Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Hogyan váltsunk SSD-re?

Összefoglaló az SSD technológiával kapcsolatos fontosabb tudnivalókról.

2010.02.18. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A flash memória árának csökkenésével egyre inkább előtérbe kerülnek az SSD meghajtók, melyek lassan kapacitásban is versenyképesek a hagyományos merevlemezekkel, sebesség és strapabíróság terén pedig mindenképpen előttük járnak. A Kingstonnak köszönhetően nemrég mi is meggyőződhettünk arról, hogy mivel jár a váltás, illetve némi segítséget kaptunk ahhoz, hogy érdemes-e váltani?

Hogyan váltsunk SSD-re?
Kingston SSD Now V Series csomag asztali géphez

Az SSD rövidítés a Solid State Drive (szilárdtest-meghajtó) kifejezést takarja, azaz olyan háttértároló eszközt jelent, amely nem tartalmaz mozgó alkatrészt, félvezetők segítségével – jellemzően flash memóriában – tárolja az adatokat. Előnye, hogy ellenállóbb a fizikai behatásokkal szemben (tehát míg egy winchester feje leejtéskor rossz esetben összekarcolhatja a lemezt, egy SSD-t nem fenyegeti ilyen veszély), gyorsabb a véletlenszerű olvasási sebesség, hiszen nem kell az olvasófej pozícionálásával töltenie az időt, teljesen halk, kevésbé melegszik és általában kevesebbet is fogyaszt. Hátránya viszont, hogy jóval drágább az 1 gigabyte-ra eső költség.

Egy, a közelmúltban tartott sajtóesemény során először átfogó képet kaphattunk a Kingston SSD termékeiről, majd élő bemutatóban figyelhettük meg, hogy is zajlik az átállás winchesterről SSD-re, és hogy mindez milyen sebességnövekedéssel járhat. Kezdjük hát az elejétől! A Kingston SSDNow családjába több termék tartozik. Az E széria 32 és 64 GB-os modelljei nagyvállalati szerverekhez készülnek, ezek a legmegbízhatóbb és leggyorsabb eszközök (akár 250 MB/sec olvasási és 170 MB/sec írási sebesség). Az M betűjelű termékeket vállalati notebookokba és asztali gépekbe szánják, 80 és 160 GB-os változatok vannak belőle. Az SSDNow V+ általános célúnak tekinthető, akár céges, akár magáncélú felhasználásra ajánlják, 64, 128, 256, és 512 GB kapacitással, 220 MB/sec olvasási és 180 MB/sec írási sebességgel. A sort a leginkább végfelhasználóknak szánt V széria zárja, 40, 64 és 128 GB-os változatokkal, az előzőeknél lassabb sebesség-paraméterekkel (100 ill. 80 MB/sec olvasás ill. írás). Csatolófelületüket tekintve SATA I és II eszközökről van szó, tehát a legtöbb mai számítógéppel kompatibilisek, méretüket nézve pedig 2,5"-osak, tehát notebookokba és asztali gépekbe is használhatók. Kapacitásuk miatt jelenleg nem elsődleges meghajtónak javasolják még ezeket, hiszen az operációs rendszer mellé fotókat, zenefile-okat, videókat pakolva pillanatok alatt megtelhetnek, azonban számítógépünk teljesítményének javítására mindenképpen alkalmasak lehetnek. Viszont a legfrissebb, 512 GB-os modell akár már nagymennyiségű adattárolásra is alkalmas lehet, ha van rá anyagi keretünk.

Hogyan váltsunk SSD-re?
Notebookhoz összeállított készlet

Némelyik SSDNow termék elérhető csomagban is, amelyet asztali vagy hordozható gépek bővítéséhez alakítottak ki. Az előbbi esetben az SSD meghajtó mellé kapunk rögzítőkeretet és csavarokat, hogy a számítógépház egyik 3,5"-os helyére könnyedén beszerelhessük, megtaláljuk a dobozban a szükséges kábeleket, valamint kapunk egy klónozó szoftvert is, amellyel meglévő adatainkat az SSD-re átmásolva rögtön működőképes számítógépünk lehet, operációs rendszerünk újratelepítése nélkül (feltéve, hogy a winchesteren lévő adatok mind elférnek az SSD meghajtón). A notebookos készletekhez egy külső meghajtókeretet kapunk, amelybe belerakhatjuk kiszerelt merevlemezünket, így azt a későbbiekben USB-s külső meghajtóként használhatjuk.

