Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Mount & Blade: Warband

Önállóan futó kiegészítő érkezett a kardozós-lovaglós játékhoz.

2010.04.28. 00:00 | szerző: Pras | Ismertető/teszt

Embert ölni mindig nagy móka, legalábbis a tízezer forint feletti kategóriában vegzáló FPS-ek időtlen népszerűsége erre a nyilvánvaló konklúzióra vezet – ha hihetünk a jogvédőknek, ugye. Márpediglen, ha a GTA és társai mélyre gyökeredzett rettegést plántáltak a szülői szívek százezreibe, akkor a Mount & Blade: Warbandet tekintve máris prognosztizálhatjuk az utcán kardokkal és íjakkal korzózó, megrontott lelkű honpolgárokat.

Mount & Blade: Warband
Szokványos szombat délután Calradiaban

Kardozós-lovaglós játék. Első hallásra csak egy fokkal jobb (? – de gustibus non est disputandum), mint a világháború. Gerry kollégám már volt szíves lerántani a leplet az alapkoncepcióról (ld. Mount & Blade ismertető, így csak röviden tekinteném át az alapjáték lényegét. A (nem is olyan) sötét középkorban járunk, egy képzeletbeli, de nem mágikus és sok pontján meglepő realizmust felmutató világban. Kedves , hányatott sorsú inasként/steppei pásztorként/egyetemi diákként tengetted mindennapjaidat, amikor valami roppant erős motivációval a hátad mögött egy karddal nekivágtál Calradianak. Ennyi. Nincs világmegmentés, nincs végkifejlet, nincsenek dimenziókapuk. A Warband "csak" településekkel, bennük emberekkel, és előbbiekért az utóbbiakat öldöklő államokkal lett megtömve, amely káoszban az egyszeri játékos megpróbál elevickélni, hovatovább vadkapitalista módjára profitálni. A terminus technicus erre a "sandbox", és a játék rendszerint azon áll vagy bukik, hogy a világot mennyire sikerül autonóm, élő egészként megjeleníteni.

Noha a magyar feliratokkal boltokba került Warband a Mount & Blade "kiegészítője", önállóan futtatható és zömmel inkább javított, semmint rontott az elődön. Beharangozott újításai közül az egyik alapvető az egyjátékos módot érinti, nevezetesen egy új nép megjelenésével. Az M&B-ben a népek, bár fikcionálisak, mégis egészen jól megfeleltethetőek a mintaadóknak. Képviselteti magát lovagi, lovasíjász, nehézgyalogos és kvázi-tercio hadviselést folytató fél is. Ebbe a színes, izgalmas palettába tagozódott most be a sivatag, és rajta a roppant profi mameluk lovassággal az arab kultúrát reprezentáló Sarranid Szultánság. Érdemes egy sétát tenni városaikban, fantasztikus hangulatúak, ahogyan a megújult nord favárosok is.

Mount & Blade: Warband
Sivatagi rablók fészkében áll a bál

A másik hangsúlyos vonal továbbra is az egyjátékos módhoz kapcsolódik, és lehetőségeink, eszközeink komoly kibővülését hozza magával. Egyfelől most már nyitva áll előttünk az út, hogy a kezdeti, kutyának sem (legfeljebb pár fosztogatónak, mint – egyelőre – életjelenségeket mutató pénzeszsák...) feltűnő személyünk előbb-utóbb mint király, köszönjön vissza. Boldogulásunk alapja a pénz, a kapcsolati tőke (ideértve falvainkkal, uralkodókkal, urakkal, úrhölgyekkel fennálló viszonyunkat) és több hektoliternyi vér lesz. Maguk a harcok ugyanolyan zseniálisak és élvezetesek, mint az anyajátékban, a motion capture-nek köszönhetően látványosak, és a különböző kultúrák stílusai is remekül rányomják bélyegüket a harcterekre. A fegyvereknek megvan a maguk kellően differenciált szerepe, kevés a tényleg haszontalan; és olykor bizony érdemes cserélni, szituációtól és ellenféltől függően. Lovasként a lándzsák és szablyák jelentenek remek választást; gyalogosként, ostromlóként célszerű kihasználni mindkét kezünket, például egy tisztességtelenül nagy alabárd révén.

