Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Nintendo Wii bemutató

December 8-án érkezik az új konzol, mely újszerű kontrollerével tűnik ki a többi közül.

2006.11.23. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

December 8-án érkezik Európába a Nintendo tengerentúlon nemrégiben debütált legújabb konzolja, a Wii. A közelgő megjelenés alkalmából a hazai forgalmazásról gondoskodó Stadlbauer Kft. sajtóbemutatót tartott, melyen huzamosabb ideig is kipróbálhattuk az újszerű vezérlővel rendelkező szerkezetet.

Nintendo Wii bemutató
Christopher Kaye értékesítési vezető

A rendezvény elején Christopher Kaye értékesítési vezető beszélt a Wiiről (vele aztán később még külön is elbeszélgettem, így a felmerült kérdések is megválaszolásra kerülhettek). A Nintendo Wii alapvetően kis méretű készülék, kb. a mostanában kapható PS2-höz hasonlítható (157*215,4*44 mm a pontos méretei). Kívülről nézve fehér színű, és elhelyezhetjük vízszintesen, vagy a mellékelt állvány segítségével függőleges – kicsit ferdén hátradöntött – helyzetben. 70 ezer forintos ára igen baráti az új generációs konzolokhoz képest, de ezzel együtt jár az is, hogy grafikailag bizony nem konkurense a Wii a PlayStation 3-nak és az Xbox 360-nak. De nem is szándéka a Nintendonak, hogy ezekkel versengjen, a hamarosan részletesebben is bemutatásra kerülő újfajta irányítás, a csoportos játékok és az egész családnak alkalmas szórakozás lehetősége az, amiben a Wii igazán megmutatja erősségét.

No de térjünk is át a legizgalmasabb részre, a vezérlőre! Azt hiszem, minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a konzol eredeti nevéhez (Revolution) hűen sikerült egy igazán forradalmi megoldást kitalálni az irányításhoz. A Wii Remote egy hagyományos távirányítóhoz hasonló formájú, szintén fehér eszköz, néhány gombbal. A különlegessége abban rejlik, hogy alapvetően nem a rajta lévő gombokkal irányítjuk a játékot, hanem a Wii Remote megfelelő mozgatásával. Tehát egy teniszprogramnál például úgy kell "hadonásznunk" vele, mintha egy igazi teniszütőt markolnánk a kezünkbe. Nem véletlen amúgy, hogy minden játék induláskor figyelmeztet, hogy ne felejtsük el csuklónkra rákötni a Wii Remote-ot, a játék hevében kezünkből kicsúszó kontroller veszélyes lehet a környezetünkben lévő tárgyakra. Az irányítás megvalósulása érdekében a TV tetejére vagy az asztal elejére kell elhelyeznünk egy kb. 40 cm széles, a Wii-hez kapcsolódó érzékelőt, ez segít a kontroller pozíciójának meghatározásában. A drótnélküli vezérlő két ceruzaelemmel működik, a kapcsolatot pedig Bluetooth technológia biztosítja, 10 méteres hatótávolsággal.

Nintendo Wii bemutató
A Wii Remote a Nunchakkal, valamint a klasszikus formájú vezérlő

Kiegészítésül – kb. egy méteres vezetékkel – kapcsolható hozzá Wii Remote-hoz a Nunchuk elnevezésű irányító, melyen egy kis analóg joystick is található. Főleg mászkálós játékok irányításánál van szükség rá, balkezünkbe fogva (balkezesek esetén persze jobb kézbe) vezérelhetjük karakterünk mozgását vele. De például a box játékban is szükség van rá: ott a két kontrollert foghatjuk kézbe a verekedéshez. Emellett kapható még külön hagyományos vezérlő is, digitális irányítóval és két analóg joystickkel.

Egyszerre négy Wii Remote kontrollert képes vezérelni a Wii, de összesen 10+6 darab vezérlő beállítását képes tárolni. A Nintendo elképzelése szerint ugyanis a Wii Remote egyfajta személyes tárgy lesz: nem adogatják egymásnak a család tagjai, hanem mindenki sajáttal rendelkezik. Lehetőséget is adnak arra, hogy mindenki létrehozza saját kis virtuális figuráját (fejforma, haj, stb. kiválasztásával), melyet aztán a kontroller tárol el, így ha csatlakoztatjuk a géphez, máris a saját figuránk jelenik meg. Ha pedig máshoz megyünk Wiizni, a saját kontrollerünket vihetjük magunkkal, és az ottani gép felismerheti a saját beállításainkat.

