Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Football Manager 2008

A focimenedzser játékok királya visszatért.

2008.02.21. 00:00 | szerző: Retee | Ismertető/teszt

Vannak sikeres játékok, amelyek jönnek, látnak, győznek, rettentő pénzeket hoznak be, majd két év múlva már a kutya sem emlékszik rájuk. Hiába a hatalmas - ámde statikus - rajongótábor, a szédületes grafika, az idő vasfoga a földre nyomja szerencsétlen alkotást, hívei pedig vállrándítva lépnek tovább egy másik fejlesztő másik projektjéhez. Ha játékfejlesztő lennék, én nem erre vágynék. Inkább dolgoznék „rétegjátékokon”, amelyek igazi mélységbe juttatnak el - ennek köszönhetően persze kevesebb rajongóra tesznek szert, ám azok kitartanak mellette, és fanatikus hevük nem csak 2 hónapig tart, hanem akár hosszú évekig is. Az is igaz, hogy ehhez nem árt megtalálni a megfelelő témát. Nem minden köti le az embereket, és nem minden érdekelhet tömegeket tartósan. A foci igen. Az nem olyan, amit csak úgy megun valaki. Néha lanyhul az érdeklődés, néha elvan az ember 2-3 hónapig nélküle, de elég meglátni egy labdát, egy idióta reklámban a felmorajló közönséget, és beindul az agy. És... vannak, akiknek nem csak az élő stadion ugrik be ilyenkor, hanem egy jól ismert grafikus felület, átigazolási pénzek, az új szezon, BL, hazai bajnokság, hosszú órák... És akkor elindítja ismét a Football Managert. A következő hetekben pedig tombolhat kinn akár világvége is, kit érdekel, míg tart a „na még egy meccs, aztán kikapcsolom” életérzés?

Football Manager 2008

Persze egy ilyen játéknál sem lényegtelen a folyamatos fejlődés, amivel - lássuk be - az FM az utóbbi időben nem kényeztette el igazán a rajongóit. Rendszeresen ugyanazt kaptuk vissza, néhány újítással, ami éppen elég volt az elindításához, de azért az emberben ott tombolt a hiányérzet. Ezen akartak változtatni a fejlesztők a 2008-as részben, és igen, sikerült nekik!

Hosszú, hosszú évek óta érthetetlen volt számomra, hogy egy menedzserben hogy a fenébe nincs elvárás európai liga vagy hazai kupa terén, de végre ezt is megkaptuk. Sőt, annyi értékelést tolnak elénk ezentúl, hogy az talán már sok is. Az igazgatóságnak van általában egy hosszú távú elvárása, egy aktuális - aztán meg persze megadja, hogy milyen eredményeket akarnak látni a különböző kupákban, de még az átigazolást is véleményezik. Ők csak burkoltan, de a szurkolók már kevésbé. Az új funkcióként debütáló szurkolói szóvivő által ugyanis minden meccsről megkapjuk a rajongók elemzését, akik emellett véleményt mondanak a csapat aktuális formájáról, és ha kell, akkor egy-egy játékos kihagyására is felszólítanak - akár a valóságban. De nem árt vigyázni az átigazolásokkal sem, ha egy nagy név nem válik be, akkor bizony nagyon gyorsan megkapjuk a fejünkre, hogy mit keres ez itt, ha pedig több ilyen is előfordul, akkor az kihat átlagunkra, így ezzel a munkánkat kockáztatjuk.

Football Manager 2008

Rendkívül sokat fejlődött a személyzet is. Az edzésmunkánál mostantól nem az ötös csillag a maximum, így jobban tagolódnak a lehetséges edzők képességei, és valóban megéri sokat áldozni egy-egy vén rókára - persze ők csak akkor jönnek, ha csapatunk már elért valamit. A figyelők szintén szintet léptek, ténylegesen érezni fogjuk, hogy mennyit számít a különböző régiók ismerete. Ha leigazolunk egy olyan scoutot, aki egy eddig még számunkra ismeretlen nemzetet ismer, akkor akár több száz új játékost fedezhetünk fel az átigazolási piacon, ami azért igen kellemes előnyökkel jár. Talán az asszisztens az, aki egyáltalán nem változott, néha ugyan benyög egy-egy értékelést a jól teljesítőkről, de igazából sokra nem tudjuk használni. Ezzel szemben a gyúróink sokkalta hatékonyabban dolgoznak, és pár hónap után minden játékosunkról el tudják mondani, hogy miben fejlődött erőteljesen, és milyen a munkamorálja.

