítése, amit egy anyahajó és egy harckocsi összehasonlításával mutattak meg a fejlesztők, ahogy az amúgy nem kicsi tank eltörpül a hajó méretei és erőt sugárzó megjelenése mellett – persze a tengeri csatákat hatalmas méreteik ellenére is könnyen követhetjük az előbbi zoom rendszerrel. Az elérhető akár többezres egységszám és a térképek mérete miatt jól jön az egységek fejlett AI-je, hogy a játékosnak ne legyen muszáj minden idejét egység szintű irányításra pazarolnia – emellett a játék erőforrás menedzsmentre és bázisépítésre is koncentrál. A Supreme Commander elvitte az idei E3 legjobb RTSének járó díjat, kíváncsian várjuk a jövő év elejére ígért megjelenést.

E3 2006: THQ

Egy kisebb standrészen – egy oszlopokkal és sárkányfejekkel díszített kerek pulton – került bemutatásra a hamarosan megjelenő Titan Quest, az Iron Lore Entertainment bemutatkozó játéka. A fejlesztőcsapat ebben a felállásban ugyan új, de nem tapasztalatlan: a játék vezető fejlesztője Brian Sullivan, akit az Age of Empires producerei között láthattunk. Mint ahogy a címéből is kiderül, a Titan Quest egy görög mitológiai témájú akció-RPG, melyben hősünknek az örök börtönükből kiszabadult titánokat kell ismét felkutatni. Így a játék első fejezete Görögországban játszódik, ahol a fő ellenfelek mitológiai szörnyek, majd a történet Egyiptomba vezet, ahol múmiákkal és más egyiptomi rémségekkel kell hadakozni. A játék utolsó részében aztán Ázsiába is eljut főhősünk. A helyszínek persze az adott kontinensnek megfelelőek, kiemelkedő grafikával és élethű fizikai engine-nel, amit a fejlesztők szerint harc közben is ki lehet majd használni, például az ellenfelet egy szikláról lelökve. A Titan Questben nem lesznek élesen elválasztott kasztok, hanem a 20 fajta tulajdonság közül magunk építhetjük fel karakterünket, a megszerzett tapasztalati pontokat tulajdonságokra váltva.

E3 2006: THQ

Két felmatricázott sportkocsi hirdette a Pixar új animációs filmjéhez, a Carshoz (itthon Verdák címmel vetítik) kapcsolódó játékot, három számítógépen pedig megnézhettük a Warhammer 40.000: Dawn of Warhoz készülő, év végén megjelenő Dark Crusade küldetéslemezt. Ebben két új faj lesz, a cél pedig egy bolygó teljes uralma. Az egyik új faj a Necron, akik millió éves álmukból jönnek elő. Fém csontvázak, és a Terminátorhoz hasonlóan újragenerálódásra képesek. A másik új nemzet a Tau, mely egy több fajt csoportosító közösség. Az új egyszemélyes küldetések mellett természetesen a játék multiplayer része is bővülni fog.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • E3 2006: THQ
  • E3 2006: THQ
  • E3 2006: THQ
  • E3 2006: THQ
  • E3 2006: THQ
  • E3 2006: THQ
  • E3 2006: THQ

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!