Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Worms Reloaded

A kukacok ismét visszatértek: 2D-s külsővel, új játékmódokkal, de a régi hangulattal - a rajongók kívánsága szerint.

2010.08.26. 17:35 | szerző: Retee | Ismertető/teszt

A Team17 neve mára egybeforrt a Worms szócskával, hiszen a jól ismert fejlesztőcsapat az apró kukacok segítségével vált kult galerivé. Persze nem véletlenül, és ami fontos, nem is érdemtelenül. A Worms ugyanis – dacára egyszerű játékmenetének – generációk imádott játéka lett a 90-es években, noha sem túl szépnek, sem túl összetettnek nem nevezhetnénk az apró teremtmények harcát, mely során kukacaink fegyvert ragadtak, hogy mindenféle klasszikus pályán lecsapjanak – egymásra. Sajnos a sorozat sikere egy időben megbicsaklott, köszönhetően annak, hogy a Team17 a modern idők szavának engedve 3D-be vándorolt, amely ugyan pofásabb külsőt hozott magával, ám a játék élvezeti faktorát is erősen csökkentette. A csapat azonban tanult hibáiból, így a legújabb Worms, amely találóan a Reloaded alcímre hallgat, visszatért a 2D-s világába – s ezzel együtt könnyen lehet, hogy legjobb időszakába is.

Worms Reloaded

Ez utóbbi kijelentést azzal együtt is meg merem kockáztatni, hogy bő tíz perc játék után mindenki fejében megfogan a gondolat: én ezt a részt már ismertem valaha, csak akkor még Armageddonnak hívták. Persze alapvetően nem is vártunk mást, hiszen a 2D-s külső nem sok választási lehetőséget hagyott a csapatnak a fejlődésre – ezzel szinkronban pedig sem a játékmeneten, sem a klasszikus fegyvereken nem változtathattak sokat a fejlesztők, ha jót akartak a rajongóktól. Persze pár dolgot megtehettek, fejleszthették a mesterséges intelligenciát, csinosíthatták a külsőt és persze extra játékmódokat dolgozhattak ki az egyjátékos küldetés kapcsán.

Játékmódok, testreszabás
Igaz, a single rész sohasem volt a Worms erőssége, és ez még csak nem is a tervezők hibája. A többség ugyanis egyszerűen nem a gép, hanem élő társak ellen kívánta bevetni a banánbombát, melynek élvezeti szintjét egy M.I. soha nem érhette utol. Ezzel együtt a Reloaded rengeteg új, fokozatosan nehezedő misszióval rukkol elő, melyek egész szórakoztatóak lehetnek unalmas vasárnap délutánokon, ám sokat felesleges a kampánytól várni. Győzd le az ellent, juss el a megfelelő teleportkapuhoz (saját magad felrobbantásával), meg egyéb feladatok, melyeknél a gép ugyan próbálkozik, de csodát felesleges várni. Apropó gép. A fejlesztők láthatóan igyekeztek a mesterséges intelligenciát is kezelésbe venni, ám túlzásba – ezen a téren – nem vitték a munkát. Ugyan az MI igyekszik a tömegbe lőni, magát pedig kímélni, de még mindig inkább csak az alapfegyvereket szereti használni, néha pedig "beakad" menekülés közben, és magára robbantja a fél világot (lásd videónkon). Az egyik új játékmód, a Body Count ugyanakkor meglehetősen szórakoztató: a Team17 a Left 4 Dead 2 Survival funkcióját másolta le, azaz a végtelen számban újratermelődő ellenfél lövöldözése mellett kell minél tovább túlélni – s végül a megélt idő, illetve másvilágra küldött kukacok száma alapján értékelnek minket. Szintén említést érdemel az egész pofás "Fort" Deatmatch módosulat, melyben a kukacok két erődben húzzák meg magukat (egymással szemben), és mivel többségük a kezdésnél falak közé van szorítva, így a különböző Strike-ok segítségével kell egymás várát "lebombázni".

