Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Mario & Sonic at the Olympic Winter Games (Wii)

Nagyszerű party-játék született a népszerű játékhősökkel.

2010.01.26. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

Két hét múlva, február 12-én megkezdődnek a kanadai Vancouverben a 2010-es téli olimpiai játékok. És ahogy az a nagy sportesemények esetében lenni szokott, ez alkalomból is megjelentek a boltokban a többé-kevésbé ehhez kapcsolódó videojátékok. Két évvel ezelőtt, a pekingi nyári olimpiát megelőzően jött elő a Sega azzal az ötlettel, hogy népszerű játékhősét, Sonicot veti be egy mókás sportjátékban, karöltve a Nintendo legismertebb karakterével, Marióval. Az eredményül megszületett Mario & Sonic at the Olympic Games nagy siker lett, és hibái ellenére is óriási eladásokat produkált az említett két figurát és barátaikat egyes olimpiai versenyszámokban felvonultató Wii-s játék. Most, két évvel később megérkezett a folytatás is, az értelemszerűen ezúttal téli sportokat feldolgozó Mario & Sonic at the Olympic Winter Games.

Mario & Sonic at the Olympic Winter Games (Wii)

Alapvetően – kicsit talán közhelyes kijelentéssel – elmondható, hogy a fejlesztők tanultak az előző epizódnál elkövetett hibáikból, és többségüket orvosolták mostani művükben. A legtöbb kritika amiatt érte az előző játékot, hogy rákényszerítette a játékost, hogy egyszemélyes módban oldja fel az egyes számokat. Ez szerencsére már a múlt, az "álom sportágak" kivételével mindegyik verseny a kezdetektől elérhető, akár egy-, akár többszemélyes módban. (Az utóbbi jelenthet egymás elleni versenyzést és kooperatív játékot egyaránt, több esetben osztott képernyőn.) A többi, valóságtól kissé elrugaszkodott eseményt pedig a szintén közösen is játszható Fesztivál mód végigvitele teszi elérhetővé. De érdemes is ezzel kezdeni a játékot, mert napokra osztva lépésről lépésre visz végig a különböző versenyszámokon, általában gyakorlási lehetőséget is biztosítva mindegyik előtt. Minden napra 2-3 gyakorlási vagy versenyszám jut, néha pedig egy-egy kihívónk is akad, akit le kell győzni egy adott sportágban. Egyes napokon pedig az összegyűjtött pontjainkból vásárolhatunk különböző dolgokat, mint például egyedi festésű sílécet, vagy Mii-nk számára kosztümöt. Véleményem szerint igazából ez a rész ki is maradhatott volna, de ha valaki mániákusan szereti testre szabni karakterét, az találhat itt is kedvére való dolgokat.

Ahogy az a nyári olimpiánál is volt, mindegyik sportág gyakorlatilag egy-egy minijáték, saját irányítással. Lehetőség van csak a Wii Remote használatára, így az se baj, ha nincs elég Nunchuk a birtokunkban. De egyes esetekben "élethűbb" kontrollt kapunk, ha a Nunchukot is csatlakoztatjuk, például síelésnél olyan érzésünk lehet, mintha két síbotot tartanánk a kezünkben. A MotionPlus támogatás kimaradt a játékból, viszont egyes számoknál lehetőségünk van a Balance Board használatára is. Tipikusan a szánkó/bob és a sí/snowboard versenyek ezek, ilyenkor azonban értelemszerűen egyszerre egy játékos mehet csak. Bobnál a csapatverseny amúgy külön izgalmas, mindenkinek együtt kell jól mozgatnia a kontrollert a kezében, hogy jó eredmény szülessen. Szintén jól sikerült a curling megvalósítása, ahol a söprögetést is általában külön játékos irányítja. Az álom versenyszámok között találunk arcade megoldásokat, a lesiklást például turbó zónák vagy hurkok teszik extrémebbé, de van köztük például hógolyózás is, ami tipikusan nem olimpiai szám.

Mario & Sonic at the Olympic Winter Games (Wii)

A Mario & Sonic at the Olympic Winter Games határozottan jól sikerült előrelépés a nyári olimpiát feldolgozó előző részhez képest. Végre a versenyszámok nagy része már kezdettől fogva elérhető, és az irányítással sincsenek igazán gondok. Egy újabb igazán szórakoztató party játék készült Wii-re, melyet kicsik és nagyok egyaránt örömmel játszhatnak egy-egy baráti vagy családi összejövetel alkalmával. ■

Mario & Sonic at the Olympic Winter Games (Wii)Mario & Sonic at the Olympic Winter Games (Wii)Mario & Sonic at the Olympic Winter Games (Wii)Mario & Sonic at the Olympic Winter Games (Wii)

értékelés

Mario & Sonic at the Olympic Winter Games (Wii)

Mario & Sonic at the Olympic Winter Games (Wii)
8,0
grafika 8
hangok 7
játszhatóság 8
hangulat 9
Mario & Sonic at the Olympic Winter Games (Wii)
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Mario & Sonic at the Olympic Winter Games (Wii)

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló