New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Colin McRae: DIRT

Megérkezett az új arcade rally játék magyar változata.

2007.12.19. 00:00 | szerző: Toya | Ismertető/teszt

Eddig valahogy elkerültek a rally programok a tesztek során, de most végre lehetőségem van írni a legrégebben futó sorozatról, a Colin McRae Rally legújabb részéről, a DIRT-ről. Az 1998-as első rész megjelenése óta sok víz lefolyt már a Dunán, és így természetesen a játék is sok mindenben változott az évek során. A DIRT sokban eltér az eddig megszokott részektől, de ami változatlan maradt, az az arcade jellegű játékmenet. Nézzük azonban, milyen játék is lett a Colin McRae Rally DIRT!

Colin McRae: DIRT

A program felépítése különbözik az eddigi részekből megismertektől. Lehetőségünk nyílik tudásunkat kamatoztatni a Karrier módban, de rajthoz állhatunk a Rally világ egy-egy versenyén, próbára tehetjük magunkat a különböző bajnokságokban is, de akár az interneten is versenyezhetünk mások ellen. A program gerincét azonban a 66 versenyt tartalmazó Karrier mód adja, ahol a rally szakaszokon, super special versenyeken, rallycross és CORR futamokon valamint Rally Raid és Hillclimb versenyeken is bizonyítanunk kell a tudásunkat és rátermettségünket. Az itt megszerzett pénzből vásárolhatunk vagy nyerhetünk meg autókat, amelyeket a későbbiek során használhatunk a többi játékmódban is. A végső célunk, hogy az összes versenypályát győztesként hagyjuk el, és a csúcsra felérve megszerezzük magunknak a jutalomként járó McRae R4-est.

Az autók listája igen impozáns. Összesen 46, tulajdonságaiban és viselkedésében markánsan eltérő autót vásárolhatunk meg a játék során, amelyek között a Kamaz kamiontól kezdve a Suzuki Swiften át a Toyota Tacumáig szinte minden megtalálható. Természetesen azoknak sincs okuk aggodalomra, akik szívesebben rallyznak egy játékban, mert a DIRT-ben a Bajnokság menüpont alatt erre is lehetőség nyílik. Rajthoz állhatunk nemzeti, európai és nemzetközi rally bajnokságokon, de akár a világbajnokság küzdelmeibe is bekapcsolódhatunk.

Colin McRae: DIRT

A szemkápráztatóan részletes pályákon gyönyörűen kidolgozott autókkal száguldozhatunk. Ehhez az alapot az új fejlesztésű Neon motor adja, amely a DIRT-ben debütál, igen meggyőzően. A Neon motor jellemzője, hogy elképesztően részletesen kidolgozott sérülés- és ütközésmodellel bír. Ennek köszönhetően elfelejthetjük az előző részekből valótlannak ható és bosszantó ütközéseket. Itt valóban minden hat az autónkra: a kiütött útjelző tábla ugyanúgy hatással van az autónkra, mint az ellenfelekkel való ütközés vagy egy frontális karambol egy fával. Az autók sérülésmodellje is rendkívüli. Szinte lehetetlen két egyforma sérülést összeszedni. A leszakadó lökhárítóktól a kitörő ablakokon át a felnyíló motorháztetőkig mindennel találkozhatunk, ezért érdemes óvatosan és megfontoltan versenyeznünk. A grafikai résznél nem szabad megfeledkeznünk a vezetői nézetekről (amelyek között két cockpit-nézetet is találhatunk), és a rendkívül szépen kidolgozott HDR effektről sem. Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor a Colin McRae Rally DIRT grafikailag kiválóan vizsgázik.

A DIRT fizikájának kidolgozása egy kicsit felemásra sikerült. A sérülések hatással vannak az autónk viselkedésére is, így könnyen előfordulhat, hogy egy nagyobb balesetet követően az autó elkezd húzni valamelyik oldalra, vagy esetleg számottevően lelassul majd. Szerencsére ezeket a sérüléseket a szakaszok közötti szervizparkban orvosolhatjuk. Néhány autót a fizikai paraméterek beállításakor nagyszerűen eltaláltak a Codemasters programozói, így a hillclimb, a régebbi rally autókkal és a kamionokkal száguldozni még szimulátoros szemmel is élvezetes. Azonban a modern rally autók vezethetősége és viselkedése sajnos jócskán elmarad az általam vártaktól.

