25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Nintendo Wii bemutató

December 8-án érkezik az új konzol, mely újszerű kontrollerével tűnik ki a többi közül.

Írta: Dino

December 8-án érkezik Európába a Nintendo tengerentúlon nemrégiben debütált legújabb konzolja, a Wii. A közelgő megjelenés alkalmából a hazai forgalmazásról gondoskodó Stadlbauer Kft. sajtóbemutatót tartott, melyen huzamosabb ideig is kipróbálhattuk az újszerű vezérlővel rendelkező szerkezetet.

A rendezvény elején Christopher Kaye értékesítési vezető beszélt a Wiiről (vele aztán később még külön is elbeszélgettem, így a felmerült kérdések is megválaszolásra kerülhettek). A Nintendo Wii alapvetően kis méretű készülék, kb. a mostanában kapható PS2-höz hasonlítható (157*215,4*44 mm a pontos méretei). Kívülről nézve fehér színű, és elhelyezhetjük vízszintesen, vagy a mellékelt állvány segítségével függőleges – kicsit ferdén hátradöntött – helyzetben. 70 ezer forintos ára igen baráti az új generációs konzolokhoz képest, de ezzel együtt jár az is, hogy grafikailag bizony nem konkurense a Wii a PlayStation 3-nak és az Xbox 360-nak. De nem is szándéka a Nintendonak, hogy ezekkel versengjen, a hamarosan részletesebben is bemutatásra kerülő újfajta irányítás, a csoportos játékok és az egész családnak alkalmas szórakozás lehetősége az, amiben a Wii igazán megmutatja erősségét.

No de térjünk is át a legizgalmasabb részre, a vezérlőre! Azt hiszem, minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a konzol eredeti nevéhez (Revolution) hűen sikerült egy igazán forradalmi megoldást kitalálni az irányításhoz. A Wii Remote egy hagyományos távirányítóhoz hasonló formájú, szintén fehér eszköz, néhány gombbal. A különlegessége abban rejlik, hogy alapvetően nem a rajta lévő gombokkal irányítjuk a játékot, hanem a Wii Remote megfelelő mozgatásával. Tehát egy teniszprogramnál például úgy kell "hadonásznunk" vele, mintha egy igazi teniszütőt markolnánk a kezünkbe. Nem véletlen amúgy, hogy minden játék induláskor figyelmeztet, hogy ne felejtsük el csuklónkra rákötni a Wii Remote-ot, a játék hevében kezünkből kicsúszó kontroller veszélyes lehet a környezetünkben lévő tárgyakra. Az irányítás megvalósulása érdekében a TV tetejére vagy az asztal elejére kell elhelyeznünk egy kb. 40 cm széles, a Wii-hez kapcsolódó érzékelőt, ez segít a kontroller pozíciójának meghatározásában. A drótnélküli vezérlő két ceruzaelemmel működik, a kapcsolatot pedig Bluetooth technológia biztosítja, 10 méteres hatótávolsággal.

Kiegészítésül – kb. egy méteres vezetékkel – kapcsolható hozzá Wii Remote-hoz a Nunchuk elnevezésű irányító, melyen egy kis analóg joystick is található. Főleg mászkálós játékok irányításánál van szükség rá, balkezünkbe fogva (balkezesek esetén persze jobb kézbe) vezérelhetjük karakterünk mozgását vele. De például a box játékban is szükség van rá: ott a két kontrollert foghatjuk kézbe a verekedéshez. Emellett kapható még külön hagyományos vezérlő is, digitális irányítóval és két analóg joystickkel.

Egyszerre négy Wii Remote kontrollert képes vezérelni a Wii, de összesen 10+6 darab vezérlő beállítását képes tárolni. A Nintendo elképzelése szerint ugyanis a Wii Remote egyfajta személyes tárgy lesz: nem adogatják egymásnak a család tagjai, hanem mindenki sajáttal rendelkezik. Lehetőséget is adnak arra, hogy mindenki létrehozza saját kis virtuális figuráját (fejforma, haj, stb. kiválasztásával), melyet aztán a kontroller tárol el, így ha csatlakoztatjuk a géphez, máris a saját figuránk jelenik meg. Ha pedig máshoz megyünk Wiizni, a saját kontrollerünket vihetjük magunkkal, és az ottani gép felismerheti a saját beállításainkat.

Az alapkészletben a konzol, egy Wii Remote és Nunchuk vezérlő, valamint egy Wii Sports játék lesz, így a gép megvásárlásával rögtön el is kezdhetünk játszani. A Wii Sports egy öt sportjátékot (tenisz, golf, box, baseball és bowling) tartalmazó kis csomag. Nem kell áttörő grafikai élményre számítani vele, a lényeg tényleg a 2-4 személyes játékban van. További Wii Remote-hoz juthatunk a Wii Play csomag megvásárlásával. Ez amúgy egy kis oktatószoftver, mely az irányító használatának elsajátítását segíti. A Wii megjelenésekor kerül boltokba a The Legend of Zelda: Twilight Princess is, melyből a Nintendo arra számít, hogy minden konzol mellé fognak venni egy darabot. A konzol piacra kerülésekor összesen 27 játék lesz elérhető hozzá. Az eddig említettek mellett például olyanok, mint a Call of Duty 3, a Need for Speed: Carbon, a Marvel Ultimate Alliance, a Splinter Cell Double Agent vagy a Far Cry Vengeance. Emellett további 31 virtuális konzol játék lesz letölthető (Nintendo klasszikusok, mint a Donkey Kong, Super Mario 64, valamint SEGA Mega Drive játékok, mint a Sonic the Hedgehog vagy az Altered Beast), így összesen 58 játékkal várja a Nintendo a konzol megjelenését.

A Wii visszafele kompatibilis a Nintendo előző játékgépével, a GameCube-bal. A GC játékokhoz azonban nem használható az új vezérlő, a megfelelő csatlakozóhelyekre GameCube kontrollert (legfeljebb négyet) illetve memóriakártyát (max. két darabot) kell kapcsolnunk, ha GameCube játékokat szeretnénk használni. A 12 centiméteres lemezek mellett ezért a 8 centis GC lemezeket is képes fogadni a Wii slot-in megoldású optikai meghajtója. Emellett letölthető formában további klasszikus játékokhoz is hozzájuthatunk majd (például a Nintendo 64 vagy Super Nintendo Entertainment System egy-egy örökzöldjéhez). A WiiConnect24 szolgáltatáshoz a beépített WiFi csatlakozáson keresztül, vagy külön megvásárolható USB-s hálózati adapter segítségével férhetünk hozzá. A játékokat kreditekért vásárolhatjuk meg, pontkártyát pedig kereskedelmi forgalomban fognak árusítani hozzá.

Online szolgáltatásként kapunk még időjárás-előrejelzést illetve híreket, a Wii Shopban vásárolhatunk be pontjainkból (ezeket felhasználva tölthetjük le például a böngészéshez szükséges Opera programot is). Egyúttal családi üzenőfalnak is használhatjuk a Wii-t, de igazság szerint kétlem, hogy bárki is lecserélné a post-it-eket vagy a hűtőszekrény falát, hogy konzolon írja meg például, hogy "boltba mentem", vagy "ebéd a hűtőben".

Az alapgépben 512 MB flash memória található, így a játékállások tárolására nincs szükség külön memóriakártya beszerzésére. Igazán pozitív hozzáállás a Nintendo részéről, hogy a Wii-hez nem találtak ki extra memóriakártya-típust, hanem hagyományos SD kártya segítségével bővíthetjük a rendelkezésünkre álló területet. Ez két extra dologra is használható: egyrészt a letöltött játékokat másolhatjuk át az SD kártyára, másrészt pedig digitális fényképek megnézésére is alkalmassá teszi a készüléket. Akár slideshow módba is válthatunk, sőt, alapszintű fotó-szerkesztésre is lehetőségünk nyílik.

A Games Conventionön augusztus végén sajnos kb. 5 perc Wiizésre nyílt lehetőségem, így igen kíváncsian vártam a rendezvény második felét, melyen ismét kézbe vehettem az irányítást. A Wii Play céllövöldés feladatát, majd a teniszt próbáltam ki, aztán figyeltem a Zelda horgászós pályáját, és mások boxolását. Ha egy szóval kéne jellemeznem a játékélményt, leginkább a "mókás" szó lenne az, amit mondanék. Már kívülről nézve is elég vicces látni, ahogy például a horgászbot orsójának csavarását imitálja valaki, kezében a Nunchak vezérlővel, miközben a Wii Remote rángatásával pedig a halat fárasztja. Míg a GC-n teniszezve nem sok sikert könyvelhettem el, mostanra sikerült rájönnöm a dolgok lényegére is. A kis figurák szaladgálásával nem nagyon kellett törődni, csak arra kellett odafigyelni, hogy az ütést jól időzítsem, így már sikeresen megvertem ellenfelemet.

A látottak és hallottak alapján elmondható, hogy Nintendo a Wii-vel várhatóan egyfajta nevető harmadik lesz a jelenleg "dúló" konzolháborúban. Miközben a PS3 és az X360 heves versenybe kezdett egymással, a korosztály tekintetében jóval szélesebb célközönséget megszólító Wii újfajta irányítási megoldásával és remek közösségi játékélményével szerintem elég szép eladásokra számíthat.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Christopher Kaye értékesítési vezető
  • A Wii Remote a Nunchakkal, valamint a klasszikus formájú vezérlő
  • Nintendo Wii bemutató
  • Nintendo Wii bemutató
  • Nintendo Wii bemutató
  • Nintendo Wii bemutató
  • Nintendo Wii bemutató
  • Nintendo Wii bemutató
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!