25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Toshiba Satellite X200-251 notebook

Játékosoknak szánt, 17,1 hüvelykes kijelzőjű noteszgépet teszteltünk.

Írta: Dino 5 hozzászólás

Az utóbbi időben esésnek indultak a hordozható gépek árai: ma már 150 ezer forint környékén egy teljesen jól használható, erősnek nevezhető notebookhoz juthatunk hozzá. A gyártók is felismerték, hogy egyre többen választanak ma noteszgépet akár az asztali konfiguráció helyett is, az egyre növekvő teljesítmény miatt pedig már játékhoz is. Nos, elsősorban ez utóbbi felhasználókra gondolt a Toshiba, amikor a Satellite X200-as típust összeállította.

Ami elsőre feltűnik, az az, hogy ez a gép már csak erős jóindulattal nevezhető notebooknak: 17,1 collos kijelzője miatt a mérete meglehetősen nagy (40 cm széles, közel 30 cm mély és 4-5 cm magas), emellett pedig tömege se kicsiny, közel négy kilogrammot kell magunkkal cipelnünk. Tehát hordozhatóságból nem feltétlenül adnánk neki ötös osztályzatot. Cserébe viszont tényleg egy erőművet kapunk: 2,5 GHz-en futó Intel Core2Duo processzor, 4 GB DDR2 memória, 2 darab 5400-as fordulatú, 250 GB-os winchester, azaz összesen fél terabyte háttértároló, 16xPCI-Express felületen csatlakozó NVIDIA GeForce 8600M GT SLI videovezérlő 512 MB saját memóriával. Mindenképpen impresszív adatok. De az elérhető csatlakozók listája se kicsi: 6 USB port (2 a bal, 2*2 a jobb oldalon), HDMI, VGA, S-Video, FireWire, Gigabites UTP hálózat, modem, fülhallgató, mikrofon, SPDIF optikai kimenet, SD/xD/MS kártyaolvasó, na és persze wifi támogatás is található benne. Mindehhez pedig egy brutális méretű tápegység, nem kevésbé kisméretű tápcsatlakozóval biztosítja az áramot. Természetesen kapunk DVD-újraírót is, mely kétrétegű lemezeket is támogat. A 17,1 hüvelyk képátlójú LCD kijelző panelje 1680*1050 pixel felbontású (16:10 oldalarányú), de a rendszer ennél nagyobb felbontású képet is képes a HDMI kimeneten keresztül kiadni, így teljes HD (1920*1080) vagy akár ennél nagyobb, 2048*1536-os méretű képet. (A technikai adatok alapján a maximálisan elérhető 85 Hz-et maximum 1600*1200 felbontáshoz tudja biztosítani a beépített videovezérlő.) A képernyő fölött meg még egy kis webkamera is elfért.

Érdemes pár szót ejteni a designról is, mert ezen a téren is kitettek magukért a tervezők: a gép fedele fényes bordó színű, de olyasmi térhatású mintázattal, mintha kissé hullámos bársony borítaná a notebookot. Ezen középen ezüst betűkkel olvasható a gyártó neve. Egy retesz elhúzásával tudjuk szétnyitni a gépet, mely két ponton rögzíti a fedelet az alsó részhez. A nagy képernyő miatti extra méretet azzal hálálja meg a noteszgép, hogy teljes méretű billentyűzetet építettek bele, tehát a normális méretű gombok mellett még a numerikus rész is elfért rajta. A billentyűk felett láthatjuk a hangszórókat, melyek szintén a nem piskóta kategóriát képviselik: kétszer két kis hangszórót találunk a kijelző előtt – külön a magas- és középtartománynak –, de a készülék aljába egy mélynyomó is került, ráadásul mindezt a neves hifi-gyártó, a harman/kardon szállította a Toshibának. Köztük a bekapcsológomb, két gyorsindító és néhány multimédia vezérlőgomb van (play/pause, stop, trackváltás). A billentyűzet alatti részen található a kétfunkciós touchpad: a megszokott kurzorpozícionálási lehetőség mellett hangerőszabályzó és hat gyorsindító gomb (levelezés, wifi, fotótár és 3 saját beállítású) elérésére van rajta lehetőségünk. Jobbra pedig még egy ujjlenyomat-olvasó is helyet kapott, ha adataink nagyobb biztonságát is fontosnak érezzük. Kiegészítőként pedig egy távirányítót kapunk a dobozban, mely elsősorban a Windows Media Center vezérlésére alkalmas.