Colin McRae: DIRT

Az irányítás miatt sincs ok különösebb aggodalomra. A játék billentyűzetről és kormányról egyformán jól irányítható. Ha azonban profi szinten próbálunk versenyt nyerni, akkor nagyban megkönnyíti az életünket, ha rendelkezünk egy megfelelő kormánnyal is.

A hangok tekintetében sincs oka szégyenkezni a DIRT-nek. A motorhangok, az ütközések hangjai, a kavicsfelverődés, az apróbb tereptárgyakkal való találkozások hangjai mind aprólékosan kidolgozottak és kiválóak. Külön öröm, hogy a CD Projektnek köszönhetően egy teljesen magyar nyelvű változat is készült, ami igazi telitalálat. A hangok tolmácsolására olyan kiválóságokat kértek fel, mint Várhegyi Ferenc szakkommentátor a mitfahrer szerepében, Selmeczi Roland (24, Dr. House, stb.) és Sótonyi Gábor (The Simpsons, Pokémon, stb.).

Colin McRae: DIRT

Összességében azt hiszem, elmondható, hogy a Colin McRae DIRT egy kiváló arcade autóverseny program, amely megfelelő kikapcsolódást nyújt mindenkinek, aki kedveli a motorsportokat. A hosszú karrier mód, a megszerezhető sok autó, a számtalan bajnokság, az internetes versenyzés lehetősége hosszú játékidőt biztosít mindenki számára. Megfelelő ajándék a magyar nyelvű változat karácsonyra a fa alá. ■

Colin McRae: DIRTColin McRae: DIRTColin McRae: DIRTColin McRae: DIRTColin McRae: DIRTColin McRae: DIRTColin McRae: DIRTColin McRae: DIRTColin McRae: DIRTColin McRae: DIRTColin McRae: DIRTColin McRae: DIRTColin McRae: DIRTColin McRae: DIRT

értékelés

Colin McRae: DIRT

Pozitívumok
  • Magyar szinkron
  • Kiváló grafika
  • Jó irányítás
  • Összetett játékmenet
  • Internetes versenyzés akár 100 játékos ellen is
  • Folyamatosan frissülő online játékos tabella
Negatívumok
  • Kicsit magas gépigény
  • Néhány autónál elrontott fizika
Minimális rendszerigény: Pentium 4 3.0 GHz vagy Athlon 64 3000+, 1 GB RAM, GeForce 6800 / Radeon X1300
9,0
grafika 10
hangok 9
játszhatóság 9
hangulat 9
Colin McRae: DIRT
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Colin McRae: DIRT

hozzászólások (10)

Toya
Toya 2007.12.20. 17:57
Más kategória a két program.
A RBR egy szimulátor, ennek köszönhetően viszonylag kevés autó van benne, de azok fizikája és viselkedése nagyon jól kidolgozott.
A CMR Dirt egy arcade játék a maga 46 autójával, ahol elsődleges szempont a szórakoztatás és nem a harc a tizedek ellen.
:-)
eti8
eti8 2007.12.20. 18:36
hát nemtom, nekem a harc a tizedek ellen jelenti a szórakozást és a küzdelem az autó útontartásáért :D A dirt max felb*ssza az agyamat...
De hát ez van, nem fikázom, van aki ezt szereti :)
Kanduhrka
Kanduhrka 2007.12.21. 15:50
Olyan furcsa, hogy már meghalt a versenyző...:(
porchmonkey
porchmonkey 2007.12.23. 17:55
Legjobb mert nagyon ott van a grafikája meg törik a kcsi és ez látványos!!XĐ
Narxis
Narxis 2007.12.30. 10:37
Nagyon szép játék, az autós játékok Crysis-e.:-D Csak vennem kellene egy kormányt hozzá mert billentyűzeten nehéz irányítani egy kicsit.
ajánlott olvasnivaló