Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Aliens vs Predator

Halálsikolyok és fröcsögés a sötétségben. Megérkezett a híres sci-fi antológia legújabb része.

2010.03.26. 00:00 | szerző: Playbahnosh | Ismertető/teszt

Az Alien és a Predator univerzumokat minden valamire való sci-fi rajongó szinte kívülről ismeri. Amikor kombinálták a kettőt, hatalmas siker lett a széria játékok és egyéb médiumok formájában is. Mindkét eddigi AvP játék szép sikereket ért el, és a mai napig népes rajongótáborral büszkélkedhet. A leginkább a hangulatra és a pörgős akcióra kiélezett játék single és multiplayer téren is nagy népszerűségnek örvend a mai napig. Sokáig úgy tűnt, nem lesz folytatása a sorozatnak, viszont a most megérkezett új részt elnézve, lehet, hogy jobb lett volna, ha ez így marad.

Aliens vs Predator

Gondolom már páran kitalálták, hogy nem igazán lopta magát a szívembe az új AvP. Elég sokat játszottam anno az első két PC-s Aliens vs Predator epizóddal, és azokból ítélve egy teljesen más játékot vártam volna. Még a folyamatosan szivárgó információk és trailerek sem nagyon engedtek következtetni a problémákra, ugyanolyan lelkesedéssel vártam a játékot, mint a legtöbb rajongó. Ám amikor kiadták a multiplayer demót, csalódott morajlás söpört végig az AvP-várók népes táborán. Nem akartam egy demóból messzemenő következtetéseket levonni, ezért inkább megvártam a tesztpéldányt, de nagy sajnálatomra nem sokat vesztettem.

Az alapötlet a régi sémát követi. Van három egyjátékos kampány, mindhárom résztvevő félnek. A Marine a leghosszabb és az Alien a legrövidebb. A történetben sincs változás, szinte szóról szóra ugyanaz, mint az első részek esetében. Adott egy eldugott bolygó, rajta egy idióta katonai vezető, aki háziasítani szeretné a xenomorphokat, de nem ám amolyan Planet 51 jelleggel. Csodák csodájára ez balul sül el, és vadul nyáladzó, emberi agyvelőre éhes biológiai fegyverek lepik el a környéket. Persze a harmadik fajt is illik valahogy beleszőni a történetbe, így kiderül, hogy a bolygó tulajdonképpen a Predatorok ősi szentélye, így amikor megtudják, mi történik a féltett sárgolyójukon, azonnal alászállnak rendet csapni a betolakodók között.

Aliens vs Predator

A Marine kampányban – egészen véletlenül – egy totál kezdő zöldfülűt alakítunk, akit a csapat többi tagjával együtt beküldenek szétnézni, amikor megszakad a kapcsolat a kolóniával. Hamar fogyni kezd a csapat, és egy igen látványos intro után már el is kezdhetünk egyedül botladozni a sötét, alienektől hemzsegő folyosókon, kőkeményen felfegyverkezve egy szál zseblámpával és egy pisztollyal, ami kb. annyit ér, mint légi csatában a Pilóta keksz. Na végre, valami izgalom, pont ilyet vártam! Remekül kezdődik a Marine küldetés, meghozza a hangulatot. Lámpakapcsolgatás, furcsa neszek, hirtelen zajok, 200-as pulzussal a sötétben bujkálunk és félünk. Aztán a sok ijesztgetés után előbújik az első xenomorph és lőttek a hangulatnak. Tudom, hogy meg kellett volna ijednem, de én felröhögtem. Egy metálfényezésű alien, ami úgy mozog, mint egy belőtt lajhár, és kb. annyira félelmetes. Léptem kettőt hátra, megsoroztam a pisztollyal és már feküdt is. Ezután jött egy rész, ahol tartani kellett a frontot, "ömlöttek" a csúnya alienek, ami abból állt, hogy időnként előmászott egy-kettő és irgalmatlan csigatempóban rám vetették magukat. Röhögve kaszáltam darabokra őket, közben azon gondolkoztam, hogy vajon mit gondolhattak a készítők.

