25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Toshiba Qosmio X300-11T

Újabb gamer-notebook erőművet teszteltünk.

Írta: Dino 3 hozzászólás

A szeptemberben bemutatott Toshiba Satellite X200 után év végén egy újabb notebook-erőmű fordult meg szerkesztőségünkben. Az utódmodell a Qosmio X300 nevet kapta, és teljesítményben túl is szárnyalta a korábbi noteszgépet.

Az X200-hoz hasonlóan az újabb modell is piros színekben pompázik, igaz, nekem jobban tetszett a korábbi gép külseje. Ezúttal ugyanis a hullámos bársonyt imitáló festés helyett vörös lángcsóvák kerültek a fedélre, mely díszítést Fire Shark, azaz "tűzcápa" fantázianévvel illetnek a gyártónál. Mindez igen komoly megjelenést kölcsönöz az X300-nak. A csillogó fedő kicsit az oldalra is rálóg, talán ezzel védve a becsukott gép kijelzőjét az oldalról esetlegesen becsúszó tárgyak ellen, ha már retesz nem került rá (de nem is lenne szükség, elég masszívan tartja magát a fedél lecsukott állapotban). Felnyitásakor elsőre a teljes kiosztású – azaz numerikus részt is tartalmazó –, fényes felületű gombokból álló magyar billentyűzeten akadhat meg a szemünk, majd a designnak megfelelő, körbefutó fényes piros csíkon. A billentyűzet alatt, a szóközzel egy vonalban található a touchpad, mely más noteszgépekkel ellentétben nem mélyed be, egy síkban van környezetével. Tetejénél világító (de kikapcsolható) piros csík van. A két gomb krómszínben került alá, és egy ujjlenyomat-olvasót fognak közre.

A négy sarokban egy-egy hangszórót találunk, melyeket ezúttal is a Harman Kardon biztosította a Toshibának. Míg a fentieket lyukacsos műanyag rész védi, az alsókra fura alakú fém takarólemez került, melyből a bal oldali ráadásul pont csuklónk alá esik, így kissé kényelmetlenné teszi a gépelést. A notebookkal 4.1 csatornás hangrendszert kapunk, így az említett négy hangszóró mellett a gép alján egy mélynyomó is helyet kapott. A klaviatúra fölött néhány érintőgombot kapunk, elsősorban multimédia vezérléshez: play/pause, stop, előre és hátra léptetés, elnémítás, webkamera szoftver illetve Dolby beállítópult indítása, valamint a díszvilágítás ki- és bekapcsolása. Ez utóbbival bal és jobb fent 3-3 piros LED kapcsolható be, valamint az érintőgombok és a már említett, touchpad feletti csík megvilágítása.

A tekintélyt sugárzó külső valódi erőművet rejt: a nálunk járt X300-11T modellben 2,4 GHz-es Core2Duo P8600-as processzor, 3 GB DDR2 memória, 300 GB HDD és egy PCI-Express csatolójú, 512 MB saját DDR3 memóriájú GeForce 9700M GTS videovezérlő volt. A 17 collos, 16:9 oldalarányú, fényes kijelző panelje 1440*900-as felbontású, mely ugyan nem HD, de munkához, játékhoz és filmnézéshez azért egyaránt elegendő. Föléje egy webkamerát és mikrofont szereltek be. Csatlakozókból rengeteget találunk körben: bal oldalon egy USB és egy eSATA/USB kombó port, valamint az ExpressCard slotja van. Ez utóbbi egyben a kisméretű távirányító tárolójaként is szolgál.

Jobb oldalt további két USB csatlakozó, valamint fülhallgató és mikrofon jackek helyezkednek el, no meg egy hangerőszabályzó potméter. Egy kis ajtó mögött kártyaolvasót fedezhetünk fel, SD, MS és xD flash memóriákhoz, és itt van a modem csatlakozása is. Hátul a táp nagy kerek csatlakozóját, valamit FireWire, VGA, HDMI és (gigabites) UTP hálózati csatlakozásokat találunk, míg elöl a wifi kapcsolója és az infra távirányító vevője kapott helyet. Végül – notebookoknál szokatlan módon – szintén elöl van a kétrétegű DVD+-RW meghajtó tálcája. A gépre gyárilag Vista Home Premiumot telepítettek, melynek multimédia képességeit a mellékelt kis távirányítóval is vezérelhetjük. Persze ez a nagy felszereltség nem egy könnyen magunkkal cipelhető gépet eredményezett: a Qosmio X300 tömege 4,3 kg.

Elődjéhez hasonlóan ezt a notebookot is játékokhoz és multimédia felhasználásra tervezték, és erre tökéletesen meg is felelt. A fényes kijelző szép képet adott, igaz, a függőleges láthatósága az összes többi LCD-hez hasonlóan nem túl jó. Filmnézés és játék közben ez annyira talán nem is észrevehető, engem leginkább munka közben zavarnak a kis helyzetváltoztatás eredményeként megváltozó színárnyalatok (ezért is maradtam még az asztali gépnél a jó öreg CRT technológia mellett :-) ). A teszt során természetesen egy-két játék is felkerült a gépre, köztük például a BioShock, mely maximum felbontáson is szépen, zökkenésmentesen futott. A teljes HD felbontású kijelző hiányát nem éltem meg problémának, főleg, hogy nem került Blu-ray meghajtó a gépbe, így HD filmanyagot nem olyan sűrűn néz rajta az ember. A játékoknak pedig bőven elegendőnek bizonyult az 1440*900.

A Qosmio X300-at egyértelműen nem azoknak szánta a Toshiba, akiknek a hordozhatóság fontos szempont. Akik viszont főleg autóval viszik a noteszgépüket, és fontosnak érzik a nagyteljesítményű multimédia képességet, emellett pedig a pénztárcájukban/bankszámlájukon is van elegendő keret egy ilyen géphez, azok mindenképpen vessenek erre is egy pillantást. A Toshiba Qosmio X300-11T típus ára bruttó 425 ezer forint körül van, az alap 2 év garancia néhány tízezer forint ráfizetésével 1 illetve 2 évvel meghosszabbítható.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Toshiba Qosmio X300-11T
  • Toshiba Qosmio X300-11T
  • Toshiba Qosmio X300-11T
  • Toshiba Qosmio X300-11T
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

strar
strar [77]
Ennyi pénzből 3 olyat..
Hofi
Hofi [1575]
Ennyi pénzért összerakok egy f*sza asztali csúcs-erőgépet, ami jó lesz 2 évig :-D
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (3 db)