25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Football Manager 2008

Forradalomra készül a tizenöt éves múltra visszatekintő sorozat.

Írta: Retee

A játékok világában elképesztően hosszúnak számító - immár 15 éves - múltra tekinthet vissza a Championship Manager sorozat, pontosabban ma már a Football Manager. Az SI Games fiai által készített játék rendszerint vezeti az eladási toplistákat Angliában és Németországban, de mostanság már Európa többi területén is mind többen kezdenek elmerülni kissé összetett, de magával ragadó játékmenetében. Tizenöt év persze hosszú idő, és ez alatt bizony sokat változott minden. Persze valamit nem árt fejben tartani: az évről-évre megjelenő sorozatok nem újulhatnak meg minden évben, se idő, se pénz, sőt talán még igény sincs rá, így az FM-nek is három-négy igazán figyelemreméltó átalakulása volt. Az utolsó ilyen alkalom viszont már elég régen esett meg, akkor is kényszer hatására, hiszen a régi kiadóval való szakítás miatt elvesztette szerencsétlen a már kultikus CM nevet, így rengeteg addig magától értetődő funkciót újra kellett írni. A mindig totálisan egyeduralkodó sorozat időközben pedig egy méltó riválist is kapott, az EA menedzsere pedig nagyon gyorsan fejlődik, így SI-ék kénytelen-kelletlen bejelentették, hogy a Football Manager 2008 nemcsak az előző rész update-elt verziójának készül, hanem tömve lesz újdonságokkal, illetve beépítenek néhány évek óta követelt funkciót is. A megjelenés még messze - karácsonyra kerül a boltokba a játék -, de mi a kezeink közé kaparintottunk egy béta verziót, úgyhogy kicsit beleláthattunk a várva-várt forradalomba.

Sok mindenre felkészültem a bétázás alkalmából, az első gondolat mégis hirtelen és ösztönszerű volt: „ez bűn ronda”. Persze egy menedzserjátéknál nem igazán számít a grafika, de azért ezek a kiemeletlen szürke színek mégis letaglóztak. Tény ugyanakkor, hogy ez még csak béta, és tény az is, hogy az FM-ben lehet úgynevezett skineket használni, így olyan rikító kezelőfelület fogadhat majd a későbbiekben, amilyet csak akarok. És akkor most lássuk az új funkciókat!

Nem hittem volna, hogy valaha megtörténik, de most mégis eljött az ideje annak, hogy ne csak a hazai bajnoksággal kapcsolatosan legyenek elvárásai a vezetőségnek. Mostantól minden egyes sorozat amelyben elindulunk, halálos lehet számunkra, legalábbis ha nem teljesítünk megfelelően. Persze nem csak a BL/UEFA terén lesznek kötelességeink, hanem az összes hazai kupában is, például Angliában ott az FA és még vagy két másik sorozat, amelyekben a board megadja, hogy negyeddöntőt, döntőt, ne adj' Isten győzelmet várnak el tőlünk. Viszont mi magunk is tehetünk erre nézvést ajánlatokat, a szezon előtt megadott pénzösszegnél kérhetünk többet is, azon az áron, hogy bevállaljuk a jobb helyezést kitűzött célként. Ez persze igen komoly felelősség, hiszen például az Arsenalnál a bajnokok leszünk felkiáltásért dupla átigazolási pénzt biztosítottak a „nemzetközi kupát érő helyezés” beígéréséhez képest.

Sokkal aktívabbak lesznek a szurkolók, és ahogy a valóságban is, itt is értékelni fogják folyamatosan a csapat hozzáállását, méghozzá minden meccs után (értve ez a barátságos összecsapásokra is!). A mérkőzések után egy skálán nézhetjük meg, hogy mennyire voltak elégedettek az eredménnyel és a játékkal a derék ultrák, illetve ha nem, akkor mi vagy ki nem tetszett nekik. Ezen továbblépve minden klubban helyet foglal egy szurkolói szószóló is, ő közvetíti a nép akaratát, a nép pedig bőszen véleményez mindent: új játékost, hozzáállást, jövendőbeli igazolást, távozókat, és végül minket is.

Nagyon sokat fejlődik a válogatott irányításának módija is. Az edzői munkánk első lépése például a csapatkapitány és a helyettes megválasztása, ami aztán erősen kihat az adott emberkékre, illetve a csapatra is. Menedzser-asszisztensünk ezúttal már itt is közölhet javasolt csapat-összeállítást, és véleményezi kérésünkre a keret erejét is.

Az FM-ben a pénzügyek csak egy részével foglalkozhattunk, és bár a nagy része valóban nem az edzőre tartozik, mégis érdekes lett volna látni, hogy honnan és mennyi bevétel áramlik a kasszába. Nos, mostantól ezekbe az aktákba is beleláthatunk, hiszen folyamatosan tájékoztatnak, hogy mennyi bérletesünk van, vagy hogy éppen kivel milyen szponzorációs szerződés jött létre.

Sokkal aktívabb média les ránk, több a találgatás, átigazolási pletyka, és a menedzserek is többször reagálhatnak az aktuális helyzetre. Újdonság az adott bajnokságról szóló hírszekció, ahol a többiek mérkőzéseiről, átigazolásairól, elégedetlenkedő játékosairól, stb. olvashatunk.

Nagyobb hangsúlyt kap a mérkőzés napja. Megfigyelőink bővebb információt adnak az ellenfélről, és egyből megjegyzéseket is tehetünk az általuk vélt legveszélyesebb játékosokra. Maga a mérkőzés sokat nem változik, inkább szakaszosabb lesz, illetve most már a cserénél vagy taktikai változtatásnál nem áll meg a mérkőzés, hanem a labda pattogása közben kell végrehajtanunk óhajunkat. Kellemes újítás, hogy ezentúl már nem kell előre meghatározni, hogy az asszisztens vagy mi végezzük-e el a csapat lelkesítését a mérkőzésen, a kezdés előtt és a félidőben is kérhetjük helyettesünket, hogy beszéljen rá a srácok lelkére, ha nekünk már nincs ötletünk.

Nehéz egyelőre markáns véleményt alkotni az új Football Managerről, hiszen ténylegesen látható a béta státusz, így még nem minden működik igazán jól. Viszont a beépített újítások mindenképpen hozzájárulhatnak az FM forradalmához, és persze azt se felejtsük el, hogy én csak a főbb vonalakat elemeztem, de ezek mellett még ezernyi új apróság épül be a 2008-ba. A végeredményt karácsonykor láthatjuk meg, addig is reménykedjünk, hogy az SI-s srácok további meglepetésekkel is szolgálnak számunkra.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Football Manager 2008
  • Football Manager 2008
  • Football Manager 2008
  • Football Manager 2008
  • Football Manager 2008
  • Football Manager 2008

Football Manager 2008

Platform:

Fejlesztő: Sports Interactive

Kiadó: Sega

Megjelenés:
2007. december PC
n/a: X360

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!