25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech Wireless Drum Controller

Igen masszív és jó játékérzetet biztosító dobkontroller érkezett a svájci gyártótól.

Írta: Dino 13 hozzászólás

A Guitar Hero II megjelenésével kezdődött a zenei ritmusjátékok térhódítása, majd a Rock Banddel érkezett el az újabb forradalom, amikor a gitárokat dobbal és énekkel kiegészítve vált teljessé a rockegyüttes. A játékokkal együtt a hangszerek is folyamatosan fejlődtek, a Rock Band és a konkurenciájaként szintén négyfős játékot biztosító Guitar Hero World Tour gitárai és dobjai lépésenként lettek egyre jobbak, emellett pedig egy-egy külső gyártó is belépett a piacra saját megoldásával. A Logitech tavaly augusztusban dobta piacra saját Guitar Hero dobfelszerelését. Több mint fél év türelmes (na jó, néha már türelmetlen ;-) ) várakozást követően végre megérkezett a tesztpéldány, amelyet hosszú órákat (napokat) nyúztam, leginkább Lars Ulrichként gyakorolva a Guitar Hero: Metallica számaiban. Mielőtt azonban kielemeznénk a svájci gyártó termékét, nézzünk egy kis történelmi áttekintést a játékdobokról!

Logitech Wireless Drum Controller

2007 őszén jött ki a Rock Band, amely elsőként adott a teljes készletben dobot is a játék mellé. Visszatekintve igencsak kezdetleges megoldás volt még ez: négy kerek dobfelületet és egy lábpedált kaptunk a vezetékes kontrolleren. A dobokra ütve igen ronda hangot adott ki az eszköz, a pedál normál játék mellett is sokaknál eltörött, a valódi dobfelszereléshez pedig a cinek hiánya miatt annyira nem is hasonlított ez a dob. A Guitar Hero World Tournál végre megjelentek az emelt cinek, egyúttal összességében eggyel több ütőfelület is lett: három dob, két cin és egy lábpedál az új konfiguráció. A dobfelületek puhább gumiból készültek, így már tompább hangjuk lett, a körcikk alakú cinek szintén viszonylag halkak. Ráadásul ez már vezetéknélküli eszköz volt. Sajnos sok technikai probléma adódott ennél is: az ütőfelületek érzékenységét sokaknál állítgatni kellett (egy külön kérhető PC-s kábel és szoftver segítségével), de így is van, hogy a váz kialakításának köszönhetően például egy dobütésnél beremeg az egyik cin is, így azon is ütést érzékel a játék. A Rock Band 2 felfrissített dobjánál szintén eltüntették a kábelt, azonban megtartották a négy dobfelületet. (Viszont a szoftver fejlesztői végre megoldották azt is, hogy a játék kezelje a GH dobját is, igaz, a narancs cin ilyenkor funkciótlan.)

Az Activision játéksorozatánál a következő lépést a Band Hero jelentette, amelynél teljesen új konstrukciójú lett a dob. A cinek körcikk helyett ovális alakúak már, igen kellemes játékérzetet adva, és az állványzat is masszívabb lett. Sok rekordot sikerült ennek köszönhetően megdöntenem a játékokban, hiszen lecsökkent a hibás érzékelések száma. Annyi tartozik még hozzá a történethez, hogy a Guitar Hero: Metallica megjelenésétől beszerezhető lett egy második lábpedál is, amely a GHWT dobjához Y elosztó segítségével, a Band Heronál pedig már különálló csatlakozáson volt ráköthető. Ezzel a dupla lábgép is modellezésre került a játékban, amit az azóta megjelent GH játékok ki is használnak az Expert+ fokozatban, igen fárasztó lábmunkát igényelve. (Kíváncsian várom egy Death Metal Hero játék megjelenését... :-) )

Balról jobbra: Rock Band, Guitar Hero World Tour, Band Hero és a Logitech dobja
Balról jobbra: Rock Band, Guitar Hero World Tour, Band Hero és a Logitech dobja