Emlékszem, az Aliens vs Predator 2-ben a marine kampány elején még nem tudtam, mire számítsak, így bátran rohantam előre a vadállat pulse rifle-lel, hogy majd én jól széjjelcsapok a földönkívüli fattyak között. Aztán előbújt az első alien, és mielőtt észbe kaptam volna, kb. 3 másodperc alatt mindenféle kérdezés vagy előjel nélkül letépte a pofámat (easy fokozaton), csak néztem, hogy mi történt. Ez megismétlődött háromszor, ezután már lassan, szisztematikusan haladtam, megtanultam tisztelni a ronda, savas gyilkológépeket, sokkal nagyobb hangulat volt remegő kézzel haladni a sötét folyosókon, ahol bármelyik sarkon a quickload várhat. Az új AvP-ben semmi ilyen nincs. A sötétség relatív, az alienek úgy csillognak, mintha a Ferrari szalonban waxolták volna őket, hörögnek is, ráadásul minden hirig előtt változik a zene, hanghatások, beszólások a rádión, hogy itt bizony baj lesz. Jó, hogy ki nem táblázzák. Ezután már a lámpát is felkapcsolják, a játék többi részében alig van valami félnivaló. A félelmetes, kemény atmoszféra helyét átveszik a frusztráló és hangulatosnak alig nevezhető részek, amelyek miatt inkább kilépek a játékból, mintsem tovább próbálkozzam. A játékmenet kegyetlenül vontatott és az idegeimre megy a sok baromság, a történet pedig egy sima másolat, ugyanezt már végigjátszottam az előző részben, de azt legalább élveztem.

Aliens vs Predator

Sajnos ugyanez igaz a másik két kampányra is. Talán még az Alien küldetés volt a leghangulatosabb az összes közül, de ez a legrövidebb is, és az irányítás kinyírja az egészet. Ó, jaj, az irányítás. Sokan vitatkoztak azon, hogy az új megoldás most jó vagy rossz. Egyfelől igazán látványos, és meg kell hagyni, valóban élvezetes néhány dolog, például az Alien mozgását vagy az új kivégzőmozdulatokat látni, de a látványon kívül semmi nincs. Egyszóval úgy tudnám kifejezni, hogy "túlanimált". Mindent hihetetlen részletességgel meganimáltak, ami nagyon szép, viszont kegyetlenül lelassítja a játékot, és vontatottá teszi az egészet. A Predatorral való ugrálás ágról ágra, a marine tetű lassú fegyverkezelése, és az Aliennel kb. minden, amit csinál. Az új kivégzőmozdulat egészen egyszerűen egy csalás. Annyi csak a teendő, hogy az ellenfél mögé mész és megnyomod a gombot. Ezután egy látványos animáció kíséretében végignézheted, amint az ellenfél különféle véresebbnél véresebb módokon távozik az örök vadászmezőkre. Az első pár alkalommal igen élvezetes, viszont hamar igen unalmassá válik. Viszont a közelharc a legrosszabb, amiből egy nagyon lassú, idióta adok-kapok lett, kis meg nagy támadásokkal, védekezéssel, kitérésekkel... ez most Mortal Kombat vagy AvP? Döntsétek már el! Látszik, hogy rengeteg időt öltek a fejlesztők a játékba, mindent megtettek, hogy szépen fessen a játék az ordas nagy HDTV-ken és ez sikerült is, de minden más rovására ment. Az előző részekben egy pillanat műve volt csak, hogy elpatkolj, folyamatosan résen kellett lenni, kegyetlenül pörgős és néhol igen hektikus volt a játék, ami remek adrenalin pumpáló akciót és szórakozást eredményezett, főleg multiplayerben, ahol félig röhögve, félig remegve irtottuk egymást pályáról pályára. Ennek mind vége.

Az arzenált is minden ok nélkül megnyirbálták, nincs többé gránátvető, SADAR, nagypapa, sőt még az ikonikus spear gun, a hálóvető és a plazma pisztoly is eltűnt szőrén-szálán, ugyanúgy, mint az Alien ugrótámadása (pounce). Ami maradt, az egy airsoft kaliberű pulse rifle, egy használhatatlan shotgun és lángszóró, a mesterlövész puskára már nem is térek ki. A Predatornál maradt a váll-gun, a korong és az akna egy módosított formája, a lándzsát viszont már csak dobni lehet, hadakozni vele nem. Az Aliennél, mint mondtam, eltűnt a pounce, helyette viszont kapott kis és nagy támadást, ahogy a Predator is, és mindketten kaptak egy célzós-ugrálós rendszert, amivel elvileg pontosabban lehet közlekedni, de a valóságban iszonyat nehéz és frusztráló használni, harc közben pedig lehetetlen.