Természetesen mi mással is tesztelhettük volna legjobban a Satellite X200-at, mint játékokkal. Előkaptam a polcról néhány gépigényesebb darabot, hogy telepítésük után mindegyiket kipróbáljam. Így került a gépre a Crysis, a BioShock, a Call of Duty 4: Modern Warfare és a World in Conflict. Összességében elmondható, hogy az LCD kijelző natív felbontását (1680*1050) használva a maximális részletesség már bizony néminemű szaggatást eredményezett, de vagy a beállításokon finomítva, vagy 1280-ra csökkentve a felbontást már teljesen jól játszható volt mindegyik játék. A notebookra telepített Windows Vista Home Premium Edition által kijelzett Windows Élményindex terén az 1-5,9 közötti értékekből a felső sávba pozícionálódik a Satellite X200: 5,1-et jelzett a szoftver.

A beépített 2.1-es hangszórórendszer játékhoz teljesen megfelelőnek bizonyult, ha azonban komolyabban szeretnénk zenét hallgatni rajta, akkor érdemes inkább valami jobb külső hangszórón elgondolkodnunk. A középtartomány jó, a magas hangokkal sincs baj, a mélyek a mélynyomó ellenére nem tűntek elég határozottnak. A nagy, fényes kijelző csodaszép képet biztosított, egyetlen negatív észrevételem talán annyi lehetne, hogy a sötét részeken néha kissé zavarónak tűnt a tükröződés. De a játék hevében mindez amúgy sem vehető észre.

A nagyteljesítményű notebooknak persze rendesen megkérik az árát, bruttó 435 ezer forint körül kapható a bemutatott Satellite X200-251-es modell. Két év garanciát vállal rá a Toshiba, melyet kis felárért (20 ill. 32 ezer forintért) három illetve négy évre hosszabbíthatunk meg.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Toshiba Satellite X200-251 notebook
  • Toshiba Satellite X200-251 notebook
  • Toshiba Satellite X200-251 notebook
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hofi
Hofi [1575]
Hát ez az! Ahogy mondod.
Corvus5
Corvus5 [2011]
Én is így vagyok vele. Azokon a helyeken, ahol leginkább szükségem van rá, van asztali számítógép. Egy 8 GB-os pendriveot pedig már 6-7 ezer Ft-ért lehet venni. De ha most állnék pc vásárlás előtt, akkor is a rögzített mellet döntenék, mivel 200 ezerből már erősebb gépet össze lehet rakni, mint ez a notebook. Nem mintha az átlagember kihasználná azt a teljesítményt, de itt most játékokról is szó van. A hordozhatóság miatt én nem fizetnék ki 235 ezer pluszt. Ha majd kell esetleg a munkámhoz, akkor maradok a 150 ezres kategóriánál, a játékokhoz pedig ott lesz az asztali.
Hofi
Hofi [1575]
Fontos ember lehetsz :-D;-)
Én maradok a fán, és az asztali gépeknél. Azokat még bővíteni is egyszerűbb.
Jah és tök fölösleges, hogy hordozható legyen. Létezik a Ped Drive, ha kicsi akkor külső mobil winchester...stb.
szbszig
szbszig [33601]
Hű, de elfogadnám!... :-O

Nekem is 17 hüvelykes laptopom van jelenleg, csak hát a kor már meglátszik rajta, pedig annyira nem is régi. Viszont én is azok közé az emberek közé tartozom, akik számára a teljesítmény fontosabb a méretnél laptopban. Mert hát leginkább kocsiban, vagy egyéb járművön hurcolom magammal, arra azért még elég kevés példa volt szerencsére, hogy gyalog és kézben kellett volna végigcipelnem a fél városon, így lényegében mindegy, mekkora a súlya. Ugyanakkor pedig három lakásban is meg szoktam fordulni viszonylag rendszeresen, így roppant kényelmes hogy nem asztali gépek között kell másolgatnom a dolgaimat, hanem bárhol fel tudom állítani, és nem is marad el annyira egy jobb asztali gép teljesítményétől. Persze nem kell csúcskategóriásnak lennie, mert elsősorban nem játékra kell, de azért azt szeretem elvárni, hogy néha-néha egy közepes rendszerigényű játék elfusson rajta.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (5 db)