25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Samsung NB30 netbook

A strapabírás volt az elsődleges szempont az új netbook tervezésénél.

Írta: Dino 2 hozzászólás

Nagyjából két és fél év telt el a netbook kategória "keletkezése", azaz az ASUS első Eee PC-inek megjelenése óta, azonban rengeteg újdonsággal szolgált ezen időszak. A kisméretű noteszgépek tervezése során kezdetben a hordozhatóságot kezelték elsődleges szempontként a gyártók, azonban szerencsére elég hamar belátták, hogy a megfelelő használhatósághoz nem elég a 7 hüvelykes kijelző és az apró gombokat felsoroltató billentyűzet. Így mára jellemzően 10 coll körüli képátlójú LCD-vel és normálhoz közeli méretű gombokkal ellátott netbookok kerülnek piacra. A mezőnyből a gyártók természetesen megpróbálnak kitűnni saját modelljük egy-egy érdekes funkciójával, tulajdonságával. A Samsung új gépéhez, az NB30-hoz a strapabírást választotta jelszavául.

Mindjárt a külsőn megmutatkozik, hogy nem egy átlagos gépet kaptunk: a divatos fényes (és karcokat, ujjlenyomatokat gyűjtő) borítás helyett az NB30 matt fekete műanyagból készült, melyet kívül íves bordázat díszít. A design így is elegáns maradt, és valóban ellenállóbbnak tűnt a készülék a kisebb külső behatásokkal szemben. Felnyitása után 10,1 collos, 1024*600-as felbontást kínáló, matt LCD kijelző tárul elénk, melyet vékony fényes keret vesz körbe. Az alsó részen fekete, normál méretű billentyűket kapunk, a touchpad alatt két gomb található. A specifikáció szerint a gép ráadásul valamilyen szinten vízálló: 5 centiliter folyadékot még épségben túlél. (Persze csak ha hamar – 10 másodpercen belül – eltávolítjuk róla.) A gép tömege valamivel 1,3 kg alatt van.

Technikai paraméterei a netbookoknál megszokott átlagnak tekinthetők: Intel Atom N450 processzor 1,66 GHz-en, 1 GB DDR2 memória, Intel GMA 3150 integrált videovezérlő, 250 GB HDD, amelyet mozgásérzékelő véd leejtés esetén. Csatlakozók terén is a normál kínálattal találkozhatunk: 3 USB port, 10/100 Ethernet, VGA kimenet, SD kártyaolvasó, fülhallgató csatlakozó, webkamera. Hálózati csatlakozásra pedig természetesen wifi is rendelkezésünkre áll. A dobozban találunk mellé egy puha tokot is, ami további védelmet biztosít a hordozás során. Használattól függően 6-10 óra üzemidő jellemzi az NB30-at. Végül pedig megemlíteném, hogy létezik belőle érintőképernyős verzió is, de ez hazánkban nem került forgalomba.

A Samsung NB30 netbookja az átlagosnál magasabb árért valamivel masszívabb gép a többi hasonló gépnél. Windows 7 Starter Edition operációs rendszerrel 119990 forintért kapható, 12 hónap garanciával.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Samsung NB30 netbook
  • Samsung NB30 netbook
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

DühösTigris
DühösTigris [244]
Megmondom őszintén,hogy nem tudom mire(kire) gondoltak a gyártók?Én most keresek Muternak egy használható laptopot.Netezni is tudjon,meg a pasziánsz is menjen!;)Neki ennyi elég!Jó lenne egy olyan gép,ami csak erre alkalmas,viszont nem kerül "horror" árba!Nem ötven...hanem directe ez a kategória!Net és kész!Ja....és nem használt!;)
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)