Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Buzz! Quiz TV (PS3)

Drótnélküli vezérlővel és HD grafikával érkezett PS3-ra a kvízjáték.

2008.09.07. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

A Sony 2005-ben állt elő a Buzz! sorozat első darabjával, a PS2-re készült, speciális játékvezérlővel szállított zenei kvízjátékkal. Ezt további, változatos tematikájú részek követték, egy évvel később pedig a négyszemélyes játéklehetőséget biztosító kontrollerekhez elindult a Buzz! Junior sorozat is, mely a fiatalabb korosztálynak adott szórakoztató minijáték-gyűjteményt különböző díszletek között. (Mint például a nálunk is bemutatott Jungle Party dzsungeles-majmos vagy a RoboJam sci-fis-robotos játékaival.) Mostanra érkezett el az idő, hogy a Sony új konzolgenerációja is megkapja a saját kvízjátékát.

Buzz! Quiz TV (PS3)

A PlayStation 3-hoz érkezett új Buzz! csomag egyik legfontosabb újítása, hogy a kontrollerek végre mellőzik a vezetékeket, nem kell a kábelekkel bajlódni, és minden egyes játék előtt kibogozni azokat. Persze cserébe két AA-s ceruzaelem kell mindegyik vezérlőbe, de hát valamit valamiért. Túl sokat talán nem fogyasztanak az 5-5 gombot tartalmazó eszközök... A vevőegység egy egyszerű USB stick, melyet a PS3-ra kell csatlakoztatnunk. A teszt során nagyon élveztük az így kapott szabadságot, nem kellett azon izgulnunk, hogy a játék hevében mikor rántunk le véletlenül valamit a kábellel, és akkor se volt gond, ha messzebb szerettünk volna ülni a képernyőtől. Ha pedig két Buzzer-készletünk is van (például megvan még a korábbi PS2-es), akkor egyszerre akár nyolcan is részt vehetünk a játékban.

A Buzz! Quiz TV játék többféle témát dolgoz fel: zene, tévé- és mozifilmek, sport, műveltség, lifestyle. Az öt témakörben összesen 5000 kérdés került a Blu-ray lemezre, ha pedig ez nem lenne elég, a netre csatlakozva más játékosok kreálta kérdéseket is választhatunk. (Illetve ha megfelelő országban élünk, megvásárolhatjuk az újabb, 500 kérdésből álló csomagokat is különféle témakörökből – Magyarországon egyelőre sajnos a PS Store vásárlási lehetősége nem használható.) Sajnos magyar változat nem készült, így megfelelő angoltudás birtokában érdemes csak nekivágni – de persze tippelhetünk is. A játék gondoskodik arról, hogy lehetőleg ne nagyon fussunk ismétlődő kérdésekbe – legalábbis a teszt idején egyszer se fordult elő, hogy egy korábbi kérdést újra láttunk volna. Ha pedig mi is szeretnénk kérdéseket közzétenni, vagy legalábbis saját célra a játékba helyezni, arra egy weboldalon (www.mybuzzquiz.com) keresztül van lehetőségünk. Igaz, van egy elég szigorú korlátozás: mindössze nyolc kérdés kerülhet egy saját kvízbe, ellenben utána – ha engedélyezzük – mások is hozzáférhetnek és értékelhetik is azt.

Buzz! Quiz TV (PS3)

A körítés a PS2-es változatokból megszokott: kapunk egy, a tévében is látható játékokhoz hasonló stúdiót, egy harsány, néha kissé idióta műsorvezetőt, Buzzt, valamint egytől négy játékost. Karakterünket sokféle mókás figura közül választhatjuk ki, az Elvis-imitátortól a szemüveges geeken keresztül a szöszi cheerleaderig, ráadásul mindegyiknek 3-4 ruha is a rendelkezésére áll, hogy nagyobb legyen a változatosság. Meghatározhatjuk még nevünket és kiválaszthatjuk a gombnyomást jelző hangeffektet (bégetéstől autódudáig). Ne számítsunk fotorealisztikus megjelenésre, de a HD felbontású, rajzolt grafika teljesen jól illik a játékhoz, a karakterek kidolgozottsága is nagyon jó, mindegyikük izeg-mozog, ugrál örömében vagy épp a kezébe temeti arcát egy-egy sikertelenség esetén. Talán Buzzt vehették volna kissé szolidabbra, mert amit előad, az hosszú távon inkább idegesítő és a játékmenetet lassítóan hosszadalmas, mint szórakoztató. A kérdések prezentálása a nagy felbontásnak köszönhetően látványosabb lett, és sokszor egy-egy fotó vagy videóbejátszás után kell válaszolnunk.

Ezúttal is különböző típusú fordulók vannak, azonban sajnos ezek sorrendje fix, semmi beleszólási lehetőségünk nincs. Ez pedig nem jó, mivel biztos lesz, aki szívesebben játszana csak bizonyos fajta köröket újra és újra, ahelyett, hogy a program erőlteti rá ezeket. Igazából ez a legnagyobb baja az új Buzz!-nak: nagyon hiányoznak belőle a testreszabási lehetőségek. Van forduló, amikor egyszerűen a jó válaszért pontot kapunk, aztán már számít az is, hogy ki adja leggyorsabban a helyes választ, később játékostársainktól rabolhatunk pontot, majd kiejthetjük az adott körből a többieket, zárásul pedig egy-egy platformra állva kezdünk neki a fordulónak, mely folyamatosan süllyed, de ha elsőként válaszolunk helyesen, magasabbra kerülünk. Persze a cél utolsónak maradni.

Buzz! Quiz TV (PS3)

A játék történetében először on-line lehetőség is került a Buzz!-ba. Ilyenkor a netre kapcsolódott játékosok egyszerre akár négyen mérhetik össze tudásukat. Sajnos itt se minden kerek, nagyon hiányoltuk, hogy nem oldották meg a fejlesztők, hogy például 2-3 játékos saját Buzzerrel játsszon egy helyen, míg a hiányzó 1-2 fő a világ más részéről csatlakozik be hozzájuk. Ehelyett arra van csak lehetőség, hogy egyedül, vagy egy csapatként lépjünk fel az online világba, és úgy versenyezzünk mások ellen, szintén rögzített sorrendű fordulókban. A csatlakozás amúgy egyszerű, egy-két gombnyomás és a többiekre történő rövid várakozás után már a játékban találjuk magunkat.

A Buzz! Quiz TV vezeték nélküli kontrollereivel és HD grafikájával remekül passzol az újgenerációs konzolhoz, igen nagy kár, hogy a testreszabási lehetőségek minimálisak lettek. Azokkal együtt egy tökéletes kvízjátékról beszélhetnénk, így inkább csak egy jó partyjátéknak nevezhetjük a programot. Viszont az akár nyolcfős helyi játéknak és a netes játéklehetőségnek köszönhetően igen szórakoztató tud lenni. ■

Buzz! Quiz TV (PS3)
Buzz! Quiz TV (PS3)Buzz! Quiz TV (PS3)Buzz! Quiz TV (PS3)Buzz! Quiz TV (PS3)Buzz! Quiz TV (PS3)Buzz! Quiz TV (PS3)Buzz! Quiz TV (PS3)Buzz! Quiz TV (PS3)

hozzászólások (1)

levi 25
levi 25 2009.02.21. 20:22
Vetélkedő játék;-)
ajánlott olvasnivaló