Worms Reloaded

Sajnos a multiplayer funkciót egyelőre még nem lehetett tesztelni, de a rövid leírás alapján online ranglisták, hivatalos meccsek és többféle játékmód felel majd azért a Steamen, hogy egyszerre akár négyen is remekül szórakozhassunk.
Ehhez pedig igen jól jön, hogy kukacaink stílusát teljes mértékben mi szabhatjuk meg: állíthatjuk fejfedőjüket, harci táncukat, sírjuk alakját, szövegüket és még sok mást. Ha pedig teljesítjük a gyakorló, illetve az éles missziókat, akkor pontokat kapunk, melyekből a shopban új jellemzőket, pályákat és persze fegyvereket is vásárolhatunk.

Végezetül ejtsünk pár szót a fegyverekről is: túl sok újdonsággal nem találkozhatunk, viszont minden klasszikus helyet kapott a játékban. Az egy-két most feltűnő újítás pedig jól használható, ilyen például a bárhova kihelyezhető, s körökön át az őt megközelítőkre tüzelő platformfegyver, vagy a fémtárgyakat (aknákat is) magához vonzó mágnes.

Worms Reloaded

A látvány
Mint már említettem, a 2D-s külső alapvetően határozott meg bizonyos korlátokat, így aztán a Reloadedtől felesleges valamiféle különösebben nagy megújulást várni. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Team17-es srácok ne dolgoztak volna az ügyön. A pályák igen pofásak (és igen ismerősek), míg az effektek kimondottan jóra sikerültek. Az első pár játék alatt például többször is rajtafelejtettem a szemem a lángokon, melyek azzal együtt, hogy tökéletesen illenek a grafikai stílushoz, gyönyörűek. De hasonlóan jól eltalálták a robbanásokat és az adott pálya háttéranimációját is – egyszóval erre nem lehet panaszunk. Apropó, pályák: a legtöbb játékmód indítása esetében egy egyszerűsített editort kapunk a képünkbe, mely segítségével könnyen és gyorsan állíthatjuk be a kívánt mapet. S ez nemcsak a grafikai stílusra vonatkozik, hanem a szárazföld alakzatára is, hiszen ahogy az előzetes videókban is láthattunk, az új verzióban már nemcsak vízszintes terepen, hanem akár keskeny, de függőlegesen igen magas díszletek között is nyomhatjuk a harcot. Emellett szabályozhatjuk a víz szintjét, a tereptárgyak bőségét, de még akár saját TGA formátumú képeket is importálhatunk pályának – természetesen ez nem egy komplex editor program, de a célnak tökéletesen megfelel.

Halleluja?
Be kell, hogy valljam, nem könnyű a Worms Reloadedet értékelni, mert a végső pontszám leginkább attól függ, hogy két igen fontos jellemző közül melyiket veszem inkább figyelembe. Az egyik tényt már említettem: ezt a játékot már láttuk. Mert ne legyen kétségünk, a Reloaded másik neve Amageddon 1.3 lehetne, hiszen szinte egyetlen lényegi elemben sem tér el a nagy elődtől (bár a tesztpéldány kisebb problémája miatt a hangokból még semmit sem hallottam, de hivatalosan 70 féle hang kapott helyet a játékban). Másrészt viszont a Team17 csak azt tette, amit a rajongók vártak tőle. A "hardcore" Worms-függők 2D-s, rajzfilmszerű grafikára vágytak: megkapták. A klasszikus fegyverekre áhítoztak: ezt is. Egy olyan verziót akartak, amelyben szinten minden testreszabható, és elindul az újabb operációs rendszereken is: itt van. És végül, de nem utolsó sorban: egy olyan Wormsöt képzeltek el, mely bőséges multiplayer közösséget hoz össze, kultikus, hatalmas csatákkal. Nos, ez utóbbi teljesültét biztosan még nem tudhatjuk, de nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy megkockáztassam: ezzel sem lesz gond. Főleg úgy nem, hogy a Team17 a játékosok visszajelzései alapján a jövőben is fejleszti a játékot (amihez a Steam frissítési megoldása kényelmes platformot is nyújt), így biztosan számíthatunk további újításokra is.
Végszóként tehát azt tudom mondani, hogy aki szereti a 2D-s kukacbagázst, az most megkaphatja a legjobb, legteljesebb és persze legszebb példányt, ami valaha Wormsből készült. Aki pedig eddig kimaradt a harcias kis teremtmények háborújából, ám kíváncsi, mitől is klasszikus ez a név, az nyugodtan tegye próbára a játékot, mert megéri.

