25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Hogyan váltsunk SSD-re?

Összefoglaló az SSD technológiával kapcsolatos fontosabb tudnivalókról.

Írta: Dino 8 hozzászólás

A flash memória árának csökkenésével egyre inkább előtérbe kerülnek az SSD meghajtók, melyek lassan kapacitásban is versenyképesek a hagyományos merevlemezekkel, sebesség és strapabíróság terén pedig mindenképpen előttük járnak. A Kingstonnak köszönhetően nemrég mi is meggyőződhettünk arról, hogy mivel jár a váltás, illetve némi segítséget kaptunk ahhoz, hogy érdemes-e váltani?

Az SSD rövidítés a Solid State Drive (szilárdtest-meghajtó) kifejezést takarja, azaz olyan háttértároló eszközt jelent, amely nem tartalmaz mozgó alkatrészt, félvezetők segítségével – jellemzően flash memóriában – tárolja az adatokat. Előnye, hogy ellenállóbb a fizikai behatásokkal szemben (tehát míg egy winchester feje leejtéskor rossz esetben összekarcolhatja a lemezt, egy SSD-t nem fenyegeti ilyen veszély), gyorsabb a véletlenszerű olvasási sebesség, hiszen nem kell az olvasófej pozícionálásával töltenie az időt, teljesen halk, kevésbé melegszik és általában kevesebbet is fogyaszt. Hátránya viszont, hogy jóval drágább az 1 gigabyte-ra eső költség.

Egy, a közelmúltban tartott sajtóesemény során először átfogó képet kaphattunk a Kingston SSD termékeiről, majd élő bemutatóban figyelhettük meg, hogy is zajlik az átállás winchesterről SSD-re, és hogy mindez milyen sebességnövekedéssel járhat. Kezdjük hát az elejétől! A Kingston SSDNow családjába több termék tartozik. Az E széria 32 és 64 GB-os modelljei nagyvállalati szerverekhez készülnek, ezek a legmegbízhatóbb és leggyorsabb eszközök (akár 250 MB/sec olvasási és 170 MB/sec írási sebesség). Az M betűjelű termékeket vállalati notebookokba és asztali gépekbe szánják, 80 és 160 GB-os változatok vannak belőle. Az SSDNow V+ általános célúnak tekinthető, akár céges, akár magáncélú felhasználásra ajánlják, 64, 128, 256, és 512 GB kapacitással, 220 MB/sec olvasási és 180 MB/sec írási sebességgel. A sort a leginkább végfelhasználóknak szánt V széria zárja, 40, 64 és 128 GB-os változatokkal, az előzőeknél lassabb sebesség-paraméterekkel (100 ill. 80 MB/sec olvasás ill. írás). Csatolófelületüket tekintve SATA I és II eszközökről van szó, tehát a legtöbb mai számítógéppel kompatibilisek, méretüket nézve pedig 2,5"-osak, tehát notebookokba és asztali gépekbe is használhatók. Kapacitásuk miatt jelenleg nem elsődleges meghajtónak javasolják még ezeket, hiszen az operációs rendszer mellé fotókat, zenefile-okat, videókat pakolva pillanatok alatt megtelhetnek, azonban számítógépünk teljesítményének javítására mindenképpen alkalmasak lehetnek. Viszont a legfrissebb, 512 GB-os modell akár már nagymennyiségű adattárolásra is alkalmas lehet, ha van rá anyagi keretünk.

Némelyik SSDNow termék elérhető csomagban is, amelyet asztali vagy hordozható gépek bővítéséhez alakítottak ki. Az előbbi esetben az SSD meghajtó mellé kapunk rögzítőkeretet és csavarokat, hogy a számítógépház egyik 3,5"-os helyére könnyedén beszerelhessük, megtaláljuk a dobozban a szükséges kábeleket, valamint kapunk egy klónozó szoftvert is, amellyel meglévő adatainkat az SSD-re átmásolva rögtön működőképes számítógépünk lehet, operációs rendszerünk újratelepítése nélkül (feltéve, hogy a winchesteren lévő adatok mind elférnek az SSD meghajtón). A notebookos készletekhez egy külső meghajtókeretet kapunk, amelybe belerakhatjuk kiszerelt merevlemezünket, így azt a későbbiekben USB-s külső meghajtóként használhatjuk.

Térjünk most át a gyakorlati oldalra! Két egyforma Toshiba noteszgép volt a bemutató alanya, az egyikben már kezdésnek SSD volt, míg a másikban hagyományos merevlemez, hogy összehasonlításra kerülhessen a sebességük. Mindkét gép bekapcsológombját egyszerre megnyomva igen hamar látszott, hogy a Windows indítását bizony jelentősen felgyorsítja a flash alapú megoldás, az SSD-vel felszerelt notebook már rég működésre készen állt, amikor a másik még töltögette a programokat. Ezt követően egy képszerkesztő programmal kb. háromszáz fotó forgatását végezték el a Kingston munkatársai – az SSD-s gépen 2-3-szor is végrehajtásra került a teljes művelet, mire a hagyományos winchesteres végzett. Végül a Crysis indítását nézhettük meg, a pályabetöltésnél ott is az SSD volt a nyerő. Elmondható azonban, hogy elsősorban ott van jelentős előrelépés sebesség terén, ahol nem nagyméretű, szekvenciálisan olvasható file-okkal történnek a műveletek, hanem sok, a tárolón jellemzően össze-vissza elhelyezkedő file-okkal, hiszen itt mutatkozik meg igazából az SSD ereje, azaz a véletlenszerű olvasási sebesség.

A bemutató során egy, a pár bekezdéssel előbb említett készletből származó SSD-vel történt a bővítés, amelyhez az Acronis TrueImage HD klónozó szoftvert adja a Kingston. Ez jelenleg Windowsos bootolható winchesterről képes másolatot készíteni, Maces verziót jövőre ígérnek. Ha a lecserélendő merevlemez nagyobb, mint az SSD, a partíciók méretét arányosan állítja be a program. Az SSD-t a szintén a csomagban lévő USB kábelen kell először a notebookra kötni, majd a szoftver segítségével pár gombnyomással elkészíthetjük a winchesterről a másolatot. A gép áramtalanítása után 1-2 csavarral eltávolításra került a notebook alján a merevlemezt fedő lap, amely alatt pár csavar rögzítette a winchestert. A csere pillanatok kérdése volt, és már került is vissza a noteszgép alsó része. Mivel a Windows a merevlemez cseréjét nem érzékeli a hardver módosításának, gyakorlatilag onnan folytatódhatott a rendszer használata, ahonnan pár perccel korábban abbahagytuk. Mindössze pár mondat szólt tehát a cseréről, de tényleg nem nagyon tartott tovább a meghajtó fizikai kicserélése. (Talán annyit tennénk hozzá kiegészítésül, hogy bár tényleg egyszerű a dolog, csak megfelelő hozzáértés birtokában vágjunk bele saját magunk egy ilyen projektbe, nehogy esetleg notebookunk garanciavesztése legyen az eredménye egy félresikerült műveletnek.)

Végezetül kaptunk még pár hasznos információt is az SSD-kkel kapcsolatosan. Egyrészt töredezettség-mentesítést nem szabad használni, mert az a teljesen felesleges írási/olvasási műveletekkel csak csökkenti az SSD élettartamát. Ezeknél a meghajtóknál úgyse számít, hogy szekvenciálisan helyezkednek-e el a file-ok adatblokkjai. Fontos viszont az ún. szemétgyűjtési folyamat, amely a már nem használt blokkokat gyűjti össze – ennek minél hatékonyabb működése érdekében célszerű a meghajtó kapacitásának 20 (de legalább 10) százalékát kihasználatlanul hagyni. Mint a bemutató során megtudtuk, napi átlag 20 GB írási művelet mellett 5 éves átlagélettartamra számíthatunk egy SSD esetében. (Az említett napi 20 GB pedig az Intel tanulmánya szerint felülmúlja a legtöbb felhasználó igényét.)

Amellett, hogy ahogy fent írtuk – illetve a bemutató során láttuk is –, notebookunk vagy asztali gépünk sebességén javíthatunk egy SSD beszerzésével, vannak még olyan felhasználási területek, ahol szintén jól jöhet egy ilyen meghajtó. HTPC-khez (azaz a nappaliban lévő házimozi-számítógépekhez) teljes zajmentessége miatt lehet optimális választás egy SSD, a filmeket és egyéb adatokat pedig máshol, például NAS-on (hálózati fileszerver) célszerű tárolni. De akár PS3 vagy X360 konzolunkba is beszerelhetünk SSD-t. Mivel az SSD-k érzéketlenek a rázkódásra, autóban vagy repülőgépen is remekül alkalmazhatóak zenék vagy más multimédia tartalom tárolására.

Az SSD-k árának várható további csökkenésével és a maximális kapacitás növekedésével egyre többek számára lesz elérhető választás egy ilyen meghajtó beszerzése a számítógép teljesítményének javításához. Az operációs rendszer és szoftvereink futásának gyorsítására saját tapasztalatunk szerint is előnyösnek bizonyult ez a megoldás, nagyméretű adataink tárolására megtartva mellé a hagyományos merevlemezeket. Az iparági előrejelzések szerint is nagy jövő áll a technológia előtt, az iSuppli szerint 2012-re a flash piac harmadát az SSD meghajtók jelentik majd.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Kingston SSD Now V Series csomag asztali géphez
  • Notebookhoz összeállított készlet
  • Felkészülés az átszerelésre
  • Még a helyén a winchester
  • Az SSD, a winchester és a notebookban lévő rögzítőkeret
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

typhoon
typhoon [50]
Én eléggé SSD ellenes vagyok, úgyhogy most következzék egy kis SSD földbe döngölés, mert szerintem nem lett kiemelve 2 eléggé fontos dolog.

Az egyik az amit szinte mindenki elfelejt megemlíteni az a véletlenszerű írás lassúsága, amit az SSD gyártók ugyan nagyon igyekeznek kijavítani, de egyelőre ez még koránt sem áll olyan jól mint azt szeretnék, pedig a mai modern számítástechnikának ez az egyik sarkalatos pontja.

A másik az ára. Ha veszünk 2db 320GB-os Raid Edition winchestert és azt kötegeljük akkor kapunk 640GB-nyi közel dupla sebességű adattárat, amit ha a fentebb leírt problémával megvizsgálunk akkor máris kijön, hogy nem hogy nem gyorsabb az SSD hanem egyenesen lassabb. Arról meg aztán végképp nem beszélve, hogy a két 320-as winyó ára kb. 30.000-36.000 attól függően, hogy hol veszed. Ha megnézzük, hogy 36.000Ft-ért milyen SSD winyó kapható?! Hát kb. semmilyen.

Tény az, hogy több gyártó is bejelentett még idénre 600GB-os illetve 1TB-os SSD-ket, de kérdem én: a mostani árakat látva, mennyibe fognak ezek a több 100GB-os SSD-k kerülni?! Még ha nagy árcsökkentéssel számolunk (aminek kicsi az esélye, lévén új technológiáról beszélünk) akkor is több 100.000Ft-ba fog kerülni.
Már látom az újságban a hirdetéseket: "Piros Ferrarimat 1TB-os SSD winyóra cserélném!"

Azonban el kell ismerni, hogy ezé a jövő és a kényes helyeken, pl: bányákban vagy futárcégek autói esetén (magyar utakon hajrá) nagyon fontos lehet már akár most is. De maga a technológia még olyan szinten jár gyerekcipőben, hogy egyelőre kár a tömeges elterjedésről beszélni, és ilyen árak mellett még felesleges is.
bneder
bneder [51]
Hát nem tudom, szerintem jobb egy raid kártya, és sas vinyók raidben. Gyorsak és megbízhatóak :)
Nekem ez van és minden gyorsan betöltődik :)
Anonymus23
Anonymus23 [4532]
OK, stim!

SSD-k:
nemrég olvastam egy tesztet, ahol is vizsgálták ezeket az írás/olvasás értékeket, és 5 év felett jött ki, átlagos felhasználás mellett, amikor is már érezhetően csökkenne az SSD sebessége, a hibás cellák miatt.

Személy szerint nekem még sosem volt 5 éves vinyóm. Mind el lett adva 2-3 év után :D

Néztem sebességteszteket is, arra jutottam, hogy jelenleg (normál otthoni használat mellett) csak rendszer vinyónak tudnám elképzelni.
Amikre oda kellett figyelni, hogy tilos töredezettség mentesíteni, meg a felesleges műveleteket lehetőleg kerülni érdemes.

Viszont még mindig marha drága, szal egyelőre a luxus kategórát képviseli nálam.. :(
Dino
Dino [5963]
Anonymus23: A hardver rovat cikkei esetében automatikusan a "Hardver teszt" megy kiegészítésül a cikk címe mellé a fórum hozzászólásoknál, emiatt van most is az odaírva.

Lacko: Ennek a cikk írása során igyekeztem alaposan utánanézni, és a Kingston munkatársa is adott infókat, azt mondták, a jelenlegi generációnál már nem jelentős probléma ez, nem romlik jobban egy SSD mint egy winchester. A 10-20ezernél meg mintha nagyságrenddel több lenne az a szám, csak sajnos nem emlékszem már, hol kaptam erre választ.
Lacko
Lacko [11496]
Én valahol azt olvastam, hogy ezek az SSD-k még elég hamar elveszítik az írhatóságukat. Azaz kb 10-20ezer írási művelet után egy adott cella (vagy ami itt az elemi egység) kiég. És ezért - ha sok írási művelet van - akkor egyre kisebb lesz az SSD mérete (ha ugye megjelöli hibásnak a drivere a kiégett cellát).
Ez igaz?
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (8 db)