Nintendo Wii bemutató

Az alapkészletben a konzol, egy Wii Remote és Nunchuk vezérlő, valamint egy Wii Sports játék lesz, így a gép megvásárlásával rögtön el is kezdhetünk játszani. A Wii Sports egy öt sportjátékot (tenisz, golf, box, baseball és bowling) tartalmazó kis csomag. Nem kell áttörő grafikai élményre számítani vele, a lényeg tényleg a 2-4 személyes játékban van. További Wii Remote-hoz juthatunk a Wii Play csomag megvásárlásával. Ez amúgy egy kis oktatószoftver, mely az irányító használatának elsajátítását segíti. A Wii megjelenésekor kerül boltokba a The Legend of Zelda: Twilight Princess is, melyből a Nintendo arra számít, hogy minden konzol mellé fognak venni egy darabot. A konzol piacra kerülésekor összesen 27 játék lesz elérhető hozzá. Az eddig említettek mellett például olyanok, mint a Call of Duty 3, a Need for Speed: Carbon, a Marvel Ultimate Alliance, a Splinter Cell Double Agent vagy a Far Cry Vengeance. Emellett további 31 virtuális konzol játék lesz letölthető (Nintendo klasszikusok, mint a Donkey Kong, Super Mario 64, valamint SEGA Mega Drive játékok, mint a Sonic the Hedgehog vagy az Altered Beast), így összesen 58 játékkal várja a Nintendo a konzol megjelenését.

A Wii visszafele kompatibilis a Nintendo előző játékgépével, a GameCube-bal. A GC játékokhoz azonban nem használható az új vezérlő, a megfelelő csatlakozóhelyekre GameCube kontrollert (legfeljebb négyet) illetve memóriakártyát (max. két darabot) kell kapcsolnunk, ha GameCube játékokat szeretnénk használni. A 12 centiméteres lemezek mellett ezért a 8 centis GC lemezeket is képes fogadni a Wii slot-in megoldású optikai meghajtója. Emellett letölthető formában további klasszikus játékokhoz is hozzájuthatunk majd (például a Nintendo 64 vagy Super Nintendo Entertainment System egy-egy örökzöldjéhez). A WiiConnect24 szolgáltatáshoz a beépített WiFi csatlakozáson keresztül, vagy külön megvásárolható USB-s hálózati adapter segítségével férhetünk hozzá. A játékokat kreditekért vásárolhatjuk meg, pontkártyát pedig kereskedelmi forgalomban fognak árusítani hozzá.

Nintendo Wii bemutató

Online szolgáltatásként kapunk még időjárás-előrejelzést illetve híreket, a Wii Shopban vásárolhatunk be pontjainkból (ezeket felhasználva tölthetjük le például a böngészéshez szükséges Opera programot is). Egyúttal családi üzenőfalnak is használhatjuk a Wii-t, de igazság szerint kétlem, hogy bárki is lecserélné a post-it-eket vagy a hűtőszekrény falát, hogy konzolon írja meg például, hogy "boltba mentem", vagy "ebéd a hűtőben".

Az alapgépben 512 MB flash memória található, így a játékállások tárolására nincs szükség külön memóriakártya beszerzésére. Igazán pozitív hozzáállás a Nintendo részéről, hogy a Wii-hez nem találtak ki extra memóriakártya-típust, hanem hagyományos SD kártya segítségével bővíthetjük a rendelkezésünkre álló területet. Ez két extra dologra is használható: egyrészt a letöltött játékokat másolhatjuk át az SD kártyára, másrészt pedig digitális fényképek megnézésére is alkalmassá teszi a készüléket. Akár slideshow módba is válthatunk, sőt, alapszintű fotó-szerkesztésre is lehetőségünk nyílik.

Nintendo Wii bemutató

A Games Conventionön augusztus végén sajnos kb. 5 perc Wiizésre nyílt lehetőségem, így igen kíváncsian vártam a rendezvény második felét, melyen ismét kézbe vehettem az irányítást. A Wii Play céllövöldés feladatát, majd a teniszt próbáltam ki, aztán figyeltem a Zelda horgászós pályáját, és mások boxolását. Ha egy szóval kéne jellemeznem a játékélményt, leginkább a "mókás" szó lenne az, amit mondanék. Már kívülről nézve is elég vicces látni, ahogy például a horgászbot orsójának csavarását imitálja valaki, kezében a Nunchak vezérlővel, miközben a Wii Remote rángatásával pedig a halat fárasztja. Míg a GC-n teniszezve nem sok sikert könyvelhettem el, mostanra sikerült rájönnöm a dolgok lényegére is. A kis figurák szaladgálásával nem nagyon kellett törődni, csak arra kellett odafigyelni, hogy az ütést jól időzítsem, így már sikeresen megvertem ellenfelemet.

A látottak és hallottak alapján elmondható, hogy Nintendo a Wii-vel várhatóan egyfajta nevető harmadik lesz a jelenleg "dúló" konzolháborúban. Miközben a PS3 és az X360 heves versenybe kezdett egymással, a korosztály tekintetében jóval szélesebb célközönséget megszólító Wii újfajta irányítási megoldásával és remek közösségi játékélményével szerintem elég szép eladásokra számíthat. ■

Nintendo Wii bemutató
Nintendo Wii bemutatóNintendo Wii bemutató

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.