25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Quake Live

Quake III Arena böngészőben - kipróbáltuk, működik!

Írta: Gerry 25 hozzászólás

Quake. Vajon van-e aki e szót nem ismeri? Napjainkban már bizonyára igen, hiszen lassan a harmadik évezred első évtizedének is vége, nemhogy a '90-es éveknek, amikor a Quake trilógia reneszánszát élte. Az új évezredben mindössze a Quake III Arena kiegészítője, a Team Arena debütált (2000 végén), illetve a meglehetősen felemásra sikeredett Quake IV a Raven Software prezentálásában, 2005 telén. Ez pedig igen halovány lista azzal összevetve, hogy 1996 és 1999 között három Quake jelent meg, féltucatnyi kiegészítővel körítve. Az FPS-t mint műfajt megteremtő, és a '90-es években azt vitathatatlanul uraló id Software azonban dicsfényéből és befolyásából az utóbbi években jelentősen vesztett, miközben vezetése holmi Rage-ek és Doom IV-ek fejlesztése közben úgy érezte, hogy itt az ideje új köntösben kiadni a többjátékos FPS-ek trónján anno az Unreal Tournamenttel osztozó Quake III-at.

Mindezt tavaly jelentették be, s némileg furcsán hatott, hogy ugyan mit akarnak kezdeni egy, az idei év végén már tizedék életévébe lépő játékkal – noha a Quake III-at még mindig rendületlenül játsszák, nem is oly kevesen. Azt azonban John Carmack sietett leszögezni, hogy itten holmi ingyenes multimóka készül, amely böngészőben fog futni, és a költségek fedezését, illetve néminemű plusz zöldhasú termelését pedig a pályákon elhelyezett reklámok fogják biztosítani. Régi motoros játékosoknak a fenti mondatban két szó leledzik, amelyek hatására feltételezhetően sikítva ugranak ki az ablakon: „böngészőben fut”. A Quake III. Böngészőben. Mint a PC Dome. Jézusom. A hitetlenkedést nem a technikai feltételek adják, hiszen ma ez már különösebb technikai varázslás nélkül is megoldható – na jó, pici azért kell hozzá –, de ha valaki tíz éve a Quake III demók esetében több tízezernyi sorstársához hasonlóan külön kódokat vadászott ahhoz, hogy egyes effektek kikapcsolásával minél gyorsabban fusson az Arena, annak szemében mindez minimum egy apokalipszist vetít előre: ha már ez is bekövetkezhetett, bármi megeshet.

A Quake Live tehát egy ingyenes, – majdan – bárki által szabadon játszható FPS-t takar, amely vígan elfut a böngészőben, bár természetesen az élvezhető játékhoz ki lehet tenni teljes képernyőre is. Az alapokat a Quake III adja, amelyet kitoldottak még pár pályával, és kész, tessék örülni. Legalábbis itt tartunk a bétában, ami meglehetősen furcsa helyzet, hiszen bár pár térkép jelen van a Team Arenából is (és ezeken a Team Arena fegyverei is elérhetőek), a Quake Live magját – mit magját, szinte az egész játékot – a szimpla Quake III szolgáltatja. Mindezt nem igen értem, hiszen a választható skinek, pályák, avagy urambocsá’ játékmódok terén finoman szólva is lett volna miből válogatni közel tíz év tekintetében, és ezt integrálni a Quake Live-ba.

A játékhoz egy aprócska, bő hat megás klienst kell letöltenünk a honlapról, ami elemi hibaként róható fel az egész koncepciónak. A letöltés végigvárásába ugyan aligha fog bárki is beleőszülni, s terebélyes szakállt növeszteni közben, azonban a be nem vallottan az egyik megcélzott csoportot, a munka közben játszókét igen nehéz helyzetbe hozhatja, hiszen a telepítést a rendszergazda blokkolhatja, illetve lényegesen több nyoma marad, mint amilyen file-okat a gépre a játék egyébként letölt. Természetesen mindez még bőségesen változhat a megjelenésig.

A Quake Live azonban a kor kívánalmainak megfelelően nem pusztán a Quake III reinkarnációja, hanem egyben egy korrekt közösségi rendszerrel megtámogatott verziója is. Ennek értelmében a játék honlapján viszontláthatjuk részletesen vezetett adatainkat, esetleges díjainkat, barátainkat, és még kismillió adatot. A különféle trófeák, pontosabban az azok megszerzéséhez utat biztosító versenyek várhatóan szintén igen sűrűn kerülnek majd megrendezésre, bár ezek mibenlétéről mérsékelten meglepő módon szintén igen keveset lehet tudni.

Ami viszont biztos, hogy mindennek a meglehetősen kísérleti jellegű projektnek a sikerét a már említett reklámok fogják adni. Vagy nem. Meglehet, ezekből majd fog jutni magára a honlapra is, többségük a pályákon elhelyezett felületekre kerül ki. Egyelőre meglepően kevés található belőlük, s mivel a projekt jelen állapotában egy szürkés háttéren fehér betűkkel áll a „Quake Live” felirat, zavarónak sem nevezhetőek. Kérdés persze, hogy a későbbiekben milyen típusú, és persze mennyire színes reklámok kerülnek be a játékba; például ember legyen a talpán, aki két forgó, villogó Big Mac reklám közepette sikeresen fejbe lő valakit a rail gunnal.

A sebességgel már a jelenlegi béta verziónál sem lehet problémánk, hiszen akár több szinkronban futó letöltés esetén is igen korrekt ping-értékeket produkál a játék. A grafikára sem lehet panaszunk: ugyan túlontúl sok újdonságot nem mutat fel a nagy elődhöz képest, a játékok grafikája messzemenőkig nem fejlődött annyit az elmúlt tíz évben, mint az azt megelőző tízben, így a Quake Live egyes pályái még mai szemmel nézve is egészen pofásnak tűnnek, és semmi esetre sem végtelenül primitívnek és rusnyának, mint tűntek az 1989-es játékok 1999-ben.

Összességében tehát egy igen érdekes kísérlet a Quake Live, amely egy az egyben hozza a klasszikus „Quake-feelinget”: gyors, ingyenes, élvezetes. Remélhetőleg a nagyközönség számára is elérhetővé válásáig az esetleges hibák javításán túl további plusz tartalommal töltik fel a játékot, s addig is minden egyes unalmas munkakörben senyvedő irodai alkalmazotthoz eljut a jelszó: „Let’s Quake again!”.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Quake Live
  • Quake Live
  • Quake Live
  • Quake Live
  • Quake Live
  • Quake Live
  • Quake Live

HOZZÁSZÓLÁSOK

KeepTheRules
KeepTheRules [111]
a rocket jump marha jó móka szerintem:)
olyan jól meg lehet vele lepni az embereket,hogy mindig egy új helyről bukkansz elő ahol elvileg normál körülmények között nem lehetséges:P
én lávolom :D
Gerry
Gerry [8081]
Olcsó poén lenne, hogy akkor hogyan is lőtted le magadat...? :D
Attila88
Attila88 [7503]
O, hogy mindenhol magyarokba fut az ember.
Valami holland v nemet szerveren megy a hent, azt egyszer csak "fragged by fasz" :D Na lol.
Madrac
Madrac [4263]
Ne is emlegesd a rocketjumpot, nem tudom ki volt azaz eszleny aki kitalalta, hogy CAban sebezze a pajzsot de nem kivanok neki szepeket. ;)
VodevilX
VodevilX [11345]
Majd én is meglesem, csak nemtom mikor lesz kedvem kivárni a sort :D
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (25 db)