Nézzük hát, hogy a játékkiadók saját hardvereihez képest mit tud hozzáadni a perifériához egy független gyártó. Röviden előre összefoglalva: elég sokat. A Logitech dobja egy elég nagyméretű, de a várthoz képest nem annyira nehéz dobozban érkezett. Kibontása után kicsit hosszadalmasabb szerelés következett, az első alkalommal legalább 15 perc telt el azzal, hogy összeálljon a szet. A masszív fém karám felső vízszintes csövén hat bilincs található, ezek fogják fel a három dobot, a két cint és a vezetéknélküli (két AA ceruzaelemmel működő) központi modult. Az állvány függőleges lábai tetszés szerinti magasságnál rögzíthetők, a lábak pedig kicsit ferdén támasztják meg az egészet. A bilincsek sorrendjét nem érdemes megcserélni, mert a dobok csak az eredeti állapotban férnek el rendesen egymás mellett (pedig lelkesen nekiestem a szerelgetésnek, hogy a sárga cint végre kicsit a piros dobtól balrább lehetne helyezni, közelítve a valós dob pergő-lábcin konfigurációjához). Viszont a dobokat lehetőségünk van némileg előre-hátra pozícionálni illetve négy irányban ferdíteni, a cineknél pedig a magasság és a dőlésszög állítható. Érdemes rászánni az időt a beállítási kísérletezgetésre, igen sok múlik azon, hogy a dobokat és cineket akár vakon is mindig eltaláljuk játék közben. A központi egységbe kell bekötni mindegyik ütőfelület kábelének jack csatlakozását, és ezen találhatóak a PS3 vezérlőgombjai. (De PS2-höz is használható a felszerelés.) Az egész egy USB-s adó-vevővel kapcsolódik amúgy a konzolhoz.

A lábpedál elég masszívnak tűnik, fém lemez borítást kapott, de sajnos egy konstrukciós hibába is befutottak a tervezők: a lenti állapotában két tappancs állítja meg a pedált, azonban míg az egyik gumiból, a másik kemény műanyagból készült, ezáltal minden egyes pedállenyomás ronda kopogó hangot eredményez. Ez kicsit kiábrándító volt. Egy „extrája” van még: az alján találhatunk egy tekerőt, amivel a rugó erősségét szabályozhatjuk tetszésünk szerint.

Logitech Wireless Drum Controller

Az összeszerelés után elsőként mi mást tölthettem volna be, mint a már említett Guitar Hero: Metallicát. Kis bemelegítés (For Whom the Bell Tolls majd Enter Sandman) után jöhettek a közepes nehézségű számok is (az egyes részeinél intenzív cinhasználatú King Nothing vagy a dupla lábdobbal Expert+-on igen fárasztó Fuel és Fade to Black). A dobfelületek igen jól szerepeltek, remek élmény volt rajtuk játszani. A cinek kicsit hangosabbak a Band Hero dobján lévőkhöz képest, és néha gyanús volt, hogy nem érzékelte rendesen az ütést (főleg, amikor fontos volt, hogy egy-egy erős ütés is legyen). Mivel a készleben csak egyetlen lábpedál van, a Guitar Hero pedálját kötöttem rá Y kábellel duplázóhoz, azonban ez a megoldás nem bizonyult tökéletesnek: a két pedál eltérő rugalmassága miatt nem volt az igazi a felváltott pedálnyomogatás, ráadásul valamiért a GH pedált csak erős rátaposás esetén érzékelte sok esetben a Logitech központi egysége.