A véres melóból hazatérve pedig jól esik egy meleg szempár látványa... avagy legalábbis egy olyan szempár látványa, amely igen-igen előkelő családnévre hallgat. A Warbandben mókás módon udvarolhatunk, lányt szöktethetünk, esetleg szülői beleegyezéssel (egy raklapnyi pénz ellenében) örök frigyre léphetünk. Ez egy normál esetben hosszadalmas procedúra, és még hosszadalmasabb, ha egy szöktetést követően genocídiumba torkollik a szerelem. Királyként szívünk választottját ráadásul miniszterré is kinevezhetjük. Ha nem őt, akkor mondjuk egy fogadóban összeszedett, foglalkozására nézve tolvaj csatlósunkat. A valósággal történő bárminemű egyezés csakis a véletlen műve... :-) És persze: satöbbi, ami a diplomáciát illeti.

Mount & Blade: Warband
Vajon innen eltalálom azt a parasztot?

Ha mindezt elunnánk, katt a multira. Érzékelhető volt bár némi nyafogás a weben, hogy nem exportálhatjuk a történeti szálon haladó karakterünket a mókába, ez teljesen logikus a kiegyensúlyozást tekintve. Helyette egy, a harmadik bekezdésben részletezett nép "sablonbakájával" csaphatunk a lecsóba, akinek viszont pénzmag ellenében egyre tisztességesebb kiegészítőket, fegyverzetet és hátast vásárolhatunk. A helyszínek ehhez a partihoz az elvárható maximális támogatást nyújtják, az ostromoknál olykor égő falvak mellől indulunk, hogy aztán a kaputoronyba létrán feljutó első mókus utat nyisson a lovagságnak – merthogy – természetesen – ostromolhatunk is.

Összességében, a kibővített játékmenettel és korrektebb grafikával, továbbá mindenhol fellelhető nüansznyi újítással felpáncélozott Mount & Blade: Warband egy egészen korrekt játékká nőtte ki magát (a teljes igazsághoz néhány bug, valamint a sandboxból és a nagyobb térképből eredő néhol unalmasabb, lassabb időszakok is hozzátartoznak), noha nyilván sosem lesz a "mainstream" markáns tagja. Őszintén, talán egy kicsit többet vártam tőle. Mindenképpen javaslom azért, tégy vele egy próbát (néhány szintig ingyenes a játék), aztán eldöntheted, megéri-e Neked az 5000 forint körüli összeg. Ha igen, a Warband falvai csak arra várnak, hogy az utolsó egysejtűig megerőszakold és lemészárold őket! ...nem feltétlenül ebben a sorrendben. ■

Mount & Blade: Warband
Hölgyeim, pofátlanul gazdag vagyok, az arcom pedig editálható!
Mount & Blade: WarbandMount & Blade: WarbandMount & Blade: WarbandMount & Blade: WarbandMount & Blade: WarbandMount & Blade: WarbandMount & Blade: WarbandMount & Blade: WarbandMount & Blade: WarbandMount & Blade: WarbandMount & Blade: Warband

értékelés

Mount & Blade: Warband

Mount & Blade: Warband
Pozitívumok
  • Ötletes újítások egy eleve ötletes játékban
  • Elfogadhatóan "önműködő" világ
  • A játékos szinte korlátlan szabadsága
  • Csaták, csaták, csaták!
Negatívumok
  • Hibák, bugok
  • Olykor bizony leül a játék
  • Helyenként kilóg a véletlen-generátor lólába
8,0
grafika 8
hangok 6
játszhatóság 7
hangulat 9
Mount & Blade: Warband
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Mount & Blade: Warband

hozzászólások (1)

Bogdan1992
Bogdan1992 2010.07.05. 17:57
hello ez a leg szupereb jatek edig amivel talalkosztam lenyugozo jatek gratula a szerkesztoinek !!!;-)
ajánlott olvasnivaló