Térjünk most át a gyakorlati oldalra! Két egyforma Toshiba noteszgép volt a bemutató alanya, az egyikben már kezdésnek SSD volt, míg a másikban hagyományos merevlemez, hogy összehasonlításra kerülhessen a sebességük. Mindkét gép bekapcsológombját egyszerre megnyomva igen hamar látszott, hogy a Windows indítását bizony jelentősen felgyorsítja a flash alapú megoldás, az SSD-vel felszerelt notebook már rég működésre készen állt, amikor a másik még töltögette a programokat. Ezt követően egy képszerkesztő programmal kb. háromszáz fotó forgatását végezték el a Kingston munkatársai – az SSD-s gépen 2-3-szor is végrehajtásra került a teljes művelet, mire a hagyományos winchesteres végzett. Végül a Crysis indítását nézhettük meg, a pályabetöltésnél ott is az SSD volt a nyerő. Elmondható azonban, hogy elsősorban ott van jelentős előrelépés sebesség terén, ahol nem nagyméretű, szekvenciálisan olvasható file-okkal történnek a műveletek, hanem sok, a tárolón jellemzően össze-vissza elhelyezkedő file-okkal, hiszen itt mutatkozik meg igazából az SSD ereje, azaz a véletlenszerű olvasási sebesség.

Hogyan váltsunk SSD-re?
Felkészülés az átszerelésre

A bemutató során egy, a pár bekezdéssel előbb említett készletből származó SSD-vel történt a bővítés, amelyhez az Acronis TrueImage HD klónozó szoftvert adja a Kingston. Ez jelenleg Windowsos bootolható winchesterről képes másolatot készíteni, Maces verziót jövőre ígérnek. Ha a lecserélendő merevlemez nagyobb, mint az SSD, a partíciók méretét arányosan állítja be a program. Az SSD-t a szintén a csomagban lévő USB kábelen kell először a notebookra kötni, majd a szoftver segítségével pár gombnyomással elkészíthetjük a winchesterről a másolatot. A gép áramtalanítása után 1-2 csavarral eltávolításra került a notebook alján a merevlemezt fedő lap, amely alatt pár csavar rögzítette a winchestert. A csere pillanatok kérdése volt, és már került is vissza a noteszgép alsó része. Mivel a Windows a merevlemez cseréjét nem érzékeli a hardver módosításának, gyakorlatilag onnan folytatódhatott a rendszer használata, ahonnan pár perccel korábban abbahagytuk. Mindössze pár mondat szólt tehát a cseréről, de tényleg nem nagyon tartott tovább a meghajtó fizikai kicserélése. (Talán annyit tennénk hozzá kiegészítésül, hogy bár tényleg egyszerű a dolog, csak megfelelő hozzáértés birtokában vágjunk bele saját magunk egy ilyen projektbe, nehogy esetleg notebookunk garanciavesztése legyen az eredménye egy félresikerült műveletnek.)

Végezetül kaptunk még pár hasznos információt is az SSD-kkel kapcsolatosan. Egyrészt töredezettség-mentesítést nem szabad használni, mert az a teljesen felesleges írási/olvasási műveletekkel csak csökkenti az SSD élettartamát. Ezeknél a meghajtóknál úgyse számít, hogy szekvenciálisan helyezkednek-e el a file-ok adatblokkjai. Fontos viszont az ún. szemétgyűjtési folyamat, amely a már nem használt blokkokat gyűjti össze – ennek minél hatékonyabb működése érdekében célszerű a meghajtó kapacitásának 20 (de legalább 10) százalékát kihasználatlanul hagyni. Mint a bemutató során megtudtuk, napi átlag 20 GB írási művelet mellett 5 éves átlagélettartamra számíthatunk egy SSD esetében. (Az említett napi 20 GB pedig az Intel tanulmánya szerint felülmúlja a legtöbb felhasználó igényét.)

Hogyan váltsunk SSD-re?
Még a helyén a winchester

Amellett, hogy ahogy fent írtuk – illetve a bemutató során láttuk is –, notebookunk vagy asztali gépünk sebességén javíthatunk egy SSD beszerzésével, vannak még olyan felhasználási területek, ahol szintén jól jöhet egy ilyen meghajtó. HTPC-khez (azaz a nappaliban lévő házimozi-számítógépekhez) teljes zajmentessége miatt lehet optimális választás egy SSD, a filmeket és egyéb adatokat pedig máshol, például NAS-on (hálózati fileszerver) célszerű tárolni. De akár PS3 vagy X360 konzolunkba is beszerelhetünk SSD-t. Mivel az SSD-k érzéketlenek a rázkódásra, autóban vagy repülőgépen is remekül alkalmazhatóak zenék vagy más multimédia tartalom tárolására.