A GH játékok mellett a Rock Band is előkerült a teszt során. Ez a sorozat a második részétől kezdve kezeli a Guitar Hero dobjait, ennek megfelelően a Logitech dob is használható hozzá. Mivel az RB eggyel kevesebb felületet használ, a narancs cin ilyenkor kiesik, viszont ha van egy Y jack csatlakozónk (pl. a GH extra lábdobjához kaptunk egyet), a zöld bemenetre egyidejűleg ráköthetjük a zöld dobot és a narancs cint, így mindkettőt használhatjuk zöld ütőfelületként. Mivel az RB az álló tam mellett úgyis a crash céljára használja a zöld dobfelületet, így megfelelő konfigurációt kapunk így is.

Logitech Wireless Drum Controller

A Logitech Wireless Drum Controller egy igen komoly készlet, amely kisebb hiányosságai ellenére kiváló játékérzetet biztosított számomra. Leginkább a második pedál hiánya meg a kicsit hangos cinek jelentettek problémát, ha még ezen javítanának, gyakorlatilag tökéletes játékdobokat kapnánk. A termék a gyártó nevéhez méltóan a prémium kategóriába tartozik, amit ára is jelez: 60 ezer forint körül kapható, PS3/PS2 mellett X360-hoz használható verzióban is.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

DühösTigris
DühösTigris [244]
Ok! Fejet hajtok!;-) Na de mű nuni????:-D:-D:-D:-D:-D
DühösTigris
DühösTigris [244]
Elnézést,hogy beletapostam érzékeny lelki világodba,nem állt szándékomban!A Francia légióba soha nem szerettem volna belépni!Teljesen elmebetegek lettek.Akkor is mentek,ha senki nem fizetett érte... "Jugóba" csak azért jöttek,hogy egy kicsit ölni tudjanak,mert már hiányuk volt.Nem ok! A Várkertben (casino) dolgoztam,mikor megkért egy srác(légiós),hogy vigyem el őt "munkára".Semmi más nem érdekelte,csak az Unikum,meg a napi 2 liter sör.Úgyhogy gondolkodj,mielőtt beszélsz.... Egyébként,hogy a témához is hozzászóljak.... Nincs itt semmi baj,hogy társasági játékokat is játszunk,csak valljuk be,ez kicsit sok pénz azért a műanyag szarért!:-D Max húsz,vagy 25... Ennyivel kiegyeznék,de hatvan????
Dino
Dino [5957]
DühösTigris: Tény, hogy kicsit mostoha rovat oldalunkon a hardver részleg, de folyamatosan várhatóak bele új cikkek, nemsokára pl. egy Logitech G13-ról.

Amúgy meg ahogy Retee is írja, ez valóban csak egy játék. Viszont arra véleményem - és személyes tapasztalatom - szerint teljesen jó, hogy egy RB/GH-val különböző ritmusképleteket megtanuljon az ember, és legyen némi fogalma arról, hogy mit kell kezdeni egy dobbal - természetesen alapszinten. Aztán ha tetszik neki, továbbléphet valódi dobra is akár. (Amúgy meg igen fárasztó tud lenni a "játékdobon" dobolás is, fél óra Expert+-on, és izzadsz mint a ló... :) )
Retee
Retee [1560]
Miből vontad le azt a tanulságot, hogy ezt hiszik? Játszottak egy népszerű társasági játékkal. De neked is ajánlom, hogy FPS helyett lépj be a francia idegenlégióba, ne hülyéskedj idióta akciójátékokkal, mert még igazi Rambónak képzeled magad. ArmA imádók: irány az igazi katonaság, repülőszimulátorok kedvelők jelentkezzenek a légierőbe, aki meg FIFA-zik, az is inkább az igazi Juventusban villogjon. A játékokat meg tiltsuk be, mert most esett le: nem valóságosak, csak játékok!
DühösTigris
DühösTigris [244]
http://www.youtube.com/watch?v=YNJYrd0or78

Nem röhej?:-D Amit Te linkeltél,az már ütősebb... Erről beszéltem.Két "nyomi" Xbox szökevény elhiszi,hogy ő Neil Peart!:-D Ha erre tart a világ,akkor én maradok nem Ganxsta,de Zolee!;-)
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (13 db)