A pénzügyek terén frissítő változatosság, hogy mostantól nincsenek vakfoltok, minden kiadást és bevételt nyomon követhetünk végre, sőt a szezon elején még folyamatosan értesítenek az aktuális bérleteladásról is. Szintén a szezon elején lehetséges beállítani a prémiumokat, ami alatt nemcsak a hazai bajnokság végeredménye, hanem a különböző európai kupák is szerepelnek. Ezzel azért nem árt csínján bánni, ha túl sokat fizetnénk, akkor nem lesz nyereségünk az esetleges győzelem után, a túl kevés nem motivál, és persze az sem mindegy, hogy melyik sorozatot részesítjük pénzügyileg előnyben. Szezon elején emellett meghatározhatjuk az aktuális célt is, a vállalások között pedig egy tehetősebb klubnál igen nagyok az eltérések. Egy biztos középmezőnybeli helyezésnél akár 10-20 milliós átigazolási díjjal többet kaphatunk a harcban a bajnoki címért felkiáltásért - csak aztán tudjuk is teljesíteni, mert különben... Végre lehetőségünk nyílik az átigazolási összeg és a bérezési keret átmozgatására is. Eleddig igen idegesítő volt, hogy nem tudunk a kiválasztottal dűlőre jutni a szerződésajánlatnál, mikor a másik kasszában meg ott tornyosul a rengeteg euró (illetve csak év elején tehettük). Mostantól azonban bármikor átvariálhatjuk, a legtöbb klubnál legalábbis elég érte a főnöki irodába befáradni.

Football Manager 2008

Ha már az idény kezdésénél járunk, érdemes megemlíteni a pálya méretét is. Szerintem kissé vicces, hogy minden évben meghatározhatjuk a sajátunk méreteit - ami persze különböző taktikai előnyökkel és hátrányokkal jár, de ez vonatkozik az ellenfél stadionjára is. Azért nehezen tudom elképzelni, hogy a valóságban is így megy... Persze tény, tényleg jót tesz a taktikai variációknak, hisz egyes pályákon lehetetlenné válik a széljáték, a másikat az Isten is kontrára teremtette, a harmadikon pedig szélsőinknek akkora hely jut, hogy százszor is beadhatnak a meccs folyamán.

És akkor elérkeztünk a mérkőzésekhez is. Nem tudom, hogy ki találta ki, hogy ha cserélni akarunk, akkor nem áll meg a játék úgy, mint rég, de neki üzenném, hogy ennek csak akkor lett volna értelme, ha kiszedik az általános pause gombot is. Mert bizony nem tették. :-) A meccsek kapcsán igazából egy jelentős taktikai változásról tudok jelenteni, a felállásnál eddig is húzhattunk nyilakat, de csak egyeneseket, mostantól viszont görbülhetnek is. Hogy ez mire jó? Például arra, hogy szélsőink támadásnál befelé húzzanak, vagy épp a középpályások jobb irányítására. Az FM-es srácoknak mindenesetre annyira bejött az ötlet, hogy láthatólag némi előnnyel „sújtják” azokat, akik ezt használják, de hát egye fene... Az összecsapás előtti, illetve a félidei csapatbeszélgetésekkel viszont nem vagyok elégedett, maradt minden a régiben, egyes sablonok semmire se használhatóak (ki dicséri agyon például félidőben a srácokat, ha ettől úgyis csak leeresztenek?), jó lenne ezen még dolgozni. Annyival azért jobb a helyzet, hogy mostantól nem kell beállítgatni, ki kezelje ezt a funkciót, egyetlen kattintással utasíthatjuk az asszisztensünket, hogy beszéljen ő, ha nekünk nincs ötletünk. (De ha nincs, akkor minek játszunk?)

Football Manager 2008

A főbb változások mellett rengeteg apró is helyet kapott a Football Manager 2008-ban: van külön bajnokság hírszekció, a bírók kritizálását keményebben büntetik, a kulcsjátékosok látványosabban teljesítenek, nem mindegy, hogy kit jelölünk ki a csapat kapitányának, mert klikkek alakulhatnak ki a csapaton belül stb.

