New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Star Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith Edition

Végre PC-n is tarol az Erő sötét oldala... meg a jó is.

2010.01.15. 00:00 | szerző: Gerry | Ismertető/teszt

Mint tudjuk, az Erő velünk van. Ennek következtében George Lucasszal meg a bankszámla van. Az ok-okozat világos, azonban minden logikai bakija ellenére is egy oly nagyszerűen felépített világ, mint a Star Wars, joggal tetszeleghet aranybánya szerepkörben. Lévén jedinek lenni jó, gonosz császárnak főleg az, de a legjobb hardcore Star Wars fannek lenni, hiszen ez államilag elismert szellemi probléma, ami legalább annyira súlyos, mint mikor az ember a sarki kisboltba is klingonnak öltözve megy le.

Star Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith Edition

Bár George Lucas, ha a szükség úgy hozná, nyilvánvalóan képes lenne a kutyáit is árverésre bocsájtani wookie-ivadék címszóval, meglepő módon Star Wars témájú játékból soha nem beszélhettünk dömpingről. Bő harminc év alatt megjelent persze pár tucatnyi játék, de soha nem tolakodóan nagy mennyiségben – olyannyira nem, hogy PC-n sokan szinte messiásként várták a The Force Unleashedet, hogy végre újfent csúnya droidokat és még csúnyább rancorokat mészárolhassanak halomra. A várakozás azonban 2008 végén csupán a konzolt birtoklók számára ért véget, hiszen a PC-nek mint platformnak a nemzetközi egyujjas jelzést mutatta be a LucasArts. Mindezt korrigálandó, valamilyen homályos üzleti elképzelés alapján idén azonban bejelentették, hogy lesz PC-re is Force Unleashed, méghozzá a minden földi jóval, továbbá három bónusz küldetéssel megtömött Ultimate Sith Edition, ami ha csak feleannyira jó, mint amennyire hangzatos a neve, máris nyert ügyünk van.

Mivel a The Force Unleashed-ről annak idején megjelent már oldalunkon egy ismertető, jelen cikkben az eredeti játék elemzésének vajmi kevés értelme lenne. Azonban azok kedvéért, akik a fenti linkre semmi esetre sem kattintanának, összefoglalnám, miről is van szó: itt vagyunk az új és az eredeti trilógia között, van Darth Vader, aki mint tudjuk marha gonosz, van az Uralkodó, aki pedig még gonoszabb, és hovatovább van egy fiatal kölök, aki történetesen sith – na ezek lennénk mi. A típus "nézd a hátam" TPS, amelyben az Erő segítségével akár egy csillagrombolót is leszedhetünk az égből, továbbá több villámot szórhatunk, mint amennyit húsz Paksi atomerőmű megtermelne. Közben pedig Luke képes volt egy nyamvadt X-Wing felemelésével szenvedni – hiába, nyomorúságos amatőrök mindig is lesznek.

Star Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith Edition

Minden konzolról PC-re portolt játék esetében két alapvető kérdés merül fel: az egyik, hogy milyen lett az irányítás, a másik pedig hogy hogyan sikerült az optimalizálás. Könyvtárakat lehetne megtölteni a csapnivaló irányítással ellátott, konzolokról PC-re landolt játékok rémtörténeteivel, ahogy azzal is, milyen szép diavetítésekben lehet részük néha az elviekben schwarzeneggeri géppel rendelkezőknek. A Force Unleashed az első akadályt viszonylag könnyedén veszi, hiszen komolyabb irányításbeli problémája nincs, még akkor sem, ha a párharcok kameranézete idegesítő tud lenni, illetve az egyik küldetés végén konkrétan legyalultam az íróasztalt az egér-pornográfiának is beillő fel- és lehúzogatásával (éljen, illetve dehogy, haljon a csillagromboló). Az optimalizáció terén azonban már megbicsaklik az Aspyr munkája, olyannyira, hogy konkrétan pofára esik a padlón. Vagy legalábbis azt mondják a népek, hiszen bár nálam semmiféle akadás nem volt, láttam középkategóriásnak mondható masinán szaggatni a játékot. Határeset, amin azért még dolgozhattak volna.

