New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Rendezvények

E3 2009: Sony sajtókonferencia

A sok látványos játék mellett a Sony is bemutatott egy új kontrollert.

2009.06.09. 00:00 | szerző: Madrac | Rendezvények

A Sony idén is utolsónak tartotta meg sajtótájékoztatóját a három konzolóriás közül, és rengeteg érdekes bejelentéssel készült – bár volt, amely közülük már korábban a nyilvánosság elé szivárgott. A cég természetesen szinte kizárólag konzol-exkluzív játékokat mutatott be most is.

E3 2009: Sony sajtókonferencia
Uncharted 2: Among Thieves

Jack Tretton nyitotta meg a konferenciát, aki az elkövetkező időszakra vonatkozóan 364 játékot ígér a Sony konzoljaira. A PS2-vel kezdte meg a részletezést, mely a tengerentúlon jelenleg 99 dollárért kapható. Kilenc éve jelent meg a konzol, annak idején 10 évre tervezték az élettartamát, de nem akarják magára hagyni később sem. (Az óriási eladott mennyiséget nézve ez persze egyáltalán nem meglepő.) Több mint 2000 játék érhető el rá, nem számolva a PSX játékokat, melyek szintén futnak rajta.

Tretton beszámolójában sikeresnek nyilvánította az elmúlt évet. 22 millió PS3-at adtak el világszerte, és a PlayStation Network is 24 millió regisztrált felhasználót tart számon. Harmincöt PlayStation exkluzív játék érkezik idén, követve a nemrég boltokba került inFamoust, mely eddig igen sikeres, a magazinok tesztjein jellemzően 90 feletti pontszámokat ért el.

E3 2009: Sony sajtókonferencia
MAG

A bevezetőt követően a Naughty Dog fejlesztője lépett színpadra, aki az Uncharted 2: Among Thieves játékot mutatta be. Nagyon röviden beszélt csak a játékról, majd elkezdett játszani vele. A főhős egy lánnyal együtt menekült a katonák elől, akikhez később egy öreg, orosz harci helikopter is csatlakozott. Igen hangulatos, ahogy fedezéket keresnek és támogatják egymás a szereplők, de kicsit kiábrándító, hogy a helikopter gépágyúja nem visz át egy 5 centis gipszfalat.

A következő játék a tavaly bejelentett MAG volt. Ebben a kizárólag PS3-ra fejlesztett online FPS-ben akár 256-an is játszhatnak majd egyszerre. A show-n megtekinthettünk egy élő csatát is, melyben elvileg tényleg a maximális létszám volt jelen: a fejlesztők csaptak össze a teszterekkel. Jól megfigyelhetőek voltak a csapatjáték különféle lehetőségei, az egyik játékos által vezetett tank mögött haladt például a gyalogság, így fedezékben voltak az ellenséges tűztől.

E3 2009: Sony sajtókonferencia
PSP Go

Hardverre áttérve Kaz Hirai bejelentette a PSP új generációját, a PSP Go-t, melyről már pár napja kiszivárogtak infók. "Az E3 legrosszabbul őrzött titka" – viccelődött a dolgon Hirai. Nagyobb kijelző, 16 GB belső memória, elcsúsztatható kialakítás, közel feleakkora tömeg és csak letölthető tartalom fémjelzi. A PC-s Media Go szoftver segítségével kényelmesen menedzselhetőek lesznek a PSP tartalmak. 249 dollárba/euróba fog kerülni az új PSP, mely október 1-jén kerül a boltokba az USA-ban és Európában is, Japánban pedig november 1-jén. Nem marad abba a régi PSP forgalmazása és gyártása sem, ez csak egy alternatív lehetőség lesz.

A Polyphony Digital főnöke, Kazunouri Yamauchi lépett ezután a színpadra, hogy prezentálja a Gran Turismo PSP-s változatát. A játékban nyolcszáz autó és harmincöt pálya kap helyet, többféle játékmóddal köytük négyszemélyes multiplayer lehetőséggel. Október 1-jén érkezik meg a játék a boltokba.

E3 2009: Sony sajtókonferencia
Metal Gear Solid: Peace Walker

Hideo Kojima meglepő módon a Microsoft után a Sonynál is fellépett, egy új játékot jelentett be itt is. Jön a Metal Gear Solid folytatása PSP-re, mely 1970-ben játszódik, tíz évvel az eredeti MSG után. Kicsit vicces módon az előző napi MS tájékoztató óta elfelejtett angolul, és a Sonynál már tolmácsra szorult. A játék címe Metal Gear Solid: Peace Walker lett, és Kojima többször is leszögezte, hogy ez nem egy mellékszál vagy új bőr, hanem egy komoly, igazi folytatása a játéknak. A fejlesztésén az MGS4 csapatának nagy része dolgozik. Bemutattak egy trailert is, amely tökéletesen bizonyítja, hogy valóban ígéretes a játék: hihetetlen részletes mozgások, nagy bejárható terület tűnt fel a képen, ilyet eddig még nem láthattunk egy PSP játékban sem.

Egy rövid montázsban villantották fel a várható PSP-s kínálatot, melyek nem tűnnek fel pár másodpercnél tovább: Resident Evil Portable, Little Big Planet, Harry Potter, Motorstorm: Arctic Edge, Dissidia, SOCOM Fireteam Bravo 3, Monster Hunter, Soul Calibur, SMT Persona, Invimals, Warriors Orocho 2, Hot Shots Tennis stb.

E3 2009: Sony sajtókonferencia
Assassin's Creed 2

Számomra talán az egyik legfontosabb bejelentése volt a napnak, hogy elérhető lett PlayStation Networkön keresztül a Final Fantasy VII – a Classic játékok között 10 dolláros áron – PS3-ra és PSP-re.

A PlayStation 3 játékokhoz továbblépve mindenekelőtt bejelentették, hogy a Rockstar egy PS3-exkluzív játékot készít, melynek címe Agent lesz. A 70-es évek végének hidegháborús időszakát dolgozza fel, kémkedős játékban formájában. Érdekesebb részleteket sajnos egyelőre nem közöltek róla.

E3 2009: Sony sajtókonferencia
A Sony új kontrollere

A PSP-hez hasonlóan a PS3 részben is kaptunk egy video-egyveleget, pár másodpercet mutatva mindegyik játékból, többe között: Saw, Final Fantasy XIII, Uncharted 2, inFamous, Batman: Arkham Asylum, Brütal Legend, Mafia 2, Buzz, Ice Age 3, Ghostbusters, Overlord 2, Heavy Rain, WET, MAG, Rock Band és Singstar részek.

Ezt követően végre egy igazi gameplay bemutató következett az Assassin's Creed 2-ből. A XV. században, az olasz reneszánsz korában játszódó játékban Da Vinci trükkös szerkezeteit is használhatjuk majd. Rögtön be is mutatták az egyiket, egy speciális repülő szerkezetet, így a levegőből is megközelíthetjük majd a célpontot. Továbbra is kerülni kell a szemtől-szembe csatákat, de azért komolyabbak a lehetőségeink, az ellenfelektől elvett fegyvereket is felvehetjük majd. Összesen harminc darabos lesz az arzenál, mely további hat darabbal bővül, ha a PSP-s Assassin's Creeddel is játszunk, és rákötjük a PS3-ra. A játék igen látványosnak ígérkezik, és az első rész leginkább kritizált részét is jelentősen javítják: az eddigi 4-5 helyett már 14-16 különböző típusú küldetés vár majd ránk,

E3 2009: Sony sajtókonferencia
ModNation Racers

Bemutattak egy új Final Fantasy XIII trailert, mely még több történeti szálat mutat be - igen ígéretesnek tűnik ez a rész is. Igazi meglepetést mégis a Final Fantasy XIV Online bejelentése jelentett, mely PS3-ra és PC-re jön ki 2010-ben. Sok információt egyelőre nem tudni róla, de egy új világot mutat majd be, új szerepjátékrendszerrel együtt.

A Microsoft új vezérlési koncepciójára válaszolva a Sony bemutatta saját új kontrollerét, mely per pillanat leginkább egy lila fagyira emlékeztet. A színes golyóban végződő rudat a PlayStation Eye kamera nézi, és segítségével (no meg a vezérlőbe épített elektronikának köszönhetően) a teljes 3D-ben tudja követni a rendszer a helyzetét. A képernyőn a demonstrációban a kontrollert más helyettesítette a játékos kezében: baseball- vagy teniszütő, legyező vagy akár egy fegyver. Az FPS módban derült ki, hogy egy gomb is került rá, így nem kell idiótán lengetni az eszközt olyankor, ha elvben erre nem lenne szükség. Jól illusztrálta a pozícionáló képességeit a rendszernek, amikor két – különböző színnel világító – kontroller használatával különféle tárgyakat rakosgattak egymásra. Írni és festeni is láttuk a prezentátort, teljesen jól működött itt is az új irányító. Az igazi lehetőségek mégis a közelharci résznél látszottak, először íjként használták a két botot, de ilyet már Wiinél is láttunk, majd kardként alkalmazva levágtak pár csontvázat. Jól nézett ki, hogy egy időben akár támadni is tudott a karddal és védekezni a pajzzsal, méghozzá élethűbben és pontosabban, mint eddig bárhol máshol. A Sony tervei szerint az új kontroller 2010 tavaszától lesz kapható.

E3 2009: Sony sajtókonferencia
Gran Turismo 5

Sikeresnek mondható a felhasználói tartalomgenerálásra is erősen alapozó LittleBigPlanet, melyhez a Disneytől várhatók új letölthető tartalmak, mint például Jack Sparrow kosztüm. De mindez csak átvezetőként szolgált a következő play/create/share koncepciójú játék bejelentéséhez a ModNation Racershez. Egy gokartszerű versenyjátékról van szó, melyben a járműveket és a versenyzőket mi alkothatjuk meg, rengetegféle lehetőséget igénybe véve. A nagy ötlet benne a pályaszerkesztő, melynek segítségével percek alatt lehet újabb és újabb versenyhelyszíneket alkotni. Be is mutatták a kezelését, és gyorsan létrehoznak egy kicsiny, de jól kinéző helyszínt, pályával, hegyekkel, növényzettel, épületekkel és néhány kisállattal. Sajnos túlzottan sok időt szántak a bemutatására, így kissé megtörték a tájékoztató lendületét.

A következő prezentált játék a The Last Guardian volt, mely az Ico és a Shadow of the Colossus sorozat harmadik része. A videóban egy kisfiú és egy griff fióka találkozását és barátkozását láthattuk, a fejlesztőcsapat szokása szerint most is mindenféle párbeszéd nélkül.

E3 2009: Sony sajtókonferencia
God of War 3

Az ezt követő Gran Turismo 5 trailer igen lenyűgöző volt, gyönyörű grafika, sokféle versenytípus, többek között NASCAR és WRC versenyek, és persze igen sokféle autó várja a játékosokat. Úgy érzem, egy újabb igazi sikerjátékot tudhat majd magának a széria.

A tájékoztató végére hagyták a God of War 3-at, mely briliáns akciójával és fantasztikus grafikájával méltó zárásnak bizonyult. Az élő bemutató a játék első öt percét tárta fel, egészen az első komoly ellenfélig eljutottak, mely egy gigászi lávaszörny volt. A 2010 márciusában megjelenő játék jó eséllyel pályázik majd az év PS3-as akciójátéka címre.

A két óránál is hosszabbra nyúlt sajtótájékoztató itt ért véget. Rengeteg újdonsággal és sok új érdekes bejelentéssel szolgáltak a Sony munkatársai és a külső fejlesztők. Úgy gondolom, hogy a három nagy cég közül messze a Sony mutatta be a legtöbb érdekességet ez évben. ■

hozzászólások (1)

alan98
alan98 2009.07.21. 10:22
szerintem gyengén megfogalmazva kár hogy a god of war 3-at nem adták ki ps2-re.
ajánlott olvasnivaló