Az SSD-k árának várható további csökkenésével és a maximális kapacitás növekedésével egyre többek számára lesz elérhető választás egy ilyen meghajtó beszerzése a számítógép teljesítményének javításához. Az operációs rendszer és szoftvereink futásának gyorsítására saját tapasztalatunk szerint is előnyösnek bizonyult ez a megoldás, nagyméretű adataink tárolására megtartva mellé a hagyományos merevlemezeket. Az iparági előrejelzések szerint is nagy jövő áll a technológia előtt, az iSuppli szerint 2012-re a flash piac harmadát az SSD meghajtók jelentik majd. ■

Hogyan váltsunk SSD-re?

hozzászólások (8)

Lacko
Lacko 2010.02.18. 13:22
Én valahol azt olvastam, hogy ezek az SSD-k még elég hamar elveszítik az írhatóságukat. Azaz kb 10-20ezer írási művelet után egy adott cella (vagy ami itt az elemi egység) kiég. És ezért - ha sok írási művelet van - akkor egyre kisebb lesz az SSD mérete (ha ugye megjelöli hibásnak a drivere a kiégett cellát).
Ez igaz?
Dino
Dino 2010.02.18. 15:13
Anonymus23: A hardver rovat cikkei esetében automatikusan a "Hardver teszt" megy kiegészítésül a cikk címe mellé a fórum hozzászólásoknál, emiatt van most is az odaírva.

Lacko: Ennek a cikk írása során igyekeztem alaposan utánanézni, és a Kingston munkatársa is adott infókat, azt mondták, a jelenlegi generációnál már nem jelentős probléma ez, nem romlik jobban egy SSD mint egy winchester. A 10-20ezernél meg mintha nagyságrenddel több lenne az a szám, csak sajnos nem emlékszem már, hol kaptam erre választ.
Anonymus23
Anonymus23 2010.02.19. 15:57
OK, stim!

SSD-k:
nemrég olvastam egy tesztet, ahol is vizsgálták ezeket az írás/olvasás értékeket, és 5 év felett jött ki, átlagos felhasználás mellett, amikor is már érezhetően csökkenne az SSD sebessége, a hibás cellák miatt.

Személy szerint nekem még sosem volt 5 éves vinyóm. Mind el lett adva 2-3 év után :D

Néztem sebességteszteket is, arra jutottam, hogy jelenleg (normál otthoni használat mellett) csak rendszer vinyónak tudnám elképzelni.
Amikre oda kellett figyelni, hogy tilos töredezettség mentesíteni, meg a felesleges műveleteket lehetőleg kerülni érdemes.

Viszont még mindig marha drága, szal egyelőre a luxus kategórát képviseli nálam.. :(
bneder
bneder 2010.02.21. 09:32
Hát nem tudom, szerintem jobb egy raid kártya, és sas vinyók raidben. Gyorsak és megbízhatóak :)
Nekem ez van és minden gyorsan betöltődik :)
typhoon
typhoon 2010.03.01. 21:55
Én eléggé SSD ellenes vagyok, úgyhogy most következzék egy kis SSD földbe döngölés, mert szerintem nem lett kiemelve 2 eléggé fontos dolog.

Az egyik az amit szinte mindenki elfelejt megemlíteni az a véletlenszerű írás lassúsága, amit az SSD gyártók ugyan nagyon igyekeznek kijavítani, de egyelőre ez még koránt sem áll olyan jól mint azt szeretnék, pedig a mai modern számítástechnikának ez az egyik sarkalatos pontja.

A másik az ára. Ha veszünk 2db 320GB-os Raid Edition winchestert és azt kötegeljük akkor kapunk 640GB-nyi közel dupla sebességű adattárat, amit ha a fentebb leírt problémával megvizsgálunk akkor máris kijön, hogy nem hogy nem gyorsabb az SSD hanem egyenesen lassabb. Arról meg aztán végképp nem beszélve, hogy a két 320-as winyó ára kb. 30.000-36.000 attól függően, hogy hol veszed. Ha megnézzük, hogy 36.000Ft-ért milyen SSD winyó kapható?! Hát kb. semmilyen.

Tény az, hogy több gyártó is bejelentett még idénre 600GB-os illetve 1TB-os SSD-ket, de kérdem én: a mostani árakat látva, mennyibe fognak ezek a több 100GB-os SSD-k kerülni?! Még ha nagy árcsökkentéssel számolunk (aminek kicsi az esélye, lévén új technológiáról beszélünk) akkor is több 100.000Ft-ba fog kerülni.
Már látom az újságban a hirdetéseket: "Piros Ferrarimat 1TB-os SSD winyóra cserélném!"

Azonban el kell ismerni, hogy ezé a jövő és a kényes helyeken, pl: bányákban vagy futárcégek autói esetén (magyar utakon hajrá) nagyon fontos lehet már akár most is. De maga a technológia még olyan szinten jár gyerekcipőben, hogy egyelőre kár a tömeges elterjedésről beszélni, és ilyen árak mellett még felesleges is.
ajánlott olvasnivaló