Minimum 9-es Flash Player szükséges!

Worms Reloaded
Worms ReloadedWorms ReloadedWorms ReloadedWorms ReloadedWorms ReloadedWorms ReloadedWorms ReloadedWorms ReloadedWorms ReloadedWorms ReloadedWorms Reloaded

értékelés

Worms Reloaded

Worms Reloaded
Pozitívumok
  • Hangulatos
  • Testreszabható
  • Worms
Negatívumok
  • Kevés újdonság
Minimális rendszerigény: 1,25 GHz-es processzor, 1 GB RAM, 128 MB-os videokártya (min. GeForce 4), 2 GB HDD, internetkapcsolat
8,5
grafika 8
hangok n/a
játszhatóság 10
hangulat 9
Worms Reloaded
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Worms Reloaded

hozzászólások (38)

Barthezz
Barthezz 2010.09.06. 19:30
Jaja, végül én is onnan lestem az ötletet, legvégső esetben fordulok csak a youtube-hoz ilyen esetben. Mondjuk magamtól tényleg nem nagyon jöttem volna rá, hogy egy bizonyos pontra elhelyezve az aknát épp úgy robban ki a talaj, hogy tovább tudj menni... A pálya így is szopatós volt mondjuk, az idő nagyon ki van centizve. Egyszer 1 másodpercen múlt, hogy beérjek, full ideg voltam, aztán meg kb. 2 másodpercem maradt, amikor végre sikerült. :-D

Most azon vagyok, ahol 2 db 1 egységnyi élettel rendelkező kukaccal kell 12 db 100 élettel rendelkezőt legyakni. Nagyon fun pálya amúgy. :-D Végül beszoptam, mert elfogytak a szuperfegyvereim és maradt 2 kukac olyan helyeken, hogy már minden szétrobbant körülöttük és sehogyse tudtam gránáttal meg bazookával eltalálni a pici platformokat. Aztán meguntam, lejjebb jöttem, de elcsesztem a rope-ozást és nyekk. :-D
Barthezz
Barthezz 2010.09.08. 19:34
Nah végigtoltam minden kampánypályát. Az utolsó 5 ráadás pálya kimondottan tetszett, s visszaidézték a régi Worms-ök hangulatát. Ellenben az előtte lévő 30 ritka unalmas és ötlettelen volt, kihívást csak a végefelé jelentett egy-két pálya, de azok is úgy, hogy max egyszer kellett újrakezdeni őket. Ha az egész kampányt az utolsó 5 pálya szellemében készítik el, és nem hemzseg a bugoktól a játék, akkor élvezetes lett volna, de így csak árnyékát nyújtotta régi epizódoknak... A Warzone-t már nem folytatom, ennyi ebből a játékból éppen elég volt.
mans
mans 2010.09.12. 11:38
Akkor te profi lehetsz,mert én jó párszor szenvedtem benne,a 24 es kötélen ugráló résznél meg abba is hagytam mert nem bírom 1 perc alatt átkötelezni a másik oldalra magam.
Barthezz
Barthezz 2010.09.12. 13:19
Jó, ott párszor én is újrakezdtem, de annyira az sem vészes. A World Partyban ennél ezerszer nehezebb rope-os pályák voltak.
Barthezz
Barthezz 2010.09.12. 13:24
klikk

Nah ezt vagy 50-szer újra kellett anno kezdenem, sztem a legbrutálabb WWP küldetés volt.
ajánlott olvasnivaló