Szintén dolgozhattak volna az egyes, már eleve meglévő programhibákon is, hiszen főellenfeleink nem ritkán képesek beleakadni valamibe, és ott ragadni egy időre – vagy akár végleg; ilyenkor jöhet a nagy jedi erő, a Load Game – és a mezei ellenfelek MI-je sem áll a helyzet magaslatán. A hibákat felsorolni viszont aligha lenne ildomos, hiszen az említettek szerint minden maradt a régiben, így ami igaz volt a konzolos verzióra, az igaz a PC-s Sith Editionre is.

Star Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith Edition

Ami viszont különbözik, az a három DLC, melyeket "alapjáraton" is hozzácsaptak a PC-s kiadáshoz. Alapvetően bő fél-, szűk egyórás kalandozásokra kell itt gondolni, amelyek közül az egyik, a Coruscanton lévő jedi templomban történő rész az alapjáték történeti vonalába is beilleszthető félúton. A másik kettő viszont az egyik lehetséges befejezést szövi tovább, mikor is – tessék vigyázni, most egy poén lelövése következik – Darth Vader helyét betöltvén Palpatine tanítványává válunk. Mint jólfésült és újból összerakott Sith Lord, az Uralkodó parancsát követve megyünk el a Hoth-ra és a Tatooine-ra, rendet vágván a helyi populációban és a piszkos felkelők között egyaránt. A küldetések jók, kellően feszesek és hangulatosak, de az alternatív történeti szál esetében végképp elszálltak a készítők, hiszen az még hagyján, hogy Luke Skywalkert tanítványunkká tehetjük, de hogy az egyik legnevesebb jedinek még a kvázi "szellemét" is lekaszabolhatjuk – a poént, miszerint kit is, ezúttal nem lövöm le –, az már erősen a fárasztó kategóriába esik. Bár végül is már a csillagromboló lezúzása is az volt.

A grafika olyan, amilyen volt: szép, de bő egy év alatt azért vesztett a fényéből; ellentétben a zenével, melynek John Williams által szerzett darabjai bő harminc év alatt sem koptak meg.

Star Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith Edition

Különálló PC-s játékként nyilvánvalóan nincs sok értelme értékelni a Force Unleashedet, hiszen egy az egyben az egy évvel ezelőtti konzolos verziót kaptunk, amelytől mindössze a három bónusz küldetés különbözteti meg. No meg persze a tény, hogy elfut PC-n is: ezt pedig nem szabad lebecsülnünk. A következő Star Wars játékig pedig az Erő legyen mindenkivel – meg a tápegység. ■

Star Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith EditionStar Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith EditionStar Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith EditionStar Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith EditionStar Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith EditionStar Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith EditionStar Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith EditionStar Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith EditionStar Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith EditionStar Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith EditionStar Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith EditionStar Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith EditionStar Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith EditionStar Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith Edition

értékelés

Star Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith Edition

Pozitívumok
  • Remek fizikai motor
  • Izgalmas kerettörténet
  • Látványos grafika
Negatívumok
  • RPG elemek szinte teljes hiánya
  • Kusztomizáció szegényes volta
  • Monoton játékmenet
Minimális rendszerigény: Intel Core 2 Duo 2,4 GHz/AMD Athlon X2 5200+, 2 GB RAM, Radeon HD 2600/GeForce 8600 vagy jobb videokártya, 2 GB HDD, DVD-ROM
8,0
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 8
hangulat 9
Star Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith Edition
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Star Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith Edition

hozzászólások (25)

frici90
frici90 2011.01.28. 20:42
Na most már lett 512mb-s videokártyám és azzal az én számomra tökéletesen megy.
:-D:-D:-D:-D:-):-);-):love::-P:-O
Stulek
Stulek 2012.04.06. 12:43
szerintem elég gyenge game, monot abba is hagytam:sick:
az ellenfelek olyanok mint egy rongybábuk
semmi sztori
gyakorló pálya szerű az egész
idegesitő ,hogy minden törmelék alkatrész repül a levegőben
unalmas
Lovi Tommy
Lovi Tommy 2012.12.31. 16:24
Ultimate fos edition. Képtelenség normélisan irányítani.
GustyX
GustyX 2012.12.31. 17:09
Próbáld ki gamepaddel. Azzal remekül lehet.

A portolás miatt valóban egy fos edition.
Lovi Tommy
Lovi Tommy 2012.12.31. 17:43
A helyzet, hogy a régi gamepadomat nem fogadja el jól a win7 :( de egy ezer forintos játék miatt nem veszek egy olyan gamepadot, ami többszöröse a játéknak :(
ajánlott olvasnivaló