Egy szó, mint száz, az SI Games fiai végre ráéreztek, hogy kissé bántó már ugyanazt a tortát visszadobni minden alkalommal, így most tényleg összekapták magukat, és jelentős változtatásokat eszközöltek legendás sorozatukban. Egyetlen komoly bajom volt csupán, a förtelmesen ronda alapskin, de ezt meg szerencsére le lehet cserélni egy kis keresgéléssel, így hát különösebben nem orroltam meg érte.

Football Manager 2008

Maradjunk tehát annyiban, hogy ha szereted a focit, és csörgedezik benned valamiféle menedzservér, akkor már tudod, ki a stílus királya. Ha mostanában néha egy picit kérdésessé is vált ezen rang birtoklója, a Football Manager 2008 egyértelművé tette a kérdést: ő az. ■

Football Manager 2008Football Manager 2008Football Manager 2008Football Manager 2008Football Manager 2008Football Manager 2008Football Manager 2008

értékelés

Football Manager 2008

Pozitívumok
  • Hangulat, összetettség, realitás
Negatívumok
  • Ronda alapskin
9,0
grafika 8
hangok 0
játszhatóság 9
hangulat 10
Football Manager 2008
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Football Manager 2008

hozzászólások (7)

Dragon021
Dragon021 2008.07.30. 22:10
Hello
Csak annyit szeretnék kérdezni hogy a football managerrel a 2007-2008-al eljutok 2017-2018-as szezonig és nem tudom elmenteni!
Nem enged! Ez miért van?
A játékba tudok tovább játszani,kiírta már az egész szezont,de amikor elmentettem volna nem engedte!
Ez miért van?
Légyszi segíts!
Köszi Dragon!
Retee
Retee 2008.07.30. 22:13
Mit ír ki?
Nekem csak akkor nem mentett, ha nem volt elég hely a lemezen, akkor kilép a winbe és kiírja, hogy nem menthető. A C meghajtón legyen minimum 1 giga szabad, mert egy 10 éves pályafutás mentése már több száz mega is lehet.
Dragon021
Dragon021 2008.07.31. 01:59
Szóval!
Mikor menteni kell a játékot én a kilépés gombra szoktam nyomni és akkor megkérdi hogy elmentem-e?! Akkor szoktam menteni!Most is így csináltam,elkezdődött a 2017-18-as szezon,játszottam 3 bajnokit és menteni akartam!De mire végigfutott a mentés,kiírta hogy nem sikerült menteni,és kilépett! Én meg próbáltam utánna belépni,minz az utoljára játszott játék, és ledob tálcára és közli hogy a betöltés nem sikerült!
Ennyi! Szabad helyem pedig 1,20Gb a C-n úgyhogy szerintem ennek elégnek kellett volna lennie! Valami más ötlet hogy mégegyszer ne járjak így,mert ez a 10 évem már bukta akár mit is próbáltam! Sajna!
Amúgy ezek szerint akkor te már tovább mentél mint 10 év.
Meddig lehet játszani?
Köszi a segítséget és várom az ötleted ha van valami jó!
Előre is köszi a segítséget mégegyszer!
Legyen szép napod!Hello
Retee
Retee 2008.08.01. 20:47
Hát ha nincs másik mentésed, akkor ezzel így jártál... a régi FM-eknél tipikus hiba volt, hogy 10-15 év után biztosan tönkrement a mentés, de az újaknál én még nem tapasztaltam. Biztosan lehet tovább játszani, én még ennél nem nyomtam ennyi évet, de ismerősöm 2021-ben hagyta abba az egyik állását, szóval nem az a gond. Ha valahogy vissza tudod tölteni, akkor esetleg próbáld meg hogy a beállításoknál megadod, hogy ne tömörítse a mentést. Más ötletem nincs.
Tyupi1
Tyupi1 2008.11.28. 19:58
üdv mindenkinek az én gondom a következő lenne:

haverral nyomnánk ketten az FM 2008-at online de nem akar összejönni és nem tudjuk mért

nekem változó ip-s netem van havernak fix ip-s net routerrel

mindketten már telepítettük a 8.0.2-es patchet
én vagyok a szerver gép és csatlakozni is tud a haver de mentés után már csak új felhasználóként tud csatlakozni ha rányom arra hogy átveszi a csapatot akkor valamilyen jelszót kér de én amikor csináltam a szerot nem adtam meg semmit (de ha megadok arra is azt írja neki hogy érvénytelen jelszó és ledobja őt.

ha bárki tud segíteni kérem ossza meg velem mert nagyon szeretnénk már játszani
ajánlott olvasnivaló