Aliens vs Predator

Nem sok jót tudok felhozni az új Aliens vs Predator mentségére. Mivel engem nem nagyon szokott érdekelni a külső megjelenés, inkább a játékmenet, így az nálam nem húzza ki a csávából. Való igaz, gyönyörű a grafika, szép, látványos, de sajnos túlságosan is az, túlanimált. A játékmenet vontatott, az irányítás, ha nem is lehetetlen, de igen nehezen tanulható és frusztráló baromságokkal van teletűzdelve... egy szóval nem tetszik. Végigjátszottam mindhárom kampányt és a multival is szórakoztam egy keveset, hátha megváltozik a kezdeti véleményem, de sajnos nem. A multi elég érdekes viszont, mert ott legalább egyenlők az esélyek, mindenkinek ugyanolyan trágya az irányítás, így legalább kihívást jelent, ha túl sok szórakozást nem is. Ja, és nincs LAN támogatás sem, kizárólag internetes játék van, ami már kizárja az AvP-t a LAN partikról sajnos (szerencsére?).

Kizárólag az egyszemélyes rész miatt senkinek sem ajánlom, hogy megvegye az új Aliens vs Preatort, annyit sajnos nem ér. Lehet velem vitatkozni, de én fenntartom a véleményem: aki jó AvP játékot akar, az szerezze be az AvP 2-t és a Primal Hunt kiegészítőt. Igaz, grafikailag idejétmúlt, de hangulatban, akcióban és kb. minden másban lekörözi ezt az ultramodern, ultraszép roncsot. ■

Aliens vs Predator
Aliens vs PredatorAliens vs PredatorAliens vs Predator

értékelés

Aliens vs Predator (2010)

Aliens vs Predator (2010)
Pozitívumok
  • Gyönyörű grafika és animáció
  • Érdekes multiplayer
Negatívumok
  • Pocsék irányítás
  • Vontatott játékmenet és közelharc
Minimális rendszerigény: Pentium IV 3,4 GHz, 1 GB RAM (Vista esetén 2 GB), GeForce 7900/Radeon X1800 vagy jobb videokártya 256 MB memóriával, 4,6 GB HDD
Ajánlott konfiguráció: Core2Duo E6400, 2 GB RAM, GeForce 8800/Radeon HD2900 Pro vagy jobb videokártya 512 MB memóriával
6,5
grafika 9
hangok 7
játszhatóság 5
hangulat 6
Aliens vs Predator (2010)
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Aliens vs Predator (2010)

hozzászólások (29)

SAS1
SAS1 2010.05.23. 18:05
M4C0LM-nak igaza van aki kis buzis játékokon nőtt fel az nem tudja jól értékelni csak a lego star warst am az ilyenek a doom 3-al se bírnának játszani de nekik van a legnagyobb szája.Lehet szidni én szeretem az összes avp-t és remélem lesz is még.
Balakka
Balakka 2010.06.28. 13:49
Ehhez a játékhoz nem kell erőmű.
1280*800-as felbontáson, medium részletesség mellett az én gépen tökéletesen szaggatásmentesen futtatja. Aki meg gyenge géppel akar fullhd-ba maxom játszani az meg nőjön fel...
Az irányítással semmi baj nincs egyszerűen sok az olyan hülye aki szerint ha valaminek nem olyan mint a CS-nek akkor más fos iráníthatatlan szar... de ha nem CS-zik meg COD-ozik egésznap, meg nincs odavissza ezektől akkormeg azt mondja hogy másabb. és megszokja negyedóra után. (tapasztalat)
Hangulathoz annyit hogy van akinek bejön van akinek nem. Nekem bejött és szeretem ezt a játékot.
Hangok jók, grafika hozza az elvárható szintet 2010-ben, egyedüli hátránya az egyjátékos mód rövidsége de ez már már megszokott sajnos...
8,5/10
McCl@ne
McCl@ne 2011.04.06. 11:09
Steam-en 5 €, azaz 1400 forint. Annyit megér, ugye?
Razor03
Razor03 2011.04.06. 11:59
Neked nem. (szerintem)

Menj egy kört a warezossal, kb. mint a Doom2 csak szuper grafikával.
McCl@ne
McCl@ne 2011.04.06. 14:54
Köszi.
Ennyi, nem megyek a warezzal sem, olvasol Te már annyi ideje engem, hogy tudd, tetszene-e :D
ajánlott olvasnivaló