Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Buzz! kontroller és játékok - PS2

Az elsősorban kvízjátékokhoz tervezett vezérlő igen szórakoztató tud lenni egy házibulin.

2007.04.11. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

A PlayStation 2-höz a hosszú évek során számos extra vezérlő került a boltokba a Sonytól, az EyeToy kamerával kezdve a SingStar mikrofonjain keresztül egészen a legújabb Buzz!-ig. Ez utóbbi nem más, mint négy, elsődlegesen kvízjátékokhoz kifejlesztett irányítóeszköz, és egyben jelen cikkünk fő szereplője.

Buzz! kontroller és játékok - PS2

Az USB porton keresztül a PS2-re csatlakoztatható Buzz! vezérlő drótjainak négy végén egy-egy darab, öt gombot tartalmazó, marokba fogható dobozka található. A négy különböző színű, téglalap formájú gomb felett egy nagyméretű félgömb alakú piros nyomógomb is található. Ahogy azt a tévés kvízjátékokból is megszokhattuk, ez utóbbival jelezheti a játékos, hogy ő akar válaszolni a kérdésre, majd a négy lehetséges válasz közül a színes gombokkal jelezheti, melyik szerinte a helyes. Számos kvízprogramot adtak már ki a Buzz!-hoz (BIG Quiz, Music Quiz, Sports Quiz), melyek vegyes témakörökben vagy a címüknek megfelelő tematikával tartalmaznak kérdéseket. A zenei kvízben például arra kell választ adnunk, hogy melyik Spice Girl hagyta el először a bandát, vagy egy részlet alapján fel kell ismernünk az épp hallható számot. Játszható ugyan egyedül is mindegyik kvíz, azonban igazán társas összejövetelek keretében, bulikon az igazi, amikor valóban négyen versengenek a győzelemért.

Buzz! kontroller és játékok - PS2

A Buzz! Junior: Jungle Party játék egész más jellegű kezdeményezés, azonban szintén a Buzz! kontrollerek használatára épít. Egyrészt a korosztály is szélesebb, egész fiatalok is vidáman játszhatnak vele, másrészt nem lexikális tudásra, hanem ügyességre és jó reflexekre van szükségünk hozzá. A Jungle Party nem más, mint egy óriási minijáték-gyűjtemény, melyekben majmok a főszereplők. Minden játékos egy-egy majmot választ (négyféle színben állnak rendelkezésre, valamint öltözéküket is mi választhatjuk meg), majd a fordulók számának és akár a konkrét minijátékoknak a kiválasztása után őket irányíthatjuk a Buzz! kontrollerekkel, egymással versengve a győzelemért. Az egyik kis játékban például egy bomba esik valamelyik majomhoz. Amíg nálunk a bomba, gyűlnek pontjaink, de ha a kezünkben robban fel, mindent elveszítünk. Így aztán célszerű előbb-utóbb átpasszolni valamelyik társunkhoz a megfelelő színgomb megnyomásával. Aki bátrabb, több pontot szerezhet, de többet is kockáztat. Egy másik játékban egy adott ritmusra kell nyomkodnunk a gombot, vagy a látott sorrendben lenyomkodnunk a különböző színeket. De van, amikor egymást kell dobálnunk kókuszdióval, vagy például addig kell szellentenünk egy medencében üldögélve, amíg a gorilla fel nem ébred – akit rajta kap a csínytevésen, az kap egy taslit a fejére és nem kapja meg az adott forduló pontjait. Minden minijáték után értékelés következik, mindenki kap 1-4 közötti pontot, a legvégén pedig értelemszerűen az nyer, aki a legtöbbet gyűjtötte össze. Az elsődleges célközönséget egyértelműen az általános iskolás korosztály jelenti, azonban ez nem zárta ki, hogy 30 éves fejjel is nagyon jól szórakozzunk vele órákon keresztül, sőt, egyszer még a szülőket is sikerült bevonni. :-)

Buzz! kontroller és játékok - PS2

A Buzz! kontroller széles körű hazai elterjedését nehezíti, hogy kvízjátékokból magyar változat még nem készült. A Jungle Party és a hasonló, hamarosan várható új Buzz! Junior programok azonban egyrészt a korosztály tekintetében is növelik a célközönséget, másrészt azokhoz minimális nyelvismeret is elegendő (amit akár improvizációs készséggel is kizárhatunk, egy-egy játék feladataira magunktól rájőve). Egy igazán nagyszerű partyjátékot találtak ki a Sony PS2 gépéhez, tovább növelve a gép életciklusát. Reméljük, a közeljövőben minél többen felfedezik maguknak ezt a kontrollert és az általa nyújtott mókát. ■

Buzz! kontroller és játékok - PS2
Buzz! kontroller és játékok - PS2Buzz! kontroller és játékok - PS2Buzz! kontroller és játékok - PS2Buzz! kontroller és játékok - PS2Buzz! kontroller és játékok - PS2Buzz! kontroller és játékok - PS2Buzz! kontroller és játékok - PS2Buzz! kontroller és